Feed on
Posts
Comments

Citesc știri tot mai îngrijorătoare pe tema noilor carduri de identitate cu cip, iar mintea îmi croșetează zeci de scenarii posibile, adâncindu-se într-un vălmășag de ipoteze.

Din toată această încâlceală de gânduri, răzbate o idee trăsnită, pe care merită să o pun în scris pe hârtie, expunând-o ca pe o ciudățenie  naturii… umane.

Este vorba despre persoana umană. Ce ne definește pe noi ca persoane, pentru a fi apți să primim un act de identitate. Pentru început, avem nevoie doar de autori (o mamă și un tată), iar uneori este suficientă doar mama, atunci când tatăl este incert… apoi vine numele, care ne definește alături de o dată exactă a apariției noastre în această lume, și iată că putem căpăta primul nostru act, certificatul de naștere.

Apoi vine buletinul – sau cartea de identitate. Ca să o primim, trebuie să avem minim 14 ani. Adică discernământ și personalitate formată ca să putem răspunde (măcar partial) pentru alegerile noastre. Însă aceste noi elemente nu sunt suficiente. Ca să primești un buletin, ai nevoie de o adresă de domiciliu. Și aici intervine ciudățenia: în Occident, aproape 70 % dintre cetățeni locuiesc cu chirie, pe când la români visul suprem, idealul de căpătâi este să devii proprietar de locuință personală. Poate de aici și această necesitate de a avea un domiciliu pe care să îl poți dovedi cu acte de proprietate, sau măcar cu acordul proprietarului de a te accepta în spațiul locativ respectiv. Probabil că această condiție – obligatorie în România (căci nu cunosc cum stau lucrurile în alte țări) reprezintă un atavism, o rămășiță a unei trăsături de caracter proprie românilor, provenită din vremurile împroprietăririlor din epoca Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o reacție târzie a setei de proprietate a robilor sau a țăranilor fără avere din vremuri demult apuse.

Cu toate băncile care iau casele românilor, este un lucru cert că numărul de chiriași fără forme legale va crește (cum de altfel se și întâmplă – căci evaziunea fiscală pe închirieri de locuințe este la ordinea zilei pe la noi), iar întrebarea care se pune este cum își vor face aceștia oare actele de identitate când cele vechi vor expira – ne-având unde să dovedească un domiciliu ?! La toate aceste se adaugă și temerea proprietarilor că odată văzuți cu buletine pe adresa lor, chiriașii vor fi mult mai greu de scos din casă, în situația în care vor trebui evacuați pentru neplata chiriei – motiv pentru care majoritatea nu acceptă să le facă buletine acolo unde locuiesc cu chirie.

Până la urmă, de ce avem nevoie de buletine ?! Respir, gândesc, iubesc, muncesc, deci exist ! Și fără domiciliu, sau buletin.

Mihai Rapcea

loading...

24 Responses to “Meditații de seară – a fi sau a nu fi… posesor de buletin”

 1. Ramo says:

  MR: “Citesc știri tot mai îngrijorătoare pe tema noilor carduri de identitate cu cip, iar mintea îmi croșetează zeci de scenarii posibile, adâncindu-se într-un vălmășag de ipoteze”.

  Man, you have an obsesion… Leave CIP, try XANAX 😉

 2. Saso says:

  @ Ramo
  Tu esti pe acelasi nivel cu aia care spun ca ei nu au nimic de ascuns, si nu au nimic impotriva sa fie filmati in orice moment.
  Asa s-a “dezvoltat” comunismul, de la ideile bune pe care le propavaduia la ce stim cu totii ca a fost.
  Acelasi scenariu…. aceeasi oameni de bine…. cinstiti… etc…

 3. sinergicus says:

  Intr-o lume sanatoasa cu toti oamenii onesti , cinstiti nu cred ca e nevoie de buletin …intr-o lume bolnava pusa pe control trebuie sa ai buletin ca sa stie puterea unde esti in orice moment sa te inhate la nevoie….mai e si un aspect prin care un infractor poate fi mai usor urmarit si depistat daca se stie pe unde a fost si a locuit in ultima vreme ,prezenta lui in momentul infractiunii putind fi dovedita mai usor in acest fel…mai ales daca are si un cip pe buletin care banuiesc poate fi depistat din satelit sau cu alte aparate ….

 4. Ramo says:

  sinergicus: “cip pe buletin care banuiesc poate fi depistat din satelit”.

  Eu banuiesc in schimb ca tu n-ai facut facultatea de electronica si nici n-ai vreo alta pregatire in domeniu. La fel cum si Rapcea bate campii cum ca cip-urile, cardurile sau alte dispozitive de identificare ar emite pe RF (radio frecventa). Principiul de comunicatie este altul, cardul nu transfera datele prin emisie de RF, cardul nu emite nimic. Doar dispozitivul de citire/scriere emite si distanta trebuie sa fie f mica intre card/cip si baza, ca sa poata fi alimentat din camp. Asa ca la faza cu “depistarea din satelit” nu arati decat cat de plecat cu satelitul esti fata de problema pe care o dezbati. Dai si cu un 666 sau cu ghiavolul din CIP/CNP/CARD, ca sa arati ce “cunoscator” esti 🙂

 5. MR says:

  @Ramo wrote>”Doar dispozitivul de citire/scriere emite si distanta trebuie sa fie f mica intre card/cip si baza, ca sa poata fi alimentat din camp.”

  întrebare: în opinia ta, cam cât de mică trebue să fie distanța între dispozitivul de citire și cip ?
  Nu cumva te contrazic etichetele de la haine din orice magazine dotate cu “porți” antifurt (unele cu distanțe între ele de cîțiva metri) care citesc etichetele RFID ascunse în haine de la câțiva metri ?!
  Inițial s-a spus că pașapoartele cu cip nu pot fi “citite” de la o distanta mai mare de câțiva centimetri…

 6. Ramo says:

  @MR

  întrebare: în opinia ta, cam cât de mică trebue să fie distanța între satelit și cip? zboara satelitii la cativa metri de pamant? sunt comparabile distantele?
  Ideea e ca tu nu stii principiul de functionare dar torni aici articole isterice ale unor imbecili notorii care mustesc de diavoli, apocalipse, 666 si cancer produs de dispozitivele de identificare care emit RF. Cardul de acces cu care intri pe o anumita poarta (si trebuie sa-l atingi de cititor/sursa respectiva de camp) nu emite RF. Cardul de autobuz ce il atingi de cititor nu emite RF. Cheia de masina cu pastila de transponder in interior nu emite RF. S.a.m.d. Bobina aceea prezenta in card nu e pt emisie RF ci pt alimentarea CIP-ului respectiv din camp

 7. Ramo says:

  Exista două tipuri de etichete RFID, unele pasive și altele active. Cele pasive pot fi citite de aparate speciale de la o distanță de maximum trei metri, neavând nevoie de alimentare (baterii), cele active pot fi citite de la o distanță de 100 m.
  Cardul de acces nu are baterii. Buletinul/Cardul de identitate nu are baterii. Dispozitivele pasive (alimentate din camp prin bobina, nu de la baterii) nu emit RF.

 8. Ramo says:

  Indiferent ca sunt active, pasive sau semi-pasive aceste dispozitive nu-l au pe ghiavol in ele si nu va cumpara/vand sufletul.

  MR, ai pus recent un articol cu un idiot de staret care zicea ca oricine intra pe internet aduce un mic obol satanei, pt ca cica www ar fi identic cu 666. Crezi si in imbecilitatea asta?

 9. F says:

  @Ramo: Mihai are dreptate si majoritatea cititorilor acestui blog sunt de acord cu asta.
  Indiferent ca sunt active, pasive sau semi-pasive aceste dispozitive il au pe diavol in ele. si cumpara/vand sufletul.
  E irelevant daca un ateist ca tine crede sau nu aceste informatii.
  Lumea vine sa se informeze pe blogul asta tocmai pentru ca este de acord cu ce se publica aici, in foarte mare masura.
  Daca MR a preluat un articol pe blog implicit crede ce scrie in acel articol.
  E logic, nu iti trebuie un IQ foarte mare sa intelegi asta.
  Daca ai alte comentarii impotriva acestor teorii le poti posta pe forumuri sau bloguri pro cip, linistit.
  E irelevant daca esti inginer sau ce alta meserie ai.
  Nu ai de unde sa stii daca MR cunoaste dispozitivul de functionare sau nu.
  Ceea ce debitezi aici nu are absolut deloc sens pentru noi so…who’s right?
  Sfatul meu: mergi pe blogurile si forumurile pro-cip ca sa nu te simti atat de singurel pe aici.

 10. Ramo says:

  Mama ce pute a secta pe aici… Iti trebuie un IQ sub 70 sa scoti asemenea “argumente de credinta”. Zici ca sunteti de pe vremea inchizitiei si a evului mediu intunecat. O sa ma banezi/arzi pe rug pt ca eu am argumente si voi superstitii diavolesti?

 11. F says:

  @Ramo
  Nu. te excluzi singur.
  Este simplu: nu exista multi care sa iti impartaseasca ideile intre cititorii acestui blog.
  Este normal sa vii cu idei din astea de 3 lei pe un astfel de blog “de pe vremea inchizitiei”?
  Ce vrei sa demonstrezi de fapt?

 12. Ramo says:

  Daca ma exclud singur e ok. Daca insa ma excluzi tu pt ca demonstrez ca ideile voastre sunt superstitii de 2 lei, atunci demonstrez si ca sunteti o secta de 1 leu 🙂

 13. F says:

  @Ramo
  Atata timp cat nu incepi sa torni cearceafuri kilometrice sau atacuri la persoana cu injurii si alte tampenii nu am de ce sa te banez.
  Parerile iti apartin.
  Timpul pierdut in incercarea de a ii convinge pe ceilalti ca ai dreptate de asemenea.

 14. Ramo says:

  F: “Timpul pierdut in incercarea de a ii convinge pe ceilalti ca ai dreptate”.

  Deci recunosti ca sunteti o cauza pierduta 🙂

  Dar macar daca poate omul sa-si expuna argumentele pe site tot e ok. Chiar daca tu-l faci din start ateu, cand el de fapt doar ca nu e superstitios diavolesc, nicidecum ateu.
  In ce-l priveste pe MR, e clar ca nu cunoaste ce vorbeste din afirmatiile de pe site care spun ca faci cancer din cauza ca dispozitivel de identificare emit RF. In marea lor majoritate acestea sunt pasive (nu au baterii) si nu emit RF.
  MR fiind de acord cu articolele ce le posteaza, inseamna ca plateste multe oboluri Satanei pt ca intra pe internet in fiecare zi de destule ori. Si tu la fel. Sau tu nu il crezi pe staretul ala descreierat?
  Vorbeai serios cand spuneai ca CIP-urile il au pe diavol in ele? Poti sa-mi spui unde? In flash, in ROM, in EEPROM? You are joking, right?

 15. sinergicus says:

  Am tot respectul fata de oameni care cunosc mai multe decit mine si isi expun parerile pro sau contra celor afirmate de mine sau de altii insa pe indivizii aroganti si plini de aere care dau cu tifla ca sa iti arate ei cit de superiori sint si ce prost esti tu ca ti-ai permis sa ai o parere personala ,mai mult sau mai putin corecta vizavi de un subiect , pe indivizii aroganti si plini de aere cum esti tu , ramo ( cred ca ai vrut sa scrii râma ) ii bag in ma-sa scurt . Deci: ori faci observatii de bun simt si cu respect fata de oameni daca te crezi specialist in domeniu ori, marsh in p#$%a mati in alta parte ;de j#$%e ca tine , pline de aere, sint satul … e plina misa si lumea din afara ei de j#$%&i arogante care dau lectii altora…

  >>>> re-editat de F <<<<

 16. F says:

  @Ramo
  In EEPROM.
  Vorbesc cat se poate de serios.

 17. Ramo says:

  @F
  in ce fel in EEPROM? vreo tabela de valori? toate cu 666 cumva? 🙂

  Felino, ai spus ca banezi oamenii care aduc injurii. Uite, sinergicus tocmai m-a injurat. O sa te tii de cuvant?

  @sinergicus
  Ca sa vorbesc pe nivelul tau, iti recomand o spovedanie la staretul descreierat ca sa-ti marturisesti pacatele injurioase aduse pe forumul unde ai tastat 666 ca sa poti intra pe internet. Altfel, Satana o sa-ti manance si tie creierul, ca staretului 😀

 18. F says:

  @Ramo
  Nu il banez din prima. Doar cenzurez cuvintele respective.
  Da, exclusively in 666 E2PROM.

 19. Ramo says:

  @sinergicus
  Vad ca si in ce priveste gramatica esti cu satelitul. Se scrie ma-tii, cu cratima.

  @F
  Si cine prelucreaza valorile satanice 666 din E2P? Exista vreo functie DEVIL.EXE in flash/ROM? 🙂

 20. F says:

  @Ramo:
  exe este exclus. nu ruleaza pe windows 😀
  Sunt niste treburi acolo…nu stii tu inca.

 21. Last says:

  Cred si eu ca F practica o forma de sarcasm la adresa ownerului.

  666 n-are nici cea mai palida legatura cu credinta, cu sacrul, cu nesacrul. Are in schimb cu semidoctismul. Din plin. Vrei sa gasesti 666 ? Il gasesti oriunde. Cum poti gasi oriunde orice numar vrei.

 22. Ramo says:

  proba

 23. Ramo says:

  S-ar putea sa fiu subiectiv, dar a fi anti-cip inseamna a fi crestin? A fi neutru-cip (ca sa nu spun informat) inseamna ca esti ateu? Iar a fi pro-cip inseamna a fi satanist?
  sinergicus este crestin ortodox? In numele credintei in Domnul nostru Isus Cristos m-a injurat de mama? Sau in numele superstitiei, a inculturii (cel putin tehnice, dar si generale), a snobismului (am auzit noi ca 666 e rau)?

 24. Ramo says:

  Meditatii despre CIP pt MR:

  Cartea electronică de identitate (CEI) nu utilizează tehnologia RFID (Identificarea prin Radio Frecvență). CEI va avea incorporat un cip dublă interfață, cu contact și contactless. Cip-ul va include un microcontroler integrat, cu capabilități de procesare criptografică, o memorie internă și o antenă pasivă. Comunicația cu un cititor se face conform standardului de comunicații și protocoale ISO 14443, iar pe interfața contact se face conform standardului de comunicații și protocoale ISO 7816.

  http://www.dcnews.ro/car-i-de-identitate-cu-cip-ce-inseamna-i-ce-elemente-vor-con-ine-documentele_439597.html

Leave a Reply