Cred că vârsta și experiența de viață mă califică să dau ceva sfaturi despre relații. După 38 de ani plini de evenimente și de oameni, am acumulat o experiență personală bogată. Pe de altă parte, am învățat și din experiențele celorlalți, datorită profesiei. Am ascultat poveștile clienților mei nu doar pentru a-i ajuta, ci și pentru că am vrut să învăț din greșelile, din tragediile lor personale.

Aș începe prin a spune că, “dacă familia în care te naști ți-o dă Dumnezeu, prietenii ții alegi singur”. Evident, lucrurile nu stau chiar așa la modul absolut. Din punct de vedere karmic, ne naștem într-o familie sau alta datorită meritelor sau ne-meritelor acumulate în trecut, în alte vieți. Ne naștem cu anumite calități sau defecte în funcție de karma acumulată anterior. Deci, nu ne naștem egali în șanse, posibilități și disponibilități. Și la fel, educația primită în familie ne condiționează oarecum în alegerea prietenilor și a oamenilor apropiați.

Apoi, pentru băieți, modelul matern contribuie mult la formarea acelei anima (părți feminine) a eului său, care va juca un rol hotărâtor în alegerile pe care le va face în viață, cu privire la iubita/soția pe care și-o va alege, față de care va simți afinități, de care se va îndrăgosti. La fel, fetele vor asimila modelul patern din familie (cu defecte și calități) care își vor pune amprenta asupra animus-ului lor (părții masculine a eului lor).

În aceste condiții, ne întrebăm oare cât de libere sunt alegerile pe care le facem în viață ?!

Eu cred că libertatea de a alege apare cu adevărat doar atunci când conștientizăm cu adevărat aceste influențe sau condiționări, și le acceptăm ca părți componente ale construcției noastre interioare, fără a ne mai identifica total cu ele.

Am întâlnit foarte mulți oameni care au eșuat în relațiile lor de cuplu, iar întrebarea care s-a repetat mereu a fost: cine a greșit ? Ce nu a mers între noi ?

Problema este – din punctul meu de vedere actual, greșit pusă.

Oamenii sunt creaturi complexe, asemănătoare jocurilor pentru copii de genul “potrivește obiectul”. În acest tip de joc, copilul mic este învățat să aleagă obiectele cu formă potrivită pentru a le introduce în formele (găurile) potrivite dintr-o planșă. Cubul pe gaura în formă de cub, semiluna pe gaura în formă de semilună, și tot așa.

Acest joc oferă la nivel simbolic două semnificații importante: prima -  formele trebuie să fie identice pentru a se potrivi ca dimensiune și contur; a doua – obiectele (planșa și obiectul mobil) trebuie să fie complementare. Dacă aceste două cerințe nu sunt îndeplinite, jocul nu poate fi rezolvat.

La fel și în relațiile de iubire, trebuie să ai afinitate (identitate) dar și complementaritate. Ca bărbat, vezi o femeie frumoasă, care simți că îți face inima să îți bată mai tare. Totul este perfect la ea, are toate calitățile pe care ți le doreai.

Acesta poate fi un moment important de auto-cunoaștere, în care poți conștientiza cu câtă putere se manifestă eul tău în aspirația sa de completare cu jumătatea sa feminină. Poți realiza cum proiectează asupra persoanei iubite calitățile care îl completează, și din conștientizarea diferențelor dintre aceste proiecții și ceea ce este persoana iubită în realitate, ajungi să îți faci o idee despre cum arată la modul ideatic jumătatea ta… interioară.

Atunci când ești foarte tânăr, te poți lăsa orbit de instinctul sexual puternic, care te face să te “îndrăgostești” la tot pasul, fără discernământ. Un indiciu care te poate face să realizezi că te afli în această situație este acela când pentru tine toate femeile sunt “p…e”, deci raportarea ta la sexul opus este preponderent sexuală, percepând toate femeile drept potențiale partenere de sex.

După ce ardoarea și pasiunea tinereții se mai calmează, poți conștientiza existența la femeile întâlnite, a unor calități care te ating interior și îți provoacă un alt gen de atracție, de îndrăgostire.

Dar despre toate acestea, altă dată, într-un episod viitor…

 Mihai Rapcea.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer