Un judecator spaniol a emis un mandat de ARESTARE pe numele fostului presedinte al Chinei

chinezUn judecător spaniol a emis luni un mandat internațional de arestare pe numele fostului președinte comunist al Chinei, Jiang Zemin, și a altor patru înalți demnitari asiatici, printre care și fostul premier Li Peng, acuzați de genocid în Tibet, fapte care ar fi fost săvârșite în anii ’80 și ’90.

Judecătorul Ismael Moreno a solicitat Interpol-ului urmărirea internațională și închiderea fără posibilitatea de cauțiune pentru cei cinci foști demnitari chinezi, toți fiind acuzați de genocid, tortură și crime împotriva umanității. Aceștia au fost dați în judecată de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului și asociații ale tibetanilor refugiați în Spania.

În decizia judecătorească se mai precizează că autoritățile comuniste ar încerca să colonizeze Tibetul cu chinezi han, etnia majoritară din China.

Justiția spaniolă funcționează după principul “jurisdicției universale”, fapt ce permite judecătorilor iberici să se pronunțe în anumite situații în care sunt implicați și cetățeni ai altor state. Acest principiu a permis judecătorului Baltasar Garzon să ceară în 1998 încarcerarea fostului lider miliar din Chile, Augusto Pinochet, acest lucru constituind la vremea respectivă un precedent în ceea ce privește arestarea unui fost șef de stat pe baza “jurisdicției universale”.

Totuși puțini cetățeni străini au fost aduși de-a lungul timpului în fața instanțelor spaniole în baza acestui principiu. Cu toate acestea, “jurisdicția universală” a iritat mai multe state ale lumii. Din această cauză, în 2009, autoritățile din Madrid au decis să reducă aplicabilitatea acestui principiu la cazurile care implică victime cu cetățenie spaniolă sau la cele în care suspecții s-ar afla pe teritoriul Spaniei. Această schimbare de atitudine a venit după un caz împotriva Israelului, care a comis mai multe bombardamente nediscriminatorii în Fâșia Gaza în anul 2002. La vremea respectivă această speță a creat tensiuni diplomatice între cele două state.

Comuniștii chinezi au invadat și ocupat Tibetul în 1950. În 1965 a devenit oficial regiune autonomă în cadrul Chinei comuniste. Sursa: FrontPress.ro

Citeste si De ce isi dau foc adolescentii tibetani?

tibet-location-map

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *