Reformarea MISA – un proces inevitabil

Scriu acest articol în urma nenumăratelor atacuri îndârjite ale unora împotriva ideii că se mai poate salva ceva din MISA, că e musai ca MISA să fie sortită distrugerii. Comentatorii respectivi nu fac altceva decât să înșire lungul pomelnic de rele și nedreptăți făcute de Gregorian Bivolaru și vip-urile din jurul lui, fără a argumenta la modul concret și logic de ce nu s-ar putea reforma MISA.

Conform dicționarului explicativ al limbii române, verbul a reforma se traduce prin ” A schimba (în bine); a îndrepta, a îmbunătăți (o situație, o concepție etc.). 

Eu cred că refuzul unora de a accepta ideea unei schimbări în bine la MISA provine din percepția lor eronată (sau poate doar diferită de a mea), despre MISA.

Deci, ce este MISA. În primul rând, este o asociație non-profit, înregistrată legal la Judecătoria Sectorului 5, cu un număr de 22-23 de membri înscriși în acte. Este asta toată MISA ? Desigur că nu. MISA înseamnă: liderul (Gregorian Bivolaru), apropiații lui, instructorii de yoga, ashramiștii, cursanții, dar și: baza materială (săli de curs, bunuri mobile și imobile), afacerile (femeile plecate la produs, echipele de șantieriști, firmulițele-satelit de genul Steaua Divină, Dacia Plant, etc.).

MISA este un fenomen social de amploare, ce se identifică din păcate cu conceptul de yoga de la noi.

Însă ”cărămizile” edificiului MISA nu sunt bunurile materiale, ci oamenii din care este ea alcătuită. Pentru unii, MISA înseamnă Gregorian Bivolaru și atât. Cu aceștia sunt de acord, Gregorian Bivolaru nu se va schimba niciodată, decât forțat de împrejurări (pușcărie, spital de nebuni, dispariția totală a cursanților și a banilor aferenți, etc.). Însă eu nu consider că GB este MISA, că trebuie pus semnul egalității între GB și MISA.

GB este depășit. Depășit de situația în care a ajuns (nu mai e nici un secret printre cursanți faptul că el nu mai cunduce nimic la MISA, ocupă un rol pur decorativ, deciziile administrative și organizatorice fiind luate de eșalonul 2), depășit de vârstă, de amenințarea pușcăriei, forțat să trăiască în secret, în plan secund, departe de România.

Pentru mine deci, MISA nu este reprezentată de GB sau de liderii de tip Stoian, Catrina, Bozaru, Cojocaru, etc. Pentru mine, MISA sunt miile, zecile de mii de oameni care au trecut pe la cursurile de yoga sau se mai află încă acolo, acei oameni care încă mai practică yoga, care s-au bucurat sau încă se bucură de roadele practicilor lor, și care și-ar dori să continue practica lor spirituală, să fie lăsați să facă DOAR YOGA.

Acești oameni, simpli practicanți, reprezintă cu adevărat MISA. Și dacă ei se maturizează, se reformează, se îmbunătățesc în concepții, toți Stoianii, Cojocarii și Bivolarii nu mai contează. Lupta cu MISA trebuie să fie o luptă a ideilor, o luptă pentru mințile și inimile practicanților de yoga, pentru triumful Adevărului și alungarea ipocriziei, minciunilor și mai ales, a FRICII.

Datorită faptului că duc public, la lumină această luptă, am un permanent feedback la aceste chestiuni. Cursanți, practicanți de yoga, vin și îmi spun că sunt de acord cu mine. Recent, vorbeam cu un cursant aflat la Costinești, în tabără. L-am întrebat ce părere au colegii lui despre articolele mele. Mi-a răspuns: ”public, nu recunosc că îți citesc site-ul dar în realitate toți o fac și în sinea lor, ÎȚI DAU DREPTATE !”.

Primul pas către reformarea MISA a fost făcut, prima bătălie a fost câștigată. Este doar o chestiune de timp până când opiniile juste își vor face loc din inimile acestor oameni în gândurile lor, din gânduri în cuvintele lor, iar de acolo, în acțiunile lor. Și atunci, starea actuală de lucruri de la MISA se va schimba. Gregorian Bivolaru va rămâne desigur un personaj important în memoria colectivă – ca inițiator al ideii de yoga post-decembriste, dar un simplu om, apreciat pentru meritele lui și văzut la justa lui valoare, cu toate păcatele și greșelile lui. Fără excesele adulatorii, dar și patimă sau ură. Ceilalți epigoni din conducere vor dispărea în mod natural, eliminați de lipsa de autoritate asupra cursanților. Se vor ridica lideri de opinie, vor fi grupuri de practică, se va lua inițiativa aducerii de maeștrii autentici, care vor preda liber, deschis, fără prejudecăți, învățături tradiționale yoghine, cu transmisiile aferente.

Probabil că MISA nu se va mai numi MISA, își va schimba numele la fel cum au făcut-o multe alte organizații sectare similare. Avem exemplul sectei yoghine Aum Shinkiro s-a rebrenduit în Aleph.

MISA nu va dispărea pentru că este imposibil să dispară zecile de ani practică a tehnicilor yoga acumulați în trupurile, în spiritele cursanților. Oameni care s-au însănătoșit, s-au auto-depășit, au evoluat cu ajutorul procedeelor yoghine învățate la MISA, și care au valoarea lor incontestabilă.

Un ultim argument pentru evoluție: cum aduc aici, pe site, o critică publică MISA-ei, cum conducerea se grăbește să o dreagă. Am zis că nu se dau la MISA practici superioare, de tip Kalachakra ? A dat și GB Kalachakra. Am criticat taxa mare de tabără ? S-au grăbit să dea o explicație. De ce ? Pentru că cei care sunt judecătorii acestui meci, în final, sunt cursanții.

 

 • svayambhu

  Ultima dată când m-am născut nu m-am născut într-o lume în care există cineva să știe exact viitorul.

  Așa că poți să te iei la trântă virtuală cu oricine că până această reformă pe care o menționezi nu e realitate și cei care spun că MISA o să dispară complet au dreptul și ei la o încercare.

  Că MISA nu va pieri complet e evident pentru mine din exemplu Trandafir/Kamala. Vor fi oameni care vor rămâne cu ideea de yoga și chiar cu ideea de grup/ spirală/ tabără la Costinești/ taps-uri, etc.

  Personal nici eu cred că toți o să zboare către cargo-cult science și Dawkins.

  Că ceea ce va rămâne post-MISA e evoluție din persepctiva mea e discutabil, la fel ca și fatpul că se poate evolua ca și grup.

  Asta că văd că fiecare are o încercare. Uneori ar trebui să ținem minte că atunci când e vorba de viitor asta facem de fapt, o încercare. Certitudinile despre viitor intră în zona 2012/ devieri de asteroizi.

 • DORIN

  DA >MIHAI..AI DREPTATE CA BIVOLARU NU CONDUCE..ARE SI PROBLEME CU CAPUL..DUSTRUG IN CONTINUOARE OAMENI ..

 • prc

  Ce haz ar mai avea yoga fara tantra romaneasca, fara jocuri cu urina, fara cultul maestrului atotputernic, fara lupta pentru a intra in clasa vip, fara visele si trairile extraordinare, fara povestile despre regele shambalei, fara privatiunile de tote soiurile, fara initierile cursantelor, fara infantilismul tuturor?

 • Saso

  misa este irecuperabila, cei care sunt realisti stiu asta. poate ca daca ar trimite cu o fata mai putin la bara in japonica, si daca stoian ar minti cu o minciuna mai putin pe luna….. putem numi asta o inbunatatire… nu?

  “verbul a reforma se traduce prin ” A schimba (în bine); a îndrepta, a îmbunătăți (o situație, o concepție etc.). ””

  prc ar dreptate, nu ar avea farmec, un curs cu un instructor care sa spuna simplu: nu stiu… fara unul care sa-ti spuna si sa-ti interpreteze conform limitarilor lui, ce ai trait tu in meditatie… sau cu un instructor care nu minte…. dead boaring….nu?

 • UNICA T

  Tu vorbesti de reformarea misei, cu ce resurse sa se faca aceasta reformare? Oamenii fac doar ce li se dicteaza de sus, daca dispar capii (lumii interlope misa) raman total debusolati. Si apoi nu poti tu cu mesaje de genul celor din banarele tale, sa calauzesti pe cineva, cand inca mai atribui cuvinte ca si imbecil si terminati, prosti si alte frumoase cuvinte din vocabularul uzual al unui neyoghin. Si sa aduci invatatatori autentici, la misa? toata lumea spirituala stie cine este misa, crezi ca nu au avut misanii emisarii lor secreti care s-au infiltrat in diferite scoli pentru a fura invatataturi? Au fost si au fost depistati usor si au fost invitati frumos sa plece. Reformarea misa este imposibila, reformarea oamenilor este posibila, dar nu in cadrul acestei scoli.

 • irina bubulina

  sa jure gibolaru pe erectia lui care nu o mai are decat cu stimulente si asa o semierectie ca nu ejaculeaza le femei in fund are curaj?

 • irina bubulina

  despre reformare e f greu nimeni nu mai crede in ea .toti se reorienteaza.cei foarte implicati inca mai spera.multi si au lasat afacerile sau iubitele sau familia sa i plimbe tarfele lui gibolaru de la aeroprtul din paris sau de la autocare la barlogul acestui dependent de cur si pizda .gibolaru nu se mai poate detasa de energia shaktioasa .isi plateste scump libertatea.o stiu toti asta .a semnat neoficial si constient cand i au spus baietii care este pretul .boul satului a sacrificat tot ptr binele lui.daca era un vira sau un avatar isi lua asupra lui ca si ISUS dar pula bleaga a fugit ca un hot pervers si un bosorog dependent de buci

 • svayambhu

  Sunt mai multe paralele între MISA și Aum, atât la numărul de membrii dar și faptul că liderul deși dovedit inculpat nu și-a executat pedeapsa.

  [In 1995, the group claimed they had 9,000 members Japan, and as many as 40,000 worldwide]

  As of 2008, Aum Shinrikyo/Aleph membership is estimated at 1,650 people by the Japanese Government.

  2011 – 1200 membri [November 2011, police estimated their membership at 1,200-1,300, with 200 or so joining every year. Sixty-five percent of them are under 35. ]
  http://www.japantoday.com/category/kuchikomi/view/young-people-easily-get-sucked-into-aum-shinrikyo-spinoff-aleph

  2013 – 1650 membri, la comun cu Hikari no Wa încă un grup rival desprins din Aleph [Aleph and its rival successor sect, Hikari no Wa, had 1,650 members as of last June, according to the latest statistics by the Public Security Intelligence Agency. ]
  http://www.japantimes.co.jp/news/2014/03/20/national/social-issues/aum-cultists-inspire-a-new-generation-of-admirers/#.U_7AD_mSwi0

  2014 – Hikari no Wa 200 membri. și probleme cu poliția [The group was set up in 2007 by former Aum spokesman Fumihiro Joyu, who left the cult. The splinter group had about 200 followers at the end of July, according to the Public Security Intelligence Agency.]

  2014 – Hikari no Wa 200 membri, Aleph – 1450 membrii [The number of Aleph followers stood at around 1,450 as of the end of July, while that of Hikari no Wa, launched by former AUM spokesman Fumihiro Joyu, was about 200, according to the agency which suspects the two groups are still under the influence of Asahara, whose real name is Chizuo Matsumoto.]
  [http://www.globalpost.com/dispatch/news/kyodo-news-international/140801/intelligence-agency-inspects-22-aum-cult-related-facil]

  Asahara a fost condamnat în 2004 la moarte dar nici acum nu și-a executat pedeapsa.

  Se pare că numărul de discipoli în Aleph se stabilizează în jurul la puțin peste 1000 de oameni (în MISA probabil undeva tot pe acolo).

  Probabil sunt câțiva în core-ul principal dar și o mulțime care vin și pleacă.

  La MISA am observat trend-ul ăsta, foarte mulți care pleacă în primii ani.

  La Aleph e posibil ca anumite agenți să le mai umfle numărul ca să justifice anumite sume cheltuite cu supravegeherea din banul public.
  Wikipedia: [In April 2011, the Public Security Intelligence Agency stated that Aum currently had about 1,500 members.[40] At the end of July 2011 the cult reported its membership as 1,030.]

 • UNICA T

  Yoga iti purifica mintea.

 • UNICA T

  Brahman
  Cine este in tabloul din spatele lui Papaji?

 • @UNICA T
  Ramana Maharishi, dar ce importanta are numele si forma? Lui Papaji ii aparea Krishna si se juca cu el, si Ramana ia spus ca ce apare si dispare e ireal!

 • @UNICA T
  “Yoga iti purifica mintea.”
  Asta este doar o parerea a ta. 😀

 • @UNICA T,

  Yoga iti purifica mintea.

  Da, pe a unora. Altora le-o ia cu totul! Vedem aici destul exemple…

 • @MR

  Gregorian Bivolaru va rămâne desigur un personaj important în memoria colectivă – ca inițiator al ideii de yoga post-decembriste, dar un simplu om, apreciat pentru meritele lui și văzut la justa lui valoare, cu toate păcatele și greșelile lui. Fără excesele adulatorii, dar și patimă sau ură.

  Sper că după ce ai vista asta te-ai trezit! Tu în ce MISA ai fost? De pe care planetă?

 • UNICA T

  Zamolxe
  Eu am spus yoga, ce a luat mintile unora nu a fost yoga.

 • UNICA T

  Ce rol are tabloul acela?

 • UNICA T

  Brahman
  Incearca 🙂

 • @UNICA T,
  eu am înțeles foarte bine ce ai spus tu, dar vezi că unii numesc yoga ceea ce practică…
  Și le umflă egoul și orgoliul de dau pe dinafară de spirituali și superiori ce sunt. Dar, ei practică yoga!

 • @UNICA T

  Ce rol are tabloul acela?

  Ei, ce rol să aibă? N-ai înțeles nimic. Acel tablou nu există și nu contează. E pus acolo doar ca să îți pui tu întrebări. Doar Sinele cu S mare contează….
  Să mai scriu? 😀

 • UNICA T

  Eu nu stiu ce scoala yoga este aceea in care nu se respecta yama si nyama, ahimsa si brahmacharya. Cand toata suflarea vipurilor sunt dupa chipul (nu cipul) si asemanarea lui GB. adica: mincinosi, agresivi, dispretuitori, obsedati sexual. Si de acolo in jos aceasta tipologie se propaga ca un virus. Ce invatator autentic ar fi dispus sa preia misa? aaaa daca yoghinii cu sinceritate de la misa vor sa faca yoga atunci sa treaca in grup la o scoala autentica, dar atunci nu ar mai fi reforma misa.

 • Sole

  “Eu nu stiu ce scoala yoga este aceea in care nu se respecta brahmacharya.”

  Tu ce intelegi prin brahmacharya, abstinenta sau continenta?

 • Flagg

  @MR
  Si eu sunt de parere ca miscarea nu o sa dispara curand si ca ar fi in interesul tuturor(nu doar al celor din interiorul miscarii) ca ea sa fie condusa de niste lideri mai rezonabili care sa incerce sa mai schimbe in bine unele lucruri.
  Numai ca nu vad cam cine ar mai putea fi in stare sa preia responsabilitatea asta acum. Pana in prezent, cam oricine a incercat sa mai schimbe ceva a fost eliminat urgent de cum a dat cele mai mici semne de “rebeliune”. A mai ramas cineva care sa aiba si ceva autoritate in ochii cursantilor si sa si poata si sa si vrea sa faca schimbarile?

  Trandafirii cred ca ar fi putut acum opt ani de zile sa schimbe miscarea in ceva asemanator cu Kamala de acum(lasam de o parte acum si defectele particulare pe care le-o avea si Kamala la randul sau, pentru ca sunt mai putin importante deocamdata). Dar asta pentru ca 1) CT avea atunci multa autoritate si mult prestigiu in ochii cursantilor, fiind practic personajul numarul doi in miscare si 2) el chiar, declarativ cel putin, parea hotarat sa efectueze niste schimbari daca ar fi fost lasat. Dar chiar si el, numarul doi al miscarii atunci(lucru foarte important, pentru ca pozitia asta in ierarhie ii conferea potentialul de a atrage pe altii in directia oferita de el), n-a fost capabil sa infranga opozitia inversunata de care s-a lovit.

  Un cursant de rand n-ar putea face singur mare lucru pentru ca ceilalti pur si simplu nu l-ar urma in conditiile in care cei din conducerea actuala in mod previzibil ar reactiona negativ. Ar trebui sa preia initiativa cineva care e cat de cat cunoscut celorlalti si are un oarecare grad de prestigiu, dar a mai ramas cineva care sa intruneasca conditiile astea?

  Tu vad ca mai ai contacte cu cei din interior. Stii sa mai existe pana la urma cineva care ar putea prelua o sarcina din asta(nu e nevoie si nici indicat sa si identifici persoana sau persoanele pentru ca asta ar atrage imediat atentia celor din conducerea actuala pe care o critici atat de des)?

 • @UNICA T
  Ce rol poate sa aibe o poza, un tablou? Te legi de amanunte, te uiti la deget in loc sa te privesti luna!
  Te intreb eu altfel. Ce are rol pe lumea asta?

 • @MR
  Mihai, eu propun sa reformam Sinele. 😀 😀 😀

 • UNICA T

  Ma gandeam eu asa sa iti masori practica yoga, cat de usor poti sa le spui oamenilor ca sunt prosti, imbecili, idioti, terminati, sa folosesti cuvinte de acest gen. Daca le poti aplica usor atunci practica este slaba. Si inca o unitate de masura, daca totusi iti scapa asa ceva pe gurita proiectat din minte, cat de greu iti este sa recunosti ca ai gresit si cat de greu este sa iti ceri scuze. Daca e greu atunci practica este slaba. Asta am constatat la misani, orice dar sa nu isi ceara scuze, sa nu recunoasca o greseala. Si greseli “har Domnului” au facut cu duiumul, si mare parte insusi magicul Rapcea le-a insirat aici de-a lungul timpului, cate dintre cele semnalate au fost recunoscute ca si greseli, macar de unul din conducerea misa, sau din plutonul 2 sau 3 un instructoras ceva. Cum sa reformezi o scoala care nu isi recunoaste propriile greseli? Ce ai de reformat la o scoala care considera ca nu a gresit cu nimic?

 • UNICA T

  Brahman
  Sa te inchini cuiva in forma, sau nu, sa fi devotul cuiva, sa aduci ofrande cuiva (cum se vede ca sunt aduse persoanei din tablou – pe care o cunosc foarte bine ca este Bhagavan Ramana -se cheama Bhakti Yoga). Tabloul acela este o farama de Bhakti Yoga pe care o practica Papaji. Tu insuti practici Bhakti Yoga fata de Papaji….pana la eliberarea finala…

 • UNICA T

  Brahman
  Sinele 🙂

 • UNICA T

  Sole
  Nici una nici alta

 • Sole

  Dar care atunci?

 • UNICA T

  brahmacharya nu este legat numai de sexualitate. este orba de toata manifestarea unei fiinte umane….echilibru, cumpatare, in tot….in vorbit, in gandit, in alimentatie, in distractie, in munca, in tot.

 • Sole

  MR: “Sole… acord mereu o a doua șansă.”

  Asta e pe post de recunoastere a greselii pe care ai facut-o prin afirmatia “Ramo=Last” ? De ce nu ai facut de la inceput compararea ip-urilor ?

 • UNICA T

  Brahmacharya – este vorba de autocontrolul simturilor. Prin disciplinarea simturilor esti ferit de dependenta, rezulta un contact inteligent cu lumea materiala.

 • UNICA T

  uite de exemplu pentru azi cu postarile acestea multe eu am incalcat brahmacharya 🙂

 • Dyana

  Mihai, am citit parerea ta despre renasterea pe care o astepti de la MISA si nu iti dau dreptate. Ai plecat de prea multi ani de la cursul de yoga, nu cunosti care este realitatea acum. Situatia reala este ingrozitoare. Daca politia ar afla doar jumatate din ceea ce se intampla in realitate, Grieg si toti ceilalti coordonatori ai scolii ar fi arestati si condamnati imediat. Au transformat totul in afacere. Nu doar fetele muncesc pentru scoala, ci si barbatii. Si toata lumea implicata, de la coordonatori si pana la karmayoghini, este legata prin juraminte ingrozitoare, e viata, sanatatea si evolutia spirituala a respectivilor, sa nu divulge nimic din ceea ce cunosc sau fac. Juramintele spirituale au ajuns sa fie liantul care leaga oamenii impreuna la MISA. Ele actioneaza prin frica. Frica de a nu pati ceva, daca incalci juramantul. Aproape de fiecare data cand cineva pateste ceva rau (boala, accident, moarte), este dat de exemplu si se sugereaza ca acel lucru i s-a produs ca rezultat al incalcarii juramintelor facute. Este ingrozitor, oamenii traiesc intr-o frica continua. Si macar daca ar fi aparate cine stie ce secrete spirituale teribile ! Insa de obicei sunt aparate secretele liderilor (se jura sa nu se dezvaluie locatiile din strainatate), se jura pentru a nu fi dezvaluite afacerile financiare ale scolii, se jura de catre coordonatori (atunci cand sunt destituiti sau dati afara) ca nu vor divulga sau folosi in interes propriu informatiile legate de clientela MISA (mai ales in domeniul constructiilor si amenajarilor). Si se mai jura ca vor presta karma yoga ani de zile la MISA. Descinderile din 2004 au ajutat MISA sa se intinda in toata lumea. In prezent, MISA trimite la munca barbati si femei peste tot pe unde poate. Barbatii pleaca la munca prin grupul Mahavira, condus initial de Aurel Militaru, care a fost detronat de catre Remus Lomos si caruia i-a luat locul apoi Teodor Pop. Cam cu un an inainte sa moara in accident, Remus Lomos cazuse in dizgratie. Noii lideri ai grupului Mahavira il umileau in permanenta, cica pentru a-i diminua ego-ul. Il puneau sa faca plantoane, nu mai avea acces la parcul de masini al scolii, isi bateau joc de el si il frecau in fel si chip. Apoi, chestia cu accidentul. Remus conducea bine si ii placea sa conduca. In mod ironic, moartea i se trage tot de la… urina. Pe drum, a simtit nevoia sa faca pipi si in loc sa opreasca intr-o benzinarie, ca orice om educat, a tras la marginea drumului. Oare nu se mai putea tine o ora, ditamai virasul, care stapaneste shaktichalana mudra ? In fine, asa e karma, cand iti vine ceasul, nu mai ai de ales. Dupa ce a urinat si s-a intors la volan, a uitat sa se asigure la intrarea pe banda autostrazii, si au fost loviti de o duba care venea cu 140 de kilometri la ora.
  Grupul Mahavira are echipe de karmayoghini in mai multe tari. Sunt barbati care au fost prostiti sa jure ca vor munci pentru scoala chiar si cate 15 ani ! S-a ajuns la aceasta enormitate dupa ce liderii Mahavira i s-au plans lui Grieg ca oamenii stau o perioada, iar apoi pleaca sa munceasca pe cont propriu, iar scoala pierde bani. Asa ca au introdus juramantul ca nu pleaca sa munceasca independenti, ci numai pentru scoala. Iar Mahavira a devenit puternica financiar sub conducerea lui Theodor Pop. Doar anul trecut au cumparat 4 vile la marginea Costinestiului, langa terenul de spirala si cimitir (vilele verzi – 3 dintre ele sunt verzi). Acela a fost anul acesta la Costinesti cartierul general al mahavirasilor. Foarte putini dinntre cursantii sau ashramistii vechi au ramas in sistem. Majoritatea coordonatorilor vechi au fost inlocuiti de oameni noi, ceea ce dovedeste ca sistemul merge inainte in directia gresita a acumularii de bani, chiar daca la cursuri, in tabere si la spirale vin tot mai putini oameni. Pentru Grieg si ceilalti lideri, este suficient sa vina destui incat sa pastreze fluxul de oameni care vin sa munceasca pentru ei. Restul nu ii mai intereseaza. Ti-am scris toate astea ca sa intelegi ca la MISA nu se poate schimba nimic atita timp cit nu moare Grieg sau nu se coordoneaza politia din toata Europa sa ii aresteze in aceeasi clipa pe acesti infractori care au facut din yoga o acoperire pentru afacerile lor.

 • Neele

  @Dyana:
  “Pe drum, a simtit nevoia sa faca pipi si in loc sa opreasca intr-o benzinarie, ca orice om educat, a tras la marginea drumului. Oare nu se mai putea tine o ora, ditamai virasul, care stapaneste shaktichalana mudra ?”
  Tu vezi ce ai scris sau esti in meditatie?

 • MR

  The first method for estimating the intelligence of a ruler is to look at the men he has around him. – Niccolò Machiavelli, The Prince

 • MR

  Cat despre faptul ca la MISA oamenii sunt condusi mai lult prin frica de pedepse (vezi pedepsele divinie in cazul incalcarii juramintelor facure) decat de iubire, tot Machiavelli ne spune:it is much safer to be feared than loved because …love is preserved by the link of obligation which, owing to the baseness of men, is broken at every opportunity for their advantage; but fear preserves you by a dread of punishment which never fails.Niccolò Machiavelli, The Prince

 • EL TORO

  @DYANA . 100% adevarat . Imposibil de reformat aceasta afacere numita MISA . Yoga este ceva simplu . Faci niste tehnici in liniste , in retragerea unei camere si dupa ce iesi de acolo incerci cit de mult poti sa traiesti corect , onest , sa respecti semenul tau , sa nu-l minti ,manipulezi si folosesti ptr folosul tau personal . La ce sa ajuns la scoala aia NU mai are de-a face cu spiritul yoga decit f . putin , daca e sa comparam chiar si cu atitudinea din primii ani de dupa 90 . Nici macar ca atunci nu mai este . Starea aia sa dus de mult . Acu 90 % banu conteaza , hai nu 90 ci 55% si tot este ceva rau . Astia 5% sint de mult peste 50 . @MR. Dincolo de vorbarie ar fi interesant de detaliat cum vezi tu reformarea de care tot zici . In ce fel crezi ca se poate face , da ceva concret nu idei generale si mai ales de la cine gindesti tu ca poate porni o asa scinteie . Asta daca tot vrei sa te joci de-a subiectul refomarea MISA . FLAGG a spus perfect si daca ai vreun argument vzv de tot ce a zis el , spune-l repede . Si UNICA T a zis-o perfect . Zi frate pe romaneste ca nu sintem englezi . E bine ca sti engleza da noi sintem romani . Poti sa detaliezi vzv de ce te-am intrebat ? Ai o schema clara concreta in cap vzv de ideea de reformare pe care te-ai aruncat s-o trimbitezi grabit ? Si mai ales ce lider sau personaj din actuala MISA vezi tu capabil sa faca mobilizarea asta care e de domeniul fantasticului ?

 • Dan

  Ca va exista o reformare la MISA cred ca este din ce in ce mai clar. De ce? Pentru ca altfel nu se mai poate ! Asta e ceva care percepi ca va exista undeva in viitorul apropiat.

  Cum se va face asta …. e greu de stabilit acum, insa daca am trece peste rautatile cu care incepem orice argument atunci cand il luam pe nu se poate in brate si am porni de la imensul potential uman si spiritual al acestei scoli de yoga, ati vedea ca este imposibil altfel!

  De catre cine ? De catre cei ce sunt la curs, de la toate nivelele : cursanti, instructori , membri decizionali.

  Niciodata o reformare , o noua “aranjare” a unui proces nu s-a facut peste noapte si nici din afara lui. Atunci cand ceva trebuie schimbat ( chiar si in gandire sau in modul de abordare ) efortul depus este considerabil. Doar fleacurile sau schimbarile de fatada se pot realiza cat ai clipi din ochi , insa efectele profunde sunt zero.

  @EL TORO
  Nu e important daca MR stie cum trebuie sa se realizeze o reforma pentru ca schimbarea trebuie facuta din interior. Spre exemplu : daca nationala de fotbal nu joaca bine se pot gasi 2 milioane de ” antrenori ” care sa vina cu idei de joc , cu fotbalisti noi , etc , insa e doar o utopie ca ei pot face intradevar ceva semnificativ.

  Atat tu cat si ceilalti prieteni ai tai pe care i-ai mentionat : Flagg, Unica T , & co ar trebui , sa porniti de la ce a spus chiar MR :
  Însă ”cărămizile” edificiului MISA nu sunt bunurile materiale, ci oamenii din care este ea alcătuită.

  Schimbarea de la ei trebuie sa inceapa si ei trebuie sa o faca. Cei ce stau pe margine pot comenta orice , insa asta nu ajuta cu nimic pe care sunt ” pe scena” . Este exact situatia din fabula expusa de MR ” Musca la arat” .

 • prc

  “Foarte putini dinntre cursantii sau ashramistii vechi au ramas in sistem.”
  Asta nu o cred. In urma proceselor imaginea a avut de suferit masiv.

 • Carmenas

  @MR

  Draga Mihai dupa ce doar am urmarit tot ce s-a petrecut aici pe blogul tau, mi-am gasit putintel timp sa scriu si eu pe aici.
  Ce sa-ti spun decat ca intotdeauna adevarul este la mijloc! Cred ca si tu sti asta..Treaba cu reformarea nu este usoara. Nimeni si nimic nu se poate transforma atata timp cat nu se recunoaste ca ceva nu e in regula, ca exista probleme, ca exista deviatii. Eu cred ca aici este problema si sincer este o problema extinsa la nivel de Romania. Tot ceea ce se petrece este si datorita mentalitatii noastre comuniste, invechite. Eu am tot vorbit pe aici de reformare si am vorbit “ca televizorul”. In cercul prietenilor mei si atunci cand ceva mi s-a parut suspect mi-am exprimat clar si pe fata punctul de vedere criticand ceea ce se petrece. Cand am vazut contractul pe care il semneaza acum fetele ce participa la toate concursurile de gen Miss (nu sunt numai cele de la Costinesti ci sunt organizate si la nivel mai mic pe grupuri de shakti, pe orase), mi-am exprimat pe fata dezacordul fata de ce scria acolo si le-am spus pe fata fetelor care au si o viata sociala (au meserii care tin de legatura cu iesitul in public, comunicarea cu oamenii) sa nu semneze acest contract. Ce crezi ca s-a petrecut? Am fost perceputa ca si Oaia Neagra. In curand mi-am auzit vorbe de la colegi de-ai mei ca sunt anti-misa, deja unii incepusera sa ma ocoleasca. Si nu te gandi ca nu am dat si solutii, am spus cum ar trebui sa se procedeze ca sa fie schimbate anumite lucruri.
  Dincolo de acestea eu am fost toata viata o fire mai rebela, o persoana care nu si-a sacrificat niciodata libertatea interioara dar nici cea exterioara pentru nimeni si nimic. Asta m-a salvat de fanatism, m-a facut sa aleg din tot ce mi s-a oferit in viata exact ce am simtit si am crezut ca mi se potriveste.
  Dupa cum am mai spus odata aici, mi-am dat seama ca deocamdata nimic nu se poate schimba la cursul Misa si am hotarat sa plec de la acesta. Acest curs nu ma mai reprezinta pentru ca a devenit o AFACERE. Nu as fi avut nimic impotriva la tot ceea ce se petrece daca de la inceput mi s-ar fi spus: da dom’le avem niste specializari si vrem sa facem niste cursuri sa scoatem si bani si sa ne facem si meseria. Daca de la inceput ar fi fost precum niste cursuri de NLP sau dezvoltare personala, dans terapeutic (sau de alt gen) etc…, atunci nu ar fi fost nicio problema. Dar ni s-a servit o minciuna foarte frumos ambalata. Ambalata in tone de spiritualitate, de conferinte interminabile, de sexualitate “tantrica” (a se citi cu ghilimelele de rigoare), de tehnici in premiera mondiala, de cat de grozavi suntem noi si suntem unici pe planeta… Stii si tu vorba aia “Afara e vopsit gardul si-nauntru-i leopardul”. Cam asta s-a dezvoltat la Misa si odata cu acestea a crescut si egoul oamenilor. Altii au de castigat de pe urma celorlati, cei putini de pe urma celor multi, dupa formula binecunoscuta in societate de stapani si sclavi. Si cei putini au stiut exact cum sa-i inlantuie pe cei multi, li s-a spus ca sunt unici pe planeta, li s-a spus ca viata spirituala e cea mai importanta in detrimentul vietii sociale, li s-a oferit strictul necesar pentru a fi prinsi intr-un cerc din care nu mai pot iesi. Frica de a nu fi renegat de ceilalti, de a iesi de pe “calea spirituala”, de a pierde “mantuirea”, ïntegrarea”, toate acestea nu fac decat sa-i faca pe oameni din ce in ce mai dependenti.
  Tocmai ma hotarasem sa nu mai vin la curs din toamna si ce crezi ca ma apuc sa fac? Am deschis Misa tv Live in ziua de 27 august dupa hiatus ca sa aud si eu ce subiect are conferinta pe care a trimis-o Grieg (conferinta a inceput pe la ora 22.15) si sa ascult putin din ea. Eiii si “surpriza”(de fapt ma gandeam ca va fi ceva de genul dar nu stiam ce ambalaj va avea!!) conferinta a fost despre “Saturatia spirituala”. Se ajungea binenteles la ideea ca daca parasesti “calea spirituala”= “cursul Misa”, esti pierdut pentru totdeauna. Cand am auzit ca cei care parasesc cursul sunt “prosti, ticalosi si agresivi”si ca”se face comparatie cu infestarea cu virusul rabic apropo de virusul Saturatiei spirituale, in acel moment mi-am spus ca alegerea mea de a parasi cursul este fff buna. Acele lucruri pe care le-am auzit in acea conferinta nu tineau de spiritualitate, ele strigau de fapt disperarea prin care trec cei care in acest moment conduc Misa, disperarea de a nu pierde cursantii.
  Asa ca in acest context si prin felul in care merg lucrurile in continuare, sincer eu cred ca tu Mihai vrei sa te lupti cu morile de vant. Probabil ca iti place postura de Don Quijote sau poate ai samanta de Hamlet in tine. Daca nu se recunoaste din interiorul Misa si macar de catre cativa lideri ca sunt probleme, reforma este doar un vis frumos, o iluzie din care te vei trezi la un moment dat.

 • Vera

  Daca este adevarat ce spune Dyana, atunci este vorba despre manipulare diabolica. Si totusi, spovedania si ajutorul unui preot cu har care sa faca niste slujbe de dezlegari este o solutie pentru cei care traiesc sub teroarea acestor juraminte si isi doresc sa scape.

 • MR

  @Dyana
  Imi pare rau sa aud ca oamenii au decazut atat de jos in ultima vreme, la MISA. Cineva spunea ca societatea umana ideala nu are legi si pedepse, caci nu este nevoie de ele. Cu cat un grup de oameni devine mai putin moral si elevat, cu atat el are nevoie de mai multe reguli si pedepse. Statele civilizare au putine pedepse si constrangeri, pentru ca cetatenii inteleg sa se comporte civilizat. Statele necivilizate au o multime de legi, reguli si pedepse, pentru a mentine cat de cat ordinea sociala la marginea haosului.
  La fel si cu MISA. La inceputuri, nu erau reguli, apoi au aparut cateva, iar acum sunt reguli, constrangeri (juraminte) si pedepse la tot pasul, semn ca oamenii au decazut ca grup.

  @Carmenas,
  ma intrebi pe ce ma bazez ? Iti spun eu pe ce. Pe justitie. Atat cea omeneasca cat si cea divina. Si pe discernamantul oamenilor, care se vor prinde pana la urma ca sunt manipulati si folositi.
  Dupa ce se va termina si procesul de la Cluj iar MISA va fi decapitata, le va fi foarte greu sa mai actioneze din clandestinitate. Atunci va fi un moment de cotitura, in care cei vechi care am pastrat pur idealul de a face doar yoga, va trebui sa salvam ceea ce au lasat in urma asa-zisii lideri. Sunt convins ca, asa cum vechii cursanti intra aici si citesc, de dragul vremurilor trecute, la fel vor fi interesati de continuarea practicii yoga intr-o scoala de yoga traditionala, autentica, fara excesele, aberatiile si minciunile de la MISA.

 • EL TORO

  @DAN .-Comentatorii respectivi nu fac altceva decât să înșire lungul pomelnic de rele și nedreptăți făcute de Gregorian Bivolaru și vip-urile din jurul lui, fără a argumenta la modul concret și logic de ce nu s-ar putea reforma MISA -.(MR) Dupa cum scrii iar bati cimpii . Flagg a argumentat excelent , concret si mai mult decit logic de ce nu se va reforma MISA in veci . Dyana iar a prezentat situatia care este simpla si clara numai ptr tine si RAPCEA nu este . Daca MR a aruncat ideea de refomare a MISA atunci corect si de bun simt este sa vina si cu argumente logice si concrete despre modul in care se face asa ceva . El e avocat dar vad ca tu scrii ca si cum el nu se poate descurca singur . E major si vaccinat , asadar lasa-l sa explice singur concret si logic cum se va face aceasta reformare . @MR .Nu venii cu o idee generala , vino cu solutii concrete si logice ,adica exact cu ce acuzi tu in deridere de pe o pozitie superioara ca cei ca mine nu vin . Esti in stare sa vii cu ceva concret si logic in afara unei ideei generale si nerealiste ? Sau ai aruncat ideea asta doar ca sa umpli pagini cu subiecte si apoi imbecilii sa comenteze iar tu sa spui superior ca nu vin cu argumente concrete si logice ? @dan. Nu e important daca MR stie sau nu despre cum se va face asta ? Pai atunci despre ce vorbim ? Sa ne aflam in treaba ? Tu DANUTE de ce vorbesti sa nu adormi ? Din contra , trebuie sa stie exact ce si cum daca tot se da cunoscator si initiator al unei astfel de schimbari . Daca dupa mintea ta – nu trebuie sa stie …..- atunci taceti din gura si nu mai vorbiti ca sa aveti subiecte ptr prosti , nu mai oracaiti ca nu vine lumea cu argumente logice si concrete dupa cum chiar lui RAPCEA ii place sa afirme . El este fara argumente logice si concrete iar tu nu faci decit sa ii tii paltonu . Vorbiti ca desteptii , faceti pe desteptii si cind FLAGG de ex. aduce argumente vine un ametit ca tine sa cotcodaceasca . Nici macar nu ai citit ce a zis FLAGG altfel ai fi priceput ceva . Vorbesti doar sa treaca timpul si faci si pe desteptul . Jenibil .

 • Carmenas

  @MR
  Sa dea D-zeu sa fie asa Mihai! Poate in ceasul al 20-lea cand lucrurile vor atinge un punct culminant, cand le va ajunge oamenilor “cutitul la os” cum se spune, poate atunci se va petrece minunea…

 • EL TORO

  @MR . Am inteles-o p-asta cu decapitarea MISA . Pai nu tu esti ala care spune ca -Scriu acest articol în urma nenumăratelor atacuri îndârjite ale unora împotriva ideii că se mai poate salva ceva din MISA, că e musai ca MISA să fie sortită distrugerii. – ? Tu vb de decapitarea MISA si tot tu afirmi ca imbecilii considera ca e musai ca MISA sa fie sortita distrugerii . Bai nene ce e in capul tau ? S-o lasam pe asta … , dar spune pe cine vezi drept un catalizator spiritual f. carismatic si cu prezenta in jurul caruia cei ramasi dupa decapitarea MISA ,cum iti place sa zici , sa se reuneasca dupa decapitarea scolii ? Zi concret un nume . Poti ? De unde apare o asa prezenta speciala care sa aiba puterea de a reuni oamenii ? Esti tu ala? Deci tu esti sigur ca MISA va fi decapitata ? Interesant . Cine e omul ala care sa stea in fata celor ramasi si sa inspire increderea aia fara de care nu se poate tine un grup ? Cred sincer ca tu vb de ceva care ti-ar placea sa fie dintr-o nostalgie si dintr-o nevoie acuta de a te regasii intr-un grup spiritual ca sa ai o identitate fara de care te simti pierdut . Altfel nu ti-ai bate capul cu nevoia psihologica data de continuitatea unui grup . Ai gasii in GURU si ai fi cu el in interior .

 • EL TORO

  Oamenii pleaca la scurt timp de la KY si incep sa munceasca ptr ei ptr ca asta e instinctu care ii face sa ia decizia corecta . Realizeaza cumva ca nu pot sa traisca nici pe departe independent in conditiile de acolo . Instinctul asta de a pleca e natural , firesc , nici vorba sa fie ceva ciudat . Ciudat e sa te blochezi in sistemul lor . De ce oare sefimea nu traieste identic cu orice ashramist , in conditiile alea ? De ce sefimea traieste la alt nivel material ? De ce , de ce , de ce ? Poate vreun sef sa raspunda la intrebarea asta? Din impresia asta egotica ca fiind sefut i se cuvine mai mult material si avantaje iau nastere straturile sociale in MISA : clasa conducatoare si condusa . Asa se socializeaza -degradeaza aceasta miscare spirituala . E simplu de vazut greseala, dar e tentant sa iti imaginezi ca esti mai special decit fratele tau de linga tine , care in curind nu mai e demult frate ci un KY iar tu ca sefut esti deja vip . Ar putea f. usor sa lase deoparte impresia asta de mai cu mot si sa ramina cu picioarele pe pamint si sa-si vada doar de yoga . Vorba lui DALAI LAMA : sint un simplu calugar budist . Dar vor sa apuce , sa inhate , sa devina si sa conduca . Se simt speciali uitind usor simplitatea unui yoghin din INDIA .

 • Django

  Să spun și eu ce cred.

  Probabil că MISA o să se reformeze sau când o să moară Bivolaru, sau când o să fie un număr suficient de mare de oameni care să aibă curajul să accepte în interiorul lor faptul că poate Bivolaru nu e iluminat, că evoluția spirituală nu are treabă cu Bivolaru, că yoghinul nu se cunoaște doar după stări, ci și după fapte, după cum își tratează semenii (respect, omenie, bun simț, chestii de astea). Când o să fie mulți oameni care vor gândi în acest mod, deci care se vor elibera de dependența de Bivolaru, poate că o să se schimbe ceva acolo.

  Problema este că oamenii care se trezesc o fac pe rând și preferă să se lase de curs sau să închidă ochii (au legături acolo: afective, sexuale, materiale). Restul, destul de mulți, e compus din escroci, care au interes să întrețină iluzia și naivi (carne de tun).

  Dar să presupunem că are loc reformarea asta. Bivolaru, Cojocaru, Stoian și ceilalți sunt trecuți pe dreapta (în anul 1). Apar alte probleme: corectarea greșelilor de predare (sunt multe), adoptarea unei atitudini vindecătoare în relațiile de cuplu (cuplu închis sau, dacă e deschis, să fie multă delicatețe acolo), criteriile de alegere a liderilor (să aibă o școală tradițională autentică în spate: Shivananda etc., să nu fie curvar, să respecte yama și niyama), continența sexuală ( medicina tibetană are un punct de vedere diferit despre asta) și altele.

  Mie mi se pare foarte greu. Mai ușor e să te lași de MISA și să te apuci de o cale spirituală deja bătătorită, cu maeștri autentici, iluminați recunoscuți.

 • AntiMisa

  Django, subscriu….mai bine dărâmi o șandrama și construiești în locul ei o casă nouă, normală.

 • Flagg

  @AntiMisa
  mai bine dărâmi o șandrama și construiești în locul ei o casă nouă

  In cazul asta “sandramaua” e foarte rezistenta(s-a vazut asta la spirala de hiatus de anul asta), asa ca pica varianta indicata de tine. “Sandramaua” o sa mai stea in picioare ani buni de acum incolo, fie ca iti place chestia asta, fie ca nu.
  Iar cand o “sandrama” nu pica cu totul, atunci vrei, nu vrei, trebuie sa o consolidezi ca macar sa nu pice bucati din ea in capetele trecatorilor de pe trotuar.

  S-ar putea sa nu iti placa deloc lucrul asta, dar tot varianta unei reforme pornita din interior ar fi aia necesara in conditiile asta. In privinta asta MR are perfecta dreptate.
  Numai ca eu nu vad cam cine ar mai putea realiza asa ceva in conditiile in care, de ani de zile, cum se ridica vreun instructor mai indraznet sa comenteze ceva, imediat dupa aia il vezi cum zboara din miscare. Narcis, Trandafirii, Virgil Calin… toti au zburat rapid din miscare, fara sa reuseasca sa schimbe pana la urma ceva in miscarea-mama(acum fiecare dintre cei mentionati o avea pacatele si defectele lui, dar nu asta e important acum).

  Am impresia ca MR spera ca dupa niste presupuse condamnari in dosarul de la Cluj sa se “elibereze terenul” cumva, astfel incat sa poata iesi in fata niste noi lideri care sa realizeze reforma. Dar de unde ar putea sa apara respectivii? In privinta asta eu sunt mult mai pesimist decat el, desi sunt de acord cu el ca asa ceva ar fi bine sa se intample.

 • Flagg

  Precizare
  Cam spuneam ca “asa ceva ar fi bine sa se intample” ma refeream la manifestarea unei eventuale reforme din interior in general, pusa in practica de lideri noi, indiferent de circumstantele particulare in care ar putea ea avea loc.
  Nu ma refeream la anumite rezultate care ar putea apare la incheierea procesului de la Cluj – in privinta asta nu ma bag sa emit nici dorinte si nici previziuni.

 • EL TORO

  gb( GIGGA BITTI ) mereu a dat-o p-asta ca au vrut sa-i fure scoala . Ori de cite ori a zis cineva sa lase smecheriile a bagat vrajeala ca-i fura lui scoala . Apoi cind respectivul a plecat nici atunci nu a fost multumit si nu la lasat in pace . In definitv ce a vrut CLAUDIU ? A vrut sa il faca pe gb sa renunte la toate cioranelile care se faceau si de care nu era strain , asta a vrut si nimic altceva . Apropo , mai e cineva care se crede sanatos la cap si care sa nu realizeze ca asta a fost motivul real despartirii lui CLAUDIU si nu numai ? Poate cineva sa mai creada ca el este strain de tot ce se face ? El tot timpul o da ca vor sa ii fure scoala , dar nici dupa ce ala la implorat sa lase smecheriile , nu sa lasat de ele . Azi (vezi DYANA ) continua aceleasi practici care nu se regasesc in nici un tratat traditional de yoga si in nici o alta carte sfinta gen BIBLIA . Din contra , toate combat apucaturile smecheresti . In concluzie trebuie stiut foarte clar si sa nu mai fie uitat adevarul despre despartirea masiva a grupului fondator de scoala : nu au vrut sa ii fure nimic lui gb , ci doar sa inceteze smecheriile definitiv . Urit e ce face el ,dupa ce oamenii pleaca si isi vad de viata asa cum pot ei , el tot nu ternmina conflictul si il intretine intr-un mod urit . Face o smecherie ptr cei slabi de inger si o da p-aia cu – cei care pleaca din scoala lui sint demonici bla bla bla- . Nu te lasa frate asta sa iti vezi de viata nici dupa ce te duci in drumul tau . El vrea ca sa tina oamenii in tarc si sa munceasca ptr el . ALTCEVA NU VREA . ISUS zice ca gb ar trebui sa-si binecuvinteze dusmanii iar gb ce face in schimb ? Te da frate in judecata ca ai indraznit sa scoti la iveala smecheriile si ca esti pe fata si nu mai vrei sa fii ascuns cum vrea el . La el totul se face pe ascuns . E un om ascuns cum a fost toata viata lui . Nu suporta pe nimeni care ii zice in fata ce are de zis . Cei care au ramasdin vecgea garda de la inceput sint oameni slabi care nici macar curajul sa isi ia viata singuri in miini nu-l au in schimb predau yoga chipurile . Claudiu a avut singe in el si si-a luat viata in miinile lui ducindu-se singur pe drumul lui ptr ca e puternic . Si oamenii obisnuiti care nu sint la yoga au curaj sa mearga pe drumul lor numai cei citiva ramasi de pe vremuri nu sint in stare sa traisca pe picioarele lor nu material cit psiholgic . Si stau acolo mai departe crezind ca sint speciali , accepta orice vine de la nasul lor si musca pe oricine spre care latra ala . Oricit as vrea nu pot sa am respect fata de astfel de indivizi . Tot ce pot ei sa faca este sa te intimideze ptr ca au resurse si destui adormiti in jur ,dar respectul ala natural spontan nu mai exista . Abia astept rez de la CLUJ . Nu le doresc nimic rau dar vreau sa vad pe unde vor scoate camasa daca nu e cum viseaza ei . Un lucru e cert , nimic nici o smecherie nu dureaza vesnic , pina la urma te afla toata lumea si decazi jalnic in ochii oamenilor . Cit de nebun sa fii sa nu realizezi acest lucru inevitabil? Narcis a fost capabil si si-a facut scoala , asa cum e , da a ajuns pe picioarele lui . Deci nimeni nu a vrut sa-i fure baiatului jucaria , degeaba a tipat mereu cit a putut . Nu mai tipa nene gb (GIGGA BITII) ca tipi fals . Nu te mai crede nimeni . Ce-o sa faci daca pierzi jucaria ? Perucii , ceva ? Sa-ti ajute DUMENZEU da nu te vad bine . Daca ar fi sa-i reprosez acestui om ceva ra fi un singur lucru: de ce nu te-ai dus tu sa faci tot ce le-ai prostit pe alea sa faca pe coclauri aiurea ? Asa era onest din partea ta , dar ai tu cuvint , onestitate ? Ai o lae . Tot timpul disimulezi , esti cu diversiuni fata de toata lumea . Ai macar un singur prieten care sa fi ramas linga tine si pe care sa nu-l fi izgonit urit cum ai facut cu toti cei care ti-au fopst aproape ? E greu de crezut ca exista macar 1 . Vorbesti de prietenie da nu ai nici un prieten ptr care sa sari tu insuti in foc ptr el . Vorbesti ca esti eternul indragostit da nu ai fost niciodata capabil sa ai nici macar o singura relatie cu o femeie matura . Vorbesti de curaj , da te-ai facut femeie cind trebuia sa stai drept ca un barbat . Si ceri oamenilor sa fie cum tu nu esti in stare sa fii . Vorbesti de bun simt , adevar da minti , disimulezi cu absolut toata lumea . Esti varza .

 • EL TORO

  Daca decizia de la CLUJ va fi defavorabila lor atunci e greu tata , greu de tot . Ideea e ca cel mai bine este sa fii la locul tau sa nu risti linistea pe nimic . Pina la urma ce vrem sa obtinem din yoga asta , daca nu liniste ? Nu averi materiale , ci liniste.

 • prc

  Pe Gregorian l-a consacrat ca lider cultul personalitatii practicat de nucleul practicantilor vechi.
  Multi din nucleul vechi au iesit si au acum propriile lor scoli de yoga iar cei ramasi nu cred ca mai pot trezi emotiile necesare adorarii unui lider.
  E curios ca din toate femeile initiate direct de Gregorian in tantra nu am auzit de niciuna ca ar fi maestra tantrica.
  Avem de-a face cu niste epigoni care nu trezesc admiratia necesara unui cult al liderului.
  Multi dintre cei care acum sustin aducerea unui maestru autentic strain au practicat tehnicile predate la MISA.
  E evident ca daca practica anterioara nu i-a impiedicat sa progreseze catre alti maestrii nu are niciun sens ca aceasta sa fie schimbata.
  E practica specifica MISA – originala sau nu traditionala sau nu dar are amprenta MISA.
  Mai degraba ar sintetiza practicile specifice MISA si ar face un motiv de mandrie din ele.
  Ar putea sa branduiasca o “traditie MISA” si la momentul potrivit sa apara si liderul providential menit sa continue traditia.
  De 25 de ani nu-i mai impiedica nimeni pe maestrii traditionali autentici straini sa vina aici.
  De ce oare n-au aparut?
  Luasera maestrii romani toti doritorii de spiritualitate orientala sau, mai degraba, luasera tot cascavalul si caimacul?

 • prc

  Si-ar rezolva multe pacate potentiale popularizand o avertizare de genul:
  – unii dintre practicanti au ajuns sa urasca miscarea din urmatoarele motive :
  1,2,…
  Asadar, va rugam sa treceti prin propriile filtre toate ideile, actiunile si sperantele dumneavoastra.
  Va rugam sa ne sesizati orice comportament care vi se pare abuziv/ilegal si precizam ca aveti oricand libertatea de a actiona dupa cum considerati.

 • Intenselight

  @prc

  “De 25 de ani nu-i mai impiedica nimeni pe maestrii traditionali autentici straini sa vina aici.
  De ce oare n-au aparut?”

  Nu e treaba lor sa vina aici. E treaba ta sa mergi sa ii cauti. In plus, unii au si venit deja si sunt aici:

  http://dzogchen.ro/ro/despre-invatator

 • prc

  Multumesc pentru link.
  E bine ca oamenii sa aiba informatii pentru a putea sa aleaga bine.
  Ce are scoala aceea in plus fata de MISA sunt, printre multe altele, recunoasterea internationala si o imagine curata.
  Sa nu uitam ca un eliberat (Gregorian e eliberat in credinta unora) nu ere bariere, asadar nici bariere morale.
  Asadar imaginea curata/morala nu e necesara – un eliberat nu are nevoie de imagine curata, murdara sau cum o fi.
  Mai ramane recunoasterea internationala – care e greu de concurat dupa doar cateva zeci de ani in vreme ce exista transmisii din generatie in generatie de sute sau poate mii de ani.
  Are cineva si un link video cu cineva de acolo care sa-si dovedeasca rezultatele practicii.
  E vorba de o transmisie de sute de ani.
  Scrie prin carti de yoga ca daca ajungi la un anumit nivel dobandesti puteri (siddhi).
  O demonstratie de levitatie si cateva secunde de invizibilitate macar.
  Un neofit poate sa ceara rezultate vizibile si verificabile.
  Sau e nevoie si aici, la fel ca in alte practici, ca mai intai sa crezi orbeste in maestru pentru a putea sa-l intelegi?
  Sunt convins ca scoala din linkul dat de tine e fundamental deosebita de MISA.
  Totusi se aseamana in privinta puterilor siddhi.
  Nici la MISA nu am vazut pe cineva pe youtube sa leviteze sau sa devina invizibil.
  Ma bucur insa ca exista posibilitatea alegerii mai multor cai.

 • Neele

  http://www.sgi.org/. Mai multe detalii pe site. Nu stiu ce inseamna Sokka Gakkai. Hahaha!

 • Neele

  @Brahman:
  Da cu Siva inainte! N-am timp nici de sgi nici de alde voi. Bazaiala fara rost. In sfarsit, de ce nu?

 • Django

  @Brahman, știam de Ribhu Gita, însă nu m-am complicat să citesc toată cartea. Prefer esența ei:

  http://bhagavan-ramana.org/essenceofribhugita.html

  E o carte de căpătâi, plină de înțelepciune. E impresionant că Shivarahasya Purana, din care face parte și Ribhu Gita, ar fi apărut (probabil în formă orală) acum 7000 de ani.

  Apropo, suntem off-topic.

 • @Neele
  Sa inteleg faptul ca afimatiile lui Papaji si ale lui Ramana sunt pentru tine doar bazaiala?

 • @Django
  Frumos linkul, nu stiam de el:D
  Ce importanta are cand a aparut? Ieri, acum 7000 de ani sau acum 15.000? Esenta conteaza, ca tot mi-ai dat linkul respectiv cu Ramana.

 • Neele

  @Brahman:
  Iti cauti prozeliti iar eu sunt cel mai nepotrivit personaj, daca n-ai inteles pana acum.
  Asadar, daca ai o urgenta, suna la urgente!
  Simplu ca Buna ziua!

  @MR: Din cauza ta o sa-mi creasca coada de sirena de la consumul de Chlorella. Daca ajung verde la fata de la alge, o sa zica familia ca m-am coclit. Hahaha!

 • @Neele
  Relax cu prozelitii, daca atat ai inteles tu din ce am postat, ignora-ma!

 • Django

  [Ce importanta are cand a aparut?]

  N-am zis că e important, ci că e impresionant. Se estimează că erau doar 7 milioane de oameni. Omenirea era încă în neolitic, adică în ultima fază a epocii de piatră. De-abia se făcea trecerea de la comunitățile de vânători și de culegători la comunitățile agricole. De-abia apăruse roata (bineînțeles că de piatră). Ei, în condițiile astea, să vorbești de Sine, de diferite tipuri de samadhi, de stabilizarea centrării în Sine, de sat-chit-ananda mi se pare impresionant.

 • Django

  [Ce importanta are cand a aparut?]

  N-am zis că e important, ci că e impresionant. Se estimează că erau doar 7 milioane de oameni. Omenirea era încă în neolitic, adică în ultima fază a epocii de piatră. De-abia se făcea trecerea de la comunitățile de vânători și de culegători la comunitățile agricole. De-abia apăruse roata (bineînțeles că de piatră). Ei, în condițiile astea, să vorbești de Sine, de diferite tipuri de samadhi, de stabilizarea centrării în Sine, de sat-chit-ananda mi se pare impresionant.

 • Asta pentru ca tu presupui ca oamenii de atunci erau niste inapoiati. Dar exact ce si cum erau nu stie nimeni, sunt doar niste simple presupuneri despre ce era acum 7000 de ani. Oricum, dinoclo de asta este irelevant. Mesajul este important. (I am Brahman.)

 • zars

  @Neele
  Te plictisesti pe aici?:)

 • Django

  [Asta pentru ca tu presupui ca oamenii de atunci erau niste inapoiati.]

  Nu neapărat. Mă miram cu mintea omului modern. Modernitatea e excesul lipsei celor nevăzute, spunea Patapievici (de citit „Omul recent” sau, pentru cei care nu au timp, eseul „Rațiunea rezonabilă”). Erau înapoiați tehnologic, însă stăteau bine cu cunoașterea superioară. „Organul” cu care percepeau adevărul, de care vorbește Platon, nu era în adormire, ca la moderni. De ce e în adormire acum? Pentru că omul modern e omul devenirii. Nu mai e omul ființării. Omul de azi substituie cunoașterea tehnologică cunoașterii superioare. De prin secolul al XVII-lea, de fapt. Așa se explică numărul mare de oameni „deștepți” care comentează pe net. :))

  [Oricum, dinoclo de asta este irelevant. Mesajul este important. (I am Brahman.)]

  De acord.

  Iar suntem off-topic. :))

 • Neele

  @zars:
  Nu stiu ce sa zic. Am propriile probleme ca sa ma mai ocup si de problemele altora. Cum ii explic de exemplu unui buddhist ca atunci cand i se spune “God bless you!” trebuie sa o ia ca o urare de bine si nu ca un afront?

 • zars

  @Neele
  Prima data e bine sa-ti explici singur chestia asta.Apoi,daca mai ai chef sa trollezi aiurea pe aici,o sa avem probleme:)

 • Neele

  zars:
  Nu-mi placi. Punct. Baneaza-ma!

 • Neele

  @zars:
  Si inca ceva. Nu mai da cu zambete false ca nu tin de nimic. Nu stii sa spui un Multumesc! si nu stii sa spui un Buna ziua! Ai ceea ce se cheama neto-cultura. Asa ca baneaza-ma!
  http://www.exmisa.org/

 • MR

  Mi-sa atras atentia de catre unii cursanti MISA, ca s-a dat drumul la comentarii pe site-ul yogaesoteric, ca dovada fiind comentariile critice publicate in ultima vreme http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8050
  Deci, iata ca se poate ! O fi murit tatuca Stalin din marele Imperiu Sovietic Yoghin !?
  Jos Dictatura ! Traiasca libertatea de gandire si de exprimare !

 • Dyana

  Un mic rezumat al evenimentelor notabile din tabara:
  – Grieg a trimis un material prin care a infierat consumul de droguri de la cursuri (in special in strainatate). L-a nominalizat pe Mihai Stoian care are un grup cu care consuma diverse plante sau preparate gen ayahuasca, la fel si pe Eugen Martz si alti doi cursanti din Romania, despre care zice ca se stie ca vand droguri sau compusi pentru prepararea ayahuascai. Probabil ca l-a lovit pe Stoian pentru ca se ridica prea tare si ameninta sa ii stirbeasca autoritatea de lider spiritual, in ochii cursantilor fiind vazut ca un fel de succesor in cadrul scolii. Deci, l-a aranjat si pe Stoian la locul lui.
  – A lansat un apel catre cursanti sa nu se mai imprumute unii de la altii de bani. A nominalizat cateva cazuri concrete de rai platnici. Interesant fenomenul, si mai ales sfatul dat de Grieg. Probabil că este specific starii de fraternitate spirituala si intrajutorare din școala Kaula, sau poate din gruparea Trika ?! Abhinavagupta ar fi gelos pe un asemenea nivel spiritual al Scolii de Yoga MISA !
  – Grieg i-a blamat pe cei ce pleaca de la cursurile de yoga catre cursurile de samanism, care par sa fie in voga in aceasta perioada. A spus ca dimpotriva, cei de la samanism ar trebui sa vina catre yoga de la MISA, unde exista mult mai multa informatie de valoare.
  – A fost pusa o conferinta despre starea de saturatie spirituala, a fost reannoit bau-baul cu faza ”daca pleci de la MISA inseamna ca ai decazut spiritual, demonii te-au deturnat de la calea spirituala, etc.” Dupa reactia celor din jur (plictiseala, cascat, iesit din cort), se pare ca nu mai sunt prea multi cei care inghit gogorita cu saturatia.
  – Ceva s-a miscat in MISA in urma publicarii articolului lui Mihai Rapcea despre Remus. Yogaesoteric a publicat si ea primul necrolog despre un lider MISA. Activitatea lui Remus Lomos a fost elogiata intr-un remember decent, semnat colectiv de catre membrii grupului MahaVira.

 • Dyana

  Si ultimele vesti despre dosarul de la cluj. Agitatie mare la ultima sedinta cu cei de la biroul juridic MISA. Dosarul se apropie de final, mai sunt cam 20 de persoane de audiat, iar judecatoarea pare ca vrea sa accelereze judecata. Cei inculpati in dosar se cam agita in ideea ca vor fi condamnati iar gratierea promisa de PSD nu mai vine. In plus, le-a cazut moralul cand au aflat ca traficul de persoane nu se gratiaza.

 • ananda

  Si a mai fost si conferinta cu polyamorul, cine stie ceva nouatati de acolo?

 • Mihai

  Referitor la consumul de droguri la curs Grieg a atras atentia ca este caz de puscarie daca sunt prinsi… si a dat si nume : grupul condus de Daniel Radut din Pipera : Cristina Predescu, Nadia Cupsa si iubitul ei, fata lui Daniel Radut – Amy, protejata lui Grieg ,cea care a dat foc anul asta la Templul de pe Focsani si n a patit nimic, sa vedem cit o mai lasa nepedepsita pentru timpeniile pe care le face pe cind altii sunt pedepsiti pt cele mai marunte lucruri…

  Tot la droguri la citat si pe instructorul din Portugalia Mahalayananda amicul lui Stoian si al nevestei lui.
  Acum daca s a facut public consumul de droguri la curs cu nume si exista confirmarea inregistrata cu nume cu tot a lui Grieg, asta poate fii folosita ca dovada de divizia antidrog sa i salte????

  Referitor la imprumut a punctat ca barbatii iau bani de la femei si profita de pe urma lor si a citat citeva cazuri dar si o instructoare – Roxana Anghel care la jecmanit pe un strain de vreo 12000 de euro sa i achite garsoniera si sa i o mobileze chipurile ca iin schimb ii preda un curs de yoga pe luna si n a predat nici un minut si omul s a plins la Grieg…