Feed on
Posts
Comments

Citeam deunăzi despre un fenomen absolut aberant – din sistemul bancar românesc – citez dintr-o circulară a Băncii Naționale a României, adresată bancherilor fomiști de pe meleagurile noastre: La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate“.

Unde au fost mediatizate intens aceste informații, nu știu – căci înafară de mediafax și hotnews știrea nu a explodat – la amploarea cuvenită unei astfel de bombe.

Deci, hai să ne înțelegem românește –  CE VREA SĂ SPUNĂ CIRCULARA ? Că dacă ai pus la bancă 10.000 de euro într-un depozit pe un an de zile, cu o dobândă 1,2 % pe an, ar trebui ca la sfârșitul anului tu să îți iei înapoi cei 10.000 de euro și o dobândă de 120 de euro. Dobânda asta reprezintă bonificația ta pentru faptul că:

-          timp de un an de zile ai lăsat banii în mâna băncii, fără să te atingi de ei (dacă ai spart depozitul, ai pierdut și dobânda !)

-          timp de un an de zile, tu ai împrumutat banca cu acești bani, pe care banca i-a rulat în alte afaceri – profitabile pentru ea.

-          În tot acest an, ai stat cu sufletul la gură ca nu cumva banca unde ai tu depozitul să dea faliment iar tu să rămâi fără bani – cum s-a mai întâmplat de atâtea ori ( vezi Bancorex, Bancpost, Banca Albina, Banca Dacia Felix, Bankcoop, Banca Internațională a religiilor, etc.).

Ei, bine, și când se încheie anul te duci la bancă și ce descoperi: nu numai că nu îți dă vre-o dobândă (cei 120 de euro), dar îți mai și ia din cei 10.000 de euro ai tăi ! De ce ?! Păi, pentru că comisioane deschidere, alimentare cont, administrare cont, etc. și alte furtișaguri de contabili cu degete rapide – ca ale băieților cu alba/neagra.

 Ce le mai zice Banca Națională lacomilor prieteni a lui Mugurel Isărescu ?

Avand in vedere cele mentionate mai sus, si riscul reputational la care poate fi expusa institutia dumneavostra de credit, in temeiul dispozitiilor art.101 alin.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, va solicitam sa intreprindeti masurile care se impun astfel incat sa se asigure respectarea prevederilor legale aferente unei practici bancare prudente in relatia cu clientela, acestea urmand sa fie comunicate Bancii Nationale a Romaniei pana cel tarziu la data de 28.02.2014“.

Cu alte cuvinte, băi băieți, mai ușor cu jula prin conturile oamenilor că se prind fraierii, își retrag banii și rămâneți fără jucărele – că noi alții nu vă mai dăm.

Pentru cine își mai amintește, guvizii bancari din toată lumea (inclusiv România) au primit “ajutoare financiare” pentru relansarea creditărilor către populație sub diverse forme: fie au primit pur și simplu cadou de la Guvern bani pe care să ni-i dea nouă cu împrumut, fie au fost iertați de datorii.

Apoi, când zeci de mii de români s-au revoltat și au încercat să se scuture de căpușele bancare – acționând în judecată băncile pentru clauzele abuzive din contractele de credit, bancherii au fugit într-un suflet la Ponta, să îi ceară ca toate procesele cu băncile să fie judecate doar la Înalta Curte de Casație și Justiție – unde au ei prieteni buni – pesemne.

Sub presiunea opiniei publice, Ponta a trebuit să renunțe la acest proiect aberant care ar fi blocat pe 100 de ani în avans activitatea instanței supreme, dar a trebuit să le facă amicilor cu bănci o altă concesie: să instituie plafon de plăți între persoane fizice, astfel ca în orice tranzacție, cetățeanul să fie obligat să folosească serviciile băncii, să-și ruleze banii prin ele – și implicit să îi fie “ciupit” comisionul cel de toate zilele.

Și ca să fie sigură că turma se îndreaptă în direcția potrivită și nu ține banii la saltea sau prin cutii de valori, s-au mediatizat   furturile din casetele de valori, ca să-i determine pe fraieri să bage înapoi banii în conturi – de unde se iau comisioanele grase.

În momentul de față, în vreme ce românii cască gura la problemele Biancăi Drăgușanu sau la luptele de operetă dintre Ponta și Băsescu, lobby-ul financiar de peste ocean face presiuni enorme la Camera Deptuaților, pentru a bloca sau modifica în interesul băncilor – mult-așteptatul proiect de lege privind falimentul persoanei fizice.

Eu unul sunt hotărât să sugrum această caracatiță a societății noastre, acest cancer ce roade organismul sănătos al economiei naționale. Fac jurământ solemn că voi evita din toate puterile să mai folosesc serviciile băncilor. Nu am avut și nu voi avea niciodată vre-un credit la bancă, iar dacă voi avea de încasat sume mari, le voi încasa cash, în tranșe zilnice, sub plafonul prevăzut de lege, numai să nu le dau satisfacția acestor șnapani care ne tâlhăresc pe noi, cei ce prestăm servicii utile societății.

Mihai Rapcea

loading...

4 Responses to “România – țara cu cei mai lacomi bancheri”

 1. mahapishu says:

  auzi bre,de care parte vrei sa sugrumi caracatiza?:)))

 2. sinergicus says:

  Referitor la primitul cash de la clienti in urma tranzactiilor, sint curios in ce masura se poate face fara sa te ia la intrebari fiscul; ca daca ii primesti in mina tre sa tai chitanta pentru ei ca daca nu tai poate te piraste vreunul la fisc….apoi mai sint si societatile care musai trebuie sa aiba chitanta daca devin clientii tai, ca sa justifice cheltuielile pe firma ;dincolo de toate poate dau astia niste legi prin care te obliga sa ai cont la vreo banca ca sa existi si toate operatiunile prestator servicii-clienti sa se faca prin banci….

  Avind in vedere ca sintem condusi de mafioti ordinari care jecmanesc bugetul tarii la care oamenii platesc taxe si impozite vrind nevrind, ma gindeam daca nu ar fi util si un articol despre cum sa nu platesti taxe statului ( totul legal ) sau cum sa platesti cit mai putin.. asta ca forma de protest si nesupunere… cu cit statul devine mai saracit cu atit cresc tensiunile sociale , statul nemaiavind nici de unde sa fure nici de unde sa finanteze sectoarele de activitate…..scopul este acela de a grabi trezirea populatiei….sa iasa odata in strada sa termine cu astia …foamea , frigul si alte lipsuri sint cele mai eficace metode de a trezi turma; daca nu iese nimeni din constiinta , sa iasa de disperare…prin urmare cred ca evaziunea fiscala legala este una din armele de lupta impotriva sistemului jegos…

 3. MR says:

  @sinergicus wrote: “ar fi util si un articol despre cum sa nu platesti taxe statului ( totul legal ) sau cum sa platesti cit mai putin.. ”

  Pentru astfel de informatii, se platesc bani grei in consultanta financiara. In plus, “ferestrele de oportunitate” fiscala se schimba foarte rapid in Romania (vezi modificarile de Cod Fiscal). Deci, nu !

 4. Iulia says:

  Toti trag pentru ei sa fim seriosi, multi chiar nu`si platesc taxele si nu mai patesc nimic, sau fac cumva sa nu mai existe nimic de platit.. sa fim seriosi.

Leave a Reply