Cred c vrsta și experiența de viaț m calific s dau ceva sfaturi despre relații. Dup 38 de ani plini de evenimente și de oameni, am acumulat o experienț personal bogat. Pe de alt parte, am nvțat și din experiențele celorlalți, datorit profesiei. Am ascultat poveștile clienților mei nu doar pentru a-i ajuta, ci și pentru c am vrut s nvț din greșelile, din tragediile lor personale.

Aș ncepe prin a spune c, “dac familia n care te naști ți-o d Dumnezeu, prietenii ții alegi singur”. Evident, lucrurile nu stau chiar așa la modul absolut. Din punct de vedere karmic, ne naștem ntr-o familie sau alta datorit meritelor sau ne-meritelor acumulate n trecut, n alte vieți. Ne naștem cu anumite calitți sau defecte n funcție de karma acumulat anterior. Deci, nu ne naștem egali n șanse, posibilitți și disponibilitți. Și la fel, educația primit n familie ne condiționeaz oarecum n alegerea prietenilor și a oamenilor apropiați.

Apoi, pentru bieți, modelul matern contribuie mult la formarea acelei anima (prți feminine) a eului su, care va juca un rol hotrtor n alegerile pe care le va face n viaț, cu privire la iubita/soția pe care și-o va alege, faț de care va simți afinitți, de care se va ndrgosti. La fel, fetele vor asimila modelul patern din familie (cu defecte și calitți) care și vor pune amprenta asupra animus-ului lor (prții masculine a eului lor).

n aceste condiții, ne ntrebm oare ct de libere sunt alegerile pe care le facem n viaț ?!

Eu cred c libertatea de a alege apare cu adevrat doar atunci cnd conștientizm cu adevrat aceste influențe sau condiționri, și le acceptm ca prți componente ale construcției noastre interioare, fr a ne mai identifica total cu ele.

Am ntlnit foarte mulți oameni care au eșuat n relațiile lor de cuplu, iar ntrebarea care s-a repetat mereu a fost: cine a greșit ? Ce nu a mers ntre noi ?

Problema este – din punctul meu de vedere actual, greșit pus.

Oamenii sunt creaturi complexe, asemntoare jocurilor pentru copii de genul “potrivește obiectul”. n acest tip de joc, copilul mic este nvțat s aleag obiectele cu form potrivit pentru a le introduce n formele (gurile) potrivite dintr-o planș. Cubul pe gaura n form de cub, semiluna pe gaura n form de semilun, și tot așa.

Acest joc ofer la nivel simbolic dou semnificații importante: prima - formele trebuie s fie identice pentru a se potrivi ca dimensiune și contur; a doua – obiectele (planșa și obiectul mobil) trebuie s fie complementare. Dac aceste dou cerințe nu sunt ndeplinite, jocul nu poate fi rezolvat.

La fel și n relațiile de iubire, trebuie s ai afinitate (identitate) dar și complementaritate. Ca brbat, vezi o femeie frumoas, care simți c ți face inima s ți bat mai tare. Totul este perfect la ea, are toate calitțile pe care ți le doreai.

Acesta poate fi un moment important de auto-cunoaștere, n care poți conștientiza cu ct putere se manifest eul tu n aspirația sa de completare cu jumtatea sa feminin. Poți realiza cum proiecteaz asupra persoanei iubite calitțile care l completeaz, și din conștientizarea diferențelor dintre aceste proiecții și ceea ce este persoana iubit n realitate, ajungi s ți faci o idee despre cum arat la modul ideatic jumtatea ta… interioar.

Atunci cnd ești foarte tnr, te poți lsa orbit de instinctul sexual puternic, care te face s te “ndrgostești” la tot pasul, fr discernmnt. Un indiciu care te poate face s realizezi c te afli n aceast situație este acela cnd pentru tine toate femeile sunt “p…e”, deci raportarea ta la sexul opus este preponderent sexual, percepnd toate femeile drept potențiale partenere de sex.

Dup ce ardoarea și pasiunea tinereții se mai calmeaz, poți conștientiza existența la femeile ntlnite, a unor calitți care te ating interior și ți provoac un alt gen de atracție, de ndrgostire.

Dar despre toate acestea, alt dat, ntr-un episod viitor…

Mihai Rapcea.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.