Uniunea Europeanaa cheltuit peste 385 de milioane deeuropentru dezvoltarea unui program de drone de supraveghere, fara control democratic exercitat de institutiile europene.

Britanicii au contribuit cu peste 60 de milioane deeurola acest program, cu toate ca premierulDavid Camerona dat asigurari ca se opune oricarui astfel de proiect la nivel european.

Statewatch, un ONG care monitorizeaza libertatile civile inUE, a descoperit programul secret al Uniunii si atrage atentia ca exista legaturi ingrijoratoare intre industria dronelor si oficialii europeni, scrieThe Telegraph.

Nici Camera Comunelor, nici Parlamentul European nu au fost consultate cu privire la dezvoltarea vehiculelor aeriene ale UE, care au ca scop patrularea cerului european in misiuni de identificare a infractiunilor, arata raportul acestei organizatii.

Statewatch a descoperit o alocare bugetara secreta de 70 de milioane deeurointrodusa anul acesta in noile legi UE privind controlul traficului aerian, doar pentru anul in curs. Este o “prioritate politica” dezvoltarea de drone pentru fortele de politie europene, gardienii de la granite si serviciile de securitate.

Europarlamentarii nu vor fi consultati cu privire la acest program sau legile care vor reglementa functionarea dronelor de supraveghere ce vor impanzi cerul european pana la sfarsitul deceniului.

“Nu este niciun singur exemplu de control democratic asupra activitatilor UE in aceasta zona. Aceasta este o reteta pentru inovatia iresponsabila si este necesara o dezbatere cu privire la directia in care merge tehnologia”, este de parere Ben Hayes, unul din autorii raportului.

Studiul a descoperit ca cel putin zece oficiali UE au primit bonusuri pentru “angajamentul personal si contributia” la acest program de la Unmanned Vehicle Systems (UVS) International, un grup de lobby al industriei de securitate ce reprezinta producatorii de aparate de zbor de supraveghere.

sursa: ziare.com

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer