Mă lovesc tot mai des de o atitudine, o mentalitate comună – mai ales a străinilor asiatici ce vin să facă ”afaceri” în România.

Un prim numitor comun este acela că, potrivit imaginii lor despre România – de țară ieftină, cu oameni sărăciți – totul trebuie să fie ieftin. Începâd cu munca mea.

Apoi, vor rezultate rapide și sigure și se supără dacă nu le primesc.

Un exemplu clasic. Vine un oaresce comerciant care mă întreabă cât îl costă o anume autorizare la un anume minister, cât durează și ce acte sunt necesare. Mă informez conștiincios și îi comunic: termenul legal de soluționare a cererii este de 30 de zile, taxele sunt atâția bani, actele necesare sunt alea, alea, alea.

Comunic clientului datele, dar îi mai comunic faptul că potrivit ”obiceiului locului”, se adaugă și o șpagă de xxx euro, dacă nu vrei să îți iasă autorizarea după 9 luni jumătate, precum copilul.

Iar individul se supără, că deh, e dreptul lui să se supere. Și mă ia la draci pe mine și îmi spune că el nu e dispus să plătească șpaga, că el vrea legal, la termen, etc. De obicei, replica mea este următoarea:

  1. Eu doar te-am informat asupra condițiilor legale, dar și asupra ”obiceiurilor locului” și a costurilor suplimetare aferente acestor ”obiceiuri”. NU am spus că eu sunt dispus să îți intermediez plata acestor ”costuri suplimentare”. Sunt 12.000 de avocați în București, cu siguranță vei găsi unul care să includă în serviciile sale și aceste aspecte colaterale, că doar nu degeaba arestează DNA-ul câte un confrate pe săptămână.
  2. Eu am fost onest cu tine. Puteam să îți iau onorariul, să îți depuneam cererea, actele, taxele și să asteptăm cele 9 luni și jumătate, aruncând vina întârzierii pe seama birocrației noastre proverbiale. Am fost onest cu tine cu privire la cum stau cu adevărat lucrurile pe-aici, deci nu te supăra pe mine, nu am inventat eu sistemul și nici nu îl încurajez. Așa că, poartă-te în consecință și măcar apreciază onestitatea mea, căci s-ar putea să nu ai prea des parte de ea aici, printre români (mai ales avocați !).
  3. Ai venit în România ca să faci afaceri, cu o mare poftă de câștig dar și cu o scârbă de plată a taxelor, pe măsură. Atunci de ce te miri și te superi când dai de corupție !? DE CE AI PRETENȚIA SĂ FII TRATAT CORECT, CÂND TU LA RÂNDUL TĂU EȘTI INCORECT ȘI FURI STATUL ROMÂN PRIN NEPLATA IMPOZITELOR ?! Din ce vrei să plătească Statul salarii decente, europene, funcționarilor ? Nu trebuie să trăiască și ei din ceva ? Și atunci ei îți cer ție șpagă. Măcar ai posibilitatea să refuzi să plătești șpaga (spre deosebire de taxe), ceea ce oricum e rezonabil.
  4. Dacă vrei repede, corect și la termen, du-te și fă afaceri în Anglia, Germania sau în alte țări europene, unde însă vei și plăti impozitele pe măsură, căci altfel nu ai fi venit să le faci la noi în Românica.

 

Similar, și cu românii lucrurile stau la fel. Ne uităm la politicieni cum fură și atunci ne simțim îndemnați să facem la fel, că doar n-om fi mai proști ca ei.

Am un client care are un spațiu de închiriat, cât pentru un mic supermarket, în zonă centrală fără nici un alt magazin pe o rază de un kilometru. Are vad comercial, are potențial, dar nu vrea nimeni să facă magazin. Explicația unor potențiali comercianți: ”Păi, eu bag cel puțin 10.000 euro în amenajare și marfă. Angajez cel puțin doi vânzători. Chiria 1000 euro pe lună. Eu am închis ultima afacere de acest gen pentru că toți vânzătorii pe care i-am avut mă furau pe rupte. Ajunsesem de nu mai scoteam nimic. Asta e mentalitatea românului. Și rudă dacă îți este, și tot te fură. De ce ? Păi, cum să ai tu mai mult și el puțin ? Îi jignește spiritul de dreptate socială, consolidat în anii de comunism. Nu contează că tu ai băgat bani acolo, că e afacerea ta, că i-ai dat un loc de muncă, că are salariul bun. Tot te fură, pentru că asta e mentalitatea. Dacă nu stai acolo, cu ochii pe ei, te fură. Poți să pui camere video, și tot te fură. Așa că nu merită. La ce bun să investești, ca să împarți profitul cu vânzătorii !?”.

De-asta avem nevoie de o justiție dură, cu pedepse exemplare. Altfel nu putem schimba această mentalitate colectivă, care ne-a transformat dintr-un popor muncitor, care respectă avuția adunată prin muncă cinstită, într-un popor de… indieni.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer