n calitate de reprezentant al tuturor avocaților care m-au delegat, prin votul lor, pentru Congresul Avocaților – ediția 2014, consider c este necesar ca aceștia s fie informați cu privire la ct mai multe din chestiunile ce au fost supuse dezbaterilor n forul suprem al profesiei.

ntro prezentare cronologic, ncep prin a relata faptul c am comunicat conducerii UNBR dar și tuturor delegaților participanți la Congres, n format electronic, pe e-mail, dar și pe suport de hrtie, n cursul Congresului, materialul ce sintetiza pe scurt cele 18 puncte de interes general, cu propuneri venite din partea colegilor ce au rspuns la apelul meu de a m nsrcina cu proiecte concrete pentru ordinea de zi a Congresului.

Congresul a fost deschis vineri 28.03.2014 cu o prim parte festiv, n care invitați de rang nalt au ținut cuvntri n care au relevat importanța evenimentului (președintele Romniei, Ministrul Justiției, președintele CSM, președinta Uniunii Notarilor Publici, etc.).

Dup ncheierea prții festive a Congresului, președintele UNBR dl. Gheorghe Florea a ținut cuvntul de introducere, constatnd regularitatea Congresului sub aspectul componenței prezidiului și cel al ntrunirii cvorumului, supunnd la vot plenului Adunrii oprtunitatea transmisiunii n direct a lucrrilor Congresului de ctre juridice.ro, sens n care majoritatea delegaților au votat pentru transmisia n direct a lucrrilor Congresului.

Acest lucru a devenit extrem de important pe parcursul dezbaterilor ntruct foarte mulți colegi avocați, att din București ct și din țar, au vizionat n direct transmisia, exprimndu-și opiniile referitor la aspectele puse n discuție pe diferite medii de socializare, majoritatea fiind pe facebook, pe grupul nchis destinat doar avocaților.

Referitor la acest aspect, trebuie menționat c o bun parte din ilustra conducere a lucrrilor Congresului, aflat la prezidiu, urmrea cu maxim interes opiniile exprimate n spațiul public virtual de colegii noștrii, nu de puține ori, pe parcursul dezbaterilor domnul președinte Gheorghe Florea amintind faptul c a luat act de anumite luri de poziție ale colegilor, att faț de persoana sa și modul n care nțelege s conduc lucrrile Congresului.

Acest mod de lucru interactiv a determinat o evoluție oarecum neașteptat a lucrrilor Congresului, ducnd la o dezbatere vie, interactiv pe problemele ridicate n plen, specific “revoluțiilor” de tip twitter și facebook.

Probabil c, la fel de nentmpltor, n cea de-a doua zi a Congresului (smbt 29.03.2014), juridice.ro au “uitat” s mai transmit lucrrile Congresului, aspect care a mi-a fost sesizat prompt de ctre colegii care doreau s urmreasc online desfșurarea ședinței. n aceste condiții, dup ce am sesizat prezidiului faptul c nu se mai transmite, transmisia a fost reluat cu mare ntrziere, spre nemulțumirea colegilor ce doreau s urmreasc dezbaterile.

Revenind la momentul primei zile, respectiv a deschiderii sesiunii destinate ordinii de zi a Congresului, s-au enumerat rapid punctele nscrise din oficiu pe ordinea de zi, ct și propunerile primite din partea delegaților. Avnd n vedere faptul c delegații au primit materialele necesare dezbaterilor privind Casa de Asigurri a Avocaților att pe e-mail ct și n format tiprit, la intrarea n sal, s-a votat n unanimitate ca lucrrile s se desfșoare fr prezentarea materialelor comunicate.

Apoi, n conducerea lucrrilor, dl. Gheorghe Florea a ntocmit lista persoanelor care doresc s se nscrie la cuvnt. Inițial, lista vorbitorilor a fost alctuit ordonat, pentru fiecare punct n parte al ordinii de zi (eu nscriindu-m pe list de 3 ori, la 3 puncte diferite). ns, dup ce s-a dat cuvntul primelor persoane nscrise (eu fiind primul care am luat cuvntul), dl. Florea a fcut propunerea (votat cu unanimitate) ca cei care au luat o dat cuvntul, s nu mai poat vorbi și a doua oar, fiind astfel vduvit de posibilitatea de a mai lua poziție faț de problemele ulterioare punctului 2 de pe ordinea de zi, la care m nscrisesem la cuvnt inițial.

Aceast “manevr” nu a trecut ne-observat de ctre colegii care urmreau online dezbaterile, unii dintre ei condamnnd deschis astfel de practici. Iat dou din aceste luri de poziție (culese de pe facebook, din grupul Avocați):

- “M-am lamurit cum stau lucrurile si la marele Congres ! Le doresc unora din prezidiu sa ajung cat mai repede in sala, ca simpli membri !”(avocat Robert Bucur )

- „…Dl. Presedinte (Gheorghe Florea n.n.) este un maestru al organizrii congreselor profesionale…” (Avocat Daniel Fenechiu, președinte ADSA, deputat n Parlamentul Romniei)

Foarte mulți din vorbitorii nscriși la cuvnt pe chestiunea raportului de activitate și a descrcrii de gestiune a Casei de Asigurri a Avocaților precum și a Comisiei de cenzori a CAA, au condamnat lipsa de transparenț a conducerii CAA, lipsa elementelor și a informațiilor contabile din raportul de activitate comunicat delegaților, care s le dea posibilitatea acestora s nțeleag ce anume voteaz și pe ce au fost cheltuiți banii n exercițiul fiscal al anului precedent.

Unii dintre delegați au considerat scandalos faptul c noul buget de cheltuieli al CAA prevede o creștere de 25% a salariilor angajaților CAA, n condițiile n care bugetul alocat acestora le ofer salarii cu o medie de 2.500 lei…

CAA buget 2014 - 0002

n plus, planul investițional al CAA, supus spre aprobare Congresului, prevedea investiții n sum de “doar” 9.000.000 lei (fila 182 raport), n condițiile n care nu se preciza clar n ce constau aceste investiții, n cuantumul specificat.

CAA buget 2014 - 0001

Pe de alt parte, la filele 42-43 din materialul informativ destinat delegaților la Congres, se menționeaz faptul c “s-a aprobat (de ctre Consiliul UNBR n.n.) cu majoritate de voturi, includerea n planul de investiții, a unui obiectiv investițional n echivalent de 18-21 milioane Euro, cu participarea Filialei București a C.A.A., eventual a Baroului București, care și-a dat consimțmntul expres, prin decan, n ședința Consiliului, sub rezerva ca la ședința viitoare a Consiliului UNBR, Consiliul CAA s prezinte un material informative oficial privind costurile și rentabilitatea investiției, ținnd cont c s-a fcut informarea c n prezent, fondurile C.A.A. asupra crora Consiliul C.A.A. are drept de dispoziție direct sunt de 21.000.000 Euro (90.000.000 lei), din care jumtate fond de rezerv iar cealalt jumtate o reprezint economiile CAA, iar fondurile Filialei București a CAA depșesc 240.000.000 lei, cu mult peste necesarul acoperirii fondului de rezerv și de risc.” Sublinierea mi aparține.

Faț de toate aceste aspecte dar și multe altele nvederate de ctre delegați, ținnd cont de opoziția fțiș a delegaților faț de forma vag n care a fost prezentat proiectul de buget, dl. președinte Gheorghe Florea a luat prudenta decizie de a amna votul asupra bugetului CAA n cea de-a doua zi a Congresului.

Notabil este și faptul c, pentru prima oar n istoria CAA, aceasta a comunicat delegaților, lista bunurilor imobile aflate n patrimoniul CAA – aspect solicitat cu insistenț de ctre delegații de la Congresele anterioare, fapt pentru care gsesc c este util s prezint public aceast list, cu ndemnul ctre fiecare dintre avocații care citește aceast list, de a se ntreba dac a beneficiat vreodat (sau cunoaște vreun coleg care s fi beneficiat) de cazare sau alte servicii n imobilele din proprietatea CAA:

CAA - 0001

Interesant este și tabelul ce relev situația patrimoniului CAA și al Filialelor acesteia, pe județe. Corelnd cele dou tabele, se pot pune ntrebri foarte interesante, dar acestea vor fi supuse atenției dvoastr n ce-a de-a doua parte a acestui material.

CAA - 0002

a consemnat,

avocat Rapcea Mihai

vice-președinte al Asociației pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților (ADSA)

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *