prezentare rapcea.ro: articolul de mai jos, preluat de pe vice.ro, zugrvește perfect tipologiile comentatorului hater. Este uimitor ct de bine a reușit autorulIsaac Ionescus descrie fauna și flora care colcia deunzi pe-aici, tocndu-m mrunt. Zmbiți vrog, dragi comentatori. V-am adus oglinda 🙂

Pentru mine, cea mai plcut activitate din publicistic e s citesc comentariile. Da, scrisul, senzația de faim de 15 minute, fetele care m adaug pe Facebook și banii sunt toate foarte frumoase, dar adevrata plcere apare cnd dau scrollez peste prerile anonimilor din toate colțurile țrii. De exemplu, cnd am citit comentariile de la articolul sta cuhomofobia, scris de mine, am petrecut cea mai euforic jumtate de or din sptmna aia. Rsul a fost ca un premiu.

Dar eu sunt junior n domeniu și abia am apucat s gust din relaționarea cu publicul larg. Exist mulți alți scriitori, jurnaliști, bloggeri cu experienț care de ani buni s-au obișnuit s exprime un punct de vedere pertinent sau amuzant ntr-un mod coerent și s primeasc replici care nu au sens n niciun dialect de pe fața Pmntului. Revoluția online-ului și a secțiunii de comentarii ne-a permis s ne convingem c marea majoritate a oamenilor sunt cu un pic mai deștepți dect un babuin dresat. Trim o nou er, n care oameni cu autoritate și un cuvnt de spus se afl la doar cțiva pixeli distanț de rude directe de-a lor pe linie evolutiv. Ce frumos.

Cu haterii care expun o critic argumentat și dau diss cu stil, n-am o problem. O felicitare entuziast și agramt cu cinci semne de exclamare sau o remarc despre masonii reptilieni sunt vag hazlii, dar nu se compar niciodat cu hohotele de rs strnite de un hater prost, care te face nemernic, pentru c l depșește discuția. I-am mprțit pe tipologii.

HATERUL PARALEL

E haterul care rateaz fundamental esența opiniei exprimate și care se leag de ceva absolut irelevant din articol. De tonul unei jumtți de propoziții sau de o referinț la Mihai Eminescu care l-a afectat. Pentru c e fan Mihai Eminescu și nu permit s se ating nimnui de el, nici mcar cu vrful alegoriei. Chiar dac era de acord cu tot restul articolului, referința la Mihai Eminescu l-a ntors cu 180 de grade și acum e verde de ciud. E atta de prost. Haterul paralel e cel care o s se ia de mine n comentarii c folosesc consecutiv termenii de ”gen” și ”specie” pentru a descrie categoriile de hateri, deși toat lumea știe c n biologie sunt termeni de ierarhii diferite.

HATERUL PURIST

Haterul purist este o tipologie aparte. nrudit cu haterul paralel, el nu este dect o subspecie a acestuia axat pe semantic. Avnd o fracție zecimal din studiile și nțelegerea asupra lumii a autorului, haterul purist se arunc n verv la fiecare text nou publicat dup greșeli precum virgule puse aiurea sau construcții interșanjabile. Odat ce gsește una, o desconspir fastuos și superior, ntr-un comentariu semiincoerent, agramat și fr diacritice. Cel mai probabil face asta pentru c l urște personal pe autor, dar nu-i gsește nicio greșeal de argumentare. Cnd nu vede nimic, e furios-mocnit. ns, fiți pe faz. La primul punct și virgul care se potrivește mai bine n context dect dou puncte, haterul purist va aprea pe calul alb al limbii romne cu victoria-n brațe.

HATERUL LITERAL

Haterul literal nu gust noțiuni precum ironia sau cinismul amar și ia orice bloc de text drept o nșiruire de informații absolut autentice pentru autor. Captiv ntr-o bul restrns de adevruri fundamentale, de genul „e ru s mori” și ”e bine s mnnci”, haterul literal nu va putea gsi niciodat un teren comun de discuție cu tine dac ai un IQ de trei cifre – darmite un teren de pe care s cldești mai multe nivele lingvistice. Dac, de exemplu, eu mi bat joc la modul cel mai vulgar de simplist de niște rasiști ntr-un articol, zicnd: ”Nu e chiar așa de ru s urști negrii, cu toții știm c negrii vor s cucereasc lumea. Așa a crezut și Hitler și uite ce mare a ajuns”, haterul literal o s nțeleag din asta trei lucruri: 1. e bine s urști negrii, 2. negrii vor s cucereasc lumea, 3. eu l apreciez pe Hitler. Informații care sunt toate, ntr-adevr, foarte incriminatorii pentru mine și m fac s merit tot oprobriul.

HATERUL MENTOR

Haterul mentor ignor ambițios orice fel de conținut, stil de exprimare sau consistenț textual. Cu o putere de compresie uimitoare, el reduce tot articolul la o singur axiom. Dac scriu un articol despre ct de mult m sperie comis-voiajorii, dezolarea slujbei de a convinge oamenii s cumpere ceva n care ei nu cred și trei pțanii tragi-comice cu comis-voiajori, haterul didactic o s nțeleag scurt și la obiect: eu ursc oamenii care muncesc n vnzri. Se va supra pe mine, dar, matur fiind, va sri cu muștruluiala binevoitoare: nvaț, bi, necoptule, s apreciezi oamenii din toate ramurile muncii, c sunt oameni ca tine. Dac ajungi gunoier peste 10 ani ți-ar plcea s rd oamenii de tine? Dar dac maic-ta ar fi gunoier?

HATERUL PSIHEDELIC

Haterul psihedelic este un gen fascinant de urmrit. Opinia sa ncepe aproape coerent, ia o ntorstur bizar la intrig și sfrșește ntr-un absurd de limbaj de proporții. Efectul obișnuit este c te umfl rsul și dai pagina mai jos. De obicei, haterul psihedelic nu și arat dect indirect și oțrt ura clocotind, defulnd ntr-o cascad caraghioas și distorsionat de imagini a ceea ce ce proiecteaz sau i dorește el autorului. Creativ, delirul lui se situeaz la nivelul fetei leia enervante cu gur spart din spatele blocului, care rdea de tine n copilrie c ai crlionți și zicea „aragaz cu patru ochi” ochelariștilor.

HATERUL NOSTALGIC

Sau haterul care mai demult m iubea, dar n ultimul timp m-am tmpit de tot. ntlnit cu precdere pe platformele culturale cu un public de vrste mixte, haterul nostalgic a fost un fan nfocat al autorului timp de ani sau decenii ntregi (dup caz). Era cot la cot cu el n principiile morale, n orientarea sa politic, n considerentele asupra vieții. Dar de cnd autorul vorbește despre America sau simpatizeaz un nou ministru, s-a transformat n dracul pe Pmnt. Ptiu pe el. Credea n el, dar acuma l-a dezamgit. Astfel, de multe ori nostalgicul simte nevoia s scrie o epistol romnesc despre desprțirea ideologic necesar a drumurilor lor, deși autorul e scriitor internațional cu doctorat n estetic și el e inginer la fabrica de cuie din Vulcnești. Cel mai probabil autorul n-o s-i citeasc niciodat comentariul. Dar l citim noi și e destul.

HATERUL HATER

Haterul hater trage o linie de crystal meth nainte s citeasc articolul și i intr efectul pe cnd l-a terminat. Cam n 40 de minute, adic. Cuprins de valul de adrenalin și norepinefrin, haterul hater d o prim salv de taste dezaprobatoare, dar i ies incoerent, din cazua tremuratului. Apoi trage aer n piept, ca s se calmeze și recapituleaz pe diagonal articolul. Despre ce a scris fraierul? Despre cutiile de carton. (E un advertorial al unei fabrici de hrtie). Se umple de spume și d de pmnt cu orice idee apuc, umplndu-te de noroi. Nici el nu știe exact de ce. Futu-ți morții m-tii de cartonar ordinar care te legi de cutii, cum ți-ar plcea ție s-ți ndes o cutie de carton pe gt? Boule de carton care ești.

S curg comentariile.

sursa: vice.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *