Mi-am pus de multe ori ntrebarea ce s-ar schimba la noi dac ar legaliza știa marijuana. Ct de mari și de bune – sau, dimpotriv, catastrofale, ar fi rezultatele ? Așa mi-a venit ideea de a face o list a principalelor efecte economico-sociale și culturale. Deci, s ncepem:

- un prim efect al dezincriminrii faptei, ar fi acela c s-ar goli cam cu 2% pușcriile. Pare absurd, dar sunt foarte mulți tineri nchiși pentru trafic de iarb. Pe primul loc la trafic este heroina (care umple cam 10% din pușcrii) și pastilele de tot felul (nc 10%).

- Ar scdea interesul (și consumul !) pentru drogurile de mare risc (n special heroina). De altfel, nsși procesul istoric al incriminrii consumului de canabis – care a pornit din SUA prin anii 30 și s-a extins n aproape toat lumea, se datoreaz lui Harry Jacob Aslinger, șeful Biroului Federal pentru Narcotice – care pornise acest rzboi ca o vendet personal mpotriva imigranților, care erau principalii fumtori de cnep. Rezultatul interzicerii ganjei a fost creșterea consumului de opiacee (n special heroina). Prin același mecanism, legalizarea consumului de canabis ar duce la scderea consumului de alte droguri de mare risc. Asta ar afecta, desigur, mafia guvernamental a drogurilor, care nu are nici un interes s piard bani de dragul iubitorilor de iarb. Tocmai din acest motiv, cred c iarba nu va fi legalizat dect foarte greu, și doar la presiunea populației, pentru c Statul nu cștig mai nimic la iarb, un produs recreativ pe care, spre deosebire de tutun, cafea, alcool și alte stimulente “tari”, poate s și-l creasc fiecare la ghiveci n balcon sau n grdin, la liber.

- Ar crește ratingul de țar și sentimentul de satisfacție al cetțeanului, cu idealul acela de romn fericit.

- Poate am deschide mai puțin televizorul. Sau n orice caz, mai puțin pe emisiuni idioate și mai multe pe filme luate de pe net.

- S-ar mai goli din spitale. Se știe deja c iarba vindec foarte multe afecțiuni. De la epilepsie la insomnie, de la glaucom la cancer, canabisul este un panaceu natural universal. Iarși, deranjeaz pe unii din big-pharma faptul c e gratis, iar pe termen lung, farmaciile pierd acolo unde natura ofer gratis.

- S-ar goli Olanda de romni care merg și umplu coffee-shop-urile n city-break-uri. Deci, dac aș fi prim-ministrul Olandei, aș mitui oficialii romni s NU legalizeze iarba n Romnia, ca s nu rmn turismul olandez doar cu puținii romni iubitori de lalele, saboți de lemn și Van Gogh (c la capitolul curve stm mai bine dect ei !)

- S-ar umple spitalele de nebuni !? Verificnd statisticile despre efectele duntoare ale canabisului n țri n care consumul este deja o tradiție, am remarcat cu surprindere c nu sunt foarte mulți olandezi duși cu capul din cauza consumului de canabis. Comparativ, am putea spune c spitalele din Ierusalim interneaz mai mulți schizofrenici și lunatici religioși dect Amsterdamul. Deci dac e s se declanșeze “nebunia lui Salam”, orice manea poate declanșa episodul psihotic, nu e neaprat iarba de vin.

- Ar fi mai puțin violenț și mai mult “pace social”. Canabisul și agresivitatea sunt doi termeni ce se exclud reciproc. Chiar m gndeam dac n-ar merge s cerem Jandarmeriei s inițieze un proiect de “liniștire” a suporterilor din galerii, prin aruncarea de fumiene cu cannabis n tribune. Cred c n final, n-ar mai interesa pe nimeni scorul, nici mcar pe juctori 🙂

- Paraziții ar cnta despre dragoste. Cum doar lucrurile interzise sunt cool, dac s-ar legaliza consumul de iarb, n-ar mai interesa pe nimeni piese de genul “Arde, uite cum arde”, c nu mai simți senzația aia de rebel, care face ceva ilegal. Ar crește deci posibilitatea s-l vd pe Cheloo fcnd concurenți celor de la 3 Sud Est, ceea ce chiar ar fi mișto, pe un pic de iarb 🙂

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *