1. Riscul de fraudare. Exist numeroase rețele de infractori specializați n clonarea de carduri sau spargerea bazelor de date bancare. Se estimeaz c numrul de infracțiuni informatice cu mijloace de plat electronice (permanent n creștere !) a depșit deja numrul infracțiunilor de furt din buzunare a banilor, bunurilor sau altor valori. Deci – statistic vorbind, ai mai multe șanse s fi jefuit folosind cardul de credit dect cu banii cash n portofel.
  2. Armaghedonul cibernetic. Riscul ca ntr-o zi, ntreaga infrastructur bancar de plți electronice s cad – n urma unui atac cibernetic sau din alte cauze, nu este nici el de neglijat. n ultimii ani au existat tot mai multe cazuri n care sistemul de securitate al unei bnci sau grup de bnci emitente de carduri s-a prbușit, și toate plțile cu cardul au fost suspendate. Chiar de Crciunul trecut, n mass-media apreau imaginile de coșmar din super-market-urile britanice cu mii de englezi blocați cu crucioarele pline, la cozi – n imposibilitate de a-și folosi cardurile bancare, datorit cderii sistemului.
  3. Lipsa infrastructurii. Sunt nc multe locuri pe planet, chiar și n așa-zisa lume “civilizat”, unde cardurile de credit (sau unele dintre ele), nu pot fi folosite. Pe de alt parte, banii cash sunt bine-veniți pretutindeni. De ce s te supui ridicolului unei situații de a trebui s faci o plat, iar POS-ul vnztorului s ți dea erori sau s ți refuze cardul, din motive doar de el știute, sau, mai ru, s afli c n acelo loc plata se poate face doar cu cash ?
  4. Comisioanele. Dac ai card, sunt sigur c cel puțin o dat ți s-a ntmplat s ai nevoie de bani cash pentru o plat urgent, iar cel mai apropiat bancomat s nu fie cel de la care aveai tu emis cardul. n acest caz, te trezești c ți se percepe un comision de retragere usturtor, chiar dac banca “ta” nu ți percepe un astfel de commision (ns are grij s ți perceap altele… cci nimeni n-a vzut vreodat o banc s ias n pierdere…). Cnd ai banii n portofel, astfel de probleme nu exist. Nu pltești (dac nu vrei) nici mcar un ban n plus peste ceea ce cumperi.
  5. Controlul. Cnd ai banii ti n portofel, nimeni nu se poate interpune ntre tine și ei. Ai control total. Nu același lucru se ntmpl cnd i ții n cont, la banc. Te poți trezii cu banii blocați de creditori (principalul fiind Statul), iar tranzacțiile tale pot fi supuse controlului. Nu cred c i convine nimnui ca Big Brother s arunce un ochi indiscret pe desfșurtorul tranzacțiilor sale, s vad pe unde a fcut cumprturi, ce restaurante sau localuri frecventeaz, ce obiceiuri are (la femei – cnd i-a venit ciclul – da, se poate afla și asta, verificnd periodicitatea cumprturilor de la farmacie) sau ce sume a cheltuit.
  6. Controlul cheltuielilor. Cnd ai banii n portofel, știi exact pe ct te bazezi și te abții s cheltuiești mai mult dect te ține punga. Nu la fel stau lucrurile cu cardurile. De cnd au aprut cardurile de credit cu descoperire de sum, posesorii acestora se comport de parc au n buzunar punguța fermecat, din care orict ai cheltui, se umple ca prin minune la loc. Am din pcate mult prea mulți cunoscuți care s-au lsat nșelați de mirajul acestei posibilitți facile de a tri “pe datorie” și care au ajuns s aib mari probleme financiare din cauza acestui nou stil de viaț. Cei care au card “avantaj” sau alte tipuri de carduri de credit știu la ce m refer. Nu de puține ori acești oameni uit cum este s ți drmuiești banii, fc cheltuieli aiuristice, inutile și petrecu ultimele zile pn la urmtorul salariu amanetndu-și bunuri sau trind cu resturi.
  7. Folosind cardurile, ncurajezi controlul total al oligarhiei bancare mondiale. Interpunnd ntre tine și cel care ți ofer bunuri sau servicii contra-cost, o instituție (banca) care nu face altceva dect s ți țin banii, interpui n procesul economic (cerere-ofert) o cpuș care nu ofer un serviciu util societții. Renunțnd la serviciile bncii, ți recștigi dreptul la intimitatea tranzacțiilor, dar și autonomia faț de ppușarii planetari, limitnd controlul lor – și visul bolnav al bancherilor la dominația planetar.

Mihai Rapcea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *