un articolde Mihai Niculescu – ziarul Curentul

Ca n orice alt domeniu de activitate, criza economic a afectat și sectorul bancar, care d semne slabe de revenire, susțin specialiști. Astfel de situații n care o instituție bancar ține ct mai mult de banii clienților nu ar trebui s mire pe nimeni. Att timp ct clientul bncii accept ”pstrarea” și rularea fondurilor sale de ctre banc, nu poate fi vorba dect de strategiile economice puse n practic de instituția de credit. Ce se ntmpl ns cnd banca refuz s elibereze banii clienților, care sunt ndreptțiți s și-i ia napoi? Cel mai probabil se ajunge la un proces de durat, și iar instanța de judecat ar putea obliga banca s restituie sumele depuse, cu penalitți și dobnzi.
OTP Bank pare a se nscrie exact n acest tipar, chiar dac sumele pe care refuz s le restituie nu sunt impresionante. n situația de faț, reprezentantul a dou societți comerciale cu profil medical, care nu au avut activitate și au fost radiate prin hotrrea definitiv a Oficiului Național al Registrului Comerțului, a cerut OTP Bank restituirea capitalului social depus la constituirea firmelor, funcționarii de la ghișeu impunndu-i diferite condiții, pentru ca n final s refuze categoric. Avocatul constituise firmele n urm cu mai bine de trei ani, și a cerut acum eliberarea capitalului social. Reprezentantul legal al firmelor a depus și o reclamație scris la conducerea bncii, la care nu a primit nc rspuns, la aproape o lun de la sesizare. n aceste condiții, avocatul este hotrt s-și recupereze banii n instanț.

Astfel, ncepnd din luna ianuarie, avocata Sabina Hncean, mputernicit cu delegație de ctre societțile SC Onco Clinic Life SRL și SC Clinic Life Radiology SRL a solicitat la Agenția Piața Muncii a OTP Bank, din București, restituirea sumelor consemnate drept capital social pentru cele dou societți. Avocata a artat funcționarilor bancari c cele dou societți au fost radiate prin hotrrile ONRC din data de 9 ianuarie 2014, depunnd extrasele din Monitorul Oficial al Romniei care dovedesc acest lucru și certificatele fiscale.

 

n extrasele din Monitorul Oficial se arat c magistrații ONRC au dispus dizolvarea și lichidarea ambelor societți, explicnd c acestea nu au avut activitate și nu au nregistrat nici datorii ctre bugetul de stat, alte societți sau persoane fizice. Potrivit normelor de drept, mputernicitului societții dizolvate care cere restituirea capitalului social i sunt necesare delegațiile și hotrrile din Monitorul Oficial privind dizolvarea, precum și certificatul fiscal eliberat de Finanțele Publice, care atest c societatea nu are datorii, n vederea eliberrii capitalului social consemnat la banc. Acest lucru nu pare a fi de ajuns pentru angajații OTP Bank, care au refuzat categoric restituirea banilor, chiar și dup depunerea unei sesizri ctre conducerea bncii.

„Suma este prescris“

”V solicitm restituirea capitalului social al celor dou societți n valoare de 1.000 de lei, pentru fiecare societate, consemnat și depus cu ocazia constituirii societților la banca dvs. Menționez c cele dou societți nu au deschis cont curent dup constituire și nici nu au funcționat. ntruct capitalul social a fost depus tot prin subsemnata avocat, tot cu delegație avocațial, consider nelegal și abuziv solicitarea funcționarilor dvs. de a depune o procur notarial n original din partea administratorului fiecrei societți n parte pentru ridicarea sumelor consemnate cu titlul de capital social. n cauz opereaz principiul de drept al simetriei actului juridic, simpla delegație avocațial fiind suficient att la depunerea sumelor ct și la ridicarea acestora”, se arat n reclamație. Ulterior, avocata a revenit mpreun cu administratorul uneia din societțile dizolvate prin hotrrea ONRC, dar funcționarii au refuzat și de aceast dat eliberarea capitalului social pentru societatea n cauz, motivnd c ”suma este prescris” iar ”contul nu mai este activ”. Cu alte cuvinte, capitalul social ar fi fost nsușit chiar de banc!
La solicitarea cotidianului ”Curentul”, OTP Bank și-a precizat poziția, evitnd ns s-și motiveze refuzul n situația de faț, prin invocarea protecției datelor cu caracter personal.
”n cazurile de restituiri ale sumelor depuse cu titlu de capital social, inclusiv pentru societțile radiate prin hotrre definitiv a ONRC, relevante sunt procedurile legale aflate n vigoare, generale și speciale, att de la nivelul Bncii Naționale a Romniei, ct și de la nivel intern, precum specificrile din Noul Cod Civil, aflat n vigoare din 01.10.2011; Legea societților nr. 31/1990, republicat, cu modificrile și completrile ulterioare; Legea privind registrul comerțului nr. 26/1990, republicat, cu modificrile și completrile ulterioare. Totodat, aplicm prevederile Ordonanței de Urgenț a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobat de Legea nr. 227/2007, cu modificrile și completrile ulterioare, și Regulamentul BNR nr. 9/2008 privind cunoașterea clientelei n scopul prevenirii splrii banilor și finanțrii terorismului, cu modificrile și completrile ulterioare. Normele OTP Bank Romnia cu referire la nchiderea contului de capital social/ patrimoniu prevd eliberarea sumelor din aceste conturi doar ctre persoanele ndreptțite, respectiv titularii drepturilor asupra sumelor aflate n contul de capital/ patrimoniu, precum ultimii asociați/ acționari sau mandatarii acestora”.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *