Mă tot bombardează pe toate căile și pe toate orificiile de comunicare din lumea virtuală, candidatul Capsali sau – mă rog, adepții lui fervenți, care mă îndeamnă – cu texte patriotarde stereotipe, să îi susțin candidatura individului.

sustinere capsali

Și, cum este etern la modă pe la noi, pe la români, să ne luăm de ăl mai răsărit care scoate capul din gloată cu gândul să facă ceva, iau și eu binișor piatra și-l fixez cu atenție drept între ochi pe musiu candidatu, pocnindu-l cu dihai articolu de față.

Și încep stropeala din pană a portretului de candidat:

Întâi de toate, țin să amintesc în treacăt că nu l-am cunoscut personal pe individ, iar dacă m-oi fi lovit pe undeva, prin îmbulzeala de pe la mitinguri, de el, l-am uitat instantaneu, deci nu mi-a produs impresii copleșitoare. Mai mult ca sigur că o fi fost și el pe la Marșul pentru Viață organizat de Provita în fiecare an, însă nu l-am remarcat, deși ar fi trebuit, cu inconfundabila-i pălărie, mai ales dacă o fi venit după el și cu toată liota de copii (are nouă !).

Însă de domnul Capsali ne-am lovit la doi ani după declanșarea ofensivei împotriva cipurilor biometrice din pașapoartele românilor, adică prin 2010, când a apărut din neant cu al său For Ortodox Român, cu pretenții de reprezentativitate la dezbaterile pe tema cipurilor. În afară de multă agitație și chestionări sterile ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fantomaticul Laicat Ortodox Român patronat de dl. Capsali, nu a produs nici un plan de luptă, nici un proiect viabil pentru credincioșii pe care pretindea că îi reprezintă în lupta contra cipurilor.

În fine, deranjantă pentru mine este maniera ieftină în care domnu candidat încearcă să “fure ochiu” alegătorului cu texte motivaționale, cu imagini idealizate de om credincios, familist convins, ortodox până-n vârfu unghiilor. Poate sunt eu prea pretențios pentru un simplu alegător, dar când vine vorba să mă mobilizezi să îți mai și strâng semnături de susținere, e normal să îmi pun următoarele întrebări: cine ești tu cu adevărat, ce neamuri ai, cum îți câștigi bănuțu de toate zilele, din ce îți permiți să îți cumperi pălăriile alea fancy și să crești 9 copii, ce ți-ai propus să realizezi dacă vei fi votat în Parlamentul European, etc, etc.

Din păcate, nu o să vezi comunicare de la om la om cu “candidatul ortodox” Capsali. Pe siteul/blogul/pagina/ sa iuliancapsali.ro, respectivul are articole auto-biografice publicate despre el, la persoana a treia !!! (mai lipsea pluralul Majestății, și… dar aia e o altă poveste, din alt film cu omu care se crede dumnezeul yoghinilor de la MISA).

capsali

Chestia asta arată un soi de dispreț și superioritate intelectuală fină, față de românul de rând căruia îi este adresată acest fel de formulare. Plaga aroganței și elitismului intelectualist nu este o noutate, mai ales în rândul așa-zișilor laici ortodocși tomnatici cu pretenții scolastice (vezi Claudiu Târziu, Danion Vasile, Mugur Vasiliu, Dan Puric și alții de care mi-e lene să-mi amintesc acum). Problema este însă că respectivii se proclamă drepți măritori și apărători ai Ortodoxiei și Naționalismului, pornind (nu fără substanțiale foloase financiare) veritabile campanii publicistice de “re-împrospătare” a Tradiției Ortodoxiei, cu scopul declarat de a “trezi” și “re-creștina” adormitul nostru popor.

Nu m-ar deranja dacă această muncă rodnică (d.p.d.v. financiar – pentru autori) de veritabil misionariat, ar fi una pornită “din prea-plinul inimii”, însă când îi vezi cu cât dispreț și aroganță tratează acești indivizi pe păcătoșii ca mine, rătăciții prin yoga sau alte metempsihoze, stai și te întrebi pe bună dreptate dacă la fel au procedat în vestirea Evangheliei lui Hristos, primii apostoli. Eu personal nu am simțit la acești oameni – în dialogul cu ei – decât sentimentul de superioritate al celui ce se simte în posesia Adevărului Absolut, nu și iubirea lui Hristos pentru oameni, cu atât mai puțin pentru oile rătăcite.

Una peste alta, oricum îl voi vota pe individ, chiar dacă mie personal îmi pare genul de ipocrit care are impresia că a reușit să păcălească pe toată lumea (și am ceva experiență la oameni ! la câți mi-au trecut prin fața ochilor). Ideea de bază este că dacă, printr-un accident fericit al Istoriei, tipul acesta va reuși să ajungă în Parlamentul European, îi va fi mult mai greu să trădeze principiile pe care le-a afișat în ultimii zece ani, decât, să zicem – lui EBA, care nici n-a promis nimănui nimic (decât poate lui tac-su), deci nici nu puteam avea pretenții de la ea.

PS: parcă văd aievea apărând pe site-ul candidatului Capsali, poza cu cei 9 copilași ai acestuia, transcriind cu mânuțele lor mici, semnături de pe liste, pe alte liste, cum e moda la noi la români când e vorba de strângeri de semnături pentru partide sau alte foncții.

Mihai Rapcea

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer