CEA MAI VECHE HART A ROMNIEI ARE VRSTA DE PESTE 400 DE ANI

harta-veche

Cea mai veche harta a tarii noastre are varsta de peste 400 de ani. Ea a fost lucrata la Brasov, in anul 1542, si este opera sasului Ioan Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placa de lemn si apoi a tiparit-o in atlasul sau personal denumit “Rudimenta Cosmographica”.
Pe aceasta harta, tara noastra apare sub numele de “Dacia” si este marginita de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmatia, Thracia si Bulgaria.
Fata de timpul cand a fost intocmita, harta este destul de corecta si frumos executata. Tarile cuprinse in ea sunt reprezentate cu multa proportie si simetrie fata de marile din jur. Marea Neagra apare sub numele de “Pontus” si este plasata exact in partea de sud-est a Daciei.
Tara noastra apare impartita in trei principate: Valachia, Moldavia si Transylvania; numirile acestea sunt scrise cu litere mici, iar peste toate este scris cuvantul “Dacia”, cu litere majuscule.
Cele mai multe denumiri de pe aceasta harta sunt scrise in limba latina, de exemplu : “Danubius” (Dunarea), “Alutes” (Oltul), “Pruth” (Prutul), “Theis” (Tisa) etc.
Printre localitati sunt mentionate: “Tergovisti”, care, pe atunci, era capitala Tarii Romanesti, “Soszavia” (Suceava), capitala Moldovei, “Brayla” (Braila), “Bistricza” (Bistrita), “Varadinum” (Oradea), “Cibinium” (Sibiu) si “Croana”CRONOS (Brasov).

 • olaie

  o laie

 • Flagg

  Hmmm… nu vreau sa fiu exagerat de rautacios, dar in dreptul Dobrogei(cu aproximatie) ce o scrie oare pe harta? 😛

 • Flagg

  Lasand gluma la o parte, ceva ce mi se pare destul de ciudat este modul in care cuvantul “Moldova” este “inghesuit” astfel incat nu depaseste Prutul(intarit un pic si de o diferenta de culoare a terenului infatisat pe harta de o parte si de alta a raului, daca sunteti un pic atenti la chestia asta).
  Din cate stiu eu, la vremea respectiva(in secolul XVI) granita de est a Moldovei se afla inca la raul Nistru si nu se punea inca problema ruperii voievodatului in doua(asta exceptand zona din sud, Bugeacul, care fusese ocupata deja de turci).
  Ciudat..

 • jix

  Peste Transilvania nu prea scrie “Dacia”….

 • breazu florin

  sal! As vrea sa vad un detaliu al harti in zona Giurgiu.
  Multumesc anticipat!

 • MySt

  In vechime pedeapsa celui care se juca cu jumatatile de adevar primea pedeapsa ca pentru minciuna, adica LAPIDAREA. Cam asa ceva ar trebui reintrodus in Codul “stiristilor” semidocti. Dacia este scris in locul Olteniei, Dobrogea este Bulgaria s.a.a. Acea harta reprezinta teritoriul TZARII noastre, numai ca si la acea vreme el nu a constituit un STAT.

 • steve

  Romania acum 400 de ani 🙂 e buna asta. la fel ca cea mai veche bere romaneasca din 1717.