Mi-am pus de multe ori întrebarea ce s-ar schimba la noi dacă ar legaliza ăștia marijuana. Cât de mari și de bune – sau, dimpotrivă, catastrofale, ar fi rezultatele ? Așa mi-a venit ideea de a face o listă a principalelor efecte economico-sociale și culturale. Deci, să începem:

 

-          un prim efect al dezincriminării faptei, ar fi acela că s-ar goli cam cu 2% pușcăriile. Pare absurd, dar sunt foarte mulți tineri închiși pentru trafic de iarbă. Pe primul loc la trafic este heroina (care umple cam 10% din pușcării) și pastilele de tot felul (încă 10%).

-          Ar scădea interesul (și consumul !) pentru drogurile de mare risc (în special heroina). De altfel, însăși procesul istoric al incriminării consumului de canabis – care a pornit din SUA prin anii 30 și s-a extins în aproape toată lumea, se datorează lui Harry Jacob Aslinger, șeful Biroului Federal pentru Narcotice – care pornise acest război ca o vendetă personală împotriva imigranților, care erau principalii fumători de cânepă.  Rezultatul interzicerii ganjei a fost creșterea consumului de opiacee (în special heroina). Prin același mecanism, legalizarea consumului de canabis ar duce la scăderea consumului de alte droguri de mare risc. Asta ar afecta, desigur, mafia guvernamentală a drogurilor, care nu are nici un interes să piardă bani de dragul iubitorilor de iarbă. Tocmai din acest motiv, cred că iarba nu va fi legalizată decât foarte greu, și doar la presiunea populației, pentru că Statul nu câștigă mai nimic la iarbă, un produs recreativ pe care, spre deosebire de tutun, cafea, alcool și alte stimulente “tari”, poate să și-l  crească fiecare la ghiveci în balcon sau în grădină, la liber.  

-          Ar crește ratingul de țară și sentimentul de satisfacție al cetățeanului,  cu idealul acela de român fericit.

-          Poate am deschide mai puțin televizorul. Sau în orice caz, mai puțin pe emisiuni idioate și mai multe pe filme luate de pe net.

-          S-ar mai goli din spitale. Se știe deja că iarba vindecă foarte multe afecțiuni. De la epilepsie la insomnie, de la glaucom la cancer, canabisul este un panaceu natural universal. Iarăși, deranjează pe unii din big-pharma faptul că e gratis, iar pe termen lung, farmaciile pierd acolo unde natura oferă gratis.

-          S-ar goli Olanda de români care merg și umplu coffee-shop-urile în city-break-uri. Deci, dacă aș fi prim-ministrul Olandei, aș mitui oficialii români să NU legalizeze iarba în România, ca să nu rămână turismul olandez doar cu puținii români iubitori de lalele, saboți de lemn și Van Gogh (că la capitolul curve stăm mai bine decât ei !)

-          S-ar umple spitalele de nebuni !? Verificând statisticile despre efectele dăunătoare ale canabisului în țări în care consumul este deja o tradiție, am remarcat cu surprindere că nu sunt foarte mulți olandezi duși cu capul din cauza consumului de canabis. Comparativ, am putea spune că spitalele din Ierusalim internează mai mulți schizofrenici și lunatici religioși decât Amsterdamul. Deci dacă e să se declanșeze “nebunia lui Salam”, orice manea poate declanșa episodul psihotic, nu e neapărat iarba de vină.

-          Ar fi mai puțină violență și mai multă “pace socială”. Canabisul și agresivitatea sunt doi termeni ce se exclud reciproc. Chiar mă gândeam dacă n-ar merge să cerem Jandarmeriei să inițieze un proiect de “liniștire” a suporterilor din galerii, prin aruncarea de fumiene cu cannabis în tribune. Cred că în final, n-ar mai interesa pe nimeni scorul, nici măcar pe jucători 🙂

-          Paraziții ar cânta despre dragoste. Cum doar lucrurile interzise sunt cool, dacă s-ar legaliza consumul de iarbă, n-ar mai interesa pe nimeni piese de genul “Arde, uite cum arde”, că nu mai simți senzația aia de rebel, care face ceva ilegal. Ar crește deci posibilitatea să-l văd pe Cheloo făcând concurenți celor de la 3 Sud Est, ceea ce chiar ar fi mișto, pe un pic de iarbă 🙂

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer