Despre universul concentraționar sovietic s-a scriscam ct pentru o bibliotec: studii, memorii, beletristic. Probabil, ns, c niciuna dintre titlurile acestei literaturi nu redau cu atta putere ororile lagrelor sovietice caDrawings from the Gulag(Desene din Gulag), cartea lui Danzig S. Baldaev, fost paznic de nchisori și lagre pe ntreg ntinsul defunctei URSS.

Se spune c o imagine face ct o mie de cuvinte. Sau chiar mai mult. Cartea lui Baldaev, aprut la Londra, n 2010, are 130. 130 de desene ale unui pictorial devastator despre istoria, particularitțile și teroarea Gulagului nc de la nceputurile lui, din 1918. Revista de istorie a BBC scria la apariția crții lui Baldaev c are cele mai tulburtoare imagini grafice realizate vreodat despre Gulag.

Realizate n epoca despre care vorbesc, ilustrațiile lui Baldaev par ecouri ale scrierilor luiAleksandr Soljenițn,Varlam ShalamovsauOsip Mandelștam. Cu fiecare viniet a sa, fostul temnicer red istoriei cte un personaj (de la deținutul de duzin, la cel mai violent tatuat mardeiaș) și cte o metod de umilire a nefericiților ajunși n lagrele comuniste.

Detaliile sunt incredibile și șocante. Baldaev surprinde disprețul și aroganța, dar și metodele de tortur și crimele n mas comise de executanții Moscovei, fr a scpa ns din vedere atrocitțile comise de deținuți. Una peste alta, descrierea sa grafic ofer ntregul tabloul orwelian al transformrii acestor cetțeni ai URSS n supraviețuitori sau victime.

La apariția crții, autorul nu era un debutant. Nscut n 1925 la Ulan-Ude, n Buriația, o republic din sudul Siberiei, Baldaev este trimis deNKVD, n 1948, dup ce fusese nrolat și a participt la cel de Al Doilea Rzboi Mondial, ntr-unul dintre cele mai ru-famate locuri ale URSS:penitenciarul Krestydin Sankt Petersburg. Devine gardian.

La Kresty, sfatuit de tatl su, un apreciat etnograf, se apuc s studieze ți s desenze tatuajele infractorilor, preocupare despre care afl și ofițerii serviciilor secrete. n mod surprinztor, aceștia se arat interesați de munca suplimentar a lui Baldaev și i propun un trg: s cltoreasc prin pușcriile Uniunii Sovietice pentru a-și completa colecția. Baldaev accept și pleac n ciudatul pelerinaj. Devine, astfel, martor direct la cele mai brutale realitți ale Gulagului și are ocazia s cunoasc, de pe ambele prți ale gardului de srm ghimpat, o lume inaccesibil, total nchis.

Periplu su a durat mai bine de 50 de ani, perioad n care Baldaev strnge o colecție impresionant de imagini și desene. Public, n trei volume,Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia, oper care s-a bucurat de un real succes. Documentarea, ns, l-a ajutat s consemneze grafic și realitți interzise. De aceea, scriu cei de laBBC History Magazine, Baldaev este un caz aparte și relativ puțin studiat: un disident „sub acoperire” care lucreaz direct cu serviciile secrete.

Fr ndoial,Desene din Gulagnu este o carte ușoar, realismul brutal al ilustrațiilor lui Baldaev indispun, fac lectura inconfortabil. Dincolo de aceast impresie, cartea transmite, totuși, și o generozitate faț de istorici. Pentru c, la urma urmei, ntrebarea pe care și-o poate pune orice cititor este dac descrierile grafice ale lui Baldaev servesc sau nu interesele istoriei.

The Observersusține c exist cteva precedente artistice puternice care vin n sprijinul lui Baldaev. Bunoar,Dezastrele Rzboiului, seria de 82 de desene ale lui Goya, consemneaz atrocitți comise din rațiuni politice ntr-o manier similar anticipnd concepția modern despre formele de rzboi. Apoi, suntgravurile macabreale lui Gustave Dor despreInfernullui Dante, serie care a oferit posteritții curajul necesar pentru a contempla opusul raiului.

Așadar, rspunsul la ntrebarea privind rostul istoric al desenelor lui Baldaev este simplu: dovezile anuleaz miturile, folclorul, ficțiunea, dar mai ales formele de negare a celor ntmplate n lagrele sovietice.

Mai este, ns, și un aspect funcțional, dat de latura artistic a ilustrațiilor: Baldaev confer desenelor sale despre torturile, abuzurile sexuale și restul formelor de umilinț practicate n lagre, un anume echilibru ntre grotesc și realitate, reușind astfe s amplifice durerea, suferința transmis, chiar mai mult dect ar putea-o face un o fotografie, consider scriitoarea american Lisa Hayden Espenschade. n plus, continu ea, meritul extraordinar al crții este acela c salveaz memoria unei realitți, red ceea ce s-a ntmplat acolo descriind lucruri oribile și inimaginabile pe care niște oamenii le-au fcut altor oameni.

Preg%C4%83tirile+pentru+moartea+prin+%C3%AEnghe%C8%9Bare+a+unui+borfa%C8%99+care+%C8%99i-a+pierdut+propria+via%C8%9B%C4%83+la+c%C4%83r%C8%9Bi._490055

 

Pregtirile pentru moartea prin nghețare a unui borfaș care și-a pierdut propria viaț la crți.

 

%C8%98efii+de+ga%C8%99c%C4%83+erau+la+fel+de+privilegia%C8%9Bi+ca+birocra%C8%9Bii+moderni.+Recidivi%C8%99tii+erau+cu+trei+trepte+deasupra+%E2%80%9Edu%C8%99manilor+poporului%E2%80%9D+%C3%AEn+ierarhia+penal%C4%83.+De+r

Șefii de gașc erau la fel de privilegiați ca birocrații moderni. Recidiviștii erau cu trei trepte deasupra „dușmanilor poporului” n ierarhia penal. De regul, nu munceau și se țineau de mici mangleli. Ei erau infractorii care ajutau la eliminarea „dușmanilor poporului”…

%C3%8En+lag%C4%83rele+lui+Stalin%2C+borfa%C8%99ii+omorau+de%C8%9Binu%C8%9Bii%2C+cu+complicitatea+administra%C8%9Biei%2C+prin+electrocutare%2C+sp%C3%A2nzurare+sau+decapitare._490059

n lagrele lui Stalin, borfașii omorau deținuții, cu complicitatea administrației, prin electrocutare, spnzurare sau decapitare.

La+ordinul+procurorului+general+Vi%C8%99insky%2C+orice+metod%C4%83+era+%E2%80%9Ebun%C4%83%E2%80%9D+pentru+a-l+face+pe+cel+anchetat+s%C4%83+vorbeasc%C4%83.+NKVD-ul+folosea+metode+de+tortur%C4%83+brutale%2C+folosind+po

La ordinul procurorului general Vișinsky, orice metod era „bun” pentru a-l face pe cel anchetat s vorbeasc. NKVD-ul folosea metode de tortur brutale, folosind pompe, ciocane de lipit, sticle (bgate n vagin sau n anus) și șobolani (puși ntr-o glet fierbinte sub fesele victimei).

%E2%80%9EDu%C8%99manele+poporului%E2%80%9D+erau+examinate+dezbr%C4%83cate%2C+%C3%AEnainte+de+a+fi+trimise+%C3%AEntr-un+anumit+lag%C4%83r.+Cele+care+acceptau+s%C4%83+devin%C4%83+sclave+sexuale+ale+administra%C8%9Biei+

„Dușmanele poporului” erau examinate dezbrcate, nainte de a fi trimise ntr-un anumit lagr. Cele care acceptau s devin sclave sexuale ale administrației primeau munci mai ușoare. Celelalte erau trimise la munci grele sau nchise n celul și torturate prin nfometare.

La+interogatoriu._490068

La interogatoriu.

La+un+al+treilea+nivel+al+interog%C4%83rilor%2C+femeile+erau+duse+%C3%AEn+celulele+cu+de%C8%9Binu%C8%9Bi+de+drept+comun%2C+unde+erau+umilite+%C8%99i+violate.+Dup%C4%83+aceea%2C+cele+mai+multe+dintre+victime+se+sinuci


La un al treilea nivel al interogrilor, femeile erau duse n celulele cu deținuți de drept comun, unde erau umilite și violate. Dup aceea, cele mai multe dintre victime se sinucideau.

Gardienii+lag%C4%83relor+vindeau+%E2%80%9Ebun%C4%83ciuni%E2%80%9D+infractorilor+%C3%AEn+timpul+transporturilor.+Femeile+din+Germania%2C+Polonia+%C8%99i+%C8%9A%C4%83rile+Baltice+erau+special+%E2%80%9Eevaluate%E2%80%9D

Gardienii lagrelor vindeau „bunciuni” infractorilor n timpul transporturilor. Femeile din Germania, Polonia și Țrile Baltice erau special „evaluate” și violate n grup. Unii dintre bandiți aveau 2-3 astfel de femei „n proprietate”.

Din+cauza+suprapopul%C4%83rii+orfelinatelor+speciale%2C+%C3%AEn+care+se+aflau+odraslele+%E2%80%9Etr%C4%83d%C4%83torilor+patriei%E2%80%9D%2C+copiii+%E2%80%9Edu%C8%99mani%E2%80%9D+erau+executa%C8%9Bi.+Motivul%3A+la+maj

Din cauza suprapopulrii orfelinatelor speciale, n care se aflau odraslele „trdtorilor patriei”, copiii „dușmani” erau executați. Motivul: la majorat ar fi putut deveni o amenințare pentru regim.

sursa: romanialibera.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *