Mie îmi place tot circul ăsta al arestărilor.

Dă prostimii senzația că morala s-a pogorât din tratatele academice direct pe pământ – și apoi la televizor. Da, îmi plac arestările, fiindcă e chiar funny să vezi câte un mahăr obișnuit să-l pupe toată lumea în cur, luat de ceafă și înghesuit în dubă, dar nu sunt atât de prost să nu captez, cu vârful nasului, aroma plasticoasă de show.

Un mare show al “dreptății” și al “justiției” a început în România. Un spectacol numai bun să dezamorseze, cât de cât, frustrarea post-revoluționară a românilor care au rămas cu degetul în fund și care se uită a pagubă la jmecherii din fosta securitate și la copiii lor cum au privatizat o fabrică de stat, falimentând-o rapid, din incapacitatea de a înțelege dinamica pieței și fiindcă s-au lăcomit la profituri mari. Sau cum fel de fel de beizadele analfabete s-au infiltrat în corporații și le căpușează din greu, basculând bugetele unor departamente întregi în firmele “de casă”. (Nu știați că așa merg lucrurile? Aflați acum.)

În ochii unui român simplu care se uită seara la televizor și își vede patronul încătușat, pare foarte OK tot ce se întâmplă.

“Nenorocitul dracului, numai eu știu cât a furat, cât de prost ne-a plătit și ce incapabil este!” – își spune bietul om, răcorindu-se cu show-ul.

Dar nimeni nu-i spune, cu subiect și predicat, că pușcăria nu e suficientă.

Nu, nu e destul să cobori din lux și să dormi pe pat de cazarmă. Nu e destul să fii ținut departe de porțelanuri și să mânănci din gamele de inox. Și nu e destul să faci pipi la buda turcească, tu obișnuit fiind cu băi parfumate.

Iată de ce!

Licheaua îmbrăcată în costum Armani a avut grijă să-și treacă averea pe numele copiilor sau – dracu’ să-o pieptene! – al interpușilor de încredere. De la imobile și conturi, până la acțiuni și companii.

Ei bine, în cazul ăsta, pușcăria nu face nici două parale. Până nu i se confiscă tot avutul pe care nu poate să-l justifice, este în van atât clinchetul cristalin al cătușelor, cât și spectacolul mediatic.

De unde ai tu 1 miliard de euro în diverse conturi? De unde ai kilograme de aur și platină? De unde ai avut bani să atârni pe pereți Picasso, Klimt sau Dali? Justifică! Arată facturi, arată chitanțe, arată tot sitemul contabil din care să reiasă că profitul tău, obținut cinstit, justifică toate astea! Nu poți? Atunci…

Să fim realiști, 3 ani de pușcărie și, apoi, întoarcerea într-un paradis furat nu e chiar dreptate. Sunt unii cu șoriciul atât de gros, încât condițiile de penitenciar îi lasă indiferenți. Ăștia sunt imuni la pedeapsă și, mai ales, la reeducare.

Domnilor, faceți-ne să credem că morala chiar a coborât pe pământ, de acolo, din tratatele academice!

Confiscați averile care nu pot fi justificate!

de Mihai Alexandrescu, de pe dezbaterea.ro

comentariu rapcea.ro: subscriu în totalitate la articolul de mai sus. Ceva ceva s-a încercat să se facă. Spre exemplu, modificarea codului de procedură penală de anul trecut, menținută prin versiunea actuală a prevederilor privind confiscarea specială și confiscarea extinsă, dă posibilitatea judecătorului să urmărească și să confiște bunurile aflate în proprietatea altora, dacă există suspiciuni că acestea au fost puse pe numele respectivilor de către inculpat, cu scopul sustragerii de la executare.

Originea răului vine de la javra și criminalul de Ion Iliescu, care în 22 ianuarie 1990 a avut drept primă grijă abrogarea legii ilicitului. prietenii (lui) știu de ce, nu-i așa ?! Chiar și numai pentru asta, ar merita împușcat ca un câine.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer