Feed on
Posts
Comments

Poate să vină orice reprezentant al României, cu orice slogan atrăgător, cu cel mai mișto videoclip despe eterna și fascinanta Românie – și tot nu mă va convinge că România s-a schimbat.

Românul are hoția în sânge, în spirit, în mentalitate. Și o să vă demonstrez asta cu ceea ce voi numi: etalonul veceului.

Probabil că sunteți educați de mici (și faceți același lucru cu copii voștri) să nu vă apuce căcarea în oraș. Și dacă vă apucă, vă calculați cea mai rapidă rută către casă, McDonalds sau un restaurant mai luxos. Și musai să aveți la voi mereu șervețele. De ce ? Nici măcar nu ne mai întrebăm de ce, într-atât de intrată în mentalitatea noastră este imaginea veceului public.

Fie că vorbim de veceul din plastic din parc, sau cel din Tribunal sau primărie, ele au toate un numitor comun: le lipsește în cel mai bun caz hârtia igienică, și în general lipsesc capacele și colacele de veceu. Dar această stare mizerabilă a veceurilor publice nu ne mai miră și nici nu ne indignează. O acceptăm ca pe un dat firesc al vieții, ca și cum nici nu ar putea fi altfel, nici nu merităm mai mult. Iar asta e grav !

Oricum, trebuie să recunoaștem că s-a făcut un salt remarcabil de la veceurile turcești, acele găuri funeste peste care stăteai ciucit, stăpânindu-ți spaimele despre ce ar putea să iasă din acea gaură neagră – și să te-apuce de fudulii, spre veceul domnesc, de tip ladă, pe care stai precum Regele Soare, pe tron. Vestigii de veceuri turcești mai întâlnești la toaleta publică a Tribunalului Ploiești (la subsol, lângă sala de falimente), sau prin Vama Veche, la toaleta dinspre Roata, unde modernitatea a ajuns sub forma unui singur veceu tip tron (fără colac și capac !), restul de patru veceuri turcești așteptând probabil intrarea României în Schengen. Îmi amintesc o fază amuzantă, de acum 2-3 ani, la Tribunalul Ploiești, cu un grăsuț roșu la față, transpirat, probabil la prima lui întâlnire cu veceul turcesc. Individul neavizat, nu își golise în prealabil lăsării pe vine, buzunarele de la pantaloni, iar cheile de la mașină îi alunecaseră la lăsarea pe ciuci, drept în buda cea primitoare, iar respectivul încerca disperat să găsească ceva oameni de serviciu care să îl ajute să recupereze cheile, dar fără să se depărteze prea mult de veceu și să se trezească că vreun binevoitor va trage apa…

Oricum, veceul etalon în spațiul public din România, nu are hârtie igienică și nici colac pe care să te așezi. Și atunci ești nevoit să te ștergi cu ce poți. Românul e inventiv. Folosește chiloții proprii, batista sau orice alt accesoriu vestimentar pe care apoi îl aruncă plin de scârbă și vinovăție în veceu și trage apa – prilej de înfundare și alte inundații. Sau folosește hârtie de ziar, sau coală, pe care o mototolește gospodărește pentru a-i înmuia atingerea, ca să nu-și zgârie hemoroizii. Iar unii mai isteți, trag apa și se spală cu ce curge din vas. Cum spuneam, cei mai prevăzători au în permanență la ei șervețele uscate sau umede – când vorbim despre fițoșii pretențioși, a căror buci delicate nu suportă asprimea uscăciunii șervețelului pentru muci.

Apoi, problema lipsei colacului e veceu devine una crucială. În lipsa lui, nu ai decât 3 soluții: fie improvizezi un colac de hârtie pentru zona de contact, fie ștergi cu ce ai la tine porțelanul de care îți vei lipi epiderma pulpelor – cu spranța că cel de dinaintea ta care s-a pișat sau a stat cu bucile lipite de aceeași zonă nu suferă de vreo boală contagioasă și puțin mortală. Fie retrogradezi la poziția arhaică de pe veceul turcesc, cățărându-te pe vine pe veceu. Nu puține sunt cazurile când bietul veceu cedează și se sparge sub clienții mult prea corpolenți ce se căznesc să excreteze din clasica poziție !

Și totul de la lipsa unui colac de veceu care costă maxim 10 lei, și a unui sul de hârtie igienică, de 3 lei baxul. Oare cer prea mult de la civilizație !?

Oare asta suntem noi, un popor de hoți care furăm în delir capacele de veceu și hârtia igienică din toalete ? Sau poate administratorii acestor toalete publice bagă banii de hârtie și colace de veceu în buzunar, sub pretextul că iar s-au furat ?! Oare nu se pot monta sisteme care nu se pot demonta, la hârtie și colac ?

Răspunsul stă, precum nuca în coajă, închis în realitatea falsei noastre democrații. Adevărul este că pulimea, cetățeanul, contribuabilul, justițiabilul, omul de rând, nu este egal cu administratorul/primarul/grefierul/procurorul/judecătorul/directorul/etc.

Suntem egali (teoretic !) în fața legii, avem aceleași drepturi și obligații, dăm cu mașinile în aceleași gropi, ne înghesuim pe aceleași plaje, murim în aceleași spitale, ne îngropăm în aceleași cimitire, dar la vecem, ne căcăm separat !

Căci  administratorul/primarul/grefierul/procurorul/judecătorul/directorul/etc. din România nu se cacă unde își face nevoile toată plebea. NUUUU ! Pentru că el are locul său de căcare separat, ÎNCHIS CU CHEIA ! Unde intră numai cei care au nivelul de acces corespunzător pentru a primi CHEIA ! Unde există femeie de serviciu, colac și capac de veceu, hârtie igienică, săpun la chiuvetă și câte și mai câte alte minunății ale civilizației moderne de care ne bucurăm cu toții la noi acasă !

De-asta nu evoluăm ca societate. Pentru că lor, liderilor/șefilor/directorilor cu veceuri separate, nu le pasă la modul fundamental de noi ceilalți, de oameni. Nu le pasă dacă a noi e curat sau nu, dacă avem hârtiei igienică sau nu. Și nici nu îi preocupă să avem. Pentru că ei nu se cacă unde ne căcăm noi. De la această diferență subtilă, dar majoră, pornește totul. În Românica, veceul ne definește ca națiune. În ziua în care vor dispărea veceurile de șefi, închise cu cheie, și toată lumea, de la vlădică până la opincă se va căca în același loc, fără discriminare, se va putea spune că am intrat și noi în rândul țărilor cu adevărat civilizate !

loading...

11 Responses to “Veceul – etalonul civilizației”

 1. Ramo says:

  In sfarsit un articol normal, adevarat si amuzant pe deasupra. Fara Chips-uri, oi cuvantatoare si poponauti. Bravo! Vezi ca se poate? Sincere felicitari! 😀

 2. MR says:

  Ok, atunci o să adaug o frază de sfârșit cu viitorul sumbru care ne paș™te, datoritムpoponarilor cu cip care scot rola de hârtie igienică din stativ în toaleta din Club A , o aruncă in veceu si se pișă pe ea, de-ai dreaq, numa ca sa nu aibă cu ce sムse șteargムla cur heterosexualii 🙂

 3. Oro says:

  Veceul e ceva normal, bideul este etalonul civilizatie:))

 4. Ramo says:

  Ce-i ala bideu ? 😀

 5. sinergicus says:

  WC-ul turcesc e mult mai sanatos si mai igienic decit cel asa zis modern pe care unii se aseaza ca sa faca mai multe chestii deodata sau pe rind: sa se k…ce, sa citeasca ziarul sau sa adoarma….unii atasati de realizarile civilizatiei mai si vorbesc la telefon fara sa mai termine uitind de ce se afla acolo in acel moment …..in fine, era un articol , nu stiu daca nu a fost postat si pe acest blog mai demult despre beneficiile wc-ului turcesc….prin urmare nu tot ce este comod e si sanatos….in ashramuri oameni se urcau cu picioarele pe wc-uri si stateau pe vine ca la wc-ul turcesc iar uneori din cauza greutatii unora si proastei calitati a wc-ului, se mai crapa cite unul drept pentru care s-a hotarit la nivel de ashram sa se taie usile de la wc-uri ca sa poata fi urmariti eventualii infractori….picioarele trebuiau sa fie la vedere tot timpul altfel dadeai de banuit…..si uite asa s-a ales tot ashramul pipera ( nu mai tin minte daca la costinesti sau in alte ashramuri a fost aplicata metoda) cu usi tip western care erau taiate vreo 20 de cm de la sol…..asta in treacat fie zis daca tot s-a abordat un subiect atit de interesant in rezonanta cu vremurile pe care le traim….

 6. sinergicus says:

  @Ramo
  Bideul este un fel de chiuveta unde o mare parte din clasa politica si societatea romaneasca ar trebui sa se spele pe fata si pe dintzi….bineiteles ca oamenii folosesc bideul si pentru spalarea altor parti anatomice….apropo mi-am adus aminte … s-a inventat mai nou wc-ul cu bideu inclus…

 7. costin says:

  lol! La inceput nu intelegeam de unde vine frustrarea apoi m-am dumirit

 8. Sukida says:

  Sinergicus

  Veceul cu bideu inclus e vechi (cel putin in Japonia…….).
  In orice caz, veceurile lor de la hotel au un panou de comanda pe partea dreapta a colacului, mai ceva ca la avioane.
  Cand am ajuns la hotel in Tokyo si m-am dus la baie, mi-am petrecut cel putin o juma’ de ora storcandu-mi creierii cum naiba sa trag apa………si nu m-am prins!!! Noroc ca colega de camera s-a prins pana la urma…..Cand am apasat pe butonul de la care am crezut ca se trage apa, mi-a sarit apa drept in ochi o juma’ de metru……era apa de la bideul inclus……care e rece sau calda, jetul puternic sau slab……..celelalte functii ale veceului nu am reusit sa le descifrez……….lol

  Pe cuvantul meu, la veceul din hotelul de 3 stele din Osaka, cand intri, capacul se deschide automat, si in timp ce iti faci nevoile, CANTA MUZICA DE VIVALDI………sa moara calu’……si nu glumesc………iar vasul veceului e luminat pe dinauntru….

  Nu stiu daca sa rad sau sa plang……..

 9. Ethan Fleoschovitz says:

  Nu stiu ce ai cu buzile turcesti. Orice om care a mai auzit de ce tampenii poti lua de pe buda( oricat de curata ar fi ea ) nu sta cu curu pe colac, si atunci care e rostul colacului daca marea majoritate a oamenilor se pun cu picioarele pe ele?

  Oricat ar fi de comod sa stai cu curu pe buda, daca iei in calcul BTS-urile, ciupercile si alte minunatii care ti se pot lega de tine in cele 1-30min cat ai nevoie sa-ti golesti intestinele, tot mai bine si de bun simt este sa gasesti o modalitate de a te proteja : pui tona de hartie pe marginea buzii / te apuci sa speli capacul / pui picioarele pe colac sau pe buda. In aceste conditii eu unul prefer buda turceasca la orice ora. Desigur ca prima data cand am dat ochii peste asa ceva am privit-o de sus gandindu-ma in sinea mea la cat de inapoiati erau proprietarii , dar mai tarziu dupa xx buzi in care m-am gandit la sanatatea mea viitoare in timp ce ma cocotam pe ele am realizat cat de bune sunt cele turcesti si ce usor iti mentii echilibrul pe o suprafata generoasa fata de marginea subtire a toaletei(plus riscul sa se rupa si sa te umplii tot de cacat).

  Sunt pro buzile curate fata de cele murdare dar sunt si pro buzi turcesti in spatiile publice: se spala usor si o data ce te-ai invatat sa stai pe vine o sa gasesti pozitia confortabila.

  Si bai Rapcea … http://rapcea.ro/2013/01/12/cea-mai-buna-pozitie-la-toaleta-stat-pe-vine-sau-pe-fund/
  uitasi din nou ce ai copiat acu 1 an de zile?

 10. Neele says:

  S-a eliberat buda! In sfarsit! 🙂

Leave a Reply