Provocarea lecturii

E moda provocărilor în perioada asta. De la găleți de apă la tot felul de alte ghidușii, oamenii se întrec să se provoace la tot felul de ”probe” și ”întreceri” menite să le crească notorietatea și simpatia celorlalți pe mediile de socializare.

Recent, am primit și eu o provocare din partea unei cunoștiințe de pe facebook, pe nume Mihai Mihaela, care răspundea ”provocării” unei prietene de a numi 14 cărți citite care i-au schimbat viața. După ce și-a îndeplinit ”datoria” de a lista respectivele titluri, respectiva a ”provoca” la rândul ei, alt cârd de persoane, printre care și subsemnatul.

Este o provocare pe gustul meu, căci rareori avem prilejul să ne analizăm bibliotecile memoriei în căutarea celor mai semnificative volume. În urmă cu ani de zile, aceeași întrebare se punea sub forma: ”Dacă ai pleca pentru totdeauna pe o insulă pustie, care ar fi cele 10 cărți pe care le-ai lua cu tine ?”

Totuși, dacă ar fi să analizez, din perspectiva experienței actuale, care au fost cărțile care au constituit cărămizile esențiale cele mai folosite la construcția personalității mele, a concepțiilor mele despre viață ca individ, cred că ar fi mai corect să vobesc despre gânditori, autori, scriitori care m-au influențat prin intermediul scrierilor lor, și mai puțin titluri de cărți individuale, disparate.

Căci dacă o carte este o poveste, un titlu, o idee anume dezvoltată mai mult sau mai puțin literar, un autor este un univers întreg, o inteligență, o sferă de cunoaștere intangibilă, plină de noțiuni, informații și concepte structurate într-un mod unic. Devii tangent cu această sferă de cunoaștere a universului unui scriitor, prin opera lui. Spun doar tangent, pentru că nu ajungi să cunoști niciodată în totalitate bogăția ideilor unui scriitor prolific, citindu-i o singură carte.

Astfel, dacă perioada copilăriei mi-am petrecut-o citind operele lui Jules Verne și Jack London, care ofereau adevărate universuri ale imaginației în care evadam mai ales în timpul vacanțelor, nu pot uita colecția științifico-fantastică (aceea în foiletoane subțiri, de 1 leu bucata), sau almanahurile Anticipația.

În adolescență, gusturile s-au diversificat, deși eram încă sub semnul secetei literare specifice cenzurii comuniste: cred că ne amintim cu toții cum se vindea Shogun-ul lui James Clavell la librărie, pe vremea lui Ceaușescu: la pachet cu încă 3-5 cărți ”autohtone” ce nu se vindeau, la preț de 100-150 de lei.

Dintre titlurile care ar fi meritat măcar o reeditare, se numără: ”Atacul cesiumiștilor” de Sergiu Fărcășan, scrisă în 1963; Matias Șandor – de Jules Verne; La hotarul Oicumenei de Ivan Efremov (apărută la noi în 1955); Valea lunii – de Jack London;

Cărți care au contribuit mult la ceea ce sunt eu astăzi sunt:

  1. Abecedarul – clasa I
  2. Bhagavad-Gita (traducerea lui Sergiu Al. George)
  3. Piesele de teatru versificate ”Sakuntala” și ”Nala și Damayanti” în traducerea și adaptarea lui George Coșbuc
  4. 1001 de nopți în traducerea și adaptarea lui Eusebiu Camilar (volumele BPT)
  5. Cursurile yoga de la MISA (pe bune !)

Nu pot enumera Biblia aici, care nu m-a impresionat în mod deosebit. Sunt interesante Evangheliile, dar am sentimentul că au fost atât de cosmetizate în ultimele 2000 de ani încât ”perfecțiunea” stilului și tezelor prezentate devine… neconvingătoare.

La capitolul scrieri sacre, mărturisesc că nici Coranul nu m-a impresionat în mod deosebit. Am în bibliotecă 3 versiuni, foarte diferite între ele. Ultima, cea editată de Fundația Taiba, îmi dă aceeași senzație de ”politically correct” ca și Evangheliile editate sub binecuvântarea BOR.

În fine, sunt o grămadă de cărți, comete geniale dar din păcate singulare, în spațiul ideatic al unui anumit scriitor, care nu s-au evidențiat decât printr-o singură lucrare de top:

Astfel, cine a mai citit de John Brayne altceva înafară de ”Drumul spre înalta societate” și ”Viața în înalta societate”, spre deosebire de Dostoievski sau Hugo, a căror operă este excepțională de la un capăt la altul !?

Vorbind despre autori care au constituit jaloane luminoase ale existenței mele, îmi sunt dragi Rudyard Kipling, Jerome K. Jerome, Saint Exupery, Richard Bach, dar și Stephen King, care împreună cu Peter Straub au fost în stare să născocească capodopera Talismanul, cu continuarea ei, Casa Întunericului. Nu-l pot uita nici pe Serge Brussolo, scriitorul francez cu cea mai bogată imaginație de la Jules Verne încoace. Pe listă se înscriu și vin puternic din urmă Neil Gaiman cu ale sale capodopere ”Cartea Cimitirului”, Pulbere de stele, Zei americani, Anansy Boys și Vești Bune, publicate împreună cu Terry Pratchett, precum și ultima capodoperă a lui Gaiman, ”Oceanul de la capătul aleii”, una dintre cărțile pe care ți-ai dori să nu se mai termine (asemănătoare ca atmosferă magică cu lumea lui Brussolo din seria Pegy Sue și fantomele).

Excelent scrise sunt și lucrările lui Pascal Bruckner, a cărui capodoperă neegalată rămâne (în materie de filozofie și sociologie) Noua dezordine amoroasă, iar în materie literară, volumul Luni de fiere.

Interesant cum, din lumea literară, se desprind și ne rămân în amintire doar lucrările unor clasici ce sunt actuale chiar și la decenii după ce au fost scrise. Frământările personajelor lui Dostoievski își vor găsi ecouri și peste sute de ani, în sufletul oamenilor viitorului, căci resorturile noastre intime au fost aceleași, de la începutul Creației și vor rămâne aceleași până la sfârșitul lumii. Dacă aș putea, aș comanda traducerea variantei Bibliei lui Dostoievski, despre care puțini știu că acesta a tradus și publicat o versiune proprie a Bibliei, care a și dat naștere unei secte aparte în Biserica Ortodoxă Rusă…

Deschizând ușa memoriei, titlurile trecutului îmi apăreau inițial cu timiditate în fața ochiului amintirii însă acum, zeci, sute de titluri și autori ies la iveală din tot felul de cotloane, cerându-și dreptul la afirmare în lumina prezentului. Cum aș putea să fac față acestui noian ?

Mă opresc deci aici, cerându-mi scuze memoriei celor pe care nu i-am amintit în periplul grăbit prin lecturile trecutului meu.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *