În urmă cu vre-o 7 ani, participam împreună cu Tudor Ionescu în calitate de invitați, din partea defunctei organizații Forumul Creștin Noua Dreaptă, la un congres neo-protestant organizat la Brașov de mai multe organizații de confesiune creștină. Ne-am regăsit în multe din opiniile exprimate de vorbitori referitoare la îngrijorările privind agenda homosexuală, agresiunea la adresa familiei și valorilor creștine în societate.

Cu acel prilej, unul dintre vorbitori s-a plâns că ei încearcă să înființeze de 3 ani, fără succes, un ONG care să reunească pe o platformă a societății civile, forțele din zona religioasă creștină.

Ca avocat și om de acțiune, mi-am oferit imediat ajutorul. Am tras literalmente de toți factorii de decizie implicați și în final, după mai multe luni de eforturi susținute, am reușit să înregistrez în București, cu adresa la mine acasă, Asociația Alianța Familiilor din România, benevol, fără să cer vre-un ban pentru asta, având convingerea că pun și eu umărul, cu eforturile mele, la o cauză nobilă. Cu neplăcere am constatat atunci că, în ciuda implicării mele active din partea Forumului Creștin Noua Dreaptă, nucleul de inițiativă nu a catadicsit să ne invite să participăm, ca membrii cu drepturi depline – ca organizație sau individual, în nou constituita asociație.

Mai mult, după înființarea asociației, deși duceam o muncă susținută de secretariat în regim de voluntariat, deci ne-remunerată (primeam pe adresa mea tot felul de comunicări pe care trebuia să le trimit mai departe conducerii asociației), existau nemulțumiri cu privire la slaba implicare în activitățile asociației, multe dintre ele cu caracter juridic.

În aceste condiții, relațiile dintre mine și președintele Alianței, dl. Petre Costea, s-au acutizat din trei considerente principale:

-          primul se referea la așa-zisul ”Ghid al alegătorului” ce formula recomandări de vot pentru susținătorii AFR. Analizând lista ”albă” a politicienilor girați de AFR, am avut surpriza să găsesc pe listă tot felul de comuniști sadea, membrii PSD care au distrus România în regimul iliescian, și care acum figurau pe lista de candidați susținuți de AFR doar pentru că făcuseră o declarație publică de susținere a familiei sau valorilor creștine, chiar dacă faptele lor dovedeau contrariul. I-am comunicat d-lui Costea obiecțiunile mele, la care dumnealui a replicat înțepat că nu fac eu politica ”firmei” și că să-mi văd de treaba mea.

-          Al doilea motiv s-a ivit în 2008-2009 cu campania anti-cip, când am solicitat conducerii AFR să își exprime public de condamnare a documentelor cu cip biometric RFID ca fiind premergătoare semnului satanic profețit în Biblie, așa cum a explicat și Părintele monah Justin Pârvu. Am fost refuzat din nou, fără menajamente.

-          Ultimul și cel mai important motiv, care a și determinat ruptura mea de AFR îl constituie așa-numita lor ”Declarație de la Timișoara”, un document declarativ ce ar trebui să afirme public valorile AFR, și la care să adere prin semnătură susținătorii pro-life și pro-familie. Am avut obiecții atât cu privire la conținutul declarației cât și la denumirea ei. În istoria României, ”Declarația de la Timișoara” este un document emblematic anti-comunist, lansat de revoluționarii din Timișoara, în care românii își exprimau pentru prima dată, după 45 de ani de dictatură idealurile de libertate. A da același nume unui document ”de nișă”, constituia o suprapunere care, dacă lua proporții prin semnarea lui de către mulți români, ar fi fost de natură să creeze o confuzie regretabilă cu privire la conținutul adevăratei Declarații de la Timișoara. I-am sugerat domnului Costea ca, dacă nu schimbă numele documentului, măcar să strecoare în el ideea de luptă anti-comunistă, ca să aibă măcar o legătură cât de mică cu originalul. Din nou am fost refuzat cu aroganță, căci pesemne că domnul Costea s-a americanizat atât de mult încât nu-i pasă de idealurile și lupta anti-comunistă din țara de unde a pornit, el dorindu-și să ”fure” doar notorietatea denumirii, nu și idealul ce a stat la baza sa.

Ca să înțeleagă și acest penibil domn Costea, care nu are nici o legătură cu realitățile din România, cu răul făcut de comunism acestei țări, poate că ar trebui să se plimbe un pic prin Timișoara, oraș pe care l-a cunoscut pesemne prea puțin sau deloc, și să se întrebe de ce oare au ales timișorenii să  dea denumirea unei străzi… taman ”Declarația de la Timișoara” !? Cu siguranță, nu ca să le-o fure domnul Costea, ci ca să-și comemoreze eroii care au murit pentru libertate în 1989, libertate de care domnul Costea se bucura nestingherit în Occident.

În fine, dacă mai exista un om care să conteze pentru mine în AFR, acesta era directorul Bogdan Mateciuc, cel cu care țineam legătura când mai primeam corespondența pentru AFR, căci am fost în continuare de acord, în ciuda divergențelor, să păstrez adresa mea de cabinet de avocat drept adresă de corespondență pentru AFR, așa cum figurează în continuare în toate news-letter-urile AFR. Am promovat aici pe site chiar și campania electorală a candidatului Petre Costea la alegerile euro-parlamentare, în ideea de a nu lăsa ca unele divergențe de opinie să îi înlăture unui candidat pro-familie șansa de a face ceva pentru mișcarea Pro-life din România.

Însă când și Bogdan Mateciuc a fost zburat de domnul Costea din AFR cu ”prietenia” profesională tipic americană, cu exprimarea de tipul ”your are no longer an asset for our organization”, am început să mă întreb de fapt PE CINE (MAI) REPREZINTĂ ÎN REALITATE Alianța Familiilor din România ? Pe mine ? În nici un caz ? Pe creștinii ortodocși ? Nici pomeneală – căci ultimul lor reprezentant tocmai a fost exclus fără menajamente din AFR !

AFR a devenit ”jucăria” unui singur om, cu atitudini dictatoriale: Petre Costea. Îl reprezintă doar pe dumnealui, opiniile dumnealui și credințele dumnealui (neo-protestante). Nu am nimic cu cei de altă confesiune decât cea ortodoxă, dar mă calcă pe nervi când văd cum astfel de indivizi, primiți cu prietenie și fără prejudecăți, ți se suie-n cap și te discriminează dacă nu ești de-al lor, neo-protestant.

Așa că, pentru viitor, domnule Costea, vă rog să vă schimbați adresa de contact a AFR, căci nu mai sunt dispus să girez în nici un fel această jucărie a dumneavoastră. Nu vă voi mai comunica nici o corespondență sosită pe adresa mea. M-ați dezamăgit din toate punctele de vedere.

 

Cu regret,

Avocat Mihai Rapcea

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares