Citesc știri tot mai ngrijortoare pe tema noilor carduri de identitate cu cip, iar mintea mi croșeteaz zeci de scenarii posibile, adncindu-se ntr-un vlmșag de ipoteze.

Din toat aceast nclceal de gnduri, rzbate o idee trsnit, pe care merit s o pun n scris pe hrtie, expunnd-o ca pe o ciudțenie naturii… umane.

Este vorba despre persoana uman. Ce ne definește pe noi ca persoane, pentru a fi apți s primim un act de identitate. Pentru nceput, avem nevoie doar de autori (o mam și un tat), iar uneori este suficient doar mama, atunci cnd tatl este incert… apoi vine numele, care ne definește alturi de o dat exact a apariției noastre n aceast lume, și iat c putem cpta primul nostru act, certificatul de naștere.

Apoi vine buletinul – sau cartea de identitate. Ca s o primim, trebuie s avem minim 14 ani. Adic discernmnt și personalitate format ca s putem rspunde (mcar partial) pentru alegerile noastre. ns aceste noi elemente nu sunt suficiente. Ca s primești un buletin, ai nevoie de o adres de domiciliu. Și aici intervine ciudțenia: n Occident, aproape 70 % dintre cetțeni locuiesc cu chirie, pe cnd la romni visul suprem, idealul de cpti este s devii proprietar de locuinț personal. Poate de aici și aceast necesitate de a avea un domiciliu pe care s l poți dovedi cu acte de proprietate, sau mcar cu acordul proprietarului de a te accepta n spațiul locativ respectiv. Probabil c aceast condiție – obligatorie n Romnia (cci nu cunosc cum stau lucrurile n alte țri) reprezint un atavism, o rmșiț a unei trsturi de caracter proprie romnilor, provenit din vremurile mproprietririlor din epoca Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o reacție trzie a setei de proprietate a robilor sau a țranilor fr avere din vremuri demult apuse.

Cu toate bncile care iau casele romnilor, este un lucru cert c numrul de chiriași fr forme legale va crește (cum de altfel se și ntmpl – cci evaziunea fiscal pe nchirieri de locuințe este la ordinea zilei pe la noi), iar ntrebarea care se pune este cum și vor face aceștia oare actele de identitate cnd cele vechi vor expira – ne-avnd unde s dovedeasc un domiciliu ?! La toate aceste se adaug și temerea proprietarilor c odat vzuți cu buletine pe adresa lor, chiriașii vor fi mult mai greu de scos din cas, n situația n care vor trebui evacuați pentru neplata chiriei – motiv pentru care majoritatea nu accept s le fac buletine acolo unde locuiesc cu chirie.

Pn la urm, de ce avem nevoie de buletine ?! Respir, gndesc, iubesc, muncesc, deci exist ! Și fr domiciliu, sau buletin.

Mihai Rapcea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *