Poate s vin orice reprezentant al Romniei, cu orice slogan atrgtor, cu cel mai mișto videoclip despe eterna și fascinanta Romnie – și tot nu m va convinge c Romnia s-a schimbat.

Romnul are hoția n snge, n spirit, n mentalitate. Și o s v demonstrez asta cu ceea ce voi numi: etalonul veceului.

Probabil c sunteți educați de mici (și faceți același lucru cu copii voștri) s nu v apuce ccarea n oraș. Și dac v apuc, v calculați cea mai rapid rut ctre cas, McDonalds sau un restaurant mai luxos. Și musai s aveți la voi mereu șervețele. De ce ? Nici mcar nu ne mai ntrebm de ce, ntr-att de intrat n mentalitatea noastr este imaginea veceului public.

Fie c vorbim de veceul din plastic din parc, sau cel din Tribunal sau primrie, ele au toate un numitor comun: le lipsește n cel mai bun caz hrtia igienic, și n general lipsesc capacele și colacele de veceu. Dar aceast stare mizerabil a veceurilor publice nu ne mai mir și nici nu ne indigneaz. O acceptm ca pe un dat firesc al vieții, ca și cum nici nu ar putea fi altfel, nici nu meritm mai mult. Iar asta e grav !

Oricum, trebuie s recunoaștem c s-a fcut un salt remarcabil de la veceurile turcești, acele guri funeste peste care stteai ciucit, stpnindu-ți spaimele despre ce ar putea s ias din acea gaur neagr – și s te-apuce de fudulii, spre veceul domnesc, de tip lad, pe care stai precum Regele Soare, pe tron. Vestigii de veceuri turcești mai ntlnești la toaleta public a Tribunalului Ploiești (la subsol, lng sala de falimente), sau prin Vama Veche, la toaleta dinspre Roata, unde modernitatea a ajuns sub forma unui singur veceu tip tron (fr colac și capac !), restul de patru veceuri turcești așteptnd probabil intrarea Romniei n Schengen. mi amintesc o faz amuzant, de acum 2-3 ani, la Tribunalul Ploiești, cu un grsuț roșu la faț, transpirat, probabil la prima lui ntlnire cu veceul turcesc. Individul neavizat, nu și golise n prealabil lsrii pe vine, buzunarele de la pantaloni, iar cheile de la mașin i alunecaser la lsarea pe ciuci, drept n buda cea primitoare, iar respectivul ncerca disperat s gseasc ceva oameni de serviciu care s l ajute s recupereze cheile, dar fr s se deprteze prea mult de veceu și s se trezeasc c vreun binevoitor va trage apa…

Oricum, veceul etalon n spațiul public din Romnia, nu are hrtie igienic și nici colac pe care s te așezi. Și atunci ești nevoit s te ștergi cu ce poți. Romnul e inventiv. Folosește chiloții proprii, batista sau orice alt accesoriu vestimentar pe care apoi l arunc plin de scrb și vinovție n veceu și trage apa – prilej de nfundare și alte inundații. Sau folosește hrtie de ziar, sau coal, pe care o mototolește gospodrește pentru a-i nmuia atingerea, ca s nu-și zgrie hemoroizii. Iar unii mai isteți, trag apa și se spal cu ce curge din vas. Cum spuneam, cei mai prevztori au n permanenț la ei șervețele uscate sau umede – cnd vorbim despre fițoșii pretențioși, a cror buci delicate nu suport asprimea uscciunii șervețelului pentru muci.

Apoi, problema lipsei colacului e veceu devine una crucial. n lipsa lui, nu ai dect 3 soluții: fie improvizezi un colac de hrtie pentru zona de contact, fie ștergi cu ce ai la tine porțelanul de care ți vei lipi epiderma pulpelor – cu spranța c cel de dinaintea ta care s-a pișat sau a stat cu bucile lipite de aceeași zon nu sufer de vreo boal contagioas și puțin mortal. Fie retrogradezi la poziția arhaic de pe veceul turcesc, cțrndu-te pe vine pe veceu. Nu puține sunt cazurile cnd bietul veceu cedeaz și se sparge sub clienții mult prea corpolenți ce se cznesc s excreteze din clasica poziție !

Și totul de la lipsa unui colac de veceu care cost maxim 10 lei, și a unui sul de hrtie igienic, de 3 lei baxul. Oare cer prea mult de la civilizație !?

Oare asta suntem noi, un popor de hoți care furm n delir capacele de veceu și hrtia igienic din toalete ? Sau poate administratorii acestor toalete publice bag banii de hrtie și colace de veceu n buzunar, sub pretextul c iar s-au furat ?! Oare nu se pot monta sisteme care nu se pot demonta, la hrtie și colac ?

Rspunsul st, precum nuca n coaj, nchis n realitatea falsei noastre democrații. Adevrul este c pulimea, cetțeanul, contribuabilul, justițiabilul, omul de rnd, nu este egal cu administratorul/primarul/grefierul/procurorul/judectorul/directorul/etc.

Suntem egali (teoretic !) n fața legii, avem aceleași drepturi și obligații, dm cu mașinile n aceleași gropi, ne nghesuim pe aceleași plaje, murim n aceleași spitale, ne ngropm n aceleași cimitire, dar la vecem, ne ccm separat !

Cci administratorul/primarul/grefierul/procurorul/judectorul/directorul/etc. din Romnia nu se cac unde și face nevoile toat plebea. NUUUU ! Pentru c el are locul su de ccare separat, NCHIS CU CHEIA ! Unde intr numai cei care au nivelul de acces corespunztor pentru a primi CHEIA ! Unde exist femeie de serviciu, colac și capac de veceu, hrtie igienic, spun la chiuvet și cte și mai cte alte minunții ale civilizației moderne de care ne bucurm cu toții la noi acas !

De-asta nu evolum ca societate. Pentru c lor, liderilor/șefilor/directorilor cu veceuri separate, nu le pas la modul fundamental de noi ceilalți, de oameni. Nu le pas dac a noi e curat sau nu, dac avem hrtiei igienic sau nu. Și nici nu i preocup s avem. Pentru c ei nu se cac unde ne ccm noi. De la aceast diferenț subtil, dar major, pornește totul. n Romnica, veceul ne definește ca națiune. n ziua n care vor disprea veceurile de șefi, nchise cu cheie, și toat lumea, de la vldic pn la opinc se va cca n același loc, fr discriminare, se va putea spune c am intrat și noi n rndul țrilor cu adevrat civilizate !

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer