Religia și imbecilul

un articol de Radu akka piticu gratis

În timp ce sfidătordefericitul Daniel aghezmuia redacția Trinitas cu trafaletul, să aplice uniform stratul de sfințenie pe perete, mi-am adus aminte de un caz foarte trist de om religios.

daniel

E vorba de Danii B. Un băiat de care tot mai facem mișto la Nimic Nou. Vreo 18 ani, gras, coșuros, afon, cântă cântecele agramate și autotunate despre Dumnezeu.


E amuzant să râzi de un prost care se roagă pentru tine la telefon. Dar să trecem la lucruri serioase.
Pentru asta, să urmărim ceva de 10 ori mai dement decât orice lucru făcut de Danii B vreodată.

Acuma ăsta e rahat dement. Uitați-vă în cât detaliu bolnav și-a imaginat un nebun iadul. Și a stat să facă voci și să caute țipete pe internet. Știu ce gândiți. La ce pula mea m-am uitat? Cine e dementul care face așa ceva? De ce?

Ei bine, el e. Aurel Binder. Aici ne explică în 16 minute cum i s-a întors lui viața pe dos.

Cel mai probabil nu ați avut răbdare să urmăriți cele 16 minute, deși e una dintre cele mai revelatoare povești despre natura umană pe care le-am văzut vreodată. Am să vă fac un rezumat.

Aurel Binder trăia cu familia în Germania până într-o bună zi, acum o lună, când a fost scos din casă de protecția copilului, cu acordul soției. Și el nu înțelege ce a făcut greșit și cum s-a întâmplat una ca asta.
În ultimul timp, cei trei copii mai mari dintre cei nouă ai familiei lui au început să se ocupe de lucruri necurate. Au început să asculte muzică din lume, hip-hop prin casă. Fetele au început să se machieze. O fată a început să vorbească cu băieți necunoscuți. Vă dați seama, lucruri grave care l-au mâhnit pe bunul om. Și i-a mustrat ca în biblie. I-a bătut cu nuiaua, cum scrie în biblie. A făcut orice ar putea să facă un tată și să scrie și în biblie. Și drept răsplată l-au dat afară cu toții și nu vor să-l mai primească în familia lor.

La minutul 12 aflăm și că el dorește foarte mult să se întoarcă în familie. Că îi iubește. Și nu se pricepe la chestii femeiești, gen gătit așa că are diaree de câteva zile. Dar asta nu e relevant. Asta e doar amuzant.

Relevant este să înțelegem genul ăsta de idiot, căruia de mic i s-au spus niște chestii pe care el le-a luat ca adevăruri de necontestat în jurul cărora se construiește lumea. Din punctul lui de vedere, nu e el neadaptat la realitatea înconjurătoare. Ci realitatea deviază de la cum știe el că ar trebui să fie. Și el e un om bun, care încearcă să o ducă pe drumul cel bun. Nu din grandomanie și nici din egoism. Ci pur și simplu așa a fost adânc programat, să vadă programul lui ca realitate și orice deviere ca o greșeală care trebuie corectată pentru binele realității.

Asta e partea tristă. Că din punctul lui de vedere de idiot, el este un martir. Pentru el iadul e ceva real și el încearcă să-și salveze familia. Și asta e fața cea mai scârboasă a religiei.

Nu încerc să atac religia, ca idee aici. E o diferență mare între a crede într-o ființă superioară ție și a crede într-o ființă superioară ție care o să-ți tortureze copilul după moarte pentru că a ascultat hip-hop. Prima e doar naivitate și optimism. A doua e imbecilitate pură. Iar Aurel Binder e un imbecil. Ai putea, la prima vedere să spui că e vina religiei că Aurel Binder e așa cum e. Dar nu religia l-a făcut imbecil ci invers. Imbecilitatea l-a făcut maniac religios.

Da, religia face monștri din imbecili. Monștri cu intenții bune. Cel mai trist tip de monstru. Dar absolut orice credință face asta din imbecil. Patriotismul transformă imbecilul în extremist xenofob. Până și ceva inofensiv ca fotbalul îl transformă pe imbecil în ultras violent care se bate cu jandarmii. Pentru că imbecilul dintr-o credință nu va înțelege idei și posibilități. Va înțelege principii și reguli. Și datoria de a impune acele principii și reguli oamenilor din jur.

Și așa ne întoarcem la Danii B. Băiatul care cântă hip-hop religios și de care râdem cu toți. Dani Binder. Din Germania. La fel ca si Aurel Binder.

Ar putea fi o coincidență de nume, ar putea fi.

Dar cel mai probabil asta a înțeles un copil din a încerca să împace ocupațiile tinerilor de vârsta lui cu principiile unui tată imbecil și maniac religios. Intersecția dintre viața de adolescent și cea de familie de zeloți. Și da, râdem de el. E amuzant Danii B. Dar gândiți-vă cum ați fi ajuns voi în adolescență, născându-vă cu robotul ăla religios ca tată. Cel mai probabil la fel de defecți ca Danii B.

Și ăia care spuneți că așa-i trebuie lu nea Aurel. Bine că l-au dat afară din casă. Da. Bine pentru copiii ăia. Dar complet inutil pentru el. E un animal cu intenții bune complet incapabil să își dea seama ce a făcut greșit. Să îl pedepsești e ca și cum ai pedepsi un câine că se pișă la copaci. Asta e natura lui. Tot ce poți să-l faci să creadă e că Dumnezeu îl pune la încercare și să se scufunde și mai tare în fanatism religios.

Și țineți minte. Din punctul lui de vedere din care e incapabil să iasă, e doar un om care vrea să-și salveze familia.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *