M lovesc tot mai des de o atitudine, o mentalitate comun – mai ales a strinilor asiatici ce vin s fac ”afaceri” n Romnia.

Un prim numitor comun este acela c, potrivit imaginii lor despre Romnia – de țar ieftin, cu oameni srciți – totul trebuie s fie ieftin. ncepd cu munca mea.

Apoi, vor rezultate rapide și sigure și se supr dac nu le primesc.

Un exemplu clasic. Vine un oaresce comerciant care m ntreab ct l cost o anume autorizare la un anume minister, ct dureaz și ce acte sunt necesare. M informez conștiincios și i comunic: termenul legal de soluționare a cererii este de 30 de zile, taxele sunt atția bani, actele necesare sunt alea, alea, alea.

Comunic clientului datele, dar i mai comunic faptul c potrivit ”obiceiului locului”, se adaug și o șpag de xxx euro, dac nu vrei s ți ias autorizarea dup 9 luni jumtate, precum copilul.

Iar individul se supr, c deh, e dreptul lui s se supere. Și m ia la draci pe mine și mi spune c el nu e dispus s plteasc șpaga, c el vrea legal, la termen, etc. De obicei, replica mea este urmtoarea:

  1. Eu doar te-am informat asupra condițiilor legale, dar și asupra ”obiceiurilor locului” și a costurilor suplimetare aferente acestor ”obiceiuri”. NU am spus c eu sunt dispus s ți intermediez plata acestor ”costuri suplimentare”. Sunt 12.000 de avocați n București, cu siguranț vei gsi unul care s includ n serviciile sale și aceste aspecte colaterale, c doar nu degeaba aresteaz DNA-ul cte un confrate pe sptmn.
  2. Eu am fost onest cu tine. Puteam s ți iau onorariul, s ți depuneam cererea, actele, taxele și s asteptm cele 9 luni și jumtate, aruncnd vina ntrzierii pe seama birocrației noastre proverbiale. Am fost onest cu tine cu privire la cum stau cu adevrat lucrurile pe-aici, deci nu te supra pe mine, nu am inventat eu sistemul și nici nu l ncurajez. Așa c, poart-te n consecinț și mcar apreciaz onestitatea mea, cci s-ar putea s nu ai prea des parte de ea aici, printre romni (mai ales avocați !).
  3. Ai venit n Romnia ca s faci afaceri, cu o mare poft de cștig dar și cu o scrb de plat a taxelor, pe msur. Atunci de ce te miri și te superi cnd dai de corupție !? DE CE AI PRETENȚIA S FII TRATAT CORECT, CND TU LA RNDUL TU EȘTI INCORECT ȘI FURI STATUL ROMN PRIN NEPLATA IMPOZITELOR ?! Din ce vrei s plteasc Statul salarii decente, europene, funcționarilor ? Nu trebuie s triasc și ei din ceva ? Și atunci ei ți cer ție șpag. Mcar ai posibilitatea s refuzi s pltești șpaga (spre deosebire de taxe), ceea ce oricum e rezonabil.
  4. Dac vrei repede, corect și la termen, du-te și f afaceri n Anglia, Germania sau n alte țri europene, unde ns vei și plti impozitele pe msur, cci altfel nu ai fi venit s le faci la noi n Romnica.

 

Similar, și cu romnii lucrurile stau la fel. Ne uitm la politicieni cum fur și atunci ne simțim ndemnați s facem la fel, c doar n-om fi mai proști ca ei.

Am un client care are un spațiu de nchiriat, ct pentru un mic supermarket, n zon central fr nici un alt magazin pe o raz de un kilometru. Are vad comercial, are potențial, dar nu vrea nimeni s fac magazin. Explicația unor potențiali comercianți: ”Pi, eu bag cel puțin 10.000 euro n amenajare și marf. Angajez cel puțin doi vnztori. Chiria 1000 euro pe lun. Eu am nchis ultima afacere de acest gen pentru c toți vnztorii pe care i-am avut m furau pe rupte. Ajunsesem de nu mai scoteam nimic. Asta e mentalitatea romnului. Și rud dac ți este, și tot te fur. De ce ? Pi, cum s ai tu mai mult și el puțin ? i jignește spiritul de dreptate social, consolidat n anii de comunism. Nu conteaz c tu ai bgat bani acolo, c e afacerea ta, c i-ai dat un loc de munc, c are salariul bun. Tot te fur, pentru c asta e mentalitatea. Dac nu stai acolo, cu ochii pe ei, te fur. Poți s pui camere video, și tot te fur. Așa c nu merit. La ce bun s investești, ca s mparți profitul cu vnztorii !?”.

De-asta avem nevoie de o justiție dur, cu pedepse exemplare. Altfel nu putem schimba aceast mentalitate colectiv, care ne-a transformat dintr-un popor muncitor, care respect avuția adunat prin munc cinstit, ntr-un popor de… indieni.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *