M tot bombardeaz pe toate cile și pe toate orificiile de comunicare din lumea virtual, candidatul Capsali sau – m rog, adepții lui fervenți, care m ndeamn – cu texte patriotarde stereotipe, s i susțin candidatura individului.

sustinere capsali

Și, cum este etern la mod pe la noi, pe la romni, s ne lum de l mai rsrit care scoate capul din gloat cu gndul s fac ceva, iau și eu binișor piatra și-l fixez cu atenție drept ntre ochi pe musiu candidatu, pocnindu-l cu dihai articolu de faț.

Și ncep stropeala din pan a portretului de candidat:

nti de toate, țin s amintesc n treact c nu l-am cunoscut personal pe individ, iar dac m-oi fi lovit pe undeva, prin mbulzeala de pe la mitinguri, de el, l-am uitat instantaneu, deci nu mi-a produs impresii copleșitoare. Mai mult ca sigur c o fi fost și el pe la Marșul pentru Viaț organizat de Provita n fiecare an, ns nu l-am remarcat, deși ar fi trebuit, cu inconfundabila-i plrie, mai ales dac o fi venit dup el și cu toat liota de copii (are nou !).

ns de domnul Capsali ne-am lovit la doi ani dup declanșarea ofensivei mpotriva cipurilor biometrice din pașapoartele romnilor, adic prin 2010, cnd a aprut din neant cu al su For Ortodox Romn, cu pretenții de reprezentativitate la dezbaterile pe tema cipurilor. n afar de mult agitație și chestionri sterile ale Sfntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne, fantomaticul Laicat Ortodox Romn patronat de dl. Capsali, nu a produs nici un plan de lupt, nici un proiect viabil pentru credincioșii pe care pretindea c i reprezint n lupta contra cipurilor.

n fine, deranjant pentru mine este maniera ieftin n care domnu candidat ncearc s “fure ochiu” alegtorului cu texte motivaționale, cu imagini idealizate de om credincios, familist convins, ortodox pn-n vrfu unghiilor. Poate sunt eu prea pretențios pentru un simplu alegtor, dar cnd vine vorba s m mobilizezi s ți mai și strng semnturi de susținere, e normal s mi pun urmtoarele ntrebri: cine ești tu cu adevrat, ce neamuri ai, cum ți cștigi bnuțu de toate zilele, din ce ți permiți s ți cumperi plriile alea fancy și s crești 9 copii, ce ți-ai propus s realizezi dac vei fi votat n Parlamentul European, etc, etc.

Din pcate, nu o s vezi comunicare de la om la om cu “candidatul ortodox” Capsali. Pe siteul/blogul/pagina/ sa iuliancapsali.ro, respectivul are articole auto-biografice publicate despre el, la persoana a treia!!! (mai lipsea pluralul Majestții, și… dar aia e o alt poveste, din alt film cu omu care se crede dumnezeul yoghinilor de la MISA).

capsali

Chestia asta arat un soi de dispreț și superioritate intelectual fin, faț de romnul de rnd cruia i este adresat acest fel de formulare. Plaga aroganței și elitismului intelectualist nu este o noutate, mai ales n rndul așa-zișilor laici ortodocși tomnatici cu pretenții scolastice (vezi Claudiu Trziu, Danion Vasile, Mugur Vasiliu, Dan Puric și alții de care mi-e lene s-mi amintesc acum). Problema este ns c respectivii se proclam drepți mritori și aprtori ai Ortodoxiei și Naționalismului, pornind (nu fr substanțiale foloase financiare) veritabile campanii publicistice de “re-mprosptare” a Tradiției Ortodoxiei, cu scopul declarat de a “trezi” și “re-creștina” adormitul nostru popor.

Nu m-ar deranja dac aceast munc rodnic (d.p.d.v. financiar – pentru autori) de veritabil misionariat, ar fi una pornit “din prea-plinul inimii”, ns cnd i vezi cu ct dispreț și aroganț trateaz acești indivizi pe pctoșii ca mine, rtciții prin yoga sau alte metempsihoze, stai și te ntrebi pe bun dreptate dac la fel au procedat n vestirea Evangheliei lui Hristos, primii apostoli. Eu personal nu am simțit la acești oameni – n dialogul cu ei – dect sentimentul de superioritate al celui ce se simte n posesia Adevrului Absolut, nu și iubirea lui Hristos pentru oameni, cu att mai puțin pentru oile rtcite.

Una peste alta, oricum l voi vota pe individ, chiar dac mie personal mi pare genul de ipocrit care are impresia c a reușit s pcleasc pe toat lumea (și am ceva experienț la oameni ! la cți mi-au trecut prin fața ochilor). Ideea de baz este c dac, printr-un accident fericit al Istoriei, tipul acesta va reuși s ajung n Parlamentul European, i va fi mult mai greu s trdeze principiile pe care le-a afișat n ultimii zece ani, dect, s zicem – lui EBA, care nici n-a promis nimnui nimic (dect poate lui tac-su), deci nici nu puteam avea pretenții de la ea.

PS: parc vd aievea aprnd pe site-ul candidatului Capsali, poza cu cei 9 copilași ai acestuia, transcriind cu mnuțele lor mici, semnturi de pe liste, pe alte liste, cum e moda la noi la romni cnd e vorba de strngeri de semnturi pentru partide sau alte foncții.

Mihai Rapcea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.