Feed on
Posts
Comments
de Adina Teodorescu – yogaesoteric.net
Dacă ne gândim la locurile unde ne-am aștepta să întâlnim persoane care practică meditația, cum ar fi un curs de yoga, un templu, o tabără spirituală sau o retragere pentru regenerare – Parlamentul Britanic este probabil ultimul loc care ne-ar trece prin minte. Cu o atmosferă foarte încinsă, în care uneori izbucnesc violențe verbale în dezbateri, este greu să ne imaginăm că la Westminster ar putea avea loc orice gen de practică meditativă.
Și totuși… în luna mai a acestui an, Parlamentul Britanic a constituit un grup ce are scopul de a explora utilitatea meditației de tip mindfulness în domeniile sănătății, educației și sistemului de justiție. Pentru a marca începutul activităților grupului – din care fac parte reprezentanți ai tuturor partidelor – politicieni proeminenți și figuri publice, cum ar fi foștii miniștri Lord Haworth și Jim Fitzpatrick, s-au alăturat promotorilor meditației de tip mindfulness, pentru a experimenta ei înșiși efectele acestei practici.
Meditația în Parlament – o inițiativă îndrăzneață, îmbățișată de tot mai mulți oameni politici englezi
Deși am fi tentați să credem că această meditație la care au participat personalități ale vieții politice a fost un eveniment singular, mulți dintre parlamentarii englezi nu sunt străini de practica mindfulness. De fapt, meditația mindfullness este practicată la Westminster de peste un an, de numeroși membri ai forului legislativ.
Chris Ruane, membru al parlamentului din partea Vale of Clwyd, a fost cel care a adus în atenția legislativului englez beneficiile practicilor meditative, ca posibilă soluție pentru unele dintre problemele importante cu care se confruntă societatea în zilele noastre – creșterea vertiginoasă a incidenței bolilor psihice, în special a depresiei și a tulburărilor anxioase, și lipsa de interes a tinerilor pentru muncă.
La inițiativa lui Chris Ruane, în colaborare cuCentrul de studiu Mindfulness din cadrul Universității Oxford, în Parlament au fost organizate cursuri de meditație mindfulness, la care au participat peste 95 de parlamentari și personal al instituției.
Acest tip de meditație, ce folosește respirația ca o ancoră pentru a ne ajuta să trăim în momentul prezent, implică să ne observăm cu atenție gândurile și sentimentele, devenind în acest fel mult mai conștienți de ele și, în consecință, mult mai în măsură să le controlăm.
Chiar dacă nu au reușit să ajungă de fiecare dată la întâlnirile săptămânale demindfulness, demnitari au fost încântați de efectele pe care le-au observat. Unul dintre politicieni, deși sceptic inițial, declara la sfârșitul cursului: „Sunt acum convins de eficiența meditației. Voi recomanda această practică tuturor celor care lucrează cu tinerii în circumscripția mea electorală.” Iar un altul spunea: „Munca de parlamentar presupune atât de mult să treci rapid de la un lucru la următorul, astfel că a fost surprinzător de revigorant să găsim timp și spațiu pentru a crea o stare de calm.” Mulți dintre parlamentari au mărturisit că meditația i-a ajutat să își reechilibreze viața, să reconsidere prioritățile, să decidă ceea ce este cu adevărat important.
Și la evenimentul din luna mai, la care au luat parte reprezentanți importanți ai statului, mai mulți politicieni au vorbit în public despre modul în care aceste cursuri de meditație le-au transformat viețile în bine. Lord Andrew Stone, care a fost desemnat să se întâlnească cu comandanții militari egipteni la începutul acestui an, a spus auditorului că meditația mindfulness l-a ajutat să fie compasiv față de toate laturile facțiunilor politice profund perturbate ale acestei națiuni. „Nu am știut cum să fac față situației,” explică el, „însă aceste practici m-au ajutat enorm.”
Parlamentara Tracey Crouch a vorbit despre beneficiile extraordinare pe care meditația mindfulness le-a generat în viața ei, mărturisind deschis despre lupta pe care a purtat-o cu depresia. Cu ajutorul acestei practici, ea a reușit să își redobândească echilibrul psihic și să renunțe complet la medicamentele psihotrope de care ajunsese să fie dependentă. În plus, de când a început să mediteze, a sesizat și alte efecte îmbucurătoare. „Am ținut discursuri mult mai bune în Parlament de când am început să practic mindfulness”, a afirmat ea.
„Revoluția mindfulness”
Meditația mindfulness a prins peste tot în Regatul Unit, nu doar în Parlament. Englezii pot participa la unul din cele peste 800 de cursuri de meditațiemindfulness care sunt organizate actualmente în această țară. Evident, această meditație este mai mult decât o modă – este un fenomen care are potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții pentru aproape oricine.
Numeroase studii au evidențiat că practicamindfullness poate fi un mijloc foarte puternic și eficient pentru a combate stresul și bolile de tot felul, care afectează atât de profund societatea actuală. Însă meditația nu își găsește aplicabilitatea doar în domeniul sănătății sau în profesiile care implică un nivel ridicat de stres. Ea poate fi folosită cu succes și în procesul educației. În unele școli primare din Anglia, este folosită pentru a antrena copiii de 5 ani să fie mai atenți, să trăiască în momentul prezent și să se concentreze.
Și peste ocean, armata SUA și companii precum Google sau Apple au folosit procedee de tip mindfulness începând din anul 2009, iar în unele penitenciare americane, servicii medicale de urgență, spitale și școli, aceste metode sunt utilizate cu succes chiar de peste 40 de ani.
Pe măsură ce acest grup parlamentar își extinde studiul asupra roadelor potențiale ale meditației mindfulness asupra serviciilor publice, mulți își exprimă speranța că acesta este doar începutul unei „revoluții mindfulness” care, poate, într-o bună zi va transforma societatea. Și, observând cele petrecute până acum, această aspirație nu este doar o utopie.
Parlamentara Tracey Crouch, co-președinta acestui grup, crede cu tărie că începând cu aceste studii, „Vom putea efectiv să transformăm Regatul Unit într-o națiune mindful (conștientă de sine)”.
În încheiere, nu putem să nu remarcăm că ceea ce se petrece la noi în țară se situează la polul opus față de interesul acordat practicilor meditative în Marea Britanie. În România asistăm la campanii acerbe, dezlănțuite la comandă politică, împotriva Școlii de yoga MISA, ce vizează distrugerea acestei mișcări spirituale autentice, campanii ce sunt susținute de instituții ale statului, cu concursul mass-media, asistăm, de asemenea, la ignorarea totală de către presă a unor inițiative inspirate și salutare în contextul în care trăim, așa cum este, de exemplu, programul de acțiune urgentă NU Apocalipsa! etc.
Practica yoga, însă, își dovedește din plin eficiența pentru toți cei care o îmbrățișează!
comentariu rapcea.ro: în primul rând, vreau să spun că aș fi dorit să pot comenta acest articol pe yogaesoteric. Însă nu se poate, pentru că ei cenzurează comentariile. Am mai comentat cu alte ocazii, și comentariile nu au apărut. De aceea, l-am preluat aici, pentru că este un articol foarte interesant.
În primul rând, este interesant faptul că o țară ca Anglia, extrem de conservatoare, se deschide la cel mai înalt nivel – față de practicile meditative și beneficiile lor. Subiectul este de urmărit, să vedem care sunt concluziile și rezultatele la care s-a ajuns, și mai ales, dacă vor exista măsuri concrete de implementare a meditației în sistemul de învățământ britanic, în spitale, administrația publică, etc. Asta aș vrea să aflu întro eventuală continuare a articolului.
Am și o critică, totuși. De logică. Articolul îmi povestește că parlamentarii englezi s-au apucat de meditație, și cât de bună e ea. Nimic rău până aici. Însă apoi se pune placa cu MISA – victimă a sistemului opresiv comunist din România. Păi stai frate, că dacă la MISA se făcea doar meditație de tip mindfullness, nu avea nimeni nimic cu Grieg și yoghinii de la MISA. Însă GB este urmărit pentru perversiuni cu minore, trafic de persoane, etc. Asta deja nu mai e meditație. Nu mai e yoga. E ALTCEVA.
În concluzie, dragi colegi de la MISA care scrieți pe yogaesoteric articole ca cel de mai sus, întoarse din condei în favoarea școlii, vă sugerez mai multă rigoare logică. Nu mai prostiți și nu mai manipulați cititorii, amestecând știrea, inforația corectă, cu problemele voastre cu justiția din România.
Folosind instrumentele logicii, aveați dreptul să asemănați situația din Anglia cu cea din România, dacă membrii Parlamentului Britanic se hotărau brusc să încerce beneficiile jocurilor amoroase cu urină, eventual în grup și pe zodii. Însă, din câte ști eu, așa ceva nu s-a întâmplat încă și nici nu cred că se va întâmpla, la fel cum în România nu s-a luat nimeni (după 89) de cei care voiau doar să practice meditația.
loading...

4 Responses to “Yoga practicată la nivel înalt – Parlamentul britanic studiază în plen efectele meditației mindfulness”

 1. eliberatu says:

  Au tradus pur si simplu (n-am verificat daca si corect) articolul “The British Parliament Stops To Meditate” publicat la data de 28 mai 2014 pe site-ul “Do you yoga” http://www.doyouyoga.com/the-british-parliament-stops-to-meditate/

  Bineinteles ca au omis acest lucru si au adaugat vaicarelile lor de yoghini de doua parale.

 2. Django says:

  [ignorarea totală de către presă a unor inițiative inspirate și salutare în contextul în care trăim, așa cum este, de exemplu, programul de acțiune urgentă NU Apocalipsa!]

  Programul NU Apocalipsa! (metoda supremă și deficientă de anihilare a apocalipsei existente doar în tărtăcuța lui Bivolaru) demonstrează că Bivolaru are niscaiva probleme la mansardă sau că e escroc. Nimic altceva.

  Cum să nu ignore presa așa o imbecilitate? Auzi, vine Apocalipsa! :)) Apropo, au trecut doi ani și nu se simte nicio translație, nimic, nicio energie fotonică, nimic. Minciuni ale lui Bivolaru și ale găștii de escroci din jurul lui.

  Autoarea Adina Teodorescu face și ea parte din jurul escrocilor. Asta dacă nu e proastă de bubuie și ea chiar crede imbecilitățile lui Bivolaru. :))

 3. Django says:

  Membrii Parlamentului britanic nu fac parte din „secta satanică” francmasoneria? Cum se poate ca acești „sectanți satanici” (în opinia lui Bivolaru) să practice meditația de tip mindfulness (vipassana, probabil)? Nu sunt vânduți ei Satanei? Nu vor ei să reducă populația la 1 miliard? În 1990 erau 5 miliarde de oameni. Acum sunt 7. În 1990 Bivolaru răcnea din gură de șarpe că masonii vor să ne reducă la 1 miliard. Au reușit să ne „reducă” la 7 miliarde. Încă o minciună a lui Bivolaru.

  Dacă la MISA s-ar fi practicat doar meditația asta din 1990 și până acum, altfel ar fi arătat MISA…

 4. Saso says:

  “Dacă la MISA s-ar fi practicat doar meditația asta din 1990 și până acum, altfel ar fi arătat MISA…”

  Adevarat maria ta… 🙂

  Din pacate, s-a practicat sexul in grup. Nu ca a fost ceva nasol, toti ne-am bucurat de distractia asta, dar…. nu are nimic de-a face cu spiritualitatea.

Leave a Reply