Cineva mi-a lsat n birou un exemplar al revistei Atitudini, din 29 iulie 2013. Și, recitind articolul de gard despre trecerea la cele sfinte a celui ce a fost Printele Justin Prvu, mi-am amintit una din puținele ntlniri pe care am avut-o cu el, la Mnstirea Petru Vod. M-am gndit c e bine s redau acea conversație, pentru posteritate.

Nu vreau s intru n amnunte cu privire la conjunctura pentru care eram acolo, important este c am ajuns pe nserate și am fost introdus ntr-o cmruț, unde a venit și printele.

Am discutat despre lupta anti-cip ce trebuie dus, despre cum vede el situația. Dialogul nostru a sunat cam așa, redau din memorie:

- Printe, ce credeți c trebuie s facem ca s izbndim n lupta asta mpotriva actelor cu cip ?

El a lsat cteva momente de tcere, timp n care eu eram atent la el cu toate simțurile. A rspuns foarte ncet, cu o voce molcom vtuit parc de barba alb ce i mpodobea chipul:

- n lupta asta este mare nevoie de unitate și mult rugciune.

A mai lsat s treac cteva clipe de tcere, apoi a adugat:

- Numai de la Dumnezeu ne poate veni ajutorul.

Atunci eu am insistat:

- Printe, dar ce credeți c ar trebui s facem concret ? Cum ar fi cel mai bine s acționm ?

Nu mi-a dat rspunsul pe loc, ns n acele clipe de tcere de dinaintea rspunsului, am simțit ca și cum inima lui rostea nencetat rugciunea “Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne pe noi, pctoșii”. Și avea așa, o prezenț Dumnezeiasc n el, care m-a cutremurat. Iar rspunsul pe care mi l-a dat la ntrebare a fost:

- Avem nevoie de un om mare, de cineva cunoscut, care s se implice n aceast lupt. Numai așa se va reuși ceva.

- Și cine ar putea fi Printe acea persoan ?

La aceast ntrebare, el a tcut, fr s mai dea nici un rspuns. Apoi, mi-a rspuns la cteva ntrebri personale, despre mine și trebuie s spun c toate lucrurile pe care mi le-a spus, s-au adeverit.

Ceea ce vreau s spun n ncheiere este c n acest contact nemijlocit cu printele Justin l-am simțit ca pe un om plin de harul Dumnezeiesc, care se roag nencetat n inima sa. Un om care nu scoate nici un cuvnt din mintea sa, fr harul lui Hristos pe care l-a dobndit prin puterea rugciunii.

Mihai Rapcea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *