comentariu rapcea.ro: ntr-o interpelare public de ieri 17.03.2014, adresat de la Tribuna Senatului Romniei, senatorul Valer Marian a solicitat Ministrului Culturii, Kelemen Hunor, explicații cu privire la ștergerea de pe Arcul de Triumf al Armatei Romne a inscripționrii Budapestei din rndul orașelor unde Armata ROmn a dus lupte victorioase. Felicitm inițiativa domnului senator și l asigurm (n continuare) de tot sprijinul nostru, pentru repunerea (prin toate mijloacele !) a Budapestei, acolo unde i este locul !

"Care au fost motivele pentru care a fost nlturat inscripia  Budapesta 1919 de pe Arcul de Triumf"

Adresat: Domnului ministru al Culturii, Kelemen Hunor

Senator:Valer Marian

Circumscripia electoral:nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral:1

Grup parlamentar:Independent

Obiect: Dispariia i repunerea pe Arcul de Triumf din Bucureti a inscripiei ”Budapesta 1919”

edina Senatului din: 17.03.2014

n temeiul art. 112 alin. 1 din Constituia Romniei i art. 162 din Regulamentul Senatului, v naintez prezenta

INTERPELARE :

n perioada guvernrii PDL-UNPR-UDMR, n timp ce ministru al Aprrii Naionale era preedintele UNPR, Gabriel Oprea, iar dvs. erai ministrul Culturii i preedintele UDMR, a fost nlturat, n mprejurri i din motive necunoscute, de pe Arcul de Triumf din Bucureti, inscripia „Budapesta 1919”, gravat alturi de denumirile altor localiti n care armata romn a repurtat victorii n primul rzboi mondial.

Inscripia „ Budapesta 1919” marca victoria armatei romne din august 1919, cnd a zdrobit armata maghiar i a ocupat vremelnic capitala Ungariei, prilej cu care a fost arborat drapelul tricolor romnesc i a fost pus simbolic o opinc rneasc pe Palatul Parlamentului din Budapesta. Armata romn nu a participat atunci la un rzboi de agresiune, respectiv la o campanie de cucerire sau de represalii, ci a intervenit la cererea puterilor Antantei, care au ctigat primul rzboi mondial, pentru a nltura pericolul reprezentat de armata maghiar condus de Bela Kun ( originar din judeul Satu Mare ), care proclamase al doilea stat bolevic dup Rusia Sovietic. Pe lng caracterul pacificator i preventiv, campania armatei romne a avut i un caracter umanitar, pentru c unitile implicate au aprovizionat cu alimente populaia Budapestei, care era afectat de srcie i foamete, dup pierderea rzboiului i destrmarea Austro – Ungariei i dup izbucnirea revoluiei comuniste.

Inscripia „ Budapesta 1919” nu a constituit un afront la adresa Ungariei i a maghiarilor, ci a reprezentat o realitate istoric. n Frana, de exemplu, nici dup realizarea reconcilierii franco-germane n cadrul Uniunii Europene, dar nici mcar n timpul ocupaiei naziste din perioada 1940 – 1944 nu au fost nlturate de pe Arcul de Triumf din Paris marile victorii ale armatei franceze de la Verdunne i de pe Somme.

n consecin, v solicit s-mi comunicai care au fost motivele pentru care a fost nlturat inscripia „ Budapesta 1919” de pe Arcul de Triumf i dac, avnd n vedere c actualmente sunt n curs lucrri de renovare la acest monument important, aceast inscripie va fi repus n locul iniial.

Solicit rspuns scris i oral.

Senator

Valer Marian

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *