Pe lângă numeroasele pericole pentru sănătate la care sunt expuși indivizii obezi, inclusiv riscul mare de dezvoltare a cancerului, diabetului sau afecțiunilor cardiovasculare, cercetările arată că surplusul de kilograme poate avea consecințe negative asupra abilităților cognitive.

Foto: stockvault.netÎntr-un studiu efectuat pe animale, experții de la Universitatea Georgia Regents au ajuns la concluzia că șoarecii au dezvoltat tulburări cognitive în urma acumulării excesive de grăsime în corp. Ei au observat că nivelul substanței interlutekin 1din sângele cobailor și gradul de inflamație au crescut pe măsură ce aceștia se îngrășau. În același timp, obezitatea a condus la slăbirea barierei hepatoencefalică, lucru care a favorizat pătrunderea substanței interlutekin 1 în creier. Acest lucru dereglează funcțiile celulelor microgliale, care distrug conexiunile cerebrale inutile și au rol în “curățarea” creierului de agenți infecțioși. Astfel, sub influența interlutekin 1, celulele microgliale ajung să „consume sinapseleneuronale, punctele majore de comunicare dintre celulele creierului”.

În cadrul experimentului, șoarecii au participat la teste cognitive atât înainte, cât și după o operație de îndepărtare a grăsimii. În urma procedurii, experții au observat o îmbunătățire a rezultatelor, față de cele anterioare intervenției, scrie NY Times.

De asemenea, într-un experiment ulterior, ei au evaluat efectele activității fizice în cazul șoarecilor obezi. Astfel, un grup a fost pus să facă mișcare timp de 45 de minute, vreme de 12 săptămâni, în timp ce celălalt nu. La final, experții nu au sesizat diferențe notabile de greutate între cele două grupuri, însă animalele care au avut activitate fizică și-au crescut masa musculară și și-au redus nivelul de grăsime. De asemenea, aceste animale s-au descurcat mai bine la testele cognitive și prezentau un grad mai mic de inflamație la nivelul hipocampusului (cu rol important în memorie) decât șoarecii sedentari.

Un studiu recent sublinia, totodată, existența unei legături între obezitate și performanța slabă la școală a fetelor. Cercetătorii de la Universitățile Dundee, Strathclyde, Georgia și Bristol au monitorizat circa 6.000 de adolescenți de 11 ani din Marea Britanie, până la vârsta de 16 ani. În rândul băieților nu au găsit o asociere între obezitate și performanța academică. În schimb, au observat că obezitatea în rândul fetelor de 11 ani a condus la rezultate școlare mai slabe în următorii ani, față de adolescentele cu o greutate normală. Concluziile au rămas valabile chiar și după ce experții au luat în considerare factori precum statutul socioeconomic, coeficientul de inteligență, sănătatea mintală sau vârsta primei menstruații.

„Fetele sunt mult mai afectate de obezitate în ceea ce privește sănătatea mintală și bunăstarea, față de băieți”, punctează coordonatorul studiului, Johns Reilly, de la Universitatea Strathclyde, citat de NPR. Studiile anterioare au arătat că imagineacorporală și stigmatul obezității influențează fetele și pot favoriza apariția depresiei. Drept rezultat, implicarea lor la școală poate scădea, explică expertul.

sursa:  Semnele Timpului

CategoryUncategorized
Tags

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer