Un amic mi povestea despre un doctor romn care, odat ajuns n SUA, a fost servit de cineva cu niște chips-uri. A mai mncat și a doua zi, apoi a 3-a zi și le-a cumprat singur. Dup o sptmn, lucid, a constatat c devenise dependent de ele. Curios din fire, respectivul a luat la citit eticheta produsului și a cutat n crțile de farmacologie substanțele active folosite la fabricarea chipsurilor respective. A gsit o mulțime de substanțe cu rol de aditivi, amelioratori și intensificatori de culoare și gust, conservanți și anti-aglomeranți, fiecare cu rolul su bine stabilit și cunoscut n industria alimentar. A gsit trecut ns și o substanț despre care n crțile sale nu scria mare lucru. Cutnd studii de specialitate despre utilizrile substanței respective, a descoperit stupefiat c aceasta avea un singur rol. PRODUCEA DEPENDENȚ LA CONSUM.

Descoperind acest lucru, respectivul a adncit studiul n aceast direcție. Și a descoperit c n industria produselor de consum uman exist substanțe ce produc dependenț și a cror folosire este acceptat n mod tacit. Exist chiar o scal a dependențelor n funcție de severitatea condiționrii. n mod ciudat, anumite substanțe folosite spre exemplu la tratarea tutunului din țigaretele unor mari firme de profil (nu dm nume, cci toate folosesc aceste metode parșive de ”fidelizare” a consumatorilor) trateaz tutunul cu substanțe care produc o dependenț de fumat de zeci de ori mai puternic dect dependența dat de nicotin, vinovatul ”oficial” al dependenței de fumat.

Așa se explic eșecul terapiilor cu plasturi cu nicotin n efortul de a se lsa de fumat al celor ce apeleaz la aceast metod. Așa se explic și faptul c deși mulți fumtori au ncercat țigara electronic – ca mijloc de a se lsa de fumat țigrile clasice, majoritatea acestora au revenit la țigrile clasice recunoscnd c nu simt aceeași ”satisfacție” n cazul fumrii țigrilor electronice (deși cantitatea de nicotin introdus n corp prin fumatul electronic era de multe ori de cteva ori mai mare dect cea adus prin fumatul clasic). La fel, din același motiv, companiile de țigri nu par a se teme de creșterea numrului de fumtori de țigri produse manual, cu tutun la pung.

Exist studii medicale ”clasificate”, ascunse de ochii publicului, care au demonstrat c alcoolul, n combinație cu acei compuși dttori de dependenț din țigrile clasice, produc deteriorri masive la nivelul sistemului circulator periferic, n special la nivelul creierului.

n aceste condiții, ipocrizia Sistemului care ne ”protejeaz” de dependența de droguri ”tari” precum extazy, DMT sau LSD atinge cote maxime, ne-mai-vorbind de marijuana, care reușește s pun pe butuci largi segmente din industria farmaceutic – acolo unde este legalizat.

La acest articol am gsit o parte din studiile la care am fcut referire, dar mi-e lene s mai dau linkuri, c oricum nu m premiaz nimeni pentru asta, ba dimpotriv, s-ar putea s m aleg cu ceva șuturi din partea celor atinși de aceste dezvluiri.

CategoryUncategorized
Tags,

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer