Feed on
Posts
Comments

Azi mă plimbam cu bicla prin Herăstrău cu un amic, fost ashramist care a descoperit că există viață și după MISA. Și povesteam cu el despre supraviețuire în viață și alte alea. Omul e la început de drum în ”civilie” încearcă să se adapteze, să trăiască – și reușește de minune. Cum în perioada asta nu câștigă foarte mulți bani, e nevoit să se drămuiască și recunosc că face asta cu multă inteligență, ducând o existență chiar confortabilă.

Pentru a-i păstra identitatea protejată, o să dau doar câteva ponturi de supraviețuire cu bani puțini din cele pe care el mi le-a dezvăluit, ca să nu vă prindeți despre cine e vorba. Deci n-o să spun cum, unde și cu cine locuiește, cât plătește, etc. Aici, ”vorba dulce mult aduce”, cum spune proverbul. În schimb cheltuielile de zi cu zi – le face față inteligent.

Deci: mâncarea. Toată lumea cumpără de la supermarket, iar prețurile nu diferă semnificativ. Ei bine, el a descoperit că la Kaufland, dar și la alte magazine mari, există niște rafturi cu produse cu termen de expirare apropiat, care sunt băgate la reduceri. Așa că își cumpără pâine feliată neagră graham cu semințe care mai are termen de valabilitate 3-4 zile (și care costă în mod normal 6-7 lei), cu un leu, un leu jumătate. La fel și alte produse produse alimentare.

Haine ? A descoperit un magazin mișto de second-uri aduse din străinătate. Cum multe produse din Occident sunt mai bune calitativ (chiar și folosite !) decât unele haine ”de firmă” de la noi, falsificate prin Turcia sau China, amicul meu reușește în mod paradoxal, cu bani mai puțini, să arate mai bine îmbrăcat decât mine.

Dar omul modern este o creatură socială: poate vrea să ia masa în oraș, cu iubita, seara. Soluția ieftină este să o duci la ultimul etaj de la Promenada Mall, extact între 21 și 22 când ”întâmplător” restaurantul cu împinge tava are happy hour și prețurile sunt reduse la 50% !

Vrei un masaj gratis ? Nici o problemă: în Herăstrău o asociație ecologistă a instalat două bule de plastic (ca niște corturi rotunde, transparente) iar într-unul dintre ele te poți relaxa gratuit, câte 15 minute (dar și mai mult, dacă ai timp !) într-unul din cele 3 fotolii cu telecomandă, pe unul dintre multele programe de masaj.

Mai încolo, la roaba de cultură, poți lua o carte din grămada de pe pajiște și poți citi relaxat, tolănit pe pernele dispuse pretutindeni în jur, sau într-unul din hamacele plasate între copaci. Să tot trăiești, respirând aer curat – și toate astea gratis !

Transport ? N-ai nevoie de abonamentul costisitor al RATB-ului atâta vreme cât ai o bicicletă. Calea Victoriei are două benzi nou-nouțe pentru bicicliști, pe care poți străbate centrul orașului de la un cap la altul, cu fruntea sus, sfidând bogătanii cu mașini scumpe care înjură înghesuiți la semafoare, uitându-se la tine cu jind cum îi depășești pe banda ta specială, liberă, NUMAI A TA ! Și gratis !

Mai sunt și multe alte ponturi de trăit cu bani puțini, liber și fericit, dar mă grăbesc că mi se termină hepiauărul de la locul secret unde m-a dus amicul meu ultima dată 🙂

loading...

9 Responses to “Cum să trăiești moka (aproape gratis !) în București”

 1. prc says:

  Tot in ashram era mai ieftinache si avea si mai multe iubite 🙂

 2. Drugs says:

  Si la iarna o sa fie la fel de frumos:) eu inteleg ca vrei sa pomenesti de “adaptarea” fostilor cursanti la realitatea “dura, dramatica” si cotidiana. Ma mira faptul ca nu spui, Mihai, ca omul, cunoscutul tau, munceste pe santier. Obisnuit cu karmayoga si cu santierul, se mira si el de cat de multe poate sa faca cu banii obtinuti din munca lui cinstita si platita. Daca ar face un calcul: 12 ani de Misa *12 luni * venit ar vedea ca daca muncea chiar si asa, pe bani putini, dar era platit, tot era ceva de capul lui… E greu dar se poate. E de intales ca nu dai detalii, toti s-au prins ca e un om iesit din ashram. Dar problema nu e cat castiga si sa traiasca “moka”. Problema e sa ii iasa visele din cap si sa se trezeasca. Ca vine iarna…

 3. Drugs says:

  Prc sunt interesat cum va resimti tipul atitudinea lui viraica in viata reala. In viata reala modelul lui de mare vira este zero. Nu mai are ce sa combine. Pentru ca in viata reala lumea e mult mai axata pe bani. Iesit din ashram e un fraierit care nu mai poate sa composteze shakti:) e un lache:) asta e, macar are o sansa sa scape de bts-uri. Prin abstinenta impusa de realitate. Si asta e un lucru bun :)) sa nu se ia de baut, ca de fumat sigur nu are bani… Dumnezeu sa-l ajute sa se trezeasca.

 4. Dan says:

  E bine ca se expun aspecte care ne pot imbunatatii viata si putem trai bine fara sa bagam bani multi in buzunarele smecherilor. Asta indiferent daca prietenul tau e real sau imaginar. Chiar nu conteaza asta.

  Vin si eu cu alt pont : si pentru ca nu doresc sa fac reclama nu o sa scriu numele dar exista o societate de telefonie mobila care ofera: convorbiri nelimitate in absolut orice retea nationala, convorbiri nelimitate internationale ( principale retele fixe si mobile din UE , dar si Canada SUA) , internet nelimitat cu viteza foarte buna iar costul e foarte redus …. 5 E ( in anumite conditii , chiar 4 ) . Deci se poate .

 5. Robert says:

  @Drugs
  Daca omul acesta orine ar fi el si oriunde ar lucra, este fericit cu ce are si cu ceea ce este, de ce oare doresti cu atata tarie sa se trezeasca la “viata reala” ca sa vada si el cum e cu nevoile si lipsurile si frustrarile ? Asta este oferta standard pentru “viata reala” ?

 6. amerika says:

  Da, veniti copii la conferinta de deschidere a cursului bivolarian. La casuta de turta dulce OBOR, va connectam la reteaua “Marx Reloaded”, veti avea cele mai frumoase vise, standard occidental 😉 la oferta! nu pierdeti ocazia!

 7. amerika says:

  De la circa 7 de Politie, faceti stanga si apoi tot inainte pana la capatul curcubeului! Prezentati invitatia la unicornul de la intrare.

 8. corina says:

  Nu ne-ai spus ce si cum castiga.
  Ai vorbit doar despre cum cheltuie…

 9. Claudius the Great says:

  Aia cu happy hour e buna, dar cu haine second hand e dezgustatoare !!! Chiar nu ti-e scarba sa pui pe tine hainele unuia pe care nu-l cunosti? poti sa le speli de mii de ori, tot degradanta si mizerabila e chestia asta. Mai bine haine din China si Turcia noi decat Versace si Chanel purtate si ARUNCATE de altii , e chestie de cersetor, oricat ai incerca sa te convingi ca nu e asa, in sinea ta tot stii ce esti si ce faci. Mai bine astepti sa vina soldurile ti-ti iei ce vrei cu bani de second hand, dar noi.
  Nu merita sa folosesti nimic vechi, nici masini , oricat ar fi de putin folosite, tot scarboase sunt si nici garantie nu ai, incepi sa schimbi la piese La fel cartile pe care a scuipat altul ca sa dea pagina .
  iar cu bicicleta pe Calea Victoriei, trebuie sa fii fraier sa crezi ca esti cool si sportiv , inghiti gaze de esapament ; ala nu e sport

Leave a Reply