Feed on
Posts
Comments

Persoanele care detin o cartela pre-pay vor fi obligate sa se inregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sanctiunea sistarii serviciului.

De asemenea, cele care doresc sa cumpere o astfel de cartela vor trebui, la randul lor, sa prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Regula va fi aplicata si in cazul firmelor, care vor trebui sa prezinte documentele de constituire a societatii.

Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege si vor fi aplicate dupa ce Parlamentul adopta actul normativ, detinatorii actuali de cartele avand la dispozitie un interval de sase luni de la data intrarii in vigoare pentru a se inregistra.

Proiectul de lege modifica OU 111/2011 privind comunicatiile electronice.

In ultima sedinta a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba de obligatia detinatorilor de cartele pre-pay de a le inregistra, de a depune un act de identitate si, de asemenea, obligatii pentru furnizorii de telefonie mobila“, a anuntat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la finalul sedintei de guvern.

Utilizatorii trebuie sa se inregistreze cu buletinul in sase luni de la intrarea in vigoare a legii

El a precizat ca, intr-un interval de sase luni de la momentul intrarii in vigoare a legii, toti detinatorii de cartele pre-pay vor fi obligati sa depuna un document de identitate pentru a se inregistra.

Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartelele pe baza unui act de identitate.

Furnizorii de servicii vor avea obligatia de a-i informa si a-i notifica pe toti utilizatorii de cartele pre-pay despre aceasta obligatie.

In acelasi timp, din momentul intrarii in vigoare a legii, toate persoanele care vor dori sa achizitioneze cartele pre-pay vor avea obligatia de a depune un document de identitate, acest lucru fiind valabil si pentru persoanele juridice, care trebuie sa prezinte documentele de constituire a societatii.

Inregistrarea convorbirilor de pe cartele pre-platite, decisa de CSAT in 2012, dupa atentatul din Bulgaria

In vara anului trecut, dupa ce presa a relatat ca deputatul PSD Sebastian Ghita vrea sa depuna o initiativa legislativa prin care cartelele telefonice pre-platite sa poata fi achizitionate numai dupa furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a aratat ca inregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-platite a fost decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, dupa atentatul terorist din Bulgaria.

El a precizat ca nu este vorba de o operatiune de interceptare, ci de inregistrare.

In forma de la acea data, proiectul prevede ca, atunci cand o persoana va cumpara o cartela pre-platita, va trebui sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele.

Argumentul a fost ca zona cartelelor pre-platite este folosita pentru infractiuni economice, existand si riscul de utilizare a acestor cartele in activitati legate de terorism.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului si Parlamentului sa aiba in vedere obligatiile asumate de Romania prin tratate internationale cu privire la drepturile omului, nu doar necesitatile dictate de siguranta nationala.

sursa: ziare.com 

loading...

7 Responses to “Încă un pas către Dictatura Electronică: înregistrarea obligatorie a cartelelor pre-pay”

 1. Oro says:

  Perfect in sfarsit o sa am o cartela pe numele meu si cand vreau sa trec la alt operator imi pastrez numarul.

  Oricum domnule avocat Rapcea cand am ceva de ascuns cu siguranta nu ma pun sa vorbesc la telefon cu altii.

 2. Saso says:

  @ Oro
  situatia e mult mai complexa, oricum, gandind asa, le facem jocul.
  Asa s-a “dezvoltat” si comunismul. Cu oameni cinstiti care nu aveau nimic impotriva daca se mai adopta o masura de control.
  Pana la urma urmand logica asta:
  “Si ce daca asculta astia telefoanele eu nu am nimic de ascuns.” Putem sa cerem femeilor sa umble goale pe strada, ca vorba aia, o femeie cinstita nu are nimic de ascuns. Nu?

 3. Geo says:

  In Germania, inca de acum 10 ani, daca vroiam sa cumpar un telefon cu tot cu cartela pre-platita,trebuia sa prezint pasaportul pentru a-mi face vanzatorul factura pe numele meu. Chiar daca pe mine nu ma interesa factura, pe ei ii interesau.

 4. etefleosch says:

  E vina serialelor. Mai nou in toate serialele cu spioni, astia dupa ce vorbesc rup telefonul si-l arunca la gunoi, iar cum politicienii se uita la asa ceva le-a pocnit in cap ideea ca … poa sa arunce pe masa ca oricum cartela a fost inregistrata cu seria si numar…
  Acum pe bune vorbind e o porcarie ca GigiSpargeFalci isi trimite locotenentii pe la sate si face rost de carti de identitate ale taranilor pe care sa-si cumpere cartele daca are ceva afaceri de facut. Ca si combatere a crimei organizate nu are nici o valoare. In schimb Pulica VreauSaInjurDaMiFrica nu va mai suna de pe o cartela prepay sa faca glume proaste pentru ca va fi usor de urmarit.

 5. angela says:

  o gramada de oameni au fost excrocati si nenoricoiti de indivizi care ii sunau cu ajutorul unor astfel de cartele, inclusiv din inchisori. asa ca e o treaba foarte buna, in fond nu inteleg nebunia asta de a te ascunde mereu, daca esti cinstit care e problema, iti faci si buletin cu cip si dormi linistit.

 6. Ramo says:

  @angela: “iti faci si buletin cu cip si dormi linistit”.

  Nu poti sa dormi linistit, pt ca in cip este satana.
  Intreaba-l pe Rapcea daca nu ma crezi 😉

 7. Flagg says:

  […]daca esti cinstit care e problema, iti faci si buletin cu cip si dormi linistit.

  Fara suparare, dar ideea asta este cel putin o dovada de naivitate. 🙂

  L-am criticat si eu de multe ori pe MR cand posta diverse texte despre “Big Brother”, dar asta nu pentru ca pericolul n-ar fi real ci fie pentru ca, dupa parerea mea, atentia lui era indreptata unde nu trebuia(ex. povestea cu cipurile implantabile oamenilor – povestea asta functioneaza in unele cazuri mai mult pe post de bau-bau bun de distras atentia de la alte chestii care deja se intampla de multi ani), fie in multe cazuri juca un rol de Don Quijote care se lupta cu morile de vant, raul pe care el ar vrea sa il previna fiind deja un fapt implinit.
  Parerea mea.

Leave a Reply