Fiesta antiromaneasca a lui Lucian Boia si Gabriel Liicheanu, dejucata la Humanitas-Cismigiu printr-un protest al bunului simt. Boia: “Romania nu are nici un drept istoric asupra Transilvaniei”. Mihai Tociu vs Sorin Lavric. FOTO/INFO

Profesorul de sub-istorie Lucian Boia contrat la Humanitas de Mihai Tociu 24 04 2014 via Roncea RoIeri, 24 aprilie, la Librăria Humanitas Cișmigiu s-a lansat noul volum al lui Lucian Boia „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări“, (de la ora 19.00). La eveniment, alături de autor, a vorbit și Gabriel Liiceanu, ne anunta sub forma de reclama, revista lui Ion Cristoiu (?), Historia.

Mihai Tociu, cunoscut cititorilor Roncea.Ro si prin succesul repurtat impreuna cu alti trei “teroristi-vizuali” la Arcul de Triumf, unde a fost repusa Budapesta la locul ei, ca victorie a Armatei Romane, dupa ce fusese obliterata de partenerii de guvernare ai FSN (PSD si PDL), recte UDMR, a inregistrat ieri, la Libraria Humanitas – Cismigiu, o noua victorie a bunului simt romanesc.

Iata scurta sa relatare, ilustrata edificator cu fotografiile de mai jos: “Eșec neașteptat la lansarea ultimei cărți de pseudo-istorie a lui Lucian Boia. Bucureștiul a dovedit încă o dată că este Capitala românilor și a dat tonul la acțiunile de opoziție față de manipularea istoriei de către agenții de influență maghiari. Un grup de patrioți a reușit în 24 aprilie 2014 să strice fiesta antiromânească organizată de Gabriel Liiceanu. Deci, se poate!”. Felicitari!

“Romania nu are nici un drept istoric asupra Transilvaniei” este doar una din afirmatiile lui Lucian Boia din ultima sa hartie igienica imprimata sub forma de carte la Humanitas si raspandita in masa prin revista Historia, unde Ion Cristoiu a ajuns coleg cu marii si micii falsificatori ai istoriei nationale Adrian Cioroianu, Ovidiu Pecican, Zoe Petre, despre care maestrul Ion Cristoiu scria ca este ”o doamnă căreia i-ar spune fă”, si, cu voia dvs, ultimul pe lista, Vladimir Ilici Tismaneanu, “baiatul care-i cara geanta” lui Ion Cristoiu si, totodata, despre care maestrul afirma ca s-a scremut sase luni sa scoata o margica “anticomunista” de 100.000 de euro. Haios, “n-asa”?

Iata si filmul evenimentului:

Lucian Boia si Gabrigel Liigheanu spunand tampenii la Humanitas Cismigiu - 24.04.20014 - Tociu via Roncea Ro

Liicheaua Liiceanu si Lucian Boia elucubrand despre Ungaria - 24.04.2014 - Tociu via Roncea Ro

Lucian Boia in oglinda cu Lucian Buratino - Tociu via Roncea Ro

Liiceanu Liigheanu Liicheanu si Lucian Boia contra libertatii de exprimare la Humanitas 24.04.2014 - Tociu via Roncea RoLucian Boia Boul lui Liicheanu de Mihai Tociu via Roncea Ro

Handicapatul de Lucian Boia sustine existenta statului Ungaria in 1916 - Tociu via Roncea RoCum Sorin Lavric, editorul preferat al lui Lucian Boia, a lipsit nemotivat de la eveniment, redam mai jos, cu “proba video”, o caracterizare facuta “istoricului” cu nume de paprica de la o alta lansare, care contine si o remarca laudativa fata de o ironie la adresa lui Nichifor CRainic: “Ii dau dreptate domnului Liiceanu: domnul Boia este mai mult decat un istoric. Este un om care gandeste trecutul pe care il rescrie. Este un ganditor al istoriei!”. Cu “g” mare? Adica G de la Gaozar (copyright Traian Basescu)? Dar sa lasam biata larva a lui Liicheanu sa-si incheie apoteotic discursul pupincurist: “Lucian Boia se ridica deasupra pragului de istoric obisnuit. Nu e singurul care are aceasta indrazneala, acest curaj, dar este unul dintre ei si pesemne cel mai inteligent”. Alte mostre scabroase similare, pe YouTube, cu kilogramul.

Comparativ, reputatul jurnalist Corneliu Vlad afirma despre “Romania altfel” a lui Boia: “E lucru de mirare în această carte cum fiecare propoziție și frântură de fraza mustește de maliție, dispreț, greață sau venin. Parcă o muscă sâcâitoare s-ar așeza taman pe rândul pe care-l citești și tot dai din mână până faci tic. Drept care, gata. Nu exegeză, nici măcar zeamă lungă de pamflet, pentru Lucian Boia, “De ce este Romania altfel?”, Humanitas, 2012. O întristată adunare, însă, parcă tot i s-ar fi cuvenit. Și a fost. Iat-o consem­nată într-un dosar de gazetă, după cum citim:“ Dilema veche de săptămâna aceasta se întreabă: Este România altfel?. Dosarul conține intervențiile partici­panților la dezbaterea pe marginea cărții De ce este România altfel? de Lucian Boia, organizată pe 20 februarie de către Colegiul „Noua Europă“, Editura Humanitas și Clubul Dilema veche“. De ce este România altfel? Prostimea ar zice că și pentru a se mira cei de-alde dânșii, de mai sus.”

România altfel? Prostimea ar zice că și pentru a se mira cei de-alde dânșii, de mai sus.”

sursa: roncea.ro
 • angela

  transilvania a fost mereu vaca de muls ptr toti. intai ptr unguri, apoi ptr mitici si moldoveni. care e diferenta? macar ungurii au lasat ceva in urma lor (vezi orase precum cluj, oradea sau arad). nici unii din astia nu iubesc transilvania. chiar si bratianu a afirmat ca vrea transilvania fara transilvaneni. qed. patriotismul asta ieftin nu incalzeste ardealul cu nimic. si fara sa fiu antiroman spun cu mana pe inima ca ungurul de rand e de 100 de ori mai civilizat decat sudistul si moldoveanul. si mai harnic. si merita o soarta mai buna in tara asta.

 • just me

  @MR
  Pai daca ti se pare ca Lucian Boia sau Neagu Djuvara privesc istoria prea obiectiv atunci citeste
  “Sufletul Neamului Românesc” scrisa de Romavia. (e pseudoimul autorului, nu compania aeriana)

 • Ramo

  Transilvania a fost influentata de austro-ungari, Muntenia de turci, Moldova de rusi. Diferentele se vad.

 • Am citit “De ce e Romania altfel” si e o carte foarte buna, scrisa la modul lejer. Nu extraordinara, ca nu spune nimica f nou.

  Iar restul invectivelor aruncate asupra lui Boia etc sunt in plus.

 • Django

  [Iar restul invectivelor aruncate asupra lui Boia etc sunt in plus.]

  Păi, n-ai ce-i cere lui Roncea. Ăsta e ca Vadim Tudor.

 • vad ca au facut ungurii miting la tine pe blog..hai sa ne amintim cum s-a impus uniatia si austriecii in Transilvania. cu tunurile (pe vremea aia nu existau tancuri si aviatie, din fericire) lui Bukow. tot din fericire romanii ardeleni au ridicat baricade..

 • @Cristi

  hai sa ne amintim ca in Romania dinainte de 1918 orasele erau practic ale strainilor.

  Ca principalele firme si intreprinderi erau 80% conduse de nemti, francezi, evrei. Ca romanii nu se stiau desprinde de rolul de tarani medievali, decat ca sa devina eventual politicieni escroci.

  “Am venit apoi la București, capitala Popeștilor și am mâncat pâine Herdan și
  Gagel din făina lui Assan, mezeluri de la Rochus și Podsudek. Industria o domina
  Malaxa și Auschnitt, creditele Marmarosch-Blank. Mari monumente
  arhitectonice purtau semnătura lui Galleron, Gottereau sau Louis Blanc, până să
  ajungă la Maimarola. Medicina română luase elan de la Carol Davilla,
  învățământul de la Spiru Haret, finanțele fuseseră promovate de Serurie și
  Caradà, sub înțeleapta domnie a Regelui Carol I de Hohenzollern. În comedie
  strălucea dinastia Carageale, în istorie Xenopol și genialul fiu al Zulniei Iorga.
  (Nu suna foarte romaneste nici numele lui Hașdeu sau Eminescu). Fabrica de
  lumină Wolf din Filaret era de obârșie nemțească, ca și Cișmigiul, ca și primele
  muzici, iar pe capacele de canalizare strălucea numele de Montaureanu, adică
  Goldberger. Primul mare prelat ortodox modern se numea Șaguna și era “tantar”
  (adică macedon), ca și marele poet Goga.”