Recent, redacția siteului yogaesoteric – oficiosul MISA, publica un articol semnat de o ilustră anonimă, pe nume Anca Munteanu (numele autoarei poate fi foarte bine un pseudonim), cu titlul “Tabăra de yoga de la Costinești vă așteaptă și anul acesta cu un program de excepție – Un articol destinat acelora care, din cauza taxelor mici de participare la evenimentele yoghine, scapă din vedere unele aspecte esențiale.”

Articolul respectiv vine ca un răspuns la reacția aproape unanimă a cursanților MISA față de mărirea taxei de tabără de la Costinești.

Un prim aspect ce trebuie remarcat este acela că autorul articolului nu este Gregorian Bivolaru, mentorul MISA, sau vre-un membru al conducerii școlii (președinte, vice-președinte sau un organizator vizibil al taberei), ci o fătucă de care n-a auit nimeni și care – chipurile, își dă cu părerea oficial, explicând de ce s-a făcut taxa de tabără 7 milioane.

Manevra aceasta arată că la acest moment conducerea școlii ezită să își asume pe față decizia triplării taxei pentru tabăra de la Costineti, preferând să dea explicații prin interpuși – ca să aibă loc de întors, în caz că nu le iese manevra.

Despre ce manevră este vorba ?

După cum ați observat, toate articolele, textele și replicile MISA au un șablon după care sunt scrise. Se începe cu prezentarea unui exemplu dinafara școlii (de obicei negativ), după care se extrapolează și se prezintă de fapt subiectul ce interesa de la început, măsura nepopulară luată la MISA, de creștere a taxei (în cazul de față), astfel ca prin comparație, MISA să iasă bine. Tehnica aceasta primitivă dă roade la oamenii lipsiți de discernământ și putere intelectuală, care nu sunt familiarizați cu instrumentele de lucru ale demonstrației logicii: compararea logică a consecinţelor una cu alta,  Inferarea: inductivă (realizarea analizei faptelor) şi deductivă (sinteza în vederea construirii concluziei), reducerea la absurd, etc.

Pentru cel care folosește în mod uzual metodele logicii, maniera de prezentare a unui subiect este dezbrăcată de haina metodologiei de prezentare, ce poate fi uneori înșelătoare – în funcție de priceperea autorului,  și redusă doar la prezentarea faptelor, la mesajul informativ.

Ori, în cazul articolului mai sus arătat, autorul acestuia folosește în mod intenționat doar exemple din rândul pseudo-maeștrilor spirituali, de tip new-age, care au făcut din predarea unor tehnici și metode așa-zis spirituale, un mod de a câștiga bani și faimă.

Ar tebui deci să ne întrebăm în primul rând, de ce înțelege MISA, care se consideră o școală spirituală autentică, să se compare la prețuri cu toți excrocii care aterizează în România pentru cursuri și prelegeri de câteva zile, pe care le vând pe bani mulți unor naivi cu bani, acea clasă de pseudo-intelectuali călduți cu pretenții de căutători spirituali !?

Conducând această logică până la finalitatea ei, ajungem la concluzia că și MISA se consideră, implicit, tot o făcătură, ca și cei cu care se compară ?!

De ce nu a ales autoarea articolului respectiv să compare MISA cu școli spirituale autentice care au desfășurat și desfășoară în continuare tabere spirituale în România, cu este spre exemplu școala de yoga tibetană a maestrului Chogyal Namkay Norbu !?

Acesta vine în fiecare an în România și ține o tabără de yoga în stațiunea 23 August de pe litoral, unde participarea se face PE BAZĂ DE DONAȚIE BENEVOLĂ, fără a se impune o sumă fixă, după posibilitățile fiecărui participant !

Namky Norbu spune de altfel: “Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, în ochii tuturor ființelor umane, a fost întotdeauna clar faptul că a încerca să dobândești bogății lumești, putere, poziție socială și așa mai departe, prin intermediul Dharmei, este un tip de comportament contrar Dharmei, în timp ce asumarea greutăților de tot felul și acțiunea perseverentă cât mai mult cu putință de dragul Dharmei este tipul de comportament corespunzător Dharmei. Tocmi de aceea, este foarte ușor de înțeles faptul că acă cineva, de dragul Dharmei, impune o taxă de înscriere pentru cei ce doresc să primească Dharma, aceast lucru este contrar unui comportament corect.

…………………………………..

Toți membrii comunității, atât ca grup cât și ca indivizi, vor face doar donații și daruri către Maestru și către Comunitate în acord cu dorința lor, și nici o taxă de înscriere nu va fi solicitată.”

În acest fel, nici un aspirant dornic să primească Învățăturile nu va fi condiționat de lipsa banilor în a primi aceste învățături.

Întorcându-ne la infamul și manipulatorul articol de pe Pravda Esoteric, se argumentează creșterea taxei prin faptul că:

-          oricum nu mai încăpeau toți participanții la tabără în cort (deci trebuie împuținați, nu, pe bază de portofel. Cine are bani, participă. Cine nu, să stea afară, cu ochii în soare).

-          E nevoie de bani pentru construirea unui amfiteatru. Faza cu construirea amfiteatrului se tot promite de vreo 10 ani, ca și autostrăzile de către Guvernele României…

-          Comparativ cu alte școli, se dau foarte multe și de toate (50 de ore cu GB – spre exemplu). Se uită să se amintească faptul că NIMENI nu este plătit pentru activitățile din tabără (organizatori, echipa de ordine, conferențiari, cei ce conduc meditațiile, trupa de teatru, etc.) deci NU SUNT CHELTUIELI care să justifice creșterea taxei față de ceilalți ani.

-          Se vorbește despre mărinimia organizatorilor, care dau 14 gratuități celor fără bani. Se uită însă să se vorbească despre faptul că sunt în fiecare an SUTE sau chiar MII de cursanți MISA, din ashram sau dinafara ashramului care solicită gratuitate, și primesc contra deptului de participare la tabără, obligația de a face parte din echipa de ordine sau din comandamentul taberei – adică muncă voluntară la schimb cu legitimația de tabără.

-          Se vorbește (cu ciudă și invidie !) de cursanții care aruncă sute de euro pe cursuri organizate de alții și nu sunt în stare să dea 7 milioane pentru tabăra de la Costinești, pe care nici nu o apreciază la justa valoare pe motiv că ar fi moca. Așa să fie ?! Eu nu știu prea mulți yoghini de la MISA care să fi participat la cursuri scumpe. Și dacă or fi câțiva, acesta era motiv să îi jumulească de bani pe toți cursanții ? Au crescut cumva salariile în România și noi nu am aflat, sau conducerea MISA fugită prin străinătăți de frica justiției române – și obișnuită cu bunăstarea și puterea financiară a occidentalilor, a uitat cât mai câștigă un român de condiție medie !?

-          Și ultima și cea mai mare problemă: aveți bani de smartphone-uri, dar nu aveți bani de tabără, cursanți ipocriți ce sunteți ! Aici răzbate vechea ciudă a cenzurii misane: smartphone = conectivitate = internet = informație = bloguri gen ex-misa sau rapcea.ro = trezirea la realitate. Deci, dacă vreți tabără, vindeți-vă telefoanele cu acces la internet, reveniți la telefoanele de un milion bucata, și aveți și bani de tabără !

Ar merita să îi întrebați pe cei din conducerea MISA, gen Gregorian Bivolaru, surorile Ambăruș, Lăcărmioara Visterneanu, Nicolae Catrina, Costică Cojocaru și alții: când au muncit pe bani, undeva, ultima oară !? Nu mă refer la muncă pentru MISA, la scris rahaturi sau plimbat vorba în calitate de șefi. Mă refer la muncă de-aia adevărată, din care se presupune că trebuie să câștigați voi banii pe care să-i economisiți, să le plătiți LOR  taxa de tabără. Vă spun eu: DE DINAINTE DE A SE ÎNFIINȚA MISA ! Că după, n-au mai avut nevoie, că le-ați plătit voi case, apartamente, mașini, mâncare bună, haine, vibratoare, medicamente, vacanțe, bani de buzunar, conturi grase în bănci. Din taxele luate de la voi.

Spor la economisit și plătit taxa !

Mihai Rapcea

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares