Romniise feresc de cuvinte. Se feresc de ochii celorlalți. Scrii pentru blog ? Vezi s nu spui aia, sau aialalt. Nu spune cutare sau cutare lucru. Nu arta ce simți, ce gndești, cu cine și unde ești. Ce bani ai, cum i faci, cu cine, etc. Mai bine plnge-te, s te cread lumea amrt. Plnsu de mila proprie a devenit sport național ! N-am frate, nu vezi ce ru mi merge !?

Pentru c invidia zace adormit, ncolcit n inimile oamenilor, precum șarpele kundalini la rdcina omului. Prieten, amic sau cunoscut, este suficient s vad ceva la tine ce pare mai mult dect are el (aparent !), c deja se trezește n el invidia. Așa c ne ascundem, facem totul pe tcute, neștiuți de nimeni. Asta e ultima mod n materie de orice. Poze pe facebook ? Astea sunt copilrii pe care numai naivii sau cei ce doresc s epateze le mai practic. Faci ceva important, valoros pentru tine ? Nu conteaz ce, de mic ai ti te nvaț s pstrezi secretul. Dac ai fost pe la MISA, acolo te nvaț c nu e bine s spui ce planuri ai, c se ”descarc” energia acțiunii respective și nu-ți mai iese.

Ai descoperit un loc mișto, eventual o locație bun și ieftin de vacanț ? l ții ca secretosu numai pentru tine, s nu dea nval tot romnu. Cci nu-ți place unde sunt prea mulți romni, deja miroase a manele și țignia de acas. Un loc, chiar exotic, frumos și cu prețuri bune, devine atractiv invers proporțional cu numrul de romni care au trecut sau care se afl pe-acolo !

E adevrat c talentul nostru ca popor, e s coclrim tot ce atingem n exces ca nație. Destinații exotice, țri cu piaț de munc bun, etc. Ni se ridic tensiunea cnd auzim romnește pe strad, pe plaj, n magazine. Murim de ciud cnd vedem n restaurante meniurile și n romn – dovad c grosul turmei de valahi ți-a luat-o deja nainte și pe-aici.

Cci avem o nencredere nnscut n ceilalți de neam cu noi. Ne desconsiderm reciproc, ne urm și ne evitm, din dorința de a scpa de metehnele naționale. Vrem s ne depșim condiția, dar pe șest s nu dea nval dup noi gloata de fomiști romni, s ne descopere nișa clduț n care ne facem poate o vacanț, poate un rost, un trai mai bun.

Exemplu: Am ajuns și eu anul acesta n Grecia, n Thasos. Pentru mine, care știam doar de Eforie, Costinești, 2 Mai și Vama Veche, Bulgaria cu Albena și Nisipurile de Aur mi se preau o revelație ! Evident, n acest timp, alții erau deja n Grecia, pe insule, ns nu se grbeau s povesteasc de rute, prețuri și cazri, de fric s nu dea nval pulimea. Așa se face c anii trecuți, oameni pe care i consideram amici, prieteni, cnd le vorbeam de vacanțe, o ddeau n diverse, fr amnunte, ca acum, cnd am descoperit și eu ct de mișto e la greci, s mi-o bage: da, pi, noi tot mergem acolo nc de prin 2003. Pi bine m, ”prietene” și nu puteai s-mi zici și mie ?

Majoritatea se plng ba c a fost drumul lung, ba c i-au jecmnit hotelierii, sau tot felul de alte amnunte negative (unii povesteau spre exemplu, c a fost feribotul 300 de euro – cnd de fapt doi inși cu mașin cu tot pltesc doar 22 de euro !), pentru ca tu s spui: da, e o țeap, mai bine nu, mai bine stm acsic sau prin alte locuri.

Stilul acesta romnesc, de felul: da, e ca lumea acolo, dar… – l ntlnești peste tot. Romnul se plnge nu pentru c i-a fost cu adevrat ru acolo unde a mers, ci cu dorința (uneori inconștient) de a te demobiliza, de a te determina s nu te duci și tu acolo, s strici locul, prețurile sau atmosfera cu prezența ta. Și dac totuși se afl (c se afl pn la urm !) de un loc mișto de vacanț / de trit / de muncit / nu conteaz ce, cnd ai ajuns și tu acolo, el e deja n alt parte. Am ajuns eu acu 3 ani n Turcia ? Hehe, s fiu sntos, Bulgaria și Turcia e pentru țranii care se duc s bage la jgheab, el a migrat n Grecia. Am venit n Grecia ? Pi pe partea continental se duc doar maneliștii, el a plecat pe insule, unde e mai intim. A descoperit pulimea insulele ? Anul acesta el e la Sharm-el Sheik, n Egipt ! Și tot așa !

Probabil c ne urm att de tare unii pe alții pentru c am fost forțați atta vreme s stm doar mpreun, noi, ntre noi, n mijlocul unor granițe nchise ermetic, mai ceva ca boabele de fasole n supa din oala minune. Acum, c lumea ni s-a deschis, Pmntul a devenit… Planeta Moldova ! Oriunde te duci, dai de romni, de Moldoveni, de Ardeleni, de Olteni ! S-a umplut Parisul de țigani (la cerșit, la furat). Mai sunt și magrebieni, și albanezi, și algerieni, cu aceeași ndeletnicire, dar noi pe ai noștri i vedem, c ne vorbesc limba. Și ne e scrb de ei. Vizitezi Anglia ? Pliiiin frate de romni ! Sunt zone unde zici c s-a mutat Vasluiu acolo !

De ce roim noi din țar, ca albinele din stupul fr matc ? De bine ce ne este n țar, evident. ns, freasc Sfntu s ne unim, s facem ceva s ne fie bine, ca popor ! Avem o țar minunat (Romnia) – pcat c-i locuit (de romni !) – vorba unui ambasador american.

Parc vd c, dup ce umplem lumea, dup ce infestam toat planeta cu romni, o s migrm aiurea prin cosmos, doar din dorința de a scpa de noi nșine, de metehnele noastre ca popor !

la plaja

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.