Feed on
Posts
Comments

un articol preluat de pe yogatraditionala.ro

În general sunt o ființă tolerantă. Consider că fiecare are dreptul să își trăiască viața așa cum vrea. Că are dreptul să creadă ce dorește, oricât de stupid ar fi. Că, atâta timp cât nu rănește pe nimeni, are dreptul la propiile convingeri. Așa că subiectul MISA nu m-a prea pasionat. Am considerat că este o pierdere de timp să ii critici. Oricine poate căuta pe google informații despre ei. Dacă cineva citește toate informațiile disponibile și totuși hotărăște să meargă la MISA, ei bine, este libertatea lui/ei.

Însă de curând cineva mi-a trimis un articol de pe site-ul lor oficial în care îndrăznesc să îl critice chiar pe însuși Dalai Lama.

Pentru poporul tibetan, dar mai ales pentru studenții săi, Dalai Lama reprezintă încarnarea idealului bodhisattva, încarnarea lui Avalokiteshvara, a compasiunii universale. O lovitură la adresa lui Dalai Lama reprezintă o lovitură la adresa poporului Tibetan, o lovitură la adresa Budismului Tibetan.

Cum Dalai Lama este unul din Învățătorii mei, iar tradiția pe care o urmez este Budismul Tibetan, mă consider îndreptățit sa fac câteva precizări.

Pentru început, iată articolul cu pricina:

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8058

“În dorința sa de a minimaliza valoarea autentică (și confirmată prin anumite fapte și realizări spirituale incontestabile) a școlii noastre de yoga, Rapcea încearcă să creeze o imagine idilică unor organizații și școli minuscule care oferă cursuri de foarte scurtă durată (uneori de numai câteva zile), susținând anapoda că la acele grupări s-ar face „o selecție foarte riguroasă”.”

În primul rând, remarc manipularea deloc subtilă: concurența e minusculă, prin urmare noi suntem mari. Însă numărul persoanelor dintr-un grup nu este proporțional cu gradul în care acel grup deține Adevărul. De-a lungul istoriei, exemplele de grupuri mari de persoane care au săvârșit atrocități înfiorătoare sunt destule: apartheid, nazismul, etc.

În al doilea rând uită să precizeze de ce școlile tradiționale nu s-au dezvoltat în România. Poate și din cauză că MISA a terfelit numele de yoga?

Totuși în România există școli tradiționale care sunt, însă, suficient de mari peste hotare.

Comunitatea Dzogchen are mii de membrii în peste 40 de țări:

http://www.dzogchen.ro/

FPMT are 161 centre în peste 36 de țări:

http://fpmt.org/

“Noi știm însă că în realitate, la astfel de cursuri sunt primiți toți cei care își achită taxa, fără niciun fel de selecție.”

Chiar mai mult. La astfel de cursuri sunt primiți și cei care nu își permit să achite taxa!

La retragerea FPMT de Losar, participarea a fost pe bază de donație.

La retragerea cu Chogyal Namkhai Norbu, participarea a fost, de asemenea, tot pe bază de donație.

Nu aș putea spune același lucru despre taberele MISA …

Și acum urmează partea cea mai interesantă:

“În această direcție, sunt binecunoscute mărturiile a doi instructori yoga – Monica Dascălu și Edi Franți – care au participat la o celebră inițiere (inițierea în KALACHAKRA TANTRA) care a fost oferită de însuși Dalai Lama și care au fost profund surprinși să constate cum el (Dalai Lama) făcea unele glume și ironii deplasate cu privire chiar la acea inițiere, pe care tocmai el o oferea și pe care cei mai mulți participanți (inclusiv Monica și Edi) o așteptau cu aspirație și sfințenie.”

Nu aflăm ce anume a spus Dalai Lama, astfel încât a ofensat aceste ființe pudice și virginale, Monica și Edi. Fiecare este lăsat să își imagineze ce vrea …

În primul rând vreau să îi intreb pe Monica Dascălu și Edi Franți:

De ce au vrut să obțină inițieri de la Dalai Lama?

Daca așteptau inițierea “cu aspirație și sfințenie”, înseamnă că erau conștienți de importanța învățăturii, o învățătura tradiționala, transmisă de la maestru la discipol timp de multe generații. Nu sunt însă suficient de eficace practicile pe care le-au învățat la MISA (și pe care le predau)?

Această încercare nereușită de a-l defăima pe Dalai Lama este inutilă, penibilă și absurdă, intrucât orice om rațional poate face o comparație de bun simț intre tradiția lui Dalai Lama și Misa.

1. Dalai Lama este laureat al premiului Nobel.

Mentorul MISA împreună cu alte persoane din conducerea MISA sunt acuzați de trafic de persoane:

http://portal.just.ro/117/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11700000000035595&id_inst=117

2. Dalai Lama a fost recunoscut la o vârstă fragedă ca fiind încarnarea predecesorului său și este recunoascut și apreciat de majoritatea liderilor spirituali, Budiști și non-Budiști.

Liderul Misa nu a fost recunoscut de nici un alt maestru.

3. Dalai Lama, a primit practica Kalachakra, împreună cu împuternicirea de a preda, de la maeștrii săi, linia spirituală mergând până la Kalki, regele Shambhalei și Buddha Shakyamuni.

La Misa se dau inițieri care nu provin dintr-o linie tradițională, care au fost citite în anumite cărți, nici măcar în variantă originală, deoarece nu cunosc limba tibetană, deci se bazează pe o traducere (care poate fi mai mult sau mai puțin exactă).

4. Probabil că instructorii MISA care au participat la inițierea Kalachakra, au remarcat faptul că atunci când Dalai Lama a oferit împuternicirea pentru practică, a recitat un text în limba tibetană (lung).

Deși nimeni în Misa nu cunoaște limba tibetană, articolul susține nici mai mult nici mai puțin:

“MAHAMUDRA este inclusă în programa de curs, la fel ca toate celelalte MUDRA-e și BANDHA-uri tradiționale”

Cum poate un instructor de la MISA să ofere împuternicirea (lung) în cadrul unei inițieri Vajrayana, dacă nu cunoaște limba tibetană, rămâne un mister.

Constat cu tristețe că MISA se înscrie (deloc întâmplător!) pe linia trasată de NKT (New Kadampa Tradition), singura școală de Buddhism Tibetan care (fiind sustinută de agenții din China) îndrăznesc să îl critice pe Dalai Lama.

Puteți citi despre NKT, aici:

http://yogatraditionala.ro/?p=63

http://yogatraditionala.ro/?p=84

loading...

21 Responses to “MISA împotriva lui Dalai Lama – între penibil și absurd”

 1. Saso says:

  “Liderul Misa nu a fost recunoscut de nici un alt maestru.”
  OooOoooo… asta a fost ca un uppercut in ficat…. bine gandit, bine plasat, bine executat. BRAVO!

 2. ashramist forever says:

  @Saso
  Esti in eroare. Grieg a fost recunoscut de catre un maestru. Este vorba de un maestru al unei loji masonice, care i-a si emis diploma (de recunoastere !) ca profesor de yoga 😉

 3. Grădinaru” says:

  Tradiționalule!
  Maestru tău Dalai Lama este de acord ca bărbații să-și vâre castraveți în ghiot. Unu altuia.
  Ai grijă ce „învățături” pui în aplicare!
  http://rapcea.ro/2014/03/09/dalai-lama-o-dezamagire/

 4. UNICA T says:

  Ia uite ca s-a deschis robinetul cu articole despre misa. Mai ieri mr ameninta cu exilul pe oricine mai abordeaza aceasta tema…comentatorii au disparut, pentru ca sunt niste “imbecili” si acum cineva incearca sa ii momeasca sa condimenteze blogul asta devenit searbad….o remarca imbecila, si deoarece am pomenit de misa, ma autoexilez……pana data viitoare.

 5. MR says:

  scriu despre ce vor muschii mei. Oricum nu ma intereseaza accesarile si comentariile unor terminati care nu mai cred in nimic si care nu mai practica nimic. Au dreptate aia de la MISA, in felul lor. Dovediti ca voi puteti mai mult, daca va dati rotunzi

 6. Ramo says:

  MR: “nu ma intereseaza accesarile si comentariile unor terminati care nu mai cred in nimic”

  Apropo de terminati si credintele lor, tu crezi ca sarea contine 66% sticla+nisip, ca www=666 sau diverse alte imbecilitati de articole ce le postezi aici?

 7. UNICA T says:

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Episodul IV din sarmanul si debusolatul domn Rapcea, care da de pamant cu el insusi 🙂 🙂 🙂 🙂 ….si de toti peretii….inteleptul care scrie “ce vrea” muschii lui, dat afara de la misa, dar inca practicant, al tehnicilor bruiate de ego-uri subjugate de obscen, si de paranoia. Ce impecilitati spun eu “aicea”. Total fals.

 8. EL TORO says:

  Rapcea esti jalnic .Dupa ce te-ai cacat pe tine saptamina trecuta cum ca dai tu de pamint cu lumea , brusc vazusi ca blogu se stinge si bagasi 2 tentative de articole chinuite doar doar resuscitezi mortu . Asta te arata cum esti de fapt .. genu de constiinta-fetita schimbatoare care face nazuri la maritat desi nu se mai uita nimeni la ea . Ti-am zis ca blogu asta a fost nr. 1 dintre toate , a fost tare , da din cauza imbecililor care faceau trafic imens . Daca fusesi FRAIER , asta e acu! Esti doar un pacalici care mimeaza ca nu e interesat de trafic si dupa asa zisele tale articole MISA nu faci decit sa arati ca esti disperat . Ai fost un superfraier ca te-ai sucit . Aveai multi imbecili de calitate . Esti varza in ultimul hal ptr ca te sucisi iar . Ce articole sint astea ma ? Iti zic un singur lucru : te pisasi singur contra vintului , inutil , cind aveai calitate ptr ca imbecilii erau linga tine . Acu ramasesi singur ca prostu . Te facura aia de la MISA in scurt . Poate gresesc , dar nu cred ca aici o sa mai fie ce a fost in astia 3 ani . Bolovane invata in sfirsit ceva din faza asta . Daca maninci un cacat , maninca-l pina la capat . Acu poti sa te pisi pe el de blog . Nu blogul insemna ceva ci atitudinea ta , dar cazusi ca blegu in capcana alora si multi se dusera . Iti zic fara rautate , ai fost fraier la faza asta , singur ti-ai facut-o . Cine e de vina ? Doar tu . Sa imi bag pla in prostia ta pe care o facusi . Ti- ai pierdut credibilitatea si cred ca iremediabil . Acu dupa ce toata lumea si aia pro si aia contra vazu cit de curva fusesi cine sa mai aiba incerdere in tine ? Daca tu crezi ca vreo parte mai are in credere in tine , esti varza . Succes in continuare la suciri .

 9. EL TORO says:

  TERMINAT esti TU . Te terminasi singur prosteste . Singur , pricepi ?

 10. EL TORO says:

  Asta am scris nu ptr ca revin pe blogul tau ci doar ca sa pricepi ce minte creata avusesi saptamina trecuta . Si ca sa intelegi ca imi pare rau iti zic un sincer :PACAT .

 11. EL TORO says:

  Deja te diluezi si mai tare . Macar opreste-te din cadere . Vino cu ceva scuze fata de toti imbecilii de calitate si vezi poate poti sa ne faci sa te credem . Da zile cu maiestrie poate poate…. Daca o ti tot pe-a ta sa terminat . Totusi incearca … Vino cu ceva TARE , poate intorci imbecilii . Da intii cereti niste scuze ptr atitudinea de curva . Nu e obligatoriu . Fa cum crezi . Ai stricat o jucarie f, tare .

 12. EL TORO says:

  Realizasi ca fara sa mai scrii despre MISA blogu e mort in citeva zile ?

 13. Saso says:

  @ ashramist forever

  A…. da… de ala uitasem. Sorry.

 14. MR says:

  @El toro
  Bati campii. Site-ul are trafic suficient si fara cei cativa certareti de care am scapat.

 15. EL TORO says:

  Certaretii spuneau adevarul necosmetizat . Tu ce faci acu? Ce astepti sa comenteze oamenii aici , si in ce stil ? Cumva sa dea din cap si sa zica doar -asa e- la ce ai postat tu ? In ce fel vrei tu sa comenteze lumea? Descrie exact stilu in care vrei sa iti comenteze lumea la postari . Dupa cum ai vazut stilu in care esti descris pe YE nu e deloc ala care il pretinzi tu de la imbecilii certareti . Acolo esti facut zdrente incontinuu . Daca tu vrei ca lumea care intra aici sa vb cu -da domnu NC , aveti dreptate da va rog io ziceti mai finut de MR ca nu e corect sa va exprimati asa , asteapta mult si bine . Ptr ei esti doar unul care nu conteaza si daca ajunsesei sa contezi vreun pic era ptr ca ai fost facut o voce puternica ,tocmai de cei care au plecat . Chiar nu realizezi asta ? Daca iti comentau citiva pisoi aici in stilu capra crezi ca mai aveai rasunetu care il avusesi ? Chiar sint curios sa vad in ce stil vor comenta civilizatii tai ramasi in continuare ? Certaretii erau sarea si piperu bnlogului , ce dreaq te faci ca ploua . In fine o dai ca nu te rasucisi . Bn fratiorule , fie ca tine .

 16. MR says:

  @El Toro
  Eu postez articolele ca sa fie citite. Nu ma intereseaza comentariile decat in masura in care sunt la obiect si exprima opinii legate de subiect. Injuraturile si mitocaniile nu sunt opinii

 17. prc says:

  E blogul lui. Poate sa aleaga subiectele.
  Apreciez incercarea de a gasi lucruri bune si la ceilalti. Nimeni nu are totdeauna si in toate directiile dreptate.
  Mi-ar fi fost mai rusine sa aud despre romani tepuiti in Romania de aburelile spirituale ale unor guru straini (aproape sigur primii care ar fi intrat ar fi fost rechinii spirituali).
  Daca altor guru le-a fost rusine sa intre cu invataturile lor yoga in Romania atunci sa mai astepte pana se curata imaginea.
  Reformarea prin predarea scolii catre un guru strain nu se poate aplica.
  Mai degraba ar merge constientizarea elementelor de originalitate si explicarea lor practicantilor (cu bune si rele).
  Tot se cer rezultate dar nici altii nu ofera rezultate palpabile si demonstrabile in mod obiectiv.
  Si rockul si manelele si muzica clasica te pot incanta. Gradele de incantare e greu sa le diferentiezi dar e foarte usor sa diferentiezi consumatorii. Poate la tipul asta original de yoga rezoneaza cei mai multi romani.

 18. eu says:

  BRAVO MR
  afara cu toti “terminati care nu mai cred in nimic si care nu mai practica nimic”

 19. Drugs says:

  Nu are nicio legatura Kalachakra si alte buddhisme marca misa cu ce gasesti pe internet (chiar si in carti sau documentare) despre initierile din linii traditionale. Daca Intenselight sau cine a scris articolul sustine ca nu se poate da initiere in Kalachakra fara tibetana, aici el stie mai bine pe ce se bazeaza. Toti indivizii trebuie sa recite tibetana *care nu e o limba chiar comuna, daca oamenii carora li se preda sunt turci sau maghiara sau chineza? Asa e ritualul, inteleg. Ce ramane adevarat, fara sa acuzi pe unii sau pe altii, e ca tehnicile alea din buddhism sunt autentice pana la capat, iar ce s-a predat la misa in incercarea de a aduce ceva senzational sunt maimutareli de elemente si prototipuri in care ingerii, dzeu si buddhasi stau la taifas cu atman si batman. Amestecatura sau facatura, asta numai cei care au obtinut initieri in buddhism pot aprecia (Intenselight de exemplu). Dalai Lama e o autoritate spirituala dar mai ales politica. Ca si in cazul altor incarnari, mai putin conteaza daca sunt eliberati sau nu. Cel putin asa scrie in cartile ce trateaza istoric evolutia buddhismului tantric. Si acolo au fost cativa veniti sa ocupe postul de karmapasi care au murit prematur etc. Dar traditia a ramas nealterata. Pe cand la misa se pleaca de la ceva amalgam, cu unele elemente de autenticitate *copiate din carti si fara transmisie initiatica. Ceea ce seamana a tanti lenuta care vinde plante medicinale de leac impachetate in pagini rupte din indexuri de medicamente si cumparatorii ar putea crede ca tanti e mare doctor. Aiurea si pe langa.

 20. Ramo says:

  MR: “Eu postez articolele ca sa fie citite.”

  Super, mai baga niste stareți imbecili (www=666) si cercetatori cretini (sare=66%sticla+nisip), it’s fun! 😀

 21. Ethan Fleoschovitz says:

  @mr
  Astepti sa fie citie heh? Si cand ti se dau argumente logice ca ai postat basini sfrijite, te faci ca nu e, ( E sau nu e? ).
  Cut the crap m8.

Leave a Reply