Este considerat cel mai mare compozitor romn n viaț, iar muzica sa a rsunat n importante sli de concerte din lume, a fost coloan sonor a unor filme de succes sau a putut fi auzit n spectacole de teatru. Valsul care l-a fcut celebru a fost ales de ruși, n aceast iarn, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci. Talentul incontestabil al lui Eugen Doga este recunoscut acum și de UNESCO, pentru care valsul inclus n coloana sonor a filmului “Gingaa i tandra mea fiar” este numit a patra capodoper muzical a secolului XX.

n Romnia comunist, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut mai mult odat cu filmele ”Lutarii” și ”Șatra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu, ns creațiile sale nsumeaz lucrri de balet, cvartete, melodii lirice, muzic pentru piese de teatru i peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonor a filmului de animație ”Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.

Pentru producția “Gingaa i tandra fiar” a scris celebrul su vals, ale crui acorduri s-au fcut auzite n toat lumea. Conform unei decizii speciale a UNESCO, ”valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerndu-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”, se arat ntr-un comunicat trimis de Centrul de Promovare i Comunicare a FIE Iai.

Supranumit “Maestru n art, Artist al Poporului i Om al Mileniului”, Eugen Doga, nscut la 1 martie 1937 n satul Mocra din Transnistria, a adunat pe parcursul vieii numeroase distincii i premii naionale i internaionale, fiind nscris n lista celor 200 de personaliti ale lumii.

Piesele sale se regsesc ntr-un top internaional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, n Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrrile “Gramofon” pe poziia a 83-a, iar “Dulcea i tandra mea fiar” s-a clasat pe locul 94.

Eugen Doga este recunoscut la nivel internaional, alturi de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

sursa: active news

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *