comentariu rapcea.ro: Într-o interpelare publică de ieri 17.03.2014, adresată de la Tribuna Senatului României, senatorul Valer Marian a solicitat Ministrului Culturii, Kelemen Hunor, explicații cu privire la ștergerea de pe Arcul de Triumf al Armatei Române a inscripționării Budapestei din rândul orașelor unde Armata ROmână a dus lupte victorioase. Felicităm inițiativa domnului senator și îl asigurăm (în continuare) de tot sprijinul nostru, pentru repunerea (prin toate mijloacele !) a Budapestei, acolo unde îi este locul !

"Care au fost motivele pentru care a fost înlăturată inscripția  Budapesta 1919 de pe Arcul de Triumf"

Adresată:  Domnului ministru al Culturii, Kelemen Hunor

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: 1

Grup parlamentar: Independent

Obiect: Dispariția și repunerea pe Arcul de Triumf din București a inscripției  ”Budapesta 1919”

Ședința Senatului din : 17.03.2014

În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituția României și art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE :   

            În perioada guvernării PDL-UNPR-UDMR, în timp ce ministru al Apărării Naționale era președintele UNPR, Gabriel Oprea, iar dvs. erați ministrul Culturii și președintele UDMR, a fost înlăturată, în împrejurări și din motive necunoscute, de pe Arcul de Triumf din București, inscripția „Budapesta 1919”, gravată alături de denumirile altor localități în care armata română a repurtat victorii în primul război mondial.

Inscripția „ Budapesta 1919” marca victoria armatei române din august 1919, când a zdrobit armata maghiară și a ocupat vremelnic capitala Ungariei, prilej cu care a fost arborat drapelul tricolor românesc și a fost pusă simbolic o opincă țărănească pe Palatul Parlamentului din Budapesta. Armata română nu a participat atunci la un război de agresiune, respectiv la o campanie de cucerire sau de represalii, ci a intervenit la cererea puterilor Antantei, care au câștigat primul război mondial, pentru a înlătura pericolul reprezentat de armata maghiară condusă de Bela Kun ( originar din județul Satu Mare ), care proclamase al doilea stat bolșevic după Rusia Sovietică. Pe lângă caracterul pacificator și preventiv, campania armatei române a avut și un caracter umanitar, pentru că unitățile implicate au aprovizionat cu alimente populația Budapestei, care era afectată de sărăcie și foamete, după pierderea războiului și destrămarea Austro – Ungariei și după izbucnirea revoluției comuniste.

Inscripția „ Budapesta 1919” nu a constituit un afront la adresa Ungariei și a maghiarilor, ci a reprezentat o realitate istorică. În Franța, de exemplu, nici după realizarea reconcilierii franco-germane în cadrul Uniunii Europene, dar nici măcar în timpul ocupației naziste din perioada 1940 – 1944  nu au fost înlăturate de pe Arcul de Triumf din Paris marile victorii ale armatei franceze de la Verdunne și de pe Somme.

În consecință, vă solicit să-mi comunicați care au fost motivele pentru care a fost înlăturată inscripția „ Budapesta 1919” de pe Arcul de Triumf și dacă, având în vedere că actualmente sunt în curs lucrări de renovare la acest monument important, această inscripție va fi repusă în locul inițial.

Solicit răspuns scris și oral.

Senator

Valer Marian

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer