Marele jaf comunist/sionist – Documentar

În august 1959, în București, o mașină a Băncii Naționale este atacată în plină stradă, de un grup de oameni mascați și înarmați, care fug cu suma de 1,6 milioane de lei. O lună mai târziu, șase foști membri ai nomenclaturii comuniste sunt arestați și acuzați de jaf. În timpul anchetei, li se cere să-și joace propriile roluri într-o reconstituire filmată la comanda Securității. Apoi sunt condamnați la moarte sub obiectivul aparatului de filmat. La mai puțin de un an, filmul “Reconstituirea”, în regia lui Virgil Calotescu, rulează pe ecrane.

comentariu rapcea.ro: filmul este interesant căci aduce în țata aparatelor de filmat oameni despre care citeam doar în memorialistica lui Paul Goma: torționari, anchetatori bătăuși, securiști, evrei comuniști din primul eșalon al PCR (ilegaliști).

Opinia mea despre acel jaf este următoarea: Monica Sevianu era agentă sionistă retrimisă în România de liderii sioniști ai Israelului, cu misiunea distinctă de a ajuta prin orice mijloace cauza sionistă din Palestina. În 1959 în Israel situația evreilor era disperată. Erau prea puțini și aveau nevoie de cât mai mulți evrei și bani pentru colonizări. Speranța sioniștilor era ca Monica să influențeze pe liderii evrei rămași în fruntea aparatului de partid din Republica Socialistă România, fie pentru a debloca emigrația evreiască spre Israel, fie pentru a obține fonduri pentru mișcarea sionistă.

Cum epurarea alogenilor din pozițiile de vârf ale partidului comunist român era în curs de desfășurare, demersul ei persuasiv a dat greș. Presată de liderii sioniști din Israel, Monica a venit cu ideea jafului băncii naționale, banii fiind destinați cauzei sioniste. În film se afirmă că banii furați nu ar fi avut nici o valoare înafara României, lucru neadevărat, căci fuseseră furate bancnote ce reprezentau contravaloarea a aproape un milion de dolari. Iar un milion de dolari la acea vreme era o sumă imensă, căci dolarul avea putere mare de cumpărare. Nimeni nu i-ar fi putut bănui pe niște vechi ilegaliști de săvârșirea unei astfel de fapt, aparent lipsind  și mobilul jafului. De ce să furi niște bani pe care nu-i poți cheltui fără să bată imediat la ochi ?!

Fuga din țară cu atât de mulți bani era etapa a 2-a a planului lor minuțios, despre care filmul nu ne spune nimic. La fel, nu ni se mai spune nimic despre Monica Sevianu, singura dintre cei 6 acuzați care nu a fost condamnată la moarte.

Situații asemănătoare, în care evrei sioniști au jefuit bănci sau au comis atentate sângeroase pentru a susține cauza sionistă au mai existat, așa căp scenariul descris de mine este probabil nu foarte departe de adevăr.

Filmul totuși mi-a produs o satisfacție tardivă și amară. La fel ca și în cazul lui J. I. Guillotin  (1738–1814) fizicianul francez care a inventat ghilotina – și care a sfârșit decapitat de ea, și acești evrei au gistat din doctoria amară a comunismului instaurat de ei, trecând prin tot sistemul represiv al anchetelor cu torturi și bătăi. Caz unic în istoria comunismului românesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *