Recent, redacția siteului yogaesoteric – oficiosul MISA, publica un articol semnat de o ilustr anonim, pe nume Anca Munteanu (numele autoarei poate fi foarte bine un pseudonim), cu titlul “Tabra de yoga de la Costinești v așteapt și anul acesta cu un program de excepție – Un articol destinat acelora care, din cauza taxelor mici de participare la evenimentele yoghine, scap din vedere unele aspecte esențiale.”

Articolul respectiv vine ca un rspuns la reacția aproape unanim a cursanților MISA faț de mrirea taxei de tabr de la Costinești.

Un prim aspect ce trebuie remarcat este acela c autorul articolului nu este Gregorian Bivolaru, mentorul MISA, sau vre-un membru al conducerii școlii (președinte, vice-președinte sau un organizator vizibil al taberei), ci o ftuc de care n-a auit nimeni și care – chipurile, și d cu prerea oficial, explicnd de ce s-a fcut taxa de tabr 7 milioane.

Manevra aceasta arat c la acest moment conducerea școlii ezit s și asume pe faț decizia triplrii taxei pentru tabra de la Costineti, prefernd s dea explicații prin interpuși – ca s aib loc de ntors, n caz c nu le iese manevra.

Despre ce manevr este vorba ?

Dup cum ați observat, toate articolele, textele și replicile MISA au un șablon dup care sunt scrise. Se ncepe cu prezentarea unui exemplu dinafara școlii (de obicei negativ), dup care se extrapoleaz și se prezint de fapt subiectul ce interesa de la nceput, msura nepopular luat la MISA, de creștere a taxei (n cazul de faț), astfel ca prin comparație, MISA s ias bine. Tehnica aceasta primitiv d roade la oamenii lipsiți de discernmnt și putere intelectual, care nu sunt familiarizați cu instrumentele de lucru ale demonstrației logicii: compararea logica consecinelor una cu alta, Inferarea: inductiv (realizarea analizei faptelor) ideductiv(sinteza n vederea construirii concluziei), reducerea la absurd, etc.

Pentru cel care folosește n mod uzual metodele logicii, maniera de prezentare a unui subiect este dezbrcat de haina metodologiei de prezentare, ce poate fi uneori nșeltoare – n funcție de priceperea autorului, și redus doar la prezentarea faptelor, la mesajul informativ.

Ori, n cazul articolului mai sus artat, autorul acestuia folosește n mod intenționat doar exemple din rndul pseudo-maeștrilor spirituali, de tip new-age, care au fcut din predarea unor tehnici și metode așa-zis spirituale, un mod de a cștiga bani și faim.

Ar tebui deci s ne ntrebm n primul rnd, de ce nțelege MISA, care se consider o școal spiritual autentic, s se compare la prețuri cu toți excrocii care aterizeaz n Romnia pentru cursuri și prelegeri de cteva zile, pe care le vnd pe bani mulți unor naivi cu bani, acea clas de pseudo-intelectuali clduți cu pretenții de cuttori spirituali !?

Conducnd aceast logic pn la finalitatea ei, ajungem la concluzia c și MISA se consider, implicit, tot o fctur, ca și cei cu care se compar ?!

De ce nu a ales autoarea articolului respectiv s compare MISA cu școli spirituale autentice care au desfșurat și desfșoar n continuare tabere spirituale n Romnia, cu este spre exemplu școala de yoga tibetan a maestrului Chogyal Namkay Norbu !?

Acesta vine n fiecare an n Romnia și ține o tabr de yoga n stațiunea 23 August de pe litoral, unde participarea se face PE BAZ DE DONAȚIE BENEVOL, fr a se impune o sum fix, dup posibilitțile fiecrui participant !

Namky Norbu spune de altfel: “Din cele mai vechi timpuri și pn n prezent, n ochii tuturor ființelor umane, a fost ntotdeauna clar faptul c a ncerca s dobndești bogții lumești, putere, poziție social și așa mai departe, prin intermediul Dharmei, este un tip de comportament contrar Dharmei, n timp ce asumarea greutților de tot felul și acțiunea perseverent ct mai mult cu putinț de dragul Dharmei este tipul de comportament corespunztor Dharmei. Tocmi de aceea, este foarte ușor de nțeles faptul c ac cineva, de dragul Dharmei, impune o tax de nscriere pentru cei ce doresc s primeasc Dharma, aceast lucru este contrar unui comportament corect.

…………………………………..

Toți membrii comunitții, att ca grup ct și ca indivizi, vor face doar donații și daruri ctre Maestru și ctre Comunitate n acord cu dorința lor, și nici o tax de nscriere nu va fi solicitat.”

n acest fel, nici un aspirant dornic s primeasc nvțturile nu va fi condiționat de lipsa banilor n a primi aceste nvțturi.

ntorcndu-ne la infamul și manipulatorul articol de pe Pravda Esoteric, se argumenteaz creșterea taxei prin faptul c:

- oricum nu mai ncpeau toți participanții la tabr n cort (deci trebuie mpuținați, nu, pe baz de portofel. Cine are bani, particip. Cine nu, s stea afar, cu ochii n soare).

- E nevoie de bani pentru construirea unui amfiteatru. Faza cu construirea amfiteatrului se tot promite de vreo 10 ani, ca și autostrzile de ctre Guvernele Romniei…

- Comparativ cu alte școli, se dau foarte multe și de toate (50 de ore cu GB – spre exemplu). Se uit s se aminteasc faptul c NIMENI nu este pltit pentru activitțile din tabr (organizatori, echipa de ordine, conferențiari, cei ce conduc meditațiile, trupa de teatru, etc.) deci NU SUNT CHELTUIELI care s justifice creșterea taxei faț de ceilalți ani.

- Se vorbește despre mrinimia organizatorilor, care dau 14 gratuitți celor fr bani. Se uit ns s se vorbeasc despre faptul c sunt n fiecare an SUTE sau chiar MII de cursanți MISA, din ashram sau dinafara ashramului care solicit gratuitate, și primesc contra deptului de participare la tabr, obligația de a face parte din echipa de ordine sau din comandamentul taberei – adic munc voluntar la schimb cu legitimația de tabr.

- Se vorbește (cu ciud și invidie !) de cursanții care arunc sute de euro pe cursuri organizate de alții și nu sunt n stare s dea 7 milioane pentru tabra de la Costinești, pe care nici nu o apreciaz la justa valoare pe motiv c ar fi moca. Așa s fie ?! Eu nu știu prea mulți yoghini de la MISA care s fi participat la cursuri scumpe. Și dac or fi cțiva, acesta era motiv s i jumuleasc de bani pe toți cursanții ? Au crescut cumva salariile n Romnia și noi nu am aflat, sau conducerea MISA fugit prin strintți de frica justiției romne – și obișnuit cu bunstarea și puterea financiar a occidentalilor, a uitat ct mai cștig un romn de condiție medie !?

- Și ultima și cea mai mare problem: aveți bani de smartphone-uri, dar nu aveți bani de tabr, cursanți ipocriți ce sunteți ! Aici rzbate vechea ciud a cenzurii misane: smartphone = conectivitate = internet = informație = bloguri gen ex-misa sau rapcea.ro = trezirea la realitate. Deci, dac vreți tabr, vindeți-v telefoanele cu acces la internet, reveniți la telefoanele de un milion bucata, și aveți și bani de tabr !

Ar merita s i ntrebați pe cei din conducerea MISA, gen Gregorian Bivolaru, surorile Ambruș, Lcrmioara Visterneanu, Nicolae Catrina, Costic Cojocaru și alții: cnd au muncit pe bani, undeva, ultima oar !? Nu m refer la munc pentru MISA, la scris rahaturi sau plimbat vorba n calitate de șefi. M refer la munc de-aia adevrat, din care se presupune c trebuie s cștigați voi banii pe care s-i economisiți, s le pltiți LOR taxa de tabr. V spun eu: DE DINAINTE DE A SE NFIINȚA MISA ! C dup, n-au mai avut nevoie, c le-ați pltit voi case, apartamente, mașini, mncare bun, haine, vibratoare, medicamente, vacanțe, bani de buzunar, conturi grase n bnci. Din taxele luate de la voi.

Spor la economisit și pltit taxa !

Mihai Rapcea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *