COINCIDENTA? 14 mai 1948 – infiintarea statului Israel. 14 mai 1948 – 10 000 de arestari in Romania

1)    Conform http://ro.wikipedia.org/wiki/Israel În urma adoptării planului de împărțire a Palestinei din 1947 al Organizației Națiunilor Unite, pe data de 14 mai 1948, odată cu expirarea Mandatului britanic pentru PalestinaDavid Ben-Gurion, președintele Organizației Sioniste și al Agenției Evreiești pentru Palestina, a proclamat independența Statului Israel în cadrul liniilor de împărțire teritorială cuprinse în decizia ONU[11][12].

2)    Miscarea legionara a fost unica pe mapamond, indiferent cat s-ar stradui marionetele sa puna un semn egal intre aceasta si nazism sau fascism.

3)    Parintele Justin Parvu vorbea despre 10 000 arestari in noaptea de 14 – 15 mai 1948

Parintele amintea de evreul Davidovici. De evreii Teohari Georgescu si Ana Pauker citim in articolul Prigoana împotriva tinerilor legionari:

In noaptea de 14/15 mai 1948 au avut loc masive arestări ale unor membri aparținând Mișcării Legionare ori Frățiilor de Cruce. Această acțiune de amploare s-a desfășurat pe tot cu­prinsul țării. Ea s-a derulat concomitent în marile orașe, la ora stabilită. Factorul surpriză a făcut ca mulți legionari să nu se poată ascunde la rude sau prieteni. Martor al drama­ticelor evenimente, fostul deținut politic Traian Popescu susține, după aproape șase decenii, într-o discuție cu Gabriel Stănescu, că numeroasele arestări s-au făcut potrivit unui plan dinainte stabilit, conform Ordinului nr. 5 al lui Teohari Georgescu din 13 mai 1948. Organele de ordine și Siguranța au întocmit din vreme tabele nominale cu persoanele care trebuiau să fie reținute în acea nouă „noapte comunistă a Sfântului Bartolomeu”. Potrivit aceluiași, „s-au alcătuit echipe speciale formate din trei persoane. Șeful echipei era de regulă agent al Siguranței Statului, organism încă în func­țiune. El a primit un plic închis conținând adresele celor care urmau să fie arestați, dar nu avea voie să-l deschidă înainte de plecare”.

La rândul său, părintele Gheorghe Calciu, la vremea aceea student la Medicină, notează în niște însemnări con­fiscate de Securitate că „arestările au început în ziua de 15 mai. Era o acțiune masivă, spectaculoasă, desfășurată pe în­treaga țară și după un plan minuțios stabilit. Teohari Georgescu, ministrul de Interne și Ana Pauker și-au calculat lovi­tura cu sânge rece. Securitatea [Siguranța – n. n.] întocmise vreme de peste trei ani dosarele tuturor grupărilor care pro­liferau în țară și al tuturor indivizilor periculoși […] Comu­niștii, care fuseseră o simplă fracțiune a Internaționalei co­muniste, suplineau lipsa totală de popularitate prin forță și violență. Nici nu exista altă cale […]. Teohari Georgescu și consilierii lui s-au servit de vechea poliție, care deținea și informațiile despre Mișcarea Legionară, dar și unele date compromițătoare despre membrii Partidului Comunist, date care puteau fi folosite la nevoie împotriva oricui”.

Comuniștii au utilizat și Siguranța Statului. Membrii ei, dar și polițiștii, respectiv jandarmii în mare parte, au dovedit în acei ani tulburi exces de zel în favoarea noilor autorități prosovietice, în speranța menținerii lor pe posturile deținute și înainte de 6 martie 1945. Când și-au format ca­drele necesare proprii, comuniștii români nu numai că i-au alungat din posturile respective, dar i-au aruncat, după pro­cese sumare, în închisori și lagăre.

Dumitru Bacu susține în excelenta sa lucrare dedicată „fenomenului Pitești” că „organele de ordine publică au reți­nut o mie de studenți din centre universitare – București, Iași și Cluj”.

În schimb, un alt deținut politic, Grigore Dumitrescu, considera într-o carte publicată la Munchen în limba româ­nă, acum mai bine de trei decenii, că avem de a face cu cinci mii de tineri studenți arestați. Părintele Gheorghe Calciu – Dumitreasa, care a trăit acele momente cumplite, susține în­tr-o discuție amplă cu Monahul Moise de la Mănăstirea Oașa, că atunci, în mai 1948, „au fost peste zece mii de arestați”.

La rândul său, tânărul avocat buzoian Nicolae (Nicu) Păun afirmă în memoriile sale, publicate după aproape cinci decenii, că „în noaptea de 14/15 mai 1948, în toată țara s-au făcut masive arestări. Duba neagră, devenită celebră, funcți­ona fară întrerupere în cursul nopții, după procedee necu­noscute până atunci. Sunt informații că în Buzău fuseseră arestate cam 60-70 de persoane din toate categoriile sociale: muncitori, țărani, intelectuali’.

Un alt martor al acestor evenimente dramatice, Cornel Drăgoi, notează în însemnările sale, tipărite după decembrie 1989, că noaptea respectivă a fost „cea mai celebră a Se­curități!, când au arestat pe toți elevii și studenții care erau în evidența lor ca legionari […]. în satul Olaru [lângă Călărași – n. n.], unde mă găseam, erau douăzeci și patru. Într-o noapte i-au luat pe toți”.

Aflat și el printre miile de reținuți, scriitorul și eseistul Dan Lucinescu descrie în cartea sa de rememorări aceste clipe de coșmar astfel: „Tot ce a fost frumos și nobil a fost călcat în picioarele hâde de cel mai monstruos fenomen al istoriei comunismului bolșevic. Pericolul morții întinse aripa neagră asupra miilor de tineri care erau legați de tradițiile poporului”.

Nu peste multă vreme va începe procesul de reeducare a tinerilor arestați și azvârliți în Gulagul românesc.

(Constantin I. Stan – Crucea reeducării)

sursa: saccsiv.wordpress.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *