n august 1959, n Bucureti, o main a Bncii Naionale este atacat n plin strad, de un grup de oameni mascai i narmai, care fug cu suma de 1,6 milioane de lei. O lun mai trziu, ase foti membri ai nomenclaturii comuniste sunt arestai i acuzai de jaf. n timpul anchetei, li se cere s-i joace propriile roluri ntr-o reconstituire filmat la comanda Securitii. Apoi sunt condamnai la moarte sub obiectivul aparatului de filmat. La mai puin de un an, filmul “Reconstituirea”, n regia lui Virgil Calotescu, ruleaz pe ecrane.

comentariu rapcea.ro: filmul este interesant cci aduce n ata aparatelor de filmat oameni despre care citeam doar n memorialistica lui Paul Goma: torionari, anchetatori btui, securiti, evrei comuniti din primul ealon al PCR (ilegaliti).

Opinia mea despre acel jaf este urmtoarea: Monica Sevianu era agent sionist retrimis n Romnia de liderii sioniti ai Israelului, cu misiunea distinct de a ajuta prin orice mijloace cauza sionist din Palestina. n 1959 n Israel situaia evreilor era disperat. Erau prea puini i aveau nevoie de ct mai muli evrei i bani pentru colonizri. Sperana sionitilor era ca Monica s influeneze pe liderii evrei rmai n fruntea aparatului de partid din Republica Socialist Romnia, fie pentru a debloca emigraia evreiasc spre Israel, fie pentru a obine fonduri pentru micarea sionist.

Cum epurarea alogenilor din poziiile de vrf ale partidului comunist romn era n curs de desfurare, demersul ei persuasiv a dat gre. Presat de liderii sioniti din Israel, Monica a venit cu ideea jafului bncii naionale, banii fiind destinai cauzei sioniste. n film se afirm c banii furai nu ar fi avut nici o valoare nafara Romniei, lucru neadevrat, cci fuseser furate bancnote ce reprezentau contravaloarea a aproape un milion de dolari. Iar un milion de dolari la acea vreme era o sum imens, cci dolarul avea putere mare de cumprare. Nimeni nu i-ar fi putut bnui pe nite vechi ilegaliti de svrirea unei astfel de fapt, aparent lipsind i mobilul jafului. De ce s furi nite bani pe care nu-i poi cheltui fr s bat imediat la ochi ?!

Fuga din ar cu att de muli bani era etapa a 2-a a planului lor minuios, despre care filmul nu ne spune nimic. La fel, nu ni se mai spune nimic despreMonica Sevianu, singura dintre cei 6 acuzai care nu a fost condamnat la moarte.

Situaii asemntoare, n care evrei sioniti au jefuit bnci sau au comis atentate sngeroase pentru a susine cauza sionist au mai existat, aa cp scenariul descris de mine este probabil nu foarte departe de adevr.

Filmul totui mi-a produs o satisfacie tardiv i amar. La fel ca i n cazul luiJ.I.Guillotin(1738–1814) fizicianul francez care a inventat ghilotina – i care a sfrit decapitat de ea, i aceti evrei au gistat din doctoria amar a comunismului instaurat de ei, trecnd prin tot sistemul represiv al anchetelor cu torturi i bti. Caz unic n istoria comunismului romnesc.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer