Feed on
Posts
Comments

România, încotro !?

Mai am un an și împlinesc venerabila vârstă de 40 de ani. Schimb prefixul, cum se zice în popor. Iar treaba asta mă îndeamnă la cugetări adânci despre starea mea ca individ, dar și starea națiunii. Un pic de analiză proiectivă nu strică.

Adâncindu-mă deci în istoricul meu ca individ, rememorând toate activitățile mele familiale, sociale, profesionale și chiar spirituale și trăgând linia, pot spune că am trăit până acum niște vremuri… interesante (vorba unui vechi blestem chinezesc: “fie sa primești tot ce iți dorești si sa trăiești vremuri interesante…).

Nu doar eu personal, ci noi toți românii, ca popor am fost condamnați de Istorie să trăim vremuri „interesante”.

Istoria noastră modernă, de după 1945 se aseamănă cu un scenariu post-apocaliptic. Cade o bombă, un asteroid, ceva, iar civilizația dispare, supraviețuitorii fiind reduși la animalitatea și primitivismul societății începuturilor Umanității. La fel și la noi, a căzut peste biata Românie bomba comunismului, și ne-a dat cu câteva milenii înapoi. Și tot încercăm să revenim la civilizație, de 24 de ani încoace.

Auzeam pe unii, întorși de prin Vest, luând în derâdere pe românii cei înapoiați. Oameni care au uitat de unde au plecat. Făceau mișto de poporul care stă ore interminabile la cozi să pupe moaște și icoane, popor care se calcă în picioare să ia agheasma mare, în ziua de Bobotează. Socoteau credința ca pe un semn de primitivism, de înapoiere socială. Cum, în epoca marilor descoperiri, când știința a despicat atomul iar oamenii au pășit pe Lună, să mai crezi în sfinți, îngeri, draci și moși cu barbă !? În Occident, bisericile sunt aproape pustii chiar și de sărbători, sau au devenit obiective turistice, muzee sau săli de concert.

Poate că acesta este ultimul lucru frumos care ne-a rămas, și pe care comuniștii nu au reușit să ni-l smulgă din suflete: credința în Dumnezeu, în valorile creștine. Știu că sună desuet, însă fără Dumnezeu nu suntem nimic, iar cei ce râd, pot să râdă în continuare liniștiți, ca niște sărmani în haine rupte, ce își închipuie că sunt regi în straie de aur, în fața celorlalți.

Căci românii, în disperarea și sărăcia lor, caută mai degrabă alinare și izbăvire de necazuri de la Dumnezeu decât de la autoritățile pământești, rude, familie sau prieteni – societate în general: (Ajutorului omenesc nu ne încredința pe noi, Preasfântă Stăpână, ci primește rugăciunile robilor tăi, că scârbele ne cuprind și nu putem răbda săgetările diavolilor; acoperământ nu ne-am agonisit nicăieri unde să scăpăm noi, păcătoșii, pururea fiind biruiți; mângâiere nu avem afară de tine, Stăpâna lumii. Nădejdea și folositoarea credincioșilor, nu trece rugăciunile noastre, ci le fă de folos. Nimeni din cei ce aleargă la tine nu iese rușinat, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; ci, cerând dar bun, primește dăruirea cea către cererea cea de folos. Prefacerea celor scârbiți, izbăvirea celor neputincioși fiind, izbăvește pe robii tăi, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, pacea celor din războaie, liniștea celor înviforați, singura folositoare a credincioșilor.“ (tropare din Paraclisul Maicii Domnului))

Și nu pot spune că acești oameni greșesc. Credința lor se întemeiază pe miracole, acele miracole zilnice, mici, pe care Dumnezeu le face pentru ei, în viața de zi cu zi: o vindecare de boală, un examen de școală luat, un copil care și-a revenit și s-a lăsat de droguri, un soț care a lăsat băutura, găsirea unui loc de muncă. Iar Dumnezeu lucrează de multe ori prin oameni, căci Îi place să rămână anonim. Am cunoscut nenumărate povești de viață, multe de-ale clienților mei, cu astfel de miracole. Iar ele sunt de natură să întărească credința oamenilor în Dumnezeu, în Mântuirea prin Hristos. De aceea dau oamenii năvală la agheasmă căci, din zilele lui Ioan Botezătorul până acum, Împărăția cerurilor se ia cu năvală, și cei ce dau năvală, pun mâna pe ea. –   (Matei 11:12). Dacă Occidentul a cunoscut secole de bunăstare materială, acest lucru le-a scăzut oamenilor nevoia de Dumnezeu, de ajutorul Lui. Întrebarea pe care mi-o pun este dacă totuși nu se poate realiza un echilibru între Credință și bunăstare…

Chiar suntem condamnați să trăim în această veșnică lege a compensației, în care nu le poți avea pe amândouă deodată… ?

Oricum, revenind la societatea noastră și, mai ales la politica din România, am înțeles după 20 de ani de acțiuni, proteste, demonstrații, că lucrurile nu se pot schimba fără schimbarea mentalității.

E bine că serviciile secrete occidentale furnizează SRI-ului informații despre afacerile veroase ale politicienilor români corupți, iar sub presiunea americano-europeană, Justiția română a început să se miște de câțiva ani. Dar nu este suficient. Nu este suficient să îl anchetezi pe baronul Mazăre al județului Constanța, să îi arestezi pe baronii PSD-ului din județele țării, înainte de alegeri, pentru a-i împiedica să mai fure la urnă. Trebuie să le și dai românilor posibilitatea să aleagă o alternativă. Care la acest moment nu există în politica românească. Aștept momentul în care milioanele de români cu drept de vot, plecați la muncă în Europa cea bogată, care au văzut că se poate trăi civilizat și demn, să se mobilizeze la vot și să dărâme căruța cu proști care ne conduce aiurea, pe coclaurii sărăciei. Însă proștii care ne conduc nu sunt chiar imbecili. Au sesizat pericolul românului educat în valorile occidentale, care nu mai poate fi cumpărat cu un kil de ulei sau de zahăr în prag de alegeri. Și atunci guvernanții au lansat ideea de a lua dreptul de vot românilor care nu locuiesc în țară. S-a iscat scandal, și au renunțat la idee, însă au limitat în alt mod dreptul de vot al românilor din străinătate. Au redus numărul de locații în care se poate vota, mizând pe faptul că oamenii nu vor merge sute de kilometri distanță pentru a vota. Chit că acești români refuzați de propria lor patrie aduc acasă în fiecare an în jur de 37 de miliarde de euro !

De 20 de ani încoace tot văd un mic număr de idealiști, care visează la reinstaurarea monarhiei în România. Ar fi minunat să avem un monarh la cârma țării, căci exemplul oferit de celelalte monarhii europene existente demonstrează că această formă de stat oferă cel mai înalt nivel de trai cetățenilor săi. Din păcate, monarhia rămâne un vis irealizabil căci asta ar însemna ca stăpânii jocului politicii românești, comuniștii și copii lor, să piardă controlul. Deci, numai dacă îi dăm afară cu șuturi în cur din Parlament, Guvern și instituțiile statului, am putea reinstaura Monarhia. Adică niciodată.

Ne rămân gesturile teatrale, extreme, de protest. Umorul, geniul și inventivitatea românească, capacitatea inepuizabilă a românului de a face bășcălie de politicianul român. De a-i arăta că, chiar dacă ne mănâncă viețile, nu a reușit să ne prostească.

În așteptarea miracolului național, până va apărea o opțiune, o schimbare, ne resemnăm mioritic-ortodox, muncim pe-afară, oftăm după țară și familie, ne creștem copii, îi înjurăm pe politicieni și, mai ales, ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute.

loading...

60 Responses to “România, încotro !?”

 1. geo says:

  Sa fie monarhia solutia saraciei in Romania? Personal, nu cred; dar, cine stie? Despre schimbarea mentalitatii se vorbeste de 24 de ani… sa speram ca se va schimba in bine caci in ultimii 10 ani nu prea vad o schimbare colectiva in bine a acestei mentalitati! Sanatate si .. sa auzim de bine!

 2. Flagg says:

  @MR
  Aștept momentul în care milioanele de români cu drept de vot, plecați la muncă în Europa cea bogată, care au văzut că se poate trăi civilizat și demn, să se mobilizeze la vot și să dărâme căruța cu proști care ne conduce aiurea, pe coclaurii sărăciei.

  Dar chiar si daca s-ar mobiliza, printr-o minune, milioanele alea de romani plecati in afara, ar putea ei macar sa voteze toti in mod concret, indiferent pe cine, daramite sa mai si “darame caruta”?

  Poate tin eu minte aiurea, dar parca acum cativa ani citeam pe undeva ca statul roman ar tipari cica de regula doar cateva zeci de mii de buletine de vot destinate romanilor din afara tarii, in conditiile in care acestia sunt de fapt, cum bine se stie, milioane si nu doar zeci de mii. Plus problema spatiilor destinate votarii prin ambasadele romanesti, a supraveghetorilor desemnati de partide etc.

  Degeaba ai reusi sa mobilizezi milioanele alea de votanti, daca ei de fapt n-ar avea unde si pe ce sa puna de fapt stampila. Iti trebuie si logistica necesara pentru asa ceva, iar astia din “elita” noastra care se tot rotesc de la un partid la altul dupa cum bate vantul nu prea au de fapt nici un interes sa ti-o puna la indemana.

 3. Flagg says:

  @MR
  Ai punctat bine problema locatiilor, dar mie cea mai flagranta faza mi s-a parut aia cu buletinele de vot tiparite pentru cei de afara. Mi s-a parut halucinanta diferenta fata de numarul real al potentialilor votanti din afara tarii(bine, asta presupunand ca ceea ce am citit atunci era real). Practic, in conditiile in care statul pune la dispozitie doar cam un buletin de vot la vreo o suta de potentiali votanti, i se ia in mod flagrant dreptul la vot unei parti importante a populatiei(asta, din nou, presupunand ca ceea ce am tinut eu minte apropo de numarul buletinelor tiparite e real). Numarul de locatii devine chiar irelevant in cazul asta, desi si el are de fapt importanta lui.

 4. Flagg says:

  M-am uitat un pic sa verific daca ceea ce tineam minte este corect. Cred ca m-am inselat eu si situatia s-a mai si remediat in privinta asta in decursul timpului.
  Cum statea situatia in 2007, la aproape jumatate de an de la aderarea la UE:

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1080197-solutia-lui-cioroianu-pentru-numarul-mic-sectii-votare-din-strainatate-romanii-trebuie-vina-mai-devreme-vot.htm

  Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat, joi, ca vor fi organizate 176 de centre de votare in strainatate si vor fi tiparite 508.000 bulerine de vot. El a refuzat sa spuna numarul romanilor aflati in afara granitelor tarii, desi a admis ca Ministerul de Externe detine o estimare in acest sens.

  In aceste conditii, este posibil ca cele 508.000 de buletine sa fie insuficiente pentru romanii din strainatate care doresc sa voteze. Numai in Spania se estimeaza ca traiesc aproximativ un milion de persoane.

  Mea culpa. Situatia nu era totusi chiar atat de rea cum credeam eu iar in timp probabil ca s-a ajuns cumva la zi cu operatiunile tiparire. Dar cum or sta lucrurile cu distributia?

  Bun, sa zicem ca in prezent s-ar tipari totusi un numar de vreo 3 milioane de buletine, cu aproximatie, pentru cei plecati(ar trebui de fapt mai multe, asta si ca masura de precautie ca unii dintre votanti sa se trezeasca fara buletine din diverse cauze neprevazute). In articolul din Jurnalul catre care a dat MR link se vorbeste de 190 de sectii de votare in afara tarii, de unde ar rezulta, teoretic, ca unei sectii de votare i-ar reveni in medie vreo 15.700(cifra un pic rotunjita prin aproximare) de buletine si cam tot atatia potentiali votanti. Dar ajung in mod real atatea buletine de vot la o sectie din asta?
  Last, parca tu ziceai ca stii cam cum se deruleaza concret lucrurile in cazuri din astea. Ai vazut vreodata sa ajunga pe la vreo sectie din asta un astfel de numar de buletine de vot?

  Prin comparatie, in Ro ar trebui sa functioneze de regula vreo 18.000 sectii de votare(asta tot cu aproximatie), carora ar trebui sa li se distribuie vreo 17-18 milioane de buletine de vot(se tiparesc mai multe decat numarul de votanti, din cate am vazut, ca masura de precautie in caz ca unele loturi de buletine se pierd pe drum, se deterioreaza etc.). Ori asta inseamna in medie cam 1.000 de buletine de vot pe sectie. Adica de 15 ori(!) mai putin decat ar trebui sa revina unei sectii din strainatate.

 5. Flagg says:

  Erata: “asta si ca masura de precautie pentru ca unii dintre votanti sa nu se trezeasca fara buletine din diverse cauze neprevazute”

 6. Neele says:

  “și, mai ales, ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute.”

  Total de acord cu voi.

 7. afroditus says:

  scoate superstitia din articolul asta, si avem ceva de calitate. dumnezeu nu poate ajuta pe nimeni, pana acum nimeni nu l-a vazut. prietenii imaginari nu au efect in concretul imediat, ci doar in mintea celor naivi. daca povestea religiei ar fi adevarata, si exista undeva un creator al universului, este evident ca nu-i pasa de oameni. vezi cazurile de copii violati, mutilati, morti de foame. ce face zeul vostru, se uita intr-o parte? daca nu-i ajuta pe sarmanii copilasi, credeti ca o sa va ajute pe voi ca il rugati frumos? cat de penibila e religia, cum de oamenii asa zis inteligenti pun botul la prostiile alea?

 8. Afrodita says:

  Pentru Afroditus
  Ai o logica ceva de groaza.
  Darling, totusi procentul de copii “violati , mutilati , morti de foame” e relativ mic.Sunt spirite care au o karma destul de proasta. In precedenta incarnare au violat si ei la randul lor copii iar in aceasta viata platesc. Daca in viitoarea reinacarnare vor inceta cu astfel de practici , vor avea o viata mai buna adica vor evolua.
  Daca ii dai unui om un peste , il hranesti o zi, daca il inveti se pescuiasca , se hraneste o viata.
  Se pare ca tu ai o imagine infantila vis-a-vis de Divinitate. Tot stai cu gura dechisa si astepti sa-ti pice pestii sau para malaiata in gura ta natafleata.
  Dumnezeu exista si ne invata , prin diversi invatatori spirituali, Iisus e unul dintre ei, sa “pescuim”, sa ne rafinam, sa ne iubim unii pe altii nu sa ne mutilam sau omoram.
  Pui in carca lui Dumnezeu refuzul unor primitivi de a evolua? Incapatanarea lor de a stagna pe un nivel grosier?
  O sa-mi schimb nickname-ul in Atena , ca nu ma simt polarizata de tine la nivel mental:))

 9. Neele says:

  Si ma gandeam ca doar la MISA zboara fel de fel de vrajitoare. Si ce s-au mai pornit! Hahaha!

 10. zamolxe says:

  @Afrodita
  http://www.unicef.org/media/media_27680.html
  5500 de copii ZILNIC!!!
  Chiar ți se pare puțin?

 11. Ramo says:

  Pai daca in incarnarile trecute au fost toti criminali, violatori, poponauti… E karma lor, da-i in plm !

 12. zamolxe says:

  Și moartea unui singur copil e FOARTE MULT! Foarte ușor de comentat când nu ai fost pus în situație.

 13. zamolxe says:

  @Ramo,
  Păi da, se pare că Africa (pentru că cifra asta se referă DOAR la estul Africii) e țara reîncarnaților condamnați.
  Fără supărare, da tâmpenie mai mare nu am auzit!

 14. Ramo says:

  Proxenetul Bivolaru unde crezi ca o sa se reincarneze? Tot intr-un copil violat, legea karmei nu iarta.

 15. Ramo says:

  Daca insa Gregorian a facut consacrarea inainte sa trimita curvele in Japan iar Iahve i-a raspuns “DA fiule, trimite-le la produs, e karma lor, da-le-n plm de ștoarfe proaste!”, atunci poate sta linistit, nu va fi violat/traficat in urmatoarea incarnare.

 16. Afrodita says:

  Zamolxe, tu respingi teoria reincarnarii? In afara ei, Dumnezeu pare absurd si nedrept.
  In general pe aceasta planeta , nu s-au incarnat cele mai evoluate spirite. De aceea exista inca atata suferinta.
  Pentru Ramo
  Ce-i al tau e pus deoparte , faptele tale vor fi rasplatite , dupa merit, de justitia divina.
  Asta e valabil pentru oricine , inclusiv pentru Grieg.
  Ce te faci daca pana la urma se va dovedi ca Grieg este un personaj pozitiv? O sa te indarjesti si mai tare iin ura ta?

 17. zamolxe says:

  @Afrodita,
  Nu, dar în general resping prostia…

 18. zamolxe says:

  … și lucrurile absurde, chiar și din punct de vedere spiritual.

 19. zamolxe says:

  Nu cred că moartea unor copii la vârste fragede, din cauza unor boli cumplite, care îi chinuie îngrozitor are justificare spirituală.
  Poți crede asta dacă vrei, dar nu înseamnă că e adevărat. Fă o vizită până acolo, stai între acei copii o vreme și să văd eu ce justificări savante vei mai găsi atunci.
  Moarte în chinuri a unor copii nu o poți justifica „spiritual”.
  Sau poți, dar atunci îți bați joc de ei…

 20. zamolxe says:

  Legea karmei nu e așa „din topor” cu ai învățat tu la MISA.
  Mai citește…

 21. zamolxe says:

  Și nu, Dumnezeu nu e absurd și nedrept.
  Unii oameni însă sunt… și nu puțini.

 22. Ramo says:

  Afrodita: “Ce te faci daca pana la urma se va dovedi ca Grieg este un personaj pozitiv?”

  Pt tine un proxenet este un personaj pozitiv ?!

  Poti sa-mi raspunzi sincer la cateva intrebari? Iata-le:

  Tu ce crezi, Gregorian a facut consacrarea inainte de a trimite cursantele la produs in Japan & Europe? Dar cand probele urinare de la miss au fost vandute drept filme porno in occident?

  Daca a facut consacrarea, ce crezi ca i-a raspuns Dumnezeu?

 23. Ramo says:

  zamolxe: “Nu cred că moartea unor copii la vârste fragede, din cauza unor boli cumplite, care îi chinuie îngrozitor are justificare spirituală. Moarte în chinuri a unor copii nu o poți justifica „spiritual”.Dumnezeu nu e absurd și nedrept.”

  Se vede ca nu prea esti dus la biserica:
  Iezechiel 9:
  5. Iar celorlalți le-a zis Domnul în auzul meu: “Mergeți după el prin cetate și loviți! Să nu aveți nici o milă și ochiul vostru să fie necruțător!
  6. Ucideți și nimiciți pe bătrâni, tineri, fecioare, copii, femei, dar să nu vă atingeți de nici un om, care are pe frunte semnul “+”! Și să începeți cu locul Meu cel sfânt!” Și au început ei cu bătrânii, care erau înaintea templului.
  7. Apoi le-a zis: “Întinați templul, umpleți curțile cu uciși și ieșiți!” Și au ieșit și au început să ucidă prin cetate.
  Numeri 31:
  1. Apoi a grăit Domnul cu Moise și a zis:
  2. “Răzbună pe fiii lui Israel împotriva Madianiților”.
  15. Moise: “Pentru ce ați lăsat vii toate femeile?
  17. Ucideți dar toți copiii de parte bărbătească și toate femeile ce-au cunoscut bărbat, ucideți-le.”

  Deci daca insusi Domnul Dumnezeul nostru a omorat copii, cum vii tu sa spui ca nu e bine? Crezi ca Domnul e prost ? 😉

 24. zamolxe says:

  Ramo,
  Da, am uitat să precizez că nu mă refer la Iahve…
  Îmi asum greșeala. Deși tu știi foarte bine ce idee de Dumnezeu agreez eu…
  Dar restul nu, deci e bine de precizat.

 25. mac gregor says:

  @Afrodita

  Teoria asta e foarte fucked up.

  Daca acei copii mor de foame, din cauza karmei lor, orice incercare de a ii ajuta transfera karma lor asupra celui care ii ajuta. Ba mai mult, ei nu isi invata lectia karmica, deci suferinta de pana acum a fost degeaba.

  Deci spiritual este sa asisti la moartea lor fara sa le dai o bucata de paine.

 26. mac gregor says:

  Mie imi suna urat, dar inteleg de ce exista atatia cersetori in India, caste intregi la care nu se uita nimeni.

 27. Last says:

  @afrodita, ai invatat prostii de la un nemernic incult.

  Reincarnarea in cel mai bun caz se refera la acumularile de orice fel (cultura, spirit, traditii etc) pe care omenirea / oamenii le transmit copiilor lor, discipolilor lor, altora care-s pe aceeasi lungime de unda.

  Cand budistii isi identifica urmatorul Lama, il identifica ca fiind cel mai bine pregatit pe linia traditionala si NU ca ar fi tot ala care-a facut ochi intr-un prunc.
  Viziunea misana este una pentru tolomaci tip mama omida (din care-si trage seva si oribilul bivolaru).
  Spui: s-a reincarnat in nu-stiu-cine. O aiureala. Corect este: esti compatibil, sau te identifici cu o anumita linie de gandire, te simti apropiat de cineva, de un maestru, de un filosof.

  Oare – de-o fi asa – de ce s-a scos din biblie referinta la reincarnare ? Exact ca vreun papagal sa nu creada ca poa sa faca orice pe lumea asta, ca mai are el nu stiu cate vieti sa se puna la punct (si in consecinta sa poata nenoroci pe altii cum face bivolaru). NU: are doar o viata mare si lata.

 28. Flagg says:

  @Last
  Cand budistii isi identifica urmatorul Lama, il identifica ca fiind cel mai bine pregatit pe linia traditionala si NU ca ar fi tot ala care-a facut ochi intr-un prunc.

  Nu e chiar asa. De regula copilului i se puneau mai intai in fata in mod traditional tot felul de probe de genul recunoasterii obiectelor personale ale defunctului, probe care trimit la o legatura directa prezumata a exista intre personalitatea lui si cea a decedatului. Plus faptul ca de multe ori un potential tulku era mai intai depistat atunci cand copilul dadea singur semne ca recunostea persoane care ar fi trebuit sa ii fie straine, ca isi aducea aminte episoade pe care ar fi trebuit sa le cunoasca doar decedatul si o mana de apropiati ai lui etc.

  La tibetani povestea asta cu reincarnarea e ceva mai complicata. Lama-sii cu studii de metafizica budista nu cred pur si simplu intr-un suflet individual care iese din corp si intra dupa aia in altul(sau cel putin neaga tipul asta de credinta mai ales atunci cand se ia in discutie subiectul “anatta” din budism), dar afirma totusi ca personalitatea copilului ar fi cumva o “emanatie”, un fel de “creatie” daca preferi termenul asta, a celei a decedatului(chestie care implica totusi o legatura individuala, fie ea si una diferita de pura identitate, intre cei doi). Se mai da uneori ca exemplu sugestiv imaginea unei lumanari care este aprinsa folosindu-se flacara altei lumanari – lumanarile sunt diferite, dar ceva, flacara in cazul asta, se transmite totusi de la una la cealalta. Iar flacara in cazul asta nu este doar o metafora a transferului cultural realizat in cadrul educatiei copilului, ci ea indica de fapt si niste transferuri mai directe si mai “intime”, cum ar fi cazul cu transferarea unor amintiri personale ale defunctului si transmise cumva copilului(care de multe ori incepe sa le cam uite pe masura ce creste – chestia asta seamana izbitor cu ceva constatat de Ian Stevenson, dar asta e deja alt subiect).

 29. Flagg says:

  Daca tot l-am pomenit pe Ian Stevenson:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Stevenson

 30. Flagg says:

  Poate aveti ocazia sa cititi cartea asta:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Where_Reincarnation_and_Biology_Intersect

  In ciuda subiectului controversat este vorba de cercetare serioasa in ea. Nu e vrajeala new age. Chiar merita citita cu multa atentie.

 31. Flagg says:

  Apropo de copii si reincarnare, Ian Stevenson a tot punctat faptul ca de regula cei care sustin ca isi aduc aminte lucruri concrete din viata anterioara sunt copii de varsta timpurie(el a documentat o sumedenie de cazuri concrete de astfel de copii din tari diverse ca Turcia, Liban, Brazilia, Birmania etc.). Respectivii copii incep de regula sa uite lucrurile respective pe masura ce imbatranesc, dar nu asta e aspectul cel mai frapant ci faptul ca in marea majoritate a cazurilor decedatul e cineva care a murit prematur fie prin accident fie ucis. E ca si cum s-ar “intoarce” cu prioritate cei care nu si-au incheiat socotelile cu lumea asta(ramanand neclar, cel putin in ce priveste studiile lui, ce se intampla de fapt cu cei care si-au dus pana la capat si implinire viata).

  Chestia asta cu copiii si reincarnarea mi-a adus aminte de ceva citit recent intr-o carte despre niste credinte mezoamericane(am pomenit-o, inclusiv cu niste citate, pe blogul Roxanei). Exista mai multe populatii mezoamericane(in particular niste populatii maya, dar nu numai) care au adoptat credinta in reincarnare in anumite forme particulare – la unele dintre populatiile respective copiii morti de timpuriu nu mai trec,l cica, prin niste stadii intermediare(ceva gen bardo) rezervate adultilor decedati, pentru ca ei n-au apucat sa pacatuiasca, asa ca se intorc cica rapid pentru a se naste din nou de preferinta din aceiasi parinti. Ori chestia asta seamana izbitor cu ceva ce citisem mai demult despre credintele negrilor igbo din Nigeria – acolo daca unui cuplu i se nasc de mai multe ori copii care mor de sugari, se considera ca e vorba de fapt de acelasi suflet care tot revine si nu reuseste, din varii motive, sa se “stabilizeze” in lumea asta si ca sa contracareze cumva fenomenul fac o chestie rituala cu cadavrul ultimului copil decedat(parca ii taie degetul mic sau asa ceva – nu mai tin minte exact; ar trebui sa verific) in ideea ca la urmatoarea nastere copilul va reusi sa reziste si sa traiasca pana la varsta adulta.

  Asta asa ca fapt divers dar si pentru a puncta faptul ca ideea reincarnarii nu e tipica doar indienilor si new agerilor occidentali; ea e atestata si pe la eschimosi, pe la diverse triburi de amerindieni din America de Nord, pe la aborigenii din Australia etc.(uneori situatia e un pic complicata de faptul ca in credintele respectivilor omul poseda, cica, de fapt mai multe suflete, dintre care nu toate se reincarneaza de fapt, dar asta e un amanunt secundar).
  Si tot reincarnarea apare la un moment dat in saga-urile islandeze(e vorba de o pereche, un el si o ea, care e descrisa in mod explicit ca reincarnandu-se pentru a participa ca eroi principali in alta poveste), apare prin legendele irlandeze avandu-l ca erou pe Cuchulainn etc. Povestea asta cu reincarnarea e de fapt o poveste lunga si veche, care a tot aparut si reaparut practic pe tot globul de-a lungul timpului, nu o chestie noua de tip new age. 🙂

 32. Flagg says:

  Reincarnarea mentionata de un autor antic roman apropo de traci:

  http://roxanamchirila.com/2013/12/04/arta-interesanta-gasita-pe-net/#comment-120969

 33. Django says:

  Osho: “That’s why the enlightened person is never born.”

  Adică devin nimic. Nasol moment. :))

 34. Django says:

  @Flagg, din ce ai citit, animalele se reîncarnează? Știuca se reîncarnează? Dacă merg la pescuit și prind o știucă și o mănânc la grătar (cu usturoi și cu mămăliguță), ce se întâmplă cu mine? Dar cu știuca? :))

 35. Neele says:

  @zamolxe:
  Mi-am notat:
  “Unii oameni însă sunt… și nu puțini.”

  Ca sa te ajut pe tine, daca pot s-o fac, intai trebuie sa am grija de mine.

 36. zamolxe says:

  @Neele,
  Corect!

 37. sinergicus says:

  Referitor la puparea de moaste …asta nu denota neaparat spiritualitate; la noi romanii pupatorii de moaste sint intr-un numar covirsitor de mare oameni simpli cu o educatie si un nivel mental destul de precar…sint acelasi gen de oameni care imbecilizati ( in parte din nascare ,educatie si in parte de primarii partidelor,televiziuni ,etc ) voteaza in masa un partid sau altul sau politicieni ,fara sa gindeasca prea mult…un mic o galeata, o promisiune desarta e suficient …oamenii astia fac parte, multi dintre ei, din categoria pomanagiilor spirituali si electorali in acelasi timp care cred ca inghesuindu-se la pupat moaste li se rezolva toate problemele,repectiv dupa un mic cu mustar oferit de primar , merge si pune stampila unde i s-a sugerat …

  …sint oameni simpli si manipulabili care nu gindesc prea mult ;nu cred ca starea lor mentala si spirituala poate fi luata ca punct de reper al credintei si spiritualitatiii….mai degraba, mintea lor simpla si needucata, respectiv neintinata cu ,,valorile,, occidentale ,a ramas ancorata in obiceiurile traditionale unde oamenii ,fara sa priceapa prea multe ce-i cu Dumnezeu asta ,se inchina instinctiv de frica si ca asa trebuie; asa a facut si mama si tata si strabunicii…in felul asta a ramas o urma de Dumnezeu in sufletul lor, au o anume inocenta si nevinovatie dar , repet , nu consider ca ei practica o spiritualitate autentica …si dincolo de toate, starea asta a lor,de oameni care nu gindesc prea mult , care sint manipulabili si asteptind inerti ca sfintii ,moastele sa le rezolve problemele , dauneaza tuturor …rezultanta este data de cei multi…. si sint taaare multi in tara asta ca altfel nu ajungeam unde sintem acum…

  Si ca sa fie mai elocvent, iaca, astia sint pupatorii de moaste:https://www.youtube.com/watch?v=E5wzOcSZUT4

 38. Ethan Fleoschovitz says:

  Ce-aveti ma cu pupatu moastelor? Revenitiva fratilor la normal.
  Fiecare are o moasta de asta pe care o pupa. Unii merg la biserica/manastire sa o faca, si cred ca ( ce cred ei ). Pentru altii moasta asta e bautura, pentru altii e fumatul sau iarba,, pentru altii blogurile sau facebukul, televizorul, blogurile, forumurile … Pana la urma in spatele moastelor se afla dorinta, speranta, idealul de adevar etc…
  Sigur ca daca tu nu ai probleme cu o anumita manifestare a unei anumite moaste ceilalti ti se vor parea tampiti ( si e chiar foarte posibil sa fie asa ) dar let’s face it , hai sa ne vedem toti de moastele proprrii inainte sa vedem moastele celorlalti.

  Vezi Rapcea care nu mai pupa la moasta Bivolaru dar pupa in continoare la moasta Codreanu and ND shit sau moastele ortodoxiei, same shit diferent context.

  Si ca de obicei, moasta mea e mai buna ca moasta ta, cine nu pupa moasta mea sau pupa alte moaste e prost.
  Viva la revolucion.

 39. TIZULE nu mai sta la filozofat. Treci la treaba, mai stai pe acasa MARTIA SI JOIA si fa doi trei urmasi. Asta e viitor ROMANIEI. Sa fim mandri cind mergem la un MARS PENTRU FAMILIA TRADITIONALA http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/peste-8-000-persoane-participat-marsul-pentru-familie-organizat-iasi-145304.html. Ia-ti gindul de la MONARHIE. Da-ti interesul sa avem propriu nostru REGE. CEL MAI BUN DINTRE CEI MAI BUNI. Asa sa ne ajute bunul DUMNEZEU.

 40. Neele says:

  @zamolxe:
  Iar daca as spune ca te inteleg, as minti.
  Imi pare rau pentru pierderea suferita.

  Pe de alta parte, am vazut clipul indicat de sinergicus. Asta da credinta: intai pupi moastele si apoi contempli ce ai facut.

 41. carmenas says:

  Buna dimineata la toata lumea!

  Iaca dupa o pauza de muulta munca, asta e trebuie sa existam in primul rand, am revenit pe aici.

  @sinergicus

  Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste epidemia de “boala oilor” care este foarte prezenta in Romania. 🙂
  Credinta adevarata, asumata si constienta nu inseamna lipsa de cultura, de informatie si de ce sa nu o spunem pe-aia dreapta PROSTIE.
  Exact cum se duc la vot asa se duc si la moaste acesti oameni. Habar n-au ce scrie pe buletinele de vot, cine sunt candidatii, pentru ce se voteaza, dar ei se duc si pun stampila pt aia care le-a dat “paine si circ”. Asa si cu moastele, daca i-ai intreba ce semnificatie au ele, ce a facut sfantul respectiv, ce atitudine ar trebui sa aiba in fata acestui gest de credinta, cred ca respectivii habar nu ar avea sa-ti spuna mare lucru.
  Mai exista si mimetismul si creearea unei imagini in fata celorlalti. Cum fac babele pe la tara si nu numai, trebuie sa ma vada ceilalti acolo pt ca asa vor zice: uite ce credincioasa este, asa da sta bine in fata lui Dumnezeu…Asta exista foarte mult si la MISA, ma duc la spirala si la conferinte, meditatii pt ca ceilalti ma vad si or sa zica, ca am aspiratie ca vreau sa evoluez. Asa imi creez o imagine buna, in cazul femeilor atrag barbatii, iar in cazul barbatilor atrag femeile, pt ca cine nu-si doreste langa el un om “evoluat”?!

  Apropo de tema reincarnarii aici treaba este foarte complicata, pt ca sunt fff multe aspecte de luat in calcul. De multe ori karma nu este numai a copilului care se naste cu probleme si care moare in conditii f grele, ci si a celor care ii sunt apropiati. De multe ori cei care se reincarneaza in conditii de genul asta nu sunt doar cei de joasa spita care au facut doar nenorociri in viata trecuta, ci sunt printre ei si spirite evoluate care isi asuma o conditie foarte grea pentru ai invata pe ceilalti niste lectii.

  @zamolxe
  Esti de acord ca exista oameni pe aceasta planeta care constient isi asuma o anumita suferinta, fac anumite sacrificii constient, pentru ca ceilalti sa invete anumite lucruri? Atunci de ce nu ar fi si cazuri de copii care de mici vin asa pentru ca sufletele respective isi asuma ceva inainte de a se reintoarce pe pamant? Sti ca se spune de multe ori ca sunt ingeri copiii respectivi. Eu nu spun ca detin adevarul absolut, dar incerc sa pun problema si din alt punct de vedere, pt ca oricum este fff complexa treaba cu reincarnarea si cu acumularea karmica.
  Acum iti pun o intrebare: esti de acord ca aceasta planeta are o anumita frecventa de vibratie data de evolutia spiritelor ce se afla pe aceasta? De multe ori se spune ca este o planeta de repetenti si asta justifica de ce de multe ori alegem sa invatam prin suferinta si nu alegem o cale inteleapta de a evolua. Dupa acest principiu al frecventei de vibratie, chiar si in cadrul raselor de oameni sau al continentelor poate sa nu fie atat de “intamplatoare” istoria si evolutia lor de-a lungul timpului. De ce sclavii au fost oamenii negri si nu invers? De ce au fost anumite popoare decimate? Daca vei privi si din unghiul asta problema atunci vei observa ca anumite popoare au o karma de suferinta mai mare decat altele, ca anumite teritorii si populatii au fost intotdeauna cotropite de altii, ca unii au fost aproape tot timpul stapani iar altii supusi…. Poate ca nu sunt intamplatoare toate acestea, poate ca pamantul asta este o mare scoala si asa am putea sa ne “explicam” la nivelul mintii si al constiintei noastre de ce viata ni se pare de ffff multe ori nedreapta.

 42. zamolxe says:

  @carmenas,
  Da, sunt de acord, dar moartea în masă a acelor copii din Africa (și nu numai) nu cred că are justificare karmică. Un astfel de sacrificiu mi se pare absurd și fără prea mult sens. Acei copii e clar că nu învață nici o „lecție” dintr-o moarte atât de prematură, cât despre ideea că ar fi o lecție pentru noi, ceilalți e la fel de absurdă, pentru că marea lor majoritate mor neștiuți și nevăzuți de restul lumii (cu excepția celor care sunt în jurul lor).

  Faza cu „planeta de repetenți” am luat-o și eu de bună într-o vreme însă încep să nu mai cred în ea, și asta pentru că e o idee care încalcă multe principii ale logicii și ale bunului simț.

  alegem sa invatam prin suferinta si nu alegem o cale inteleapta de a evolua.

  „Alegerea” este atunci când în mod conștient și în cunoștință de cauză mergi într-o anumită direcție și nu în alta. Eu nu cred că cineva ar alege în mod deliberat suferința. E absurd. Sigur, există cazuri în care unii oameni aleg soluția nefericită la o problemă, dar astea sunt doar excepții.

  Multe din „de ce?”-urile tale pot fi explicat foarte rațional, nu e nevoie să folosim iar „legea karmei”. Dacă vrei, detaliem … 🙂

  Poate că e cum spui tu, dar poate că nu. Și dacă e nu, cum explicăm?

 43. Flagg says:

  Faza asta ati vazut-o?

  http://misa-yoga.blogspot.com/2014/06/adevarul-iese-la-lumina-ep5-cui-victima.html

  Asta e cumva replica la al doilea articol din Libertatea din saptamana asta? Daca da, atunci ar insemna ca in cazul asta s-au miscat totusi repede, nu cu viteza obisnuita, cea a melcului turbat 😛 , cu care apar de regula replicile pe blegoteric. 🙂

 44. eltorrox says:

  Si eu mi-am pus intrebarea cum putem iesi din aceasta gaura neagra a istoriei in care ne-a impins comunismul. Singura solutie pe care o vad acum dupa ultimele alegeri este votul electronic sau prin posta la care sa poate participa romanii din strainatate fara eforturi personale mari (zile pierdute aiurea la cozi). Insa in mod clar acest tip de vot nu va fi pe placul clasei politice de sorginte comunista din Romania, avem nevoie de o lege europeana care sa garanteze dreptul la vot electronic sau prin corespondenta si care sa le fie impusa politicienilor nostril de la UE. Aici un rol important il pot juca europarlamentarii din partidele care se opun PSD.

 45. ion says:

  Un avocat iși vizitează un coleg de studiu la sfârsit de săptămână, în locuința acestuia la țară. Gazda este chemată cu treburi urgente în oraș. La intoarcere află că fostul său coleg de studiu a fost, în lipsa sa, foarte intim cu soția sa:
  – In “corabia” mea ai intreținut relatii sexuale cu soția mea! După cum știi din dreptul naval, pescuitul în ape străine este interzis…
  – Scuze! zice celălalt, casa ta e la țară, și după cum știi din dreptul agricol, cel care seamănă pe parcela altuia iși pierde sămânța. Roadele ii rămân în orice caz proprietarului pământului…

 46. ion says:

  O baba și un tânăr sunt în autobuz…
  Autobuzul trece pe lângă o biserică, baba se închina cu foc.
  Trece autobuzul pe lângă a 2-a biserica, baba iar se inchină.
  Apoi autobuzul trece pe lângă o clădire mare, iar tânărul îi spune batjocoritor:
  – Inchină-te și acum mamae, că e din același material…
  La care baba îi răspunde:
  – Tinere, tu ai prietenă?
  – Da.
  – O iubești?
  – Da.
  – O pupi pe frunte?
  – Da.
  – O pupi pe gură?
  – Da.
  – O pupi pe gât?
  – Da.
  – Atunci pup-o și în cur că e din același material!

 47. eliberatu says:

  Flagg,

  “Asta e cumva replica la al doilea articol din Libertatea din saptamana asta? Daca da, atunci ar insemna ca in cazul asta s-au miscat totusi repede, nu cu viteza obisnuita, cea a melcului turbat 😛 , cu care apar de regula replicile pe blegoteric. :)”

  Da, s-au miscat in avans, acum un an. :))
  Nu prea esti la zi.

 48. eliberatu says:

  Erata: … acum jumatate de an. 🙂

 49. Flagg says:

  @eliberatu
  O fi fost materialul video realizat initial in decembrie, dar el a fost rescos pe portativ imediat dupa articolul din Libertatea despre MD. 🙂 Vezi data postarii de pe blogul lui yogi.
  Sau crezi ca e o coincidenta faptul ca s-au apucat sa reincalzeasca “supa” taman acum? 😛

  Si de miscat s-au miscat repede de data asta, spre deosebire de alte dati. 🙂

 50. carmenas says:

  @zamolxe

  Dupa cum ai vazut am spus ca e fff complexa legea karmei si treaba cu reincarnarea. Nu am spus ca eu stiu secretul ci doar am pus problema din alt unghi. Atata timp cat pot invata ceva din tot ce se petrece eu consider ca toate sunt niste lectii, chiar si moartea in masa a acelor copii este o lectie pentru mine si pt toti oamenii. Nu inveti doar din ce se petrece bun ci si din ce se petrece rau.
  Acum apropo de “alegeri” sa sti ca noi facem deseori alegeri constiente in viata noastra care duc la suferinta. Toti stim ca daca fumam, mancam tampenii, gandim negativ ne imbolnavim, si totusi alegem sa nu ne pese si in majoritatea cazurilor ajungem sa suferim. Multe dintre alegeri sunt intr-adevar inconstiente, inconstiente aici in aceasta viata, dar se spune ca noi ne-am ales inainte de a veni in viata asta tot ce avem de invatat, toate situatiile ce vor urma.
  Suferinta este prezenta pe planeta noastra mai ales din cauza prostiei oamenilor si a faptului ca sunt ff usor de manipulat. Oare de ce sunt posibile razboaiele, crimele, foametea, tot ceea ce duce la suferinta? Acestea sunt si intrebarile mele personale si cred cu tarie ca totul are un rost in viata mea si in viata planetei, chiar daca nu-mi pot explica tot ce se petrece nu pot acuza divinitatea de problemele de pe pamant, de suferinta si de tot ceea ce este rau.

 51. Neele says:

  @MR:
  Foarte buna solutia data de Ultimul cartus.

 52. Flagg says:

  De-abia acum am vazut si eu articolul asta:

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/gheorghe-negoescu-vecin-copilarie-gregorian-bivolaru-uitam-gard-cum-faceau-494888.html

  Mi se par cam SF unele afirmatii din articol. GB avea 13 ani in 1965, iar pe atunci camerele de filmat portabile, din cele cu banda de celuloid, erau rare, din cate stiu eu, chiar si in Occident. Plus ca Securitatea nu prea lasa sa ii scape din evidenta nici macar masinile de scris, daramite mijloace din astea bune, in teorie, pentru a realiza filme cu continut dusmanos la adresa oranduirii socialiste bla bla bla..
  Cum naiba ar fi putut un pustiulica de 13 ani din Ro nu doar sa puna mana pe asa ceva fara sa fie prins, dar sa mai si reuseasca sa manuiasca tehnica respectiva fara sa fie ajutat de cineva cu experienta in domeniu?

  Cu povesti din astea cei de la Libertatea nu fac altceva decat sa il transforme cumva pe GB intr-un soi de mini-James Bond inca netrecut de pubertate. 😀 Dar, ma rog, asta poate o fi ceva in traditia articolelor alea cu gaini care nasc pui vii, traditie inceputa la noi de echipa lui Cristoiu cu multi ani in urma. 😛

 53. Flagg says:

  Apropo de existenta ideii reincarnarii la celti(postez link-ul in principal pentru rezultatul de la pagina 850 al search-ului):

  http://books.google.ro/books?id=f899xH_quaMC&printsec=frontcover&dq=celtic+culture+historical+encyclopedia&hl=en&sa=X&ei=O4iRU6jMOIe0ywOfgYLwBw&redir_esc=y#v=onepage&q=reincarnation&f=false

 54. Flagg says:

  Apropo de existenta ideii reincarnarii si in Oceania:

  http://www.sacred-texts.com/pac/baloma/index.htm

  Ce am putut eu constata citind mai multe despre subiectul asta al ideii reincarnarii in diverse surse, este faptul ca inainte de expansiunea maxima a religiilor abrahamice(e vorba in acest caz in principal de crestinism si islam, bineinteles, pentru iudaismul a avut in istorie o vocatie misionara mai redusa) credinta in diferite forme de reincarnare era foarte raspandita nu doar in Asia si Europa, cum era de asteptat, ci si in America de Nord, America Centrala, Africa Neagra, Australia si Oceania. Cei care au reusit in timp sa “nimiceasca” respectiva credinta in mare parte din zonele astea ale globului au fost in principal misionarii crestini si musulmani, dar ea a supravietuit pana astazi in cadrul populatiilor care au reusit fie sa scape cumva de crestinare, respectiv islamizare, fie sa se converteasca in mod destul de superficial.
  Chestiile astea pe mine ma fac sa ma gandesc la faptul ca exista pana la urma si posibilitatea ca inainte de triumful crestinismului mainstream, dogmatic(Islamul a aparut la cateva secole dupa aceea) credinta in reincarnare sa fi fost de fapt forma de credinta dominanta pe glob in ce priveste destinul post-mortem presupus al sufletului. Dar cum multe popoare din perioada respectiva nu si-au consemnat pe atunci credintele in scris(sau au facut-o dar s-au pierdut scrierile respective), acum nu mai avem cum sa vedem cum au stat cu adevarat lucrurile in privinta asta, din pacate.

 55. Aand says:

  @flag fara doar si poate doctrina reincarnarii sau in unele cazuri a transmigrarii sufletului e o doctrina raspandita, proabil cu variante diferite. Adeptii lui Marcius si Carpocrate (app sec. 2 AD) credeau în transmigrarea sufletelor. În unele scrieri ale lui Hippolytus (Philosophumena) dar și in scrierile istoricului roman Diodor din Sicilia apare ideea că druizii celtici credeau la rândul lor în reîncarnare iar autorii pun asta pe seama contactului cu învățăturile lui Pitagora. Doctrina reîncarnării e amintită ca și credință și de teologul Ireanaus (Împotriva ereziilor, cca. 190 AD).Epiphanius din Salamis amintește și el în treacăt de această erezie atribuită ca aceeptata de adeptii lui Marcius. Ceva similar se intalnește și în cosmogonia lui Origen. Oricum ar fi, în spațiul european de influență elenistică dar și în Asia Mică, doctrina reîncarnării în diverse forme-precum cea a transmigrarii sufletului era des intalnită și era pre-creștină. Iar dacă celții o aveau indiferent de unde, ideea era probabil chiar mult mai veche, din epoca fierului, cu un mileniu inainte de Hristos.

 56. Mantis says:

  “Deci, numai dacă îi dăm afară cu șuturi în cur din Parlament, Guvern și instituțiile statului, am putea reinstaura Monarhia. Adică niciodată.”
  Pai nu, nu niciodata, chiar tu ai spus-o. Trebuie sa facem revolutie, o revolutie pe bune, nu o lovilutie, cum a fost in ’89. Dar ce stiu eu, am fost nascuta in ’89…parerea mea este ca oamenii ce ne conduc, cu mici exceptii, trebuie dati jos, cu tot cu progeniturile lor. atata tot. problema principala a oamenilor din Romania este o problema psihologica numita “learned helplessness”, daca vei cauta pe internet vei intelege ce inseamna..oamenii au fost terorizati in asa un hal de sistemul comunist in cat au ajuns sa creada ca toate eforturile lor de a schimba ceva sunt in zadar, fiindca pe vremea aia nici macar nu puteai deschide gura fara sa te gandesti de 2 sau mai multe ori la ce consecinte va avea o singura idee ratacita de-a ta.. Gen de mentalitate care poate duce doar la o stare de nefericire si mizerie spirituala continua. Cand omul ajunge sa creada ca eforturile lui sunt in zadar, isi pierde ratiunea de a trai.
  In plus comunistii cu securitatea lor imputita au stiut exact cum sa distruga poporul:principiul de baza “divide et impera” adica dezbina si cucereste. Asta e problema principala a noastra, ca societate. In Romania, dupa ce decenii nu am putut avea incredere nici macar in prietenii din copilarie, ca poate te trezeai ca ciripesc la securitate, oamenii nu mai au nici un sentiment de respect de baza unii fata de altii, nu mai au dragostea de aproape, ca sa nu mai vorbim de patriotism.
  Azi, un om cinstit, care incearca sa traiasca respectand pe toti din jur, este iremediabil catalogat ca “fraier”.
  Cei care avanseaza sunt majoritatea cei care isi sapa unii altora craca de sub picioare.
  De ce crezi ca Germania a reusit de atatea ori sa redevina o mare putere economica? Crezi ca nemtii sunt mai destepti, mai dotati de la natura? Nu.
  E foarte simplu, pe ei nu a reusit nimic sa-i dezbine complet, neamtul din ziua de azi inca mai are respectul, loialitatea de baza, un standard de omenie sub care nu va cobori niciodata. Romanii fac misto de ei, ca sunt “saraci spiritual” sau ca sunt “reci”, emotional. Asta pentru ca atatia romani nu au habar ce inseamna respectul fata de alta persoana. Nemtii nu se bazeaza asa de mult pe a fi prietenosi fiindca pur si simplu nu au nevoie. La ei este un sistem social solid care functioneaza, si fiecare om isi stie rostul, si stie ca se poate baza pe corectitudine.
  Nu se vor insela unii pe altii fiindca de secole au stiut ca puterea este in numar, nu au avut atatea resurse naturale cate avem noi.
  Nu ma consider crestina, dar sunt de acord cu valorile crestine, dar ceea ce ma enerveaza la crestini este atitudinea asta de toleranta dusa la extrem. Toata situatia din Romania imi aminteste de o mica povestioara pe care am citit-o mai demult, in care un preot tanar, suparat de toate suferintele si nedreptatile pe care unii oameni le provoaca altora, il intreaba pe Dumnezeu:”Doamne, de ce ii lasi sa faca toate astea, de nu faci ceva?”, iar Dumnezeu ii raspunde “Te-am facut pe tine.”
  Ideea fiind, ca degeaba te duci la biserica si te rogi, daca nu faci absolut tot ce iti sta in putinta sa faci lumea mai buna. Uita-te doar la cate minunatii ale naturii exista in Romania, cat teren agricol, cata padure, si noi, ca popor crestin, ce facem cu ele?
  Ne batem joc, asta facem. Cum crezi ca poate Dumnezeu sa iubeasca un popor care nu pune mana sa munceasca pamantul din lene,preferand sa mearga in Spania la capsuni, si traind un an din economii si ajutor de somaaj, cand exista atatea locuri pe lumea asta in care oamenii mor de foame fiindca nici daca ar vrea, nu ar putea sa se hraneasca singuri, fiindca nu creste nimic, terenul e sarac, clima e total impotriva etc etc.
  Ce facem noi cu resursele noastre este strigator la cer, mai ales in conditiile in care, deja la nivel global, se simte presiunea crescanda data de lipsa de resurse naturale, presiuni, razboaie, foameter, suferinte..etc etc. pe cand noi avem atatea resurse la dispozitie, si nu facem nimic cu ele..sa ne rugam doar ca nu se prind popoarele mai avansate, ca vom fi cotropiti imediat.

 57. SORIN says:

  CRISTINA BAUER “Buricul Pamantului”: Pentru ca asa se cred cei care sufera dIN CAUZA EI Fiindca tre’ sa fie al dracului de bine sa te prefaci ca nu mai exista nimeni altcineva decat persoana ta cu sange albastru, care are dreptul la orice.Ai impresia ca iti poti permite orice, cu oricine. Il cunosti sau nu, inimioara ta poate sa ceara ce vrea ea, fiindca tu ai dreptul asta. Cu atat mai mult cunoscutii tai stiu ca esti in stare sa le intorci cadourile cumparate de ei pentru ziua ta, daca nu-ti plac. Stiu ca esti in stare sa-ti pui prietenul sa-ti care geanta roz, numai ca sa faci misto de el, stiu ca poti sa faci o criza de isterie pe strada daca El se muta 2 pasi mai incolo si tu nu ii poti observa fiecare miscare.Esti genul de persoana care ,oricat ar avea, vrea mai mult de la toti, mai putin de la ea. Probabil ai fost obisnuit(a) sa ti se ofere totul pe tava si unghiutele tale gingase si cu noduri cat oul de gaina la picioare..Ti se pare ca ti se cuvine orice, oricand, chiar daca tu esti cea/cel care greseste si niciodata n-ai sa fii vinovata tu de nimic…esti inconjurata numai de oameni care tu crezi ca nu te merita si pupi in c*r pe cine trebe pana ajungi unde crezi tu ca meriti. Probabil esti genul de fata care da ochii peste cap ca sa fie interesanta, sau care da din maini pe strada “ca divele de la Paris”,
  Nu conteaza cine si cum, important e ca tu sa fii satisfacuta pana in cele mai mici detalii, chiar daca asta inseamna sa te inconjori de “sclavi” si apoi sa te plangi ca nu sunt destul pentru tine.Incepem prin a ne exprima profunda empatie pentru amaratii care au asa ceva pe langa casa, si tin neaparat sa le prelungeasca sederea. Metodele de tratare sunt multiple, destul de eficiente, si sunt supuse upgradului zilnic. Se lasa specimenul mort de foame. CRISTINA BAUER TRAFICANTA DE FEMEI

 58. Flagg says:

  Off-topic
  @mac gregor
  Gesturile din poza cu care e ilustrat articolul urmator ce semnificatie or avea? 🙂

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/mircea-basescu–banii-primiti-erau-un-imprumut-returnat–presedintele-nu-are-legatura-339803

 59. delia says:

  Credinta este singurul lucru frumos care ne-a mai ramas ” mi- placut mult, pai incotroRomania? spre africa , trebuie sa ajungem din urma in urmatorii 40 de ani.

Leave a Reply