Reformarea MISA – un proces inevitabil

Scriu acest articol în urma nenumăratelor atacuri îndârjite ale unora împotriva ideii că se mai poate salva ceva din MISA, că e musai ca MISA să fie sortită distrugerii. Comentatorii respectivi nu fac altceva decât să înșire lungul pomelnic de rele și nedreptăți făcute de Gregorian Bivolaru și vip-urile din jurul lui, fără a argumenta la modul concret și logic de ce nu s-ar putea reforma MISA.

Conform dicționarului explicativ al limbii române, verbul a reforma se traduce prin ” A schimba (în bine); a îndrepta, a îmbunătăți (o situație, o concepție etc.). 

Eu cred că refuzul unora de a accepta ideea unei schimbări în bine la MISA provine din percepția lor eronată (sau poate doar diferită de a mea), despre MISA.

Deci, ce este MISA. În primul rând, este o asociație non-profit, înregistrată legal la Judecătoria Sectorului 5, cu un număr de 22-23 de membri înscriși în acte. Este asta toată MISA ? Desigur că nu. MISA înseamnă: liderul (Gregorian Bivolaru), apropiații lui, instructorii de yoga, ashramiștii, cursanții, dar și: baza materială (săli de curs, bunuri mobile și imobile), afacerile (femeile plecate la produs, echipele de șantieriști, firmulițele-satelit de genul Steaua Divină, Dacia Plant, etc.).

MISA este un fenomen social de amploare, ce se identifică din păcate cu conceptul de yoga de la noi.

Însă ”cărămizile” edificiului MISA nu sunt bunurile materiale, ci oamenii din care este ea alcătuită. Pentru unii, MISA înseamnă Gregorian Bivolaru și atât. Cu aceștia sunt de acord, Gregorian Bivolaru nu se va schimba niciodată, decât forțat de împrejurări (pușcărie, spital de nebuni, dispariția totală a cursanților și a banilor aferenți, etc.). Însă eu nu consider că GB este MISA, că trebuie pus semnul egalității între GB și MISA.

GB este depășit. Depășit de situația în care a ajuns (nu mai e nici un secret printre cursanți faptul că el nu mai cunduce nimic la MISA, ocupă un rol pur decorativ, deciziile administrative și organizatorice fiind luate de eșalonul 2), depășit de vârstă, de amenințarea pușcăriei, forțat să trăiască în secret, în plan secund, departe de România.

Pentru mine deci, MISA nu este reprezentată de GB sau de liderii de tip Stoian, Catrina, Bozaru, Cojocaru, etc. Pentru mine, MISA sunt miile, zecile de mii de oameni care au trecut pe la cursurile de yoga sau se mai află încă acolo, acei oameni care încă mai practică yoga, care s-au bucurat sau încă se bucură de roadele practicilor lor, și care și-ar dori să continue practica lor spirituală, să fie lăsați să facă DOAR YOGA.

Acești oameni, simpli practicanți, reprezintă cu adevărat MISA. Și dacă ei se maturizează, se reformează, se îmbunătățesc în concepții, toți Stoianii, Cojocarii și Bivolarii nu mai contează. Lupta cu MISA trebuie să fie o luptă a ideilor, o luptă pentru mințile și inimile practicanților de yoga, pentru triumful Adevărului și alungarea ipocriziei, minciunilor și mai ales, a FRICII.

Datorită faptului că duc public, la lumină această luptă, am un permanent feedback la aceste chestiuni. Cursanți, practicanți de yoga, vin și îmi spun că sunt de acord cu mine. Recent, vorbeam cu un cursant aflat la Costinești, în tabără. L-am întrebat ce părere au colegii lui despre articolele mele. Mi-a răspuns: ”public, nu recunosc că îți citesc site-ul dar în realitate toți o fac și în sinea lor, ÎȚI DAU DREPTATE !”.

Primul pas către reformarea MISA a fost făcut, prima bătălie a fost câștigată. Este doar o chestiune de timp până când opiniile juste își vor face loc din inimile acestor oameni în gândurile lor, din gânduri în cuvintele lor, iar de acolo, în acțiunile lor. Și atunci, starea actuală de lucruri de la MISA se va schimba. Gregorian Bivolaru va rămâne desigur un personaj important în memoria colectivă – ca inițiator al ideii de yoga post-decembriste, dar un simplu om, apreciat pentru meritele lui și văzut la justa lui valoare, cu toate păcatele și greșelile lui. Fără excesele adulatorii, dar și patimă sau ură. Ceilalți epigoni din conducere vor dispărea în mod natural, eliminați de lipsa de autoritate asupra cursanților. Se vor ridica lideri de opinie, vor fi grupuri de practică, se va lua inițiativa aducerii de maeștrii autentici, care vor preda liber, deschis, fără prejudecăți, învățături tradiționale yoghine, cu transmisiile aferente.

Probabil că MISA nu se va mai numi MISA, își va schimba numele la fel cum au făcut-o multe alte organizații sectare similare. Avem exemplul sectei yoghine Aum Shinkiro s-a rebrenduit în Aleph.

MISA nu va dispărea pentru că este imposibil să dispară zecile de ani practică a tehnicilor yoga acumulați în trupurile, în spiritele cursanților. Oameni care s-au însănătoșit, s-au auto-depășit, au evoluat cu ajutorul procedeelor yoghine învățate la MISA, și care au valoarea lor incontestabilă.

Un ultim argument pentru evoluție: cum aduc aici, pe site, o critică publică MISA-ei, cum conducerea se grăbește să o dreagă. Am zis că nu se dau la MISA practici superioare, de tip Kalachakra ? A dat și GB Kalachakra. Am criticat taxa mare de tabără ? S-au grăbit să dea o explicație. De ce ? Pentru că cei care sunt judecătorii acestui meci, în final, sunt cursanții.

 

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *