Feed on
Posts
Comments

Sunt unii oameni sceptici din fire, care întreabă: cum poți să CREZI în Dumnezeu, în ceva, în Cineva pe care nu L-a văzut nimeni ? Este o întrebare aparent dificilă, la care teologii răspund cu citate din diferite scripturi – care de care mai criptice și mai absconse. La aceeași întrebare, filosofii răspund lansându-se în demonstrații complicate, apelînd la concepte și raționamente ce par fără legătură cu existența celui ce a lansat întrebarea.

Deci, l-a văzut cineva pe Dumnezeu ? Unde este ? Este El o Persoană sau o Întreită personalitate, cum îl descriu creștinii ? Este un zeu antic al evreilor, capriciosul și răzbunătorul Yehova, sau un Dumnezeu al iubirii, al unei iubiri ciudate, căci cine și-ar trimite Fiul să moară pentru niște prăpădite de creaturi de lut – fie ele și cu suflu de viață ? O fi oare Dumnezeu ascuns printre milioanele de zeități hinduse, care mai de care mai adorată de indieni ? Sau Dumnezeul Islamului – Alah, este cel adevărat ? Lucrurile devin și mai complicate când pășim pe tărâmul budhismului, unde Dumnezeu nu este o Persoană, o Individualitate cu Atribute. În budhism, așa cum l-am înțeles eu, cel puțin, până acum, conceptul de Dumnezeu ca Ființă Supremă, Creatorul a toate câte sunt, din care toate au ieșit către existență și în care toate se vor întoarce, la Sfârșitul Timpurilor, în Non-Existență, este Vidul. Lipsit de atribute (căci l-ar limita, definindu-l), dar totuși plin de toate potențialitățile.

Enumerâd toate aceste posibilități, toate aceste opțiuni de a defini Divinitatea, nu doresc să lansez propria mea versiune, nici să aleg vreuna din cele enumerate.

Dacă ar fi să tragem o concluzie din multitudinea de variante ale Divinității – așa cum apare ea în conceptele și credințele pământenilor, ar fi aceea că ceva există. O forță superioară, necunoscută, ce guvernează universul, stabilind legile acestuia, de la cele fizice și până la cele spirituale.

A pretinde însă să percepi cu ochii fizici o astfel de Ființă este o pretenție exagerată, copilărească chiar. Pentru mine, dovada supremă a existenței lui Dumnezeu este însăși… existența mea.

Privind retrospectiv evenimentele din viața mea, înlănțuirea lor aparent aleatorie, modul în care am intrat în contact cu anumiți oameni, trăind anumite situații, evenimente, faptul că sunt aici și acum – în toată această înlănțuire regăsesc o Mână a Destinului, o ghidare pe care o atribui Divinității, oricum s-ar numi ea. Privind în ansamblu povestea vieții mele, regăsesc în ea o enormă iubire a lui Dumnezeu pentru mine – în modul în care mi-a ordonat lecțiile de viață – chiar și pe cele dureroase.

Dumnezeul meu este unul enigmatic, care își face simțită prezența prin semne. Care îmi trimite mesaje, lecții și învățăminte prin evenimentele și situațiile pe care mi le scoate în cale. El mă maturizează, mă duce pe un drum numai de El știut, mă învață legile Lui fără cărți sau profesori, direct prin experiențele pe care mi le oferă. Ce pot spune despre El ? Că este cu mult peste puterea noastră limitată de a-L defini. Și că are toată Eternitatea la dispoziție să  ne ducă unde vrea El. Pe fiecare dintre noi. Căci cel cu adevărat mare, este mare și în micile amănunte, așa cum suntem noi, pe scena Existenței.

loading...

27 Responses to “Dumnezeu ?! Unde, cum, când !?”

 1. zars says:

  Pe intelesul haterilor de la misa,rapcea e dovada vie ca dumnezeul exista hahahaaaa

 2. Ramo says:

  MR: “Dumnezeul meu mă maturizează”

  Ce glumă bună! 😀
  Dumnezeul tău e tot cu creierii în evul mediu? Si EL crede că www=666 ? EL a aflat de Grecia sau i-ai luat-o înainte? Și EL e terorizat de chips-uri? Mai face să leviteze potirul împărtășaniei de frica cipului implantat in mâna enoriasului de Focșani? E la fel de retardat ca stareții imbecili ce-i citezi tu pe blog? Face si EL laia ioga cu Kali? A auzit de continența sexuală? I-a răspuns cu DA la consacrarea Grigului cand a trimis curvele la produs? E si EL obsedat de evrei si poponari? E Iahve Dumnezeu? E Dumnezeu cre(s)tin ? E Dumnezeu nostalgic Misa ?

 3. UNICA T says:

  Mai trebuie sa faci yoga, cu adevarat. Dumnezeu poate este o enigma pentru noi, dar El nu este nici decum enigmatic. Apoi El nu vrea nimic, ce ar putea vrea daca are deja totul, poate secvente de constiinta din El, asa cum suntem si noi si maestrii si Avatarii sa mai aiba oaresce dorinte, dar nu Dumnezeu-Brahman? Si El nu este mare, este totul, a fi mare inseamna sa aibe totusi limite, dar El este cel ce Este, Totul. Dumnezeu este prezenta atemporala, nu poti sa il vezi privind in urma, in trecut. Poate mintea sa constate ca a fost o logica in toate evenimentele. Dar sufletul detecteaza aceasta naturalete a existentei, moment de moment. In rest Ramo, ti-a pus niste intrebari bune pentru tine, si iti mai pun si eu doua. Ce credinta ai in Dumnezeu daca esti tulburat si deranjat de atatea? De ce inca Dumnezeul tau este inca, cel implantat de GB=misa, pe care dealtfel ii dezaprobi? Fii curajos si permite-ti sa simti propriul Dumnezeu. Spune Nu imaginilor lipite de ochii tai de falsi guru.

 4. UNICA T says:

  Este opinia mea. Dumnezeu nu este nici unul din cei prezentati de religii (aici spun religii ca si institutii), aceia sunt parti din El si acelea distorsionate de mintea si emotionalul uman. Sunt poate niste indicii, catre Dumnezeul Real, care poate fi gasit numai si numai in noi, printr-o sincera, devotata, si sustinuta introspectie.

 5. UNICA T says:

  Oricum frumos articol, de apreciat, felicitari. Sper sa o ti tot asa, chiar daca nu o sa fi in Grecia. Sa gasesti o Grecia, permanenta in sufletul tau, sa dispara ura, frica si partizanatul visceral. Asta e valabil pentru toti, inclusiv eu.

 6. Tomyo says:

  MINA DESTINULUI a ordonat evenimentele din viata ta sau divinitatea? Sint doua forte care s-au bagat in viata ta? Atribui MIINII DESTINULUI numele de.. Dumnezeu? Eh..

 7. Brahman says:

  Domnule Rapcea, va recomand cu caldura sa vizionati SATSANG cu Poonja/Papaji pe youtube. Acolo este raspunsul la CE, CUM, CINE este Dumnezeu:D

 8. Neele says:

  Parerea mea cu privire la Papaji: RIP. Atat.

 9. zamolxe says:

  @Brahman,
  A, deci există cineva care ȘTIE cum stă treaba cu Dumnezeu? Tare!!!

 10. zamolxe says:

  @MR

  Dumnezeul meu este unul enigmatic, care își face simțită prezența prin semne. Care îmi trimite mesaje, lecții și învățăminte prin evenimentele și situațiile pe care mi le scoate în cale.

  Păi atunci karma și liberul tău arbitru ce mai fac? Șomează?

 11. zamolxe says:

  @MR

  Și că are toată Eternitatea la dispoziție să ne ducă unde vrea El.

  Din nou, liberul arbitru ce face? Că parcă noi alegem pe unde mergem, nu?

 12. mac gregor says:

  @zamolxe

  Papaji stie CE, CUM, CINE este Dumnezeu.

  Si nu, acel CINE nu este soacra lui Gheorghita Popescu de la 2, asa cum ai crezut in orbirea ta, dar ai sa afli adevaratul raspuns daca urmaresti emisiunea viitoare.

 13. Ramo says:

  Pt debusolatii iluzionisti nondualisti, Dumnezeu este bAtman.
  Pt debusolatii tribali evrei, Dumnnezeu este Iahve ucigasul de copii, femei si batrani.
  Pt debusolatii bordelului MISA, Dumnezeu este futangiul nonstop Shiva.
  s.a.m.d.
  Fiecare tip de pacient are halucinatia lui specifica.

 14. Ethan Fleoschovitz says:

  Si pentru nemultumiti avem Negarea absoluta, toti sunt prosti toate’s curve.
  Ca ala care se arde cu femeile si devine gay sau moare labar. Exista popi obsedati sexual, guru-si obsedati sexual, bancheri necinstiti, politai tampiti, profesori idioti, dar ( si aici am vrut sa inchei intr-un mod genial dar mi s-a facut lene si o las in aer :p ). Deci….( si aici pune fiecare ce-i convine ca pana la urma la asta se rezuma totul pana murim ca dupa….. ).

 15. zamolxe says:

  @mac gregor
  Scuze dar întrebarea era pentru Brahman. Și ce legătură are întrebarea mea cu nu știu ce soacră?
  Cred că mă confunzi…

  Iar dacă Papaji ȘTIE, foarte bine pentru el. Îmi exprimam doar uimirea. Nu e voie?

 16. zamolxe says:

  Băi da repede se mai supără unii, fără să le faci nimic. Prea multă yoga le dăunează unora, îi face nervoși. Dacă constatați acest efect, se recomandă introducerea capului într-o găleată cu apă rece timp de 3 minute fix.
  Apoi se repetă tehnica dacă starea persistă. Apoi se numără încet până la 77777 (ca să fie cu 7), după care se scrie un comentariu. Efectul pozitiv e garantat.

 17. zamolxe says:

  Eu sunt convins că Papaji nu s-a supărat deloc pentru remarca mea. Alții se pare că da…

 18. mac gregor says:

  @zamolxe

  glumeam, atat.

 19. zamolxe says:

  @mac gregor
  A, atunci îmi cer scuze. Am înțeles eu greșit.

 20. zamolxe says:

  Dar tehnica cu găleata rămâne valabilă pentru cei care simt nevoia. 😀

 21. UNICA T says:

  Papaji

 22. Brahman says:

  @Zamolxe
  Da, exista cineva care stie cum sta treaba cu Dumnezeu, dupa umila mea parere:D

 23. Brahman says:

  @Neele
  Doar atat simti/intuiesti/vezi tu referitor la Papaji? RIP?
  Ai urmarit video pe youtube(sunt vreo 37 mai mari)
  P.S. Dau link sa inteleaga toata lumea la ce ma refer, https://www.youtube.com/user/HarilalPoonja/videos

 24. Neele says:

  Pentru corectitudine: http://en.wikipedia.org/wiki/Mercator_projection

  @Brahman:
  N-am timp sa urmaresc tot ce mi se cere sa urmaresc. Am de rezolvat o problema de matematica de clasa a 9-a acum, dupa care ma ocup cu studiul pentru mine. Pentru sentimente si intuitii, te rog sa te adresezi lui Gregorian Bivolaru. El ar fi mai in masura decat mine sa raspunda intrebarilor tale.

 25. Brahman says:

  @Neele
  You`re soooo funny!

 26. Neele says:

  Thank you Jesus! How many times can I say it? Many, many, many times.
  Thank you Jesus! Thank you! Thank you! Thank you!
  And one more time before I leave: Thank you Jesus!

Leave a Reply