Feed on
Posts
Comments

Am epuizat în doar câteva zile (și nopți !) primele două serii ale serialului Vikingii, care încearcă să reconstituie câte ceva din atmosfera epocii, vieții și faptele unora dintre eroii vikingi de sub domnia lui Ragnar Lodbrok.

 Ragnar Pantaloni-de-piele a fost unul dintre cei mai străluciți lideri militari din Danemarca, din prima jumătate a secolului al IX-lea, sub conducerea acestuia vikingii atacând Franța, asediind și cucerind Parisul la 28 martie 845. Tot sub conducerea lui Ragnar Lodbrok și a fiilor acestuia (după moartea lui Ragnar) vikingii au început cucerirea Angliei, instaurând dominația daneză asupra insulei.

Actori tineri, frumoși, atmosferă de sălbăticie păgână, violență și curaj combinată cu o intrigă ce te ține în suspans, toate îmbibate din plin cu mitologie nordică – constituie rețeta de succes a serialului.

Privind meditativ la film și căutând referințele istorice pe internet, m-am lovit de puținătatea resurselor istorice despre epoca și personajele din poveste. Cu alte cuvinte, imaginația înaripată a regizorului și scenaristului serialului a acoperit golurile privind religia, tradițiile, obiceiurile și stilul de viață viking, cu o serie de inovații – unele destul de fanteziste și puțin credibile (cum ar fi înfățișarea, frizura, barba împletită și tatuajele vikingilor – care arată foarte cool pe micile ecrane dar nu cred că au vre-o legătură cu realitatea istorică).

Oricum, serialul tinde să se transforme într-un port-drapel al religiei Astaru (credința în Aesir), care la rândul ei este conform wikipedia, ”o religie reconstruită pe baza documentelor scrise” ce caută să reînvie religia pre-creștină a popoarelor germanice (englezii, danezii, germanii și scandinavii), Astaru devenind deja religie recunoscută de Stat în Islanda, Norvegia și Danemarca !

Probabil că vom asista la un nou curent de promovare al cosmologiei celtice, similar celui din perioada romantismului german, în care operele lui Wagner și scrierile lui Nietzsche au influențat generații întregi.

Într-un fel, campania media de relansare a unor valori morale promovate de vechile religii așa-zis păgâne (curajul, onoarea, disprețul față de moarte, ospitalitatea, independența și libertatea, individualitatea și responsabilitatea, hărnicia și perseverența, loialitatea, respectarea strămoșilor) vine la momentul oportun, pe fondul unor mișcări religioase tot mai agresive (vezi islamul) ce amenință un Occident tot mai lipsit de repere morale, saturat de aparenta îmbrățisare a valorilor creștine.

În căutarea unei identități, toți mai mulți tineri de rasă albă se identifică cu personajele serialului și aderă la valorile împărtășite de acestea. Mie personal, religia scandinavilor, mitologia lor, așa cum o cunosc din operele literare și nu din filme (ce au tendința de a cosmetiza și înfrumuseța faptele) mi se pare a fi o religie întunecată, creația unui popor nordic ce poartă amprenta depresiei și suferinței din lipsa soarelui și căldurii acestuia pentru o bună parte a anului.

Mult mai potrivită spre promovare – și ca un răspuns la necesitățile actuale, mi se pare a fi religia dacilor, despre care avem avantajul că… știm la fel de multe câte știu și scandinavii despre religia strămoșilor lor.

Căci dacă popoarele scandinave din vechime aveam mituri întunecate, zei mânioși și cruzi, legende sucite – unele parcă inventate de minți bolnave, ce nu transmiteau prea multe idei despre dreptate, justiție și armonie, religia dacilor se află la polul opus.

Daci erau adoratori ai Zeului Luminii, Gebeleizis. Dacii săgetau ritualic norii, cu arcurile lor, ”ajutând” astfel Zeul în lupta sa cu Întunericul. Erau netemători față de moarte, ca și scandinavii, căci credeau în supraviețuirea sufletului după moarte, cei vrednici urmând să se alăture zeului lor, exact ca și la celți.

Din păcate, dacismul nu este luat în serios la noi, el fiind cunoscut ca apanaj al unor cercetători și istorici fără notorietate și expunere mediatică.

Dacă despre romani s-a scris mult și s-au făcut mii de ore de filme ce ilustrează măreția și gloria Imperiului Roman, se pare că sunt la rând, pentru lumina reflectoarelor, vikingii. Mă întreb însă dacă și când va veni rândul dacilor, ”cei mai viteji și mai drepți dintre traci”, despre care Herodot, părintele istoriei spunea că sunt ”cei mai numeroși după inzi (indieni)”  spre a fi cunoscuți cu formidabila lor expansiune, cu faptele lor de vitejie ?

Căci dacă românii au supraviețuit ca popor până acum, de-a lungul istoriei lor zbuciumate, precum o insulă, în mijlocul unei mări slave, această supraviețuire excepțională se datorează filonului dac, unității de limbă și cultură a strămoșilor noștri.

Este ușor să glorifici în filme trecutul unui popor care pleca în raiduri având spatele protejat de ghețari, însă nu același lucru o poți spune despre geți, care s-au aflat în răscrucea Europei, peste teritoriul cărora au trecut zeci, dacă nu sute de popoare migratoare.

Mi-ar plăcea să văd și eu un serial bun, făcut în maniera Vikingilor, despre raidurile geților asupra civilizaților lor vecini de la apus. Să particip cu sufletul la gură la victoriile celor care au îngenuncheat zeci de ani la rând Imperiul Roman, de la care au primit tribut în aur, ca recunoaștere a puterii lor.

Până atunci însă, voi fi nevoit să văd tineri (mulți dintre ei români), cum adoptă frizuri, tatuaje și podoabe ”vikinge”, cum își înnoadă barba în codițe precum eroii lor de film, visând visele altora în loc să caute să dezgroape și să îmbrățișeze amintirea eroică a strămoșilor lor.

Pe mine serialul vikingii m-a motivat doar să pun la fermentat un borcan de 5 litri de hidromel (mied), pe care îl voi ciocni în pahare cu prietenii, în cinstea celor al căror sânge și eroism ne curge (încă) în vene.

loading...

53 Responses to “Vikingii – un serial de succes”

 1. Bianca says:

  Chiar eram in cautarea unui serial bun. Merg din nou pe mana ta, cu “Fringe” m-ai convins.

 2. Eliot Ness says:

  Dracula Untold!?
  Nu mai este mult… Până atunci iată un video: George Michael, Outside
  youtube.com/watch?v=gwZAYdHcDtU

 3. Flagg says:

  @MR
  unele destul de fanteziste și puțin credibile (cum ar fi înfățișarea, frizura, barba împletită și tatuajele vikingilor – care arată foarte cool pe micile ecrane dar nu cred că au vre-o legătură cu realitatea istorică).

  De fapt unele dintre lucrurile astea sunt atestate documentar. De exemplu, obiceiul vikingilor de a-si face tatuaje a fost mentionat de Ahmed Ibn Fadlan(calator musulman din sec. X, personaj istoric real pe care mai tarziu l-a interpretat Banderas in filmul “Al treisprezecelea razboinic”). Ce nu stiu este daca realizatorii filmului au avut unde sa vada si cam care erau de fapt tipurile de modele de tatuaje utilizate in vremea aia. In privinta asta este intr-adevar posibil ca realizatorii sa isi fi luat o libertate mai mare de alegere, mai mult pe baza imaginatiei decat pe baza unor dovezi istorice.
  Dar ca fapt divers in privinta asta, mie mi se pare ca tatuajele alea de pe teasta lui Ragnar seamana un pic ca modele cu tatuajele scitice conservate in situri arheologice din Rusia de azi(poata asta chiar o fi fost vreo sursa de inspiratie, poze cu tatuajele alea fiind usor de gasit pe net,desi tatuajele respective scitice sunt cu mult mai vechi, cam cu aproape un mileniu?):

  http://www.britannica.com/EBchecked/media/869/Locations-of-the-tattooed-designs-on-the-male-body-found

  Din texte se mai stie, de exemplu, ca si agatarsii, getii si dacii mai aveau obiceiul asta sa isi faca tatuaje permanente. Dar in afara de culoarea folosita(albastra in cazul agatarsilor, din cate tin minte), nu se stie mai nimic despre cum ar fi putut arata tatuajele alea pentru ca pe aici nu prea s-au pastrat cadavre mumificate natural sau artificial din perioada aia. La rusi si in Alpi(cazul lui Otzi)s-au pastrat insa cadavre mumificate natural din cauza climei si in cazurile respective au ramas relativ intacte si unele tatuaje(si, cum am mentionat deja, poze cu ele pot fi gasite usor pe net, de exemplu, cu un search pe google utilizand cuvintele cheie “pazyryk tattoos” sau “otzi tattoos”, chestie care nu cred sa le fi scapat realizatorilor filmului).

  Revenind la serial, am vazut si unele comentarii cum ca si obiceiul lui Floki si al unor femei din serial de a se da cu ceva negru in jurul ochilor ar avea de fapt un fundament istoric real, numai ca in cazul asta ar fi fost mai putin vorba de un machiaj cu rol estetic cat de o masura de protectie utilizata pentru a apara ochii de lumina soarelui reflectata de apa sau zapada.

 4. Flagg says:

  Continuare la mesajul anterior

  Cred insa ca am depistat si un anacronism destul de grosolan intr-unul dintre episoade, pe care nu l-am prea vazut insa sa fie si comentat pe net de catre privitorii fideli ai serialului(??).
  Si anume, in timpul ultimei batalii dintre vikingi si saxoni(cea in care Rollo era cat pe ce sa moara), unii saxoni apar purtand pe cap un fel de coifuri cu creasta si aparatoare pentru ceafa si urechi.
  In perioada respectiva prin Imperiul Carolingian apareau intr-adevar prin arta epocii niste imagini cu personaje care purtau niste coifuri care ar fi avut un soi de creasta, numai ca alea nu seamana cu ce purtau actorii din serial. Coifurile purtate de actorii aia din serial seamana insa destul de mult cu un tip de coifuri purtate in Anglia prin perioada Renasterii Elizabetane(perioada lui Shakespeare, Marlowe etc.):
  http://en.wikipedia.org/wiki/Burgonet
  Dat fiind faptul ca au fost in anii trecuti realizate destul de multe filme despre perioada respectiva a Renasterii, e posibil, zic eu, sa fi ramas in urma multe elemente de recuzita, din care mai apoi si realizatorii serialului au luat unele obiecte pe care le-au considerat a fi reutilizabile, sperand ca spectatorii nu vor observa anacronismul. 🙂

 5. Flagg says:

  Al treilea mesaj apropo de unele elemente vizuale mai interesante din serial.

  Nu mai stiu exact prin ce episod din seria a doua, cred ca in primul in care apare ca personaj regele Ecbert, pe masa regelui apar niste documente(peste care acesta varsa parca vin) si niste obiecte care aduc destul de mult a vajra-uri indo-tibetane. 🙂 Numai ca in acest caz nu cred sa mai fie vorba de vreo eroare sau incercare de a reduce costurile prin reutilizarea recuzitei din filme care priveau alte perioade istorice ci de o introducere intentionata a respectivelor obiecte in cadru.
  Regele Ecbert este prezentat in serial ca fiind un personaj avid de cunoastere, foarte cultivat in comparatie cu standardele vremii si care ar fi calatorit in tinerete si in afara Angliei(cel putin la curtea imperiala carolingiana). Dar totusi, vajra-uri? 🙂 De ce? 🙂

 6. Flagg says:

  Catre moderatori.
  Am comis eu o eroare stupida 🙂 atunci cand am postat cele trei mesaje precedente, lucru care a facut ca acestea sa ramana in asteptarea moderarii.
  Mea culpa. 🙂

 7. Flagg says:

  @MR
  Mult mai potrivită spre promovare – și ca un răspuns la necesitățile actuale, mi se pare a fi religia dacilor, despre care avem avantajul că… știm la fel de multe câte știu și scandinavii despre religia strămoșilor lor.

  In cazul asta nu prea ai dreptate, fara suparare. Si asta pentru ca, din pacate, in zona noastra nu a existat un Snorri Sturlusson care sa consemneze pe hartie(sau pergament) miturile dacilor la doar cateva secole dupa crestinare. Scandinavii au avantajul asta major de a-si avea mitologia redactata intr-o forma coerenta inca din Evul Mediu(i-a ajutat si faptul ca s-au crestinat tarziu si cronicarii lor crestini n-au fost la fel de inclinati ca alti crestini din vremuri mai timpurii sa incerce sa “stearga” vestigiile paganismului stramosilor lor).

  In ce priveste religia geto-dacilor, din pacate nu s-au pastrat decat cateva mentiuni sumare in texte ale unor autori greci si romani si ceva vestigii arheologice(destul de putine si, mai ales, interpretabile si ele).
  In tot spatiul european, mitologiile si religiile pre-crestine cele mai bine cunoscute sunt si vor ramane in continuare cele greco-romane si scandinave tocmai din cauza acestui motiv major: ele au ajuns pana la noi consemnate in scris intr-o forma coerenta si detaliata. Restul, cum ar fi credintele dacilor, germanilor ne-vikingi(goti, vandali etc.), celtilor antici, slavilor si balticilor pagani etc., nu au mai ajuns pana la noi decat sub forma de fragmente destul de greu de pus cap la cap astfel incat sa ne mai putem forma o imagine completa(asta in mare parte si pentru ca dupa crestinarea respectivelor popoare au existat eforturi deliberate de a “sterge” urmele de paganism ramase in zonele respective).

 8. Flagg says:

  Nu mai merg tag-urile? S-a schimbat ceva apropo de ele?

  In doua mesaje de mai sus am dat citate din articolul lui MR, pe care am incercat sa le boldez asa cum ma obisnuisem, folosind tag-uri de HTML.
  S-a schimbat ceva in softul blogului apropo de chestia asta?

 9. Flagg says:

  Apropo de tag-uri, am utilizat si tag-uri pentru italice si din cele pentru boldare.
  Trebuia sa procedez altfel?

 10. MR says:

  Dar ce spuneti de mumiile de caucazieni imbracati precum celtii, care au fost gasiti in desertul Taklamakan din China ? http://www.vanishingtattoo.com/ancient_tattoos.htm
  Datarile cu radio-carbon ii plaseaza in epoca bronzului, iar din poza unei mumii rezulta ca se cam tatuau… pe fata si pe restul corpului.
  mumie
  Ma gandesc ca nu puteau baga actori tatuati pe fata, ca riscau sa dea nastere unei mode prea ciudate. De altfel, si scrierile saxonilor despre invaziile nordicilor ii descriu ca avand fetele oribil tatuate, pentru a infricosa dusmanii. Nu imi imaginez ce succes ar mai fi avut filmul daca era jucat de niste ciudati cu tatuaje inspaimantatoare.

 11. tipulparasimpatic says:

  Foarte interesant subiectul, desi mie mi-a captata mai mult atentia faptul ca Dalai Lama a anuntat ca instituti lui si-a cam trait traiul si si-a mancat malaiul, iar ca pe viitor se va incarna in simplu ashramist la MISA.

 12. Neele says:

  Acum si cu yoga asta …! Au fost, au meditat, nu te-au invatat nimic si au plecat. Nici macar tapas n-ai primit!
  In locul tau, avand-o pe Kali de partea mea, m-as “razbuna” pe toti … lucrand pe mine pentru concursul de “cel mai cel yoghin din toate timpurile si de pe toate planetele”.
  Cu sinceritate, Neele

 13. Flagg says:

  @MR, daca tot iti plac chestiile nordice, uite si un mic cadou de Craciun, in avanpremiera(sau de Mos Nicolae, daca preferi asa) 😛 :

  http://roxanamchirila.com/2013/10/31/despre-halloween-sarbatoarea-satanica/#comment-138188

 14. Flagg says:

  Apropo de vikingi, tocmai discutam cu cineva apropo de niste controverse privind originea inscriptiilor runice din bisericutele de creta de la Murfatlar(atribuite in timp de diversi autori ba gotilor, ba varegilor angajati ca mercenari in armata imperiala bizantina, ba scandinavilor din “drujinele” kievene, ba bulgarilor etc.). Subiectul respectiv fiind doar un caz particular al unui subiect mai general foarte interesant si anume cel al posibilelor legaturi dintre alfabetele runice germanice, cele similare turcice si alfabetul vechi maghiar.
  Istoricii mainstream sustin de regula ca respectivele tipuri de scriere ar avea origini diferite si asemanarile ar fi doar unele superficiale. Dar daca te uiti un pic pe tabelele cu literele respective existente pe net(wikipedia fiind sursa cea mai la indemana si in acest caz), nu ai cum sa nu observi ca unele litere sunt fie identice ca forma, fie au forme doar un pic diferite sau pozitii inversate(asta desi de multe ori forma identica corespunde unei valori fonetice diferite).

  Si am vazut ca unii sustin ideea asta a originilor diferite pornind de la alta idee cum ca in perioada folosirii respectivelor alfabete(sfarsitul perioadei antice si inceputul evului mediu) germanicii, turco-mongolii si fino-ugricii s-ar fi aflat in zone prea indepartate geografic unii de altii si nu ar fi putut interactiona cultural suficient pentru a da nastere unor astfel de imprumuturi culturale. Ceea ce nu e de fapt deloc adevarat.
  Attila avea la un moment dat in oastea lui mai multi razboinici germanici decat huni(situatie similara cu cea din armata romana de atunci, ceea ce a facut ca la Campiile Catalaunice batalia sa se poarte de fapt intre doua armate compuse in majoritate din razboinici germanici, desi conducatorii erau de origini diferite). Mai tarziu, vikingii/varegii care plecau sa se inroleze ca mercenari la Constantinopol o faceau trecand prin teritorii stapanite de bulgari, khazari, pecenegi etc. Iar primii conducatori scandinavi ai rusilor(Rurikizii), care aveau pe langa ei “drujine” compuse initial din razboinici de aceeasi origine cu ei, au luptat sau au interactionat in alte moduri cu pecenegii, cu khazarii sau cu maghiarii(initial un soi de “vasali” ai khazarilor inainte sa migreze in Pannonia si Ardeal). Plus ca scandinavii au fost mai tot timpul vecini cu finlandezii si laponii, “verisorii” lingvistici(cel putin) ai maghiarilor.

  Interactiunile dintre cele trei grupuri de popoare(germanici, turco-mongoli, fino-ugrici) au fost multiple si foarte puternice tocmai in perioada istorica in care cele trei tipuri de alfabete runice(germanic, turcic si maghiar) au fost utilizate. Asa ca nu mi se pare deloc plauzibila ideea ca asemanarile vizibile de forma existente intre literele celor trei alfabete ar fi intamplatoare si literele respective ar avea de fapt origini diferite(pentru runele germane se afirma de regula ca originea ar reprezenta-o alfabetul latin, pe cand pentru runele turcesti se cauta origini ba persane, ba aramaice sau chiar chinezesti).

  Ca fapt divers, filmul “Al Treisprezecelea Razboinic” incepe cu o relatare a lui Ibn Fadlan(interpretat de Banderas) in care acesta spune ca el trebuia initial sa calatoreasca prin “tara bulgarilor” si “tara khazarilor”, iar planurile ii sunt date peste cap de o intalnire neprevazuta cu niste “tartars”(denumirea fiind cam anacronica, dar cred ca a fost aleasa pentru ca era mai relevanta si sugestiva pentru spectatorul occidental obisnuit decat numele vreunui popor turcic de atunci, care nu i-ar fi evocat spectatorului respectiv practic nici o emotie). “Tatari” de care este salvat ca urmare a aparitiei vikingilor.

  Si tot ca fapt divers, chiar si serialul comentat mai sus de catre MR incepe cu un conflict dintre Ragnar si seniorul sau apropo de faptul ca acesta din urma ii tot trimitea in raiduri inspre Est(!), Ragnar dorind sa aleaga directia opusa, spre Anglia si Franta(in cele din urma, in ultimul sezon).

 15. Flagg says:

  Apropo de rune, un articol interesant:

  http://www.antalyaonline.net/futhark/

 16. Flagg says:

  Revenind la “Al Treisprezecelea Razboinic”, inca de cand am vazut prima oara filmul, acum vreo 15 ani, am remarcat niste anacronisme vizibile in ce priveste imbracamintea si echipamentul din film al unora dintre vikingii cu roluri mai importante.

  De exemplu, unul dintre ei poarta ceva ce seamana mult a coif de gladiator roman:
  http://spf.fotolog.com/photo/63/14/59/pjpower/1223318448174_f.jpg

  Iar Buliwyf insusi poarta ceva ce seamana a coif italo-corintian. Coiful corintian original era cel purtat de grecii antici din perioada lor de glorie si care era conceput sa acopere si sa apere fata – numai ca era incomod in afara luptelor propriu-zise si grecii il purtau in perioadele de repaos “cocotat” cumva in varful capului astfel incat fata sa ramana vizibila. Pozitia asta cu fata lasata libera, neacoperita, a fost apoi foarte utilizata in arta lor(ex. statuile zeitei Atena) si a devenit cumva clasica, iar apoi romanii au incercat sa imite cumva doar imaginea fabricand coifuri care nu mai pastrau functionalitatea initiala(nu mai puteau acoperi fata) dar aveau pe partea frontala-sus stilizate elementele care initial indicau aparatoarea de nas si “locasurile” lasate pentru ca ochii sa poata vedea.
  Nu stiu daca reusesc eu sa descriu acum foarte bine despre ce este vorba, asa ca o sa caut o alta imagine sugestiva pe net si in privinta asta.

  Ei, Buliwyf, liderul vikingilor din film, poarta si el la un moment dat ceva ce seamana cumva cu un coif din asta italo-corintian.

  In plus, pe la inceputul filmului, atunci cand Ibn Fadlan face cunostinta cu vikingii, companionul sau arab(interpretat de Omar Sharif) incearca sa vorbeasca cu ei mai intai in greaca si apoi in latina(ceea ce ii si reuseste in final cu unul dintre vikingi).

  Acum elementele astea aparent disparate(cele doua coifuri mai ciudate plus replicile in cele doua limbi clasice) mi se pare ca au totusi impreuna o noima, ele vrand probabil sa sugereze ceva si anume faptul ca in film respectivii vikingi erau fie fosti mercenari in armata imperiala bizantina fie macar calatorisera pana prin zonele controlate de Imperiu sau prin Mediterana.
  Chiar si asa, pentru a achizitiona un coif din ala de gladiator in Bizantul vremii ar cam fi trebuit, cred, sa fi reusit sa dea peste un soi de “anticariat” al vremii(luptele de gladiatori fiind interzise prin secolele V-VI), dar in fine.. 😀 Vizual nu arata chiar rau elementele astea care individualizeaza destul de bine unele personaje, zic eu.

 17. Flagg says:

  Daca tot am postat din greseala prima oara poza cu coiful lui Buliwyf, ala care mie imi seamana cu un coif italo-corintian(sau macar cu un fel de “corcitura” dintre tipul ala de coif clasic si un coif scandinav din cele ce acopereau si nasul si zona de imediat de sub ochi), iata si o poza in care se vede clar tranzitia de la coiful corintian grecesc la imitatia romana de mai tarziu:

  http://api.ning.com/files/WA*Dv5OWc2j1wE0Wx7RzQKCGpia2XtwBATLIYu8XTxnhs1J2PNCk1KL5Awucs*NqQyY9EZB*Urwitvay8-mr3lpSxIvLoDnP/corinthianhelmets.jpg

 18. Neele says:

  @Flagg:
  Se zice ca vikingii se echilibrau luand sabia in mana.
  Am probat si eu una, probabil executata cu tehnologie moderna. Nu era chiar grea, dar nici confortabila.

  Adica e ceva sa te duci in expeditii. Si sa mai aiba si succes. 🙂

 19. Neele says:

  Daca eu as vrea sa ma dau viking, ma imbrac cu toate cele si ma impinge cineva la vale in speranta ca alunecand de-a dura sa inaintez. :))

 20. Neele says:

  Have a nice day, Flagg!

 21. Neele says:

  De fapt n-am terminat. Trebuie sa re-intru in program, sa-l termin, sa dau examenul de licenta si apoi pot sa zic ca am terminat, cand o sa ma aflu in paine.
  M-am gandit ca daca rezolv problema cu secta, am drumul liber inainte, cand colo se complica si se prelungeste: zi de zi mai mult trage inapoi.
  Sau daca nu, mai apare cate un peste de viseaza cai verzi pe pereti de nici toate antipsihoticele nu te-ar scoate din realitatea in care te taraste ca vrei sau ca nu vrei.
  Crazy world!

 22. Neele says:

  Undeva s-a produs o scindare intre PG si conducerea “comunista”. Daca tot le umbla la ego si ii numeste comunisti nestiind sa si-i apropie, atunci de unde sa aiba rezolvarea problemei?
  Cand trezesti invidia si nu te uiti si la ceilalti ca sunt si ei pe langa tine, apai ti-ai taiat craca singur.
  Si te mai intrebi ca de ce te persecuta.

  Esti cu ei sau esti de unul singur?

 23. Neele says:

  Adica tu te scoti pe tine din comunism dar pe alalalt il lasi acolo cu tarele trecutului sa se zbata singur cu ele ca asa sunt fratii intre ei.

  Am zis crazy world? Chiar este.

 24. Neele says:

  @Flagg:
  Cand ti-am sugerat sa pui ordine in concepte, carti, etc, ma gandeam la fosta sefa ca avea doctoratul in biblioteconomie.

  Am raspuns in doi peri atunci sau cel mai probabil nu m-am gandit la nimic. Sorry!

 25. Neele says:

  Nu merge sa merg direct la examen si sa-l iau. Doar daca am fost un robotel procesat prin program.

  So, welcome to capitalism! :)))

  Rasuflati usurati ca am terminat de vorbit!

 26. Neele says:

  @Flagg:
  Da’ nu eu te-am deconspirat, altii au facut-o.
  Si window of opportunity s-a chemat. 😀

 27. Flagg says:

  @MR
  Apropo de tatuaje and stuff, poate te-ar interesa sa arunci un ochi pe aici 🙂 :

  http://roxanamchirila.com/2015/03/18/un-scurt-rezumat-al-istoriei-reale-a-omenirii/#comment-170501

  Acolo am abordat eu subiectul mai in gluma, dar ceea ce mi se pare cu adevarat interesant(la modul serios) este faptul ca din cartea aia transpare ideea ca desi unii istorici au tot sustinut cum ca despre existenta lui Iisus nu prea exista mentiuni in surse ne-crestine decat relativ tarziu, de fapt evreii l-au mentionat la destul de putin timp dupa data presupusa a mortii lui(desi de regula in culori cam neplacute si in mod tendentios).

 28. Neele says:

  @Flagg:
  Iisus n-are voie tatuat pentru că e scris să nu-ți faci semne pentru morți pe tine. 😛

 29. Neele says:

  Am promis ingerii si cea mai mare durere de cap o am cu cel care nu l-a lasat pe Iosif s-o abandoneze pe Fecioara Maria.
  Nu-l pot dovedi
  ca exista.

  Poate daca reusesc sa arat ca exista jinns si qareens, sa mai am o sansa. 🙂

  In poza 2 a articolului, tipul poarta corn-rolls.

 30. Neele says:

  Bun cum le preda Flagg!

 31. Mihai says:

  “Religiile” pagane au o mare problema, majoritatea nu au fost “formalizate”, nu au avut niciodata scripturi sau ritualuri bine definite, fiind mai mult sau mai putin traditii si superstitii locale (de unde si usurinta cu care s-a impus Crestinismul sau Islamul asupra lor). Asa-zisii neo-pagani nici nu au continuitate in traditii sau credinta, iar putinul din ce mai stim despre paganii adevarati nu mai poate fi aplicat azi (de exemplu sacrificiile umane sau sclavia).
  “Vikings” mi-a placut doar in primul sezon, dar pe urma a devenit doar o unealta propagandistica in care crestinii sunt demonizati (mai ales cu fapte inventate, gen rastignirea paganilor desi rastignirea a fost interzisa de crestini inca de pe vremea imparatului Constantin; uciderea copiilor etc.) in timp ce Vikingii sunt facuti sa para “baietii buni” (dar in acelasi timp cu multa propaganda neomarxista, cum ca femeile ar fi egale cu barbatii, ceea ce este o prostie, cu unele exceptii, mai ales pe campul de lupta; sau faptul ca femeile ar fi fost mai libere in societatea vikinga decat in crestinism, ceea ce este fals). Una peste alta serialul este 90% propaganda mincinoasa, vikingii se imbracau altfel, traiau altfel, la fel si crestinii, dar ca poveste (privita dintr-o perspectiva “moderna”) este peste multe alte seriale TV, totul e sa o privesti ca atare si sa nu fii prost si chiar sa crezi ca asa a fost.
  As mai face o mentiune, din moment ce este privit dintr-o pespectiva moderna, cei care se uita la asemenea seriale fac imediat comparatia cu ce a ajuns acea tara sau acel popor, ori noi am votat un neamt corupt doar pentru ca-i neamt, asta spune totul despre noi ca popor indobitocit (nu mai spun despre economie “care este dar lipseste cu desavarsire”, sau despre perceptia ca suntem tigani, la care am contribuit si noi si tiganii, adoptand “rom” sau “romani” ca denumire oficiala petru tigan si tigani, cand acele cuvinte deja se folosesc pentru Roma, romani si români). Cel mai bine ramai la filmele comuniste, chiar daca au o tenta nationalista exagerata (inainte de sec. 19 in principal erai loial tribului/familiei tale, a religiei tale si a conducatorului tau, nu exista nationalismul modern ca si concept).

 32. Flagg says:

  @”Ma gandesc ca nu puteau baga actori tatuati pe fata, ca riscau sa dea nastere unei mode prea ciudate.”

  Na, ca au facut-o si pe asta cei de la BBC. 😀

  https://www.youtube.com/watch?v=kbPsdrkwPnw

 33. Flagg says:

  Serialul “The Last Kingdom” este interesant, desi nu la fel de reusit ca “Vikingii”. Iar de data asta mai mult saxonii sunt baietii buni din film decat vikingii. 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=l6j5bDoga9Y

 34. crn says:

  flag,
  Cu evenimentele pe masa …, cel mai bine ar fi sa-ti faci site.
  Daca ai ceva important de spus, oamenii or sa te asculte.
  Altfel si altora le tai elanul si nici tie nu-ti faci vreun bine.

 35. Flagg says:

  @MR
  “Cu alte cuvinte, imaginația înaripată a regizorului și scenaristului serialului a acoperit golurile privind religia, tradițiile, obiceiurile și stilul de viață viking, cu o serie de inovații – unele destul de fanteziste și puțin credibile (cum ar fi înfățișarea, frizura, barba împletită și tatuajele vikingilor – care arată foarte cool pe micile ecrane dar nu cred că au vre-o legătură cu realitatea istorică).”

  De fapt, dupa cum am putut vedea de curand, chiar si frezele alea mai ciudate din serial ale lui Bjorn(din primele doua serii) si ale altora au de fapt o baza istorica reala ca model de inspiratie.
  Iar frizura lui Ragnar pare sa fie inspirata de o descriere a lui Sviatoslav, cneazul kievean de origine varega care a mutat pentru trei ani capitala Rusiei Kievene in Delta, in locul unde azi e localitatea Nufaru.

  http://www.vikingrune.com/2014/03/viking-hairstyles-is-ragnars-haircut-historical/

 36. Flagg says:

  Apropo de povestea lui Sviatoslav, cel cu frizura imitata, pare-se, in serial(a doua jumatate a articolului e cea mai relevanta in cazul asta):

  http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/02/cariera-de-creta-de-la-basarabi-murfatlar/

 37. Flagg says:

  Un ultim link apropo de povestea mentionata in mesajele precedente:

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/capitala-rusia-delta-dunarii-373054.html

 38. Flagg says:

  Cred ca o alta sursa de inspiratie pentru realizatorii serialului au fost si reconstituirile “portului” viking din cartile de istorie Osprey, ale caror imagini sunt foarte raspandite si populare prin tot netul(o imagine din asta, care poate fi marita daca se da click pe ea, este inclusa si in articolul ala de pe siteul bucurestiivechisinoi catre care am dat link mai sus – apare acolo o coada impletita care ar putea fi chiar o sursa directa de inspiratie pentru coada lui Ragnar din primele sezoane ale serialului).

  O alta imagine din asta, care cred ca are ca punct de plecare tot descrierea aia a lui Sviatoslav facuta de cronicarul bizantin, apare chiar si pe coperta unei carti din astea, numai ca de data asta nu mai apare o coada impletita(ca in imaginea preluata in articolul de pe site-ul bucurestiivechisinoi) ci doi perciuni lungi, plus cercelul si mustatile din descrierea istoricului bizantin:

  http://www.amazon.com/Vikings-Elite-Ian-Heath/dp/0850455650/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1448018794&sr=8-1&keywords=osprey+vikings

 39. Flagg says:

  Numai ca, dupa parerea mea, mie descrierile alea(atat cea bizantina cat si cea anglo-saxona citate pe site-ul vikingrune) par sa imi indice ceva mai asemanator cu frizura traditionala cazaceasca(!):

  http://media-cache-ec0.pinimg.com/236x/00/cb/40/00cb404585487ee28c84cbe3bc7436f7.jpg

  Parerea mea. 🙂

  Si cu asta inchei subiectul, ca sa nu se supere iarasi crn pe mine ca va poluez arena de discutii cu subiecte din astea. 😀

 40. Flagg says:

  Doar inca un link si gata. 🙂 Pe cuvant solemn de pionier. 😛

  http://www.slavorum.org/the-viking-drakkar-and-the-kozak-chaika/

  “Later, browsing through “Description d’Ukranie” (Description of Ukraine) by Guillaume Le Vasseur de Beauplan, which was published in 1660 in Rouen, France, I saw a detailed sketch and description of a Kozak warship (“chaika”; some sources also use the term “baidak”) used in naval engagements in the Black Sea against the Turks in the 17th century. And Beauplan’s description of the Kozak vessel matched, plank for plank, the design of the Viking longship that I saw in the Oslo museum.[…]”

 41. Flagg says:

  Na ca o sa imi incalc cam repede cuvantul de pionier. 🙂 Tocmai am gasit ceva interesant apropo de capete rase, moturi/cozi si cercei(cum era descris si Sviatoslav ca ar fi purtat cu mai multe secole inainte de aparitia cazacilor):

  http://rbth.com/arts/2014/04/29/cossack_fashion_wide_trousers_papakhas_and_a_fighting_spirit_36327.html

  “[…]The forelock was an important element of Cossack identity and to lose it was a terrible shame: “Without a forelock, a Cossack is not a Cossack,” goes a saying.

  It was believed that for killing his enemies the Cossack went straight to hell when he died but that the Lord, knowing he did so out of love for his homeland, pulled him out of the furnace by that same forelock.

  Another important attribute of being a Cossack was the wearing of silver crescent-shaped earrings.

  Not everyone had the right to wear earrings. Those whom it was necessary to protect from danger by virtue of their social status were “marked” by an earring. A pierced left ear meant that the Cossack was the only son in the family and a pierced right one meant that he was the last man in his family.

  The earring was worn as a talisman and amulet. The crucifix was also worn and an icon was stitched into the lining of a Cossack’s hat.”
  ____

  P.S. Ca fapt divers, actrita care o interpreteaza pe Lagertha in serial(Katheryn Winnick) este de origine ucraineana.

 42. crn says:

  Buna seara Flagg!
  E in regula, nu ma supar.

 43. Flagg says:

  Apropo de modul in care este respectata(sau NU) istoria in serial, exista totusi ceva ce e foarte neadevarat in cadrul general al povestii serialului. Si anume, pe la inceputul serialului vikingii sunt prezentati ca fiind total ignoranti in ce priveste existenta si activitatea vecinilor lor crestini din Anglia si Imperiul Carolingian. Ceea ce e cu totul fals.
  Iar raidul lor asupra manastirii Lindisfarne, eveniment care e considerat a fi cumva punctul de inceput pentru “The Viking Age”, este prezentat ca fiind un soi de jaf realizat cumva la intamplare, vikingii lui Ragnar ajungand in zona fara sa aiba habar dinainte ce urmau sa gaseasca acolo.

  Adevarul istoric este insa cu totul altul. Scandinavii din secolul VIII stiau destul de bine ce vecini aveau. Si printre vecinii respectivi se numarau nu doar crestinii ci si paganii din Saxonia, zona din Germania de azi care la vremea respectiva era vecina Danemarcei de azi:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Frankish_Empire_481_to_814-en.svg
  Iar in Saxonia, cu vreo doua decenii inainte de raidul de la Lindisfarne, Carol cel Mare a inceput sa ii macelareasca pe paganii saxoni care refuzau sa se crestineze si sa distruga locurile sfinte ale paganilor respectivi. Care pagani aveau de fapt cam aceeasi religie cu vecinii lor danezi, plus o limba asemanatoare. In consecinta, multi dintre supravietuitorii saxoni care refuzasera crestinarea fortata au fugit la coreligionarii si “verii”(dpdv etnic si lingvistic) lor danezi. Lucru care a creat foarte multa animozitate la adresa crestinilor in randul scandinavilor si in mod particular, ca un caz aparte, o animozitate la adresa calugarilor si preotilor pe care Carol cel Mare ii chemase din randul clerului din Anglia ca sa il ajute pe post de misionari in Saxonia(adica respectivii venisera sa ajute la convertirea fortata a paganilor din Germania taman din manastiri britanice de genul celei de la Lindisfarne).
  Daca lucrurile astea sunt luate in considerare(plus alte chestii cum ar fi cele privind existenta si a unui soi de razboi economic pe care crestinii de atunci incercau sa il realizeze impotriva paganilor din nordul Europei si musulmanilor din sudul continentului, si care i-a afectat atunci si pe paganii scandinavi), atunci raidul de la Lindisfarne, plus toate celelalte atacuri ulterioare ale vikingilor ce tinteau cu predilectie manastirile si lacasurile de cult crestine, incep sa para a fi mai degraba un act de razbunare bine gandit dinainte, nu simple jafuri realizate la intamplare(asa cum apar lucrurile descrise in serial).

  Mai pe scurt, invaziile vikingilor in Europa crestina sunt doar o parte(desi poate cea mai importanta ca efecte si amploare) a unei serii mai ample de razboaie religioase care au zguduit Europa vreme de mai multe secole, punctul final al acestora fiind atins de-abia prin secolul XV, odata cu crestinarea fortata a balticilor de catre Cavalerii Teutoni si aliatii lor(sau rivalii lor, cei crestini, cum ar fi de exemplu polonezii) – ex. paganii din Samogitia au fost crestinati de-abia prin 1413.

  Asa ca raidurile vikingilor au fost in realitate in foarte mare parte un act de razboi religios, nu foarte diferite, din punctul asta de vedere, de raidurile piratilor musulmani din Magreb(“The Barbary Coast”) care au facut si ele ravagii in Europa pana foarte tarziu, in secolul XIX(ca fapt divers, vestita US Navy de azi a luat fiinta de fapt, initial, pentru a proteja navele de comert ale USA de atacurile piratilor musulmani, prima batalie navala de anvergura din istoria flotei militare a SUA si din istoria faimosilor puscasi marini americani fiind data undeva aproape de Tripoli, in Libia de azi).

  Revenind la serial, partea asta de razboi religios e abordata pana la urma cumva si ea, nefiind ignorata chiar cu totul, dar e prezentata totusi mai cu batista pusa pe tambal(ex. conflictul dintre Athelstan si Floki, pendularile lui Ragnar intre paganismul scandinav si crestinism etc.). Adevarul istoric pur si dur banuiesc ca ar fi cam prea neplacut si neconform cu corectitudinea politica actuala, si in consecinta nu prea pretabil a fi prezentat in mod complet intr-un serial din asta adresat publicului larg occidental.

 44. Flagg says:

  Apropo de raidurile piratilor musulmani magrebieni in Europa, ele au tintit uneori zone foarte indepartate geografic de Mediterana, cum ar fi Irlanda sau chiar Islanda(!) cea populata de vikingi:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_pirates

  “Occasionally coastal raids reached farther afield. Iceland was subject to raids in 1627. Jan Janszoon, (Murat Reis the Younger) is said to have taken 400 prisoners; 242 of the captives later were sold into slavery on the Barbary Coast. The corsairs took only young people and those in good physical condition. All those offering resistance were killed, and the old people were gathered into a church which was set on fire. Among those captured was Ólafur Egilsson, who was ransomed the next year. Upon returning to Iceland, he wrote an account about his experience. Such captivity narratives by Europeans who had been held in Muslim states eventually constituted a literary genre.

  Ireland was subject to a similar attack. In June 1631 Murat Reis, with corsairs from Algiers and armed troops of the Ottoman Empire, stormed ashore at the little harbor village of Baltimore, County Cork. They captured almost all the villagers and took them away to a life of slavery in North Africa. The prisoners were destined for a variety of fates — some lived out their days chained to the oars as galley slaves, while women spent long years as concubines in harems or within the walls of the sultan’s palace. Only two of these captives ever returned to Ireland.”

  _________

  Acum nu vreau sa dau apa la moara anti-musulmanilor infierbantati pe care ii vad agitandu-se in prezent pe tot soiul de forumuri si bloguri, dar adevarul este ca mult blamata politica europeana coloniala din Africa de Nord din secolul XIX nu a fost in mod exclusiv rezultatul lacomiei europenilor, ci a fost in mare parte si un act de autoaparare al europenilor. Francezii, spaniolii si englezii au ocupat zonele din actualele state Algeria, Maroc, Tunisia, Libia si Egipt in foarte mare parte pentru ca vroiau sa puna stop in felul asta raidurilor piratilor musulmani care aveau loc in mod regulat si afectau practic toate zonele de coasta ale Occidentului.
  Dar asta e alt adevar greu de prezentat intr-un ambalaj “corect politic” publicului occidental de azi.

  P.S. In toata povestea asta europenii n-au fost doar victime. Multi dintre piratii magrebieni care semanau teroare in Europa de prin secolul XVI incolo erau urmasii maurilor care fusesera expulzati din Spania ca urmare a unui proces de purificare etnica(sau chiar de genocid in unele cazuri) in care a fost implicata si Inchizitia.

  In multe cazuri din istorie victimele de ieri devin agresorii de azi, dupa care iar se intoarce roata si ciclul merge mai departe.. si tot mai departe si mai departe.. Problema spinoasa(careia nu cred ca i-a fost gasita inca rezolvarea, din pacate) este cum ar putea fi intrerupt definitiv un ciclu din asta.

 45. Neele says:

  “In multe cazuri din istorie victimele de ieri devin agresorii de azi, dupa care iar se intoarce roata si ciclul merge mai departe.. si tot mai departe si mai departe.. Problema spinoasa(careia nu cred ca i-a fost gasita inca rezolvarea, din pacate) este cum ar putea fi intrerupt definitiv un ciclu din asta.”

  Ciclul merge mai departe si tu esti pe loc.
  Si vrei sa rezolvi omenirea desi nu te-ai rezolvat pe tine. Unbelievable! @_@
  Vorbesti mult si degeaba. Fa-ti blog!

 46. Neele says:

  Sau mai simplu: treci in tabara adversa! N-o sa te critice nimeni ca esti iar cu misa. Nu o sa te puna nimeni sa te intorci impotriva sotiei sau a persoanei din casa care este la curs si pe care n-ai reusit s-o convingi pana acum. E cel putin crazy sa continui sa pretinzi ca esti exmisan cand de fapt ai co-dependenta de curs.
  Depui armele si sa n-aud vreun protest!

  Pana si un maidanez e mai liber ca tine.

 47. Flagg says:

  @MR
  “Ma gandesc ca nu puteau baga actori tatuati pe fata, ca riscau sa dea nastere unei mode prea ciudate. De altfel, si scrierile saxonilor despre invaziile nordicilor ii descriu ca avand fetele oribil tatuate, pentru a infricosa dusmanii. Nu imi imaginez ce succes ar mai fi avut filmul daca era jucat de niste ciudati cu tatuaje inspaimantatoare.”

  Au facut-o pana la urma si pe asta 🙂 :

  http://www.imdb.com/media/rm2362841344/tt5003016?ref_=tt_ov_i

  Ce nu reusesc insa sa pricep este de ce realizatorii serialului se incapataneaza sa ii puna pe soldatii lui Ecbert sa poarte coifuri tip “burgonet”, care sunt tipice pentru perioada renascentista(sec. XVI). Pentru cei care mai cunosc un pic de istorie militara poate fi o chestie destul de enervanta, care diminueaza chiar uneori placerea vizionarii serialului(altminteri destul de reusit, dupa parerea mea).

 48. Flagg says:

  Tot in ce priveste serialul, mi se pare chiar super reusita coloana sonora(si de regula ma feresc sa folosesc altfel decat in gluma cuvinte gen “super”, “ultra” etc. 🙂 ). Deja am ajuns de mai mult timp la stadiul in care in capul meu numele unor rune a devenit strans asociat unor melodii ale formatiei Wardruna. 😉

  Iar, ca idee, unele melodii ale respectivei formatii chiar mi se par infinit mai potrivite pentru o eventuala exemplificare a vreunei “stari de vira” decat chestiile alea cu flasnetute roz and stuff. 🙂

Leave a Reply