Am văzut ieri seară, pe știrile protv parcă, o mică reclamă mascată destinată românului de bani gata care încă nu s-a fript cu Mamaia.

Știrea era despre niște evrei care au venit să se distreze în Mamaia, despre cât de bine se simt ei, ce condiții bune au găsit, cât de ieftin a fost, etc, etc.
Acum, la cât de mult iubesc eu evreii – față de popularitatea lor tristă de-a lungul istoriei, vă dați seama ce rânjet de satisfacție am avut: să văd și eu în direct niște lupi, mâncați de oi.

Știrea se terminase de mult, iar eu încă îmi imaginam primul lor mic dejun la hotelul de 5 stele, din Mamaia, pentru care au plătit 700 de euro pentru o săptămână. Mic dejun de tip bufet suedez, cu o feliuță străvezie de cașcaval, un cubuleț mic de unt și o urmă de gem.

Să le văd meclele consternate, indignarea cu care cheamă șeful de sală, clasicul ridicat din umeri, chematul unui responsabil care nu e de găsit și în final mâncatul tăcut, de om înfrânt, care se mulțumește cu ce găsește pe masă.

Să-i văd cum ies apoi pe plaja „privată” unde băieții de la șezlonguri au așezat încă de la răsărit semnele de „rezervat” pe primele 10 rânduri de șezlonguri, deși nu-i nici dracu pe plajă, și nici nu va fi măcar pe jumătate plină. Cum vor duce munca de lămurire cu șezlongarii, încercând să negocieze un șezlong pe care oricum îl plătesc cu 50 de lei pe zi, și cum li se va da de înțeles că mai tre să dea încă 50 de lei șpagă la băiatu, dacă vor un loc în față, la piesa „valurile mării negre”.

Cum o să-i tapeze toți, de la barman până la parcagiu, portar și cameristă. Și atunci aș vrea să văd protv-ul luându-le un interviu cu impresii de sejur pe litoralul românesc, la final de concediu. Să văd dacă mai au același zâmbet pe buze, cu care veniseră, fără să-l citească pe Eminescu:

Eu? Imi apar saracia si nevoile si neamul… 
Si de-aceea tot ce misca-n tara asta, râul, ramul, 
Mi-e prieten numai mie, iara tie dusman este. 
Jecmănit vei fi de toate, far-a prinde chiar de veste;
N-avem bani, dara japca strămoșească e un zid 
Care nu se-nfioreaza de-a ta faima, mei Itzic !

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer