Un pahar de bor pe zi trateaz toate bolile de ficat i de plmni, hipertensiunea i anemia.

Borul nu e doar ciorba acr, att de apreciat prin unele pri ale rii, ci i o licoare sntoas, rezultat din fermentarea trelor de gru. Occidentalii nu prea tiu de acest preparat naturist, dar romnii i ruii l folosesc i-i cunosc virtuile curative. A aprut ca o variant a unei vechi buturi ruseti, cvasul. Borul nu are alcool i dioxid de carbon.
Este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grsime fiind neglijabile. Lichidul glbui, acrior este tonic natural i leac pentru multe boli. Cura cu bor are rol purificator al organismului i de ameliorare sau chiar vindecare a unor afeciuni. S nvm s preparm bor acas i s-i cunoatem indicaiile terapeutice.

Un leac romnesc

Borul sau zeama rezultat din macerarea trelor de gru conine minerale i un complex de vitamine B i C, minerale, aminoacizi eseniali i carbohidrai. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sntate. Puterea terapeutic a borului vine i de la drojdia de bere care ajut fermentaia, ingredient care conine vitaminele din complexul B, vitaminele D i H (biotina), enzime, minerale n forme uor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sntate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borul este foarte bogat n enzime. ranii romni preuiesc acest lichid att de mult nct talentul de gospodin al femeilor se apreciaz n funcie de ct de bine tiu s prepare borul. n Bucovina, nainte de intrarea n post, toate vasele i tacmurile snt cltite cu bor i apoi binecuvntate, semn c borul este i un dezinfectant. n credina popular, i scap pe copii de deochi i le red pofta de mncare.

Pentru anemie, bronit i mahmureal

Borului i s-a dus vestea c e cel mai bun leac la mahmureal. ntr-adevr,nltur simptomele intoxicaiei cu alcool, ameeala, durerea de cap,tremuratul membrelor, senzaia de vom. Se bea un litru de bor. n cazurile
de indigestie i de vom, un pahar de bor but nainte de mas poate fi deajutor. Se spune c persoanele care beau zilnic bor mult se lecuiesc dealcool. Mai ales dup mese copioase, preparatele cu bor snt binevenite.
Borul contribuie i la eliminarea toxinelor din organism.Este eficient in curele de slbire, deoarece stimuleaz digestia i arderea grsimilor. Pelng aceste beneficii,poate fi i un adjuvant n cazul bolilor respiratorii precum bronita, astmul i sinuzita.n cazuri de anemie, funcioneaz ca tonic extrem de eficient, prin mineralele i vitaminele coninute. Cura cu bor pentru revigorarea organismului dureaz 20 de zile, timp n care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de or naintea fiecrei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronit, astm, sinuzit), se beau dou cni. Cura ajut la vindecarea acestor boli i, mai ales, prentmpin agravrile i recidivele. Se fac cure de cte trei sptmni. Ca adjuvant n tuberculoz, borul se bea n fiecare zi, cte o jumtate de litru, pe stomacul gol, nainte de mesele principale. Se pare c anumite substane active din bor blocheaz dezvoltarea bacililor care provoac aceast maladie.

Previne infarctul i cancerul de colon

Se tie c borul elimin toxinele din organism, fiind recomandat n diete de slbit. Se poate bea cte o can de bor (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de dou ori pe an, toamna i primvara. Terapia se recomand persoanelor cu diabet, artrit, gut i cu probleme reumatice, hepatice i renale.Pentru oboseal cronic, se bea un sfert de litru de bor dintr-o dat, ca sistemul nervos s se evigoreze.Pentru toate problemele de ficat i de fiere, fitoterapia recomand bor, deoarece cur i fortific organele interne.Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute nainte de mas, cte o can cu bor n care se adaug o jumtate de linguri de pulbere de pelin.Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu bor, but nainte de a mnca.Persoanele care au afeciuni pulmonare se refac mai repede dac, n loc de ap, consum n fiecare zi un litru de bor amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din dou lingurie de flori uscate i o can de ap clocotit). Aceast butur se ndulcete cu miere i se bea naintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puin dou luni. n cazuri grave, terapia se poate prelungi nc dou sptmni. De asemenea,borul scade tensiunea i reduce colesterolul, cur rinichii previne tromboza i infarctul, iar ultimele studii arat c este anticancerigen, luptnd cu cancerul de colon. Este folositor n boli cardiace, insomnii sau dup un efort fizic sau intelectual.Singurele restricii snt n caz de ulcer gastro-duodenal i gastrit.

Bun n cure de slbire i pentru frumusee

Curele cu bor snt eficiente dac dureaz trei sptmni. Este indicat ca borul s se bea cu un sfert de or nainte de mas. Dac vrem s slbim, se crete progresiv numrul cnilor, pn la 7.Borul poate fi but i nediluat, ns are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suport mirosul. Pentru a-i rafina i mbunti gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfecl de zahr sau zer. Cura intern este recomandat n: boli cardiovasculare (hipertensiune arterial, cardiopatie ischemic, tromboz, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice i fosfatice), tuberculoz, intoxicaii cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin. Extern, se pot face splturi cu bor n ulcere cutanate, degerturi sau uscciuni ale pielii. n cosmetic, borul face tenul catifelat. Se tamponeaz pielea cu vat nmuiat n bor sau se folosete n prepararea mtilor cosmetice. nmoaie mai ales pielea uscat. Efectul borului este salutar pentru ten n perioadele reci sau cu vnt puternic.Specialitii n geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat c borul favorizeaz absorbia n intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul i aurul, dar i a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.

Borul de acas

Nutriionitii nu recomand borul industrial, de cumprat. Acesta conine aditivi alimentari care dau un gust bun mncrii, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun bor este cel preparat acas.Avem nevoie de 1 kg tre de gru, 200 g mlai, 200 g de huti (tre folosite de la alt bor) sau 20 g de drojdie de bere, o mn de frunze de viin, mrar sau leutean verde sau uscat.Trele se amestec bine cu mlaiul i cu hutile. Se adaug 0,5-1 l de ap cldu. Plmada se las la dospit timp de 20-30 minute. Se adaug frunzele de viin i mrarul. Se toarn 9 l de ap cald, se acoper vasul cu un tifon i se las deoparte, la temperatura camerei, pentru una-dou zile. La nceput, se amestec de cteva ori cu o lingur de lemn. Dup ce s-a acrit, se filtreaz, se pune n sticle i se pstreaz la frigider.Vasul n care se prepar borul trebuie s fie foarte curat i nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire crete pn la 3-4 zile.

tiai c?

– n loc de tre de gru se pot folosi cteva felii de pine neagr (300g). n acest caz se pune mai mult mlai. Cam 300g mlai la 300g pine neagr. n rest, reeta este aceeai. n varianta cu pine neagr, borul se va acri n 5-6 zile.
– Cnd se prepar borul vara, n ultima zi de fermentare, se pot aduga n vas ierburi aromate i frunze de legume: ptrunjel, elin, leutean. Plantele nu se adaug mai repede, ci numai n ultima zi, pentru a da maximum de arom.
– Borul se adaug n ciorbe numai dup ce a fost fiert n prealabil i dup ce legumele i carnea din ciorbe au fiert.
– Prin prile Ardealului, exist o superstiie care spune c borul se acrete numai dac e pus mari sau joi, iar cel care l prepar trebuie s trag de pr pe cineva, cci numai aa se acrete borul.
– Amestecat cu un strop de miere, borul devine o butur rcoritoare excelent, preferat i de copii.

Bor de sfecl roie

.Pentru toate problemele de ficat i de fiere, e bun borul de sfecl roie.Avem nevoie de 1 kg de sfecl roie, o legtur de ptrunjel, una de mrar, una de leutean, o cpn de usturoi, o linguri de drojdie sau o mn de mlai. Toate se pun la borcan, se toarn deasupra ap i se las la macerat. Cnd lichidul este acrit, se strecoar i se reumple cu ap borcanul. Borul care rezult a doua oar este mai slab, dar nc bun. Din prima strecurare, se beau dou pahare pe zi, din a doua, cte patru pahare pe zi. Este foarte util bolnavilor de hepatit. Acioneaz ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sngelui.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *