de Mihai Rapcea

A venit primăvara și mulți ies la aer ca urșii din bârlog. Numai că, spre deosebire de urși, care au consumat toate caloriile disponibile și ies zvelți la lumină, oamenii au tendința să iasă din iarnă cu niște kilograme în plus, rezultatul sărbătorilor îmbelșugate în hrană, dar și a lipsei de efort fizic pe timpul iernii.

Și atunci, decizia firească este să se apuce de sport, pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Indiferent care este sportul pe care îl alegi pentru a slăbi: că e vorba de sală, alergat sau înot, trebuie să ții seama de câteva lucruri care pot avea repercursiuni asupra ta.

În primul rând, trebuie să îți înțelegi corect situația actulă: mușchi slabi dezvoltați, ne-obișnuiți cu efortul, dar și o masă corporală mare (greutate) dată de grăsimea acumulată. De aici rezultă concluzia că spre deosebire de o persoană care practică în mod frecvent sportul pe care tu vrei să îl abordezi, ție îți va fi de două ori mai greu: o dată pentru că va trebui să depui un efort mai mare, căci ai o masă corporală mai mare de pus în mișcare, a doua oară pentru că mușchii tăi sunt mai puțin dezvoltați decât ai unui sportiv.

Apoi, trebuie să înțelegi mecanismul slăbirii prin sport. Mișcarea te face să consumi energie, adică acele chestii micuțe scrise pe eticheta de la chips-uri, numite calorii. Numai că “uzina” ta de consumat calorii are “motoarele” (sub forma mușchilor) încă ne-rodate, mici, deci nu poți consuma pentru început decât puțină energie.

Beleaua este că cei care vor să slăbească asociază sportul cu o alimentație săracă în calorii, în ideea că vor forța corpul să consume energia lipsă din grăsimile acumulate peste iarnă – concepție total eronată din punct de vedere al mecanismului de asimilare al organismului.

Organismul și-a format de-a lungul mileniilor de evoluție, mecanisme de adaptare și apărare în fața agresiunilor mediului. Schimbările bruște în regimul de viață (alimentație, efort fizic) sunt percepute de către organism drept veritabile agresiuni la adresa echilibrului și existenței sale. De aceea, prima reacție a organismului în fața unor astfel de schimbări bruște (gen dietă hipo-calorică, efort fizic, etc.) este de a pune la bătaie resursele energetice cele mai la îndemână și mai ușor de procesat (spre exemplu zaharurile), care odată consumate și ne-înlocuite, fac organismul să apeleze la următoarea categorie de resurse: carbohidrații. Dacă nici carbohidrații nu ajung, organismul apelează la consumul proteinelor și abia în final la cel al grăsimilor, considerate de el un fel de “rezervă strategică” de supraviețuire. Evident, lucrurile nu stau la modul absolut așa, tabloul prezentat mai sus reprezentând o strategie generală metabolică a organismului. 

Un alt efect este acela că, imediat ce sistemele de apărare metabolică se relaxează, organismul percepe  ”agresiunea” ca fiind încetată, și apare efectul de pregătire a apărării pentru viitorul “atac”: celebrul efect de yo-yo – adică luarea imediată în greutate ca efect al acumulării de resurse (sub formă de grăsimi, evident), pentru a preîntâmpina “amenințări” viitoare.

De aici tebuie învățat faptul că nu trebuie provocat și declanșat sistemul defensiv, de apărare al organismului. Sportul trebuie făcut treptat, din ce în ce mai intens, alimentația trebuie și ea corelată treptat, ca organismul să nu o resimtă ca pe un șoc.

Revenind la explicarea mecanismului de consum, musculatura supusă unui efort consumă energie – e drept, dar are nevoie la rândul ei de nutrienți pentru dezvoltare – adică în principal de proteine. Dacă nu devolți “motorul”, acesta nu va crește în puterea de ardere, iar rezultatele în arderea kilogramelor în plus te vor dezamăgi. Ideea este deci să oferi oferi organismului tău suficiente proteine pentru creșterea musculară. Rezultatul de moment va fi acela că aparent nu ai slăbit; cântarul îți va arăta aceeași greutate după două săptămâni de sport, lucru de natură să te demoralizeze. În realitate, tu ai slăbit, adică ai consumat ceva grăsimi, însă acestea au fost înlocuite la cântar de musculatura care începe să se dezvolte.

Lucrul acesta se vede în forma ta fizică generală: piele mai tonifiată, carnea stă altfel pe tine, mai fermă; începi să ghicești ceva mușchi sub straturile de grăsime.

În acest moment majoritatea sportivilor de ocazie decid să ia măsuri și să accelereze procesul de slăbire, luând decizii proaste, gen: reducerea cantității de mâncare, suprasolicitare în ședințele de sport.

Pentru cei cu organism puternic și sănătos, lucrurile pot începe să funcționeze, iar respectivii încep să vadă rezultate. Problema este însă că foarte mulți se pot trezi cu probleme de sănătate de o foarte mare varietate, de la întinderi musculare, scrânteli de ligamente, până la  apariția unor boli cronice din cele mai diversificate (de la gastrită, ulcer, căderea părului, până la hepatită). Întrebarea este DE CE ? Ce greșesc respectivii în demersul lor sportiv ?

Principala greșeală constă în lipsa preocupării pentru înlocuirea adecvată a mineralelor și vitaminelor consumate/pierdute prin sport, in principal a SĂRII, unul dintre cei mai importanți electroliți din corp.

Procesul de ardere al caloriilor, al consumului de energie la nivel muscular, angrenează după sine o accelerare a schimburilor celulare: în principal oxigen dar și alți nutrienți indispensabili. Accelerarea acestei activități, cu degajare de căldură, duce și la o eliminare pe măsură a reziduurilor acestor arderi (în principal prin transpirație), iar organisul este forțat să apeleze la resursele disponibile de săruri și alte elemente necesare, stocate în diverite organe. Rezultatul este un consum excesiv al acestor rezerve, ce va produce în final dezechilibre grave, traduse pentru noi în apariția subită a unor probleme de sănătate din cele mai diverse. Lipsa magneziului va duce la rigidizarea articulațiilor, la întinderi, cârcei și “scrânteli” de ligamente. Lipsa zincului va duce (la bărbați) la scăderea testosteronului (care ar trebui să crească de fapt în urma efortului fizic), tradus în stări de oboseală continuă și lipsa apetitului sexual (sau la erecții mediocre). Și exemplele unor astfel de carențe și al rezultatelor lor pot continua.

Este deci important să dăm organismului aportul necesar de minerale și vitamine ÎNAINTE de exercițiul fizic, și să-i oferim proteina necesară creșterii musculare DUPĂ exercițiul fizic.

De asemenea, foarte importantă este odihna suficientă. Anumite procese metabolice se realizează la eficiență maximă doar în timpul somnului (creșterea masei musculare, asimilarea calciului și magneziului, etc.) toate aceste procese fiind în strânsă corelație cu ciclul endocrin al melatoninei. Este chiar indicat să dormiți 30-50 de minute la prânz, înainte de sport, iar noaptea să aveți un minim de 7 ore de odihnă. 

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer