Se apropie cu pași repezi alegerile prezidențiale, iar PSD-ul parcă încearcă să grăbească vremea spre alegeri – dovadă vremea asta numai bună de luna octombrie…

Treaba cu votarea unui nou președinte nu m-ar indispune dacă aș avea cu adevărat un candidat pe care să îmi doresc să îl votez, în care să cred, pe care să îl simt că mă reprezintă, că ne reprezintă pe noi, românii din clasa de mijloc, care ne dorim o țară ca afară…

Și-mi vine iar greața când îmi amintesc de bannerele lăbărțate pe zeci de metri pătrați de pe panourile electorale de la euro-parlamentare, cu mutra de bovină titulesciană ce poza în ceva ce crede dumnealui că ar fi mândria de a fi român. Individul evident că nu candida la nici un post de euro-parlamentar. Își făcea doar campanie în avans pentru prezidențiale, îi simțeam din afișe cum ne năclăiește pe noi, privitorii, cu balele lui de poftă după scăunașul domnesc de la Cotroceni… și tare mi-aș dori pentru el un contra-cadidat pe măsură.

Și așa mi-a ajuns gândul la o buturugă mică, dar rezistentă, care a dovedit deja că poate răsturna cu ajutorul Justiției, carul cel mare al furăciunilor pedeseilor. Ați ghicit, este vorba de doamna Laura Codruța Kovesi, a cărei poveste de viață interesantă merită puțină atenție.

Deci, femeia asta în vârstă de 41 de ani, născută în zodia Taurului, sportivă de performanță, a terminat Facultatea de Drept din Cluj în 1995. Până în 1999 a fost procuror la Sibiu. Din 2006 până în 2012 a ocupat funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.  Drumul ei a dus-o până la cârma temutului DNA, unde veghează în prezent ca dosarele marilor corupți să fie finalizate și să nu mai fie ținute la sertar, ca pe vremea PNA-ului ministrului-infractor Adrian Năstase.

Munca dnei Kovesi este mult mai importantă decât pare la prima vedere. Inflexibilitatea și imparțialitatea pe care Justiția începe să le arate constituie temelia sănătoasă a unei societăți cu adevărat moderne, în care toată lumea va înțelege că dacă încalci legea, ești pedepsit, indiferent de numele sau poziția ta socială.

Căci există doar două moduri în care o comunitate, un popor, pot ieși din marasmul și haosul infracționalității generalizate: fie prin aplicarea riguroasă a legii (dictatura legii), fie prin exemplul personal al liderilor (o moralitate exemplară, care să „contamineze” masele).

Dna Kovesi aproape a reușit să impună (cu mici excepții) aplicarea legii penale. Însă avem nevoie să aducem exemplul acestei veritabile “doamne de fier” a Justiției și în politica românească. Și ce modalitate mai bună de a oferi exemplul său, ce șansă mai bună i se poate oferi României, decât de a o „transplanta” în trupul bolnav al imoralei politici românești ?!

tatcherIstoria recentă a democrațiilor occidentale a demonstrat fără nici o putință de tăgadă că femeia implicată în politică este o mare binefacere: este mai prudentă și mult mai morală decât politicianul bărbat. Mai rezistentă la corupție, datorită sentimentului de rușine în fața expunerii publice – aproape inexistent la politicienii bărbați; femeia politică – moderată și sobră, a făcut carieră în Occident.

La noi, din păcate, și-au făcut loc cu coatele… și nu numai, doar tupeistele, centuristele și curvele: de la Lupeasca lui Carol al II-lea și până la Udrea lui Băsescu. N-ar fi cazul să promovăm în politică și al model feminin ?

Însă doamna Kovesi nu poate fi candidata unui partid, căci trecutul și prezentul politicii românești ne demonstrează că toate partidele existente sunt compromise, corupte moral.

Ea ar trebui să fie candidata speranțelor noastre, a necesității de a ieși din criza morală din furăciunea generalizată în care ne zbatem.

Dacă aș compara-o pe dna Kovesi cu opozantul ei principal (și principial !), fostul procuror Viorel Ponta, aș putea reliefa câteva deosebiri:

Dl Ponta

Dna Kovesi

Număr de dosare finalizate ca procuror: 1 (unu !) Număr de dosare finalizate ca procuror: fără număr ! Succesele în cifre ale DNA-ului condus de dânsa spun totul: le găsiți AICI
Lucrarea de doctorat: Dovedită PLAGIAT Lucrarea de doctorat: acuzată fiind de plagiat, s-a dovedit că… își “plagiase” propriile studii anterioare, preluate de alți autori
Ambiție: moare de poftă să ajungă la Cotroceni Fără ambiții personale. Doar profesionale.
Pete negre în biografie: este suspectat de moartea colegului său, procurorul Cristian Panait, care în ultimele sale clipe de viață a mai apucat să spună mătușii lui: «E Ponta! Cîinele Ponta m-a ucis!»“ Pete negre în biografie: NU ARE, cu toate eforturile antenelor, voiculeștilor și celorlalți infractori trimiși în judecată.
Percepție publică în țară: politician corupt ce protejează interesele mafiei gulerelor albe Percepție publică în țară: imagine de om moral, dedicat impunerii legii.
Percepție publică în străinătate: prim ministru imatur, ajuns la putere pentru a proteja clanurile mafiote din lumea politică. Percepție publică în străinătate: una din speranțele românilor pentru o Justiție curată, cheia unui mediu economic sănătos.
Susținere internă: din partea baronilor roșii, care au spoliat România în ultimii 23 de ani; din partea celor cărora le-a promis aministie penală (infractorii aduși în fața justiției de dna Kovesi) sau fiscală (clientela politică PSD-istă, formată din pensionari, asistați social, și în general balastul societății care nu muncește dar vrea drepturi – țigani, bugetari inutili, etc.) Susținere internă: cam 4 milioane de votanți care muncesc, plătesc impozite și ar vrea să vadă că banii plătiți de ei sunt folosiți cum trebuie și unde trebuie.
Susținere externă: Rusia neo-comunistă, care ne-ar vrea din nou sub influența ei distructivă Susținere externă: SUA și UE, care vor să aducă România la standarde occidentale.

 

Desigur, o să obiecteze unii că doamna Kovesi nu are experiență politică, că nu este familiarizată cu instituțiile politice, etc, etc. Păi, dacă a reușit să conducă țara timp de două mandate un fost marinar, care nu a terminat facultatea de Drept, cum este cazul doamnei Kovesi, atunci cu siguranță că poate și dânsa. Cât privește familiarizarea cu mizeriile politicii dâmbovițene, cred că Doamna Kovesi este sătulă de ele până peste cap, căci le cunoaște cu siguranță la prima mână, din interiorul DNA-ului, din interceptările cu iz penal ale mahărilor politicii românești.

Poate că n-ar fi rău să îi propunem doamnei Kovesi să candideze la Președenția României. Nu de alta, dar generația mea – și a dumneaei, chiar merită o șansă…

Mihai Rapcea

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares