Azi mă plimbam cu bicla prin Herăstrău cu un amic, fost ashramist care a descoperit că există viață și după MISA. Și povesteam cu el despre supraviețuire în viață și alte alea. Omul e la început de drum în ”civilie” încearcă să se adapteze, să trăiască – și reușește de minune. Cum în perioada asta nu câștigă foarte mulți bani, e nevoit să se drămuiască și recunosc că face asta cu multă inteligență, ducând o existență chiar confortabilă.

Pentru a-i păstra identitatea protejată, o să dau doar câteva ponturi de supraviețuire cu bani puțini din cele pe care el mi le-a dezvăluit, ca să nu vă prindeți despre cine e vorba. Deci n-o să spun cum, unde și cu cine locuiește, cât plătește, etc. Aici, ”vorba dulce mult aduce”, cum spune proverbul. În schimb cheltuielile de zi cu zi – le face față inteligent.

Deci: mâncarea. Toată lumea cumpără de la supermarket, iar prețurile nu diferă semnificativ. Ei bine, el a descoperit că la Kaufland, dar și la alte magazine mari, există niște rafturi cu produse cu termen de expirare apropiat, care sunt băgate la reduceri. Așa că își cumpără pâine feliată neagră graham cu semințe care mai are termen de valabilitate 3-4 zile (și care costă în mod normal 6-7 lei), cu un leu, un leu jumătate. La fel și alte produse produse alimentare.

Haine ? A descoperit un magazin mișto de second-uri aduse din străinătate. Cum multe produse din Occident sunt mai bune calitativ (chiar și folosite !) decât unele haine ”de firmă” de la noi, falsificate prin Turcia sau China, amicul meu reușește în mod paradoxal, cu bani mai puțini, să arate mai bine îmbrăcat decât mine.

Dar omul modern este o creatură socială: poate vrea să ia masa în oraș, cu iubita, seara. Soluția ieftină este să o duci la ultimul etaj de la Promenada Mall, extact între 21 și 22 când ”întâmplător” restaurantul cu împinge tava are happy hour și prețurile sunt reduse la 50% !

Vrei un masaj gratis ? Nici o problemă: în Herăstrău o asociație ecologistă a instalat două bule de plastic (ca niște corturi rotunde, transparente) iar într-unul dintre ele te poți relaxa gratuit, câte 15 minute (dar și mai mult, dacă ai timp !) într-unul din cele 3 fotolii cu telecomandă, pe unul dintre multele programe de masaj.

Mai încolo, la roaba de cultură, poți lua o carte din grămada de pe pajiște și poți citi relaxat, tolănit pe pernele dispuse pretutindeni în jur, sau într-unul din hamacele plasate între copaci. Să tot trăiești, respirând aer curat – și toate astea gratis !

Transport ? N-ai nevoie de abonamentul costisitor al RATB-ului atâta vreme cât ai o bicicletă. Calea Victoriei are două benzi nou-nouțe pentru bicicliști, pe care poți străbate centrul orașului de la un cap la altul, cu fruntea sus, sfidând bogătanii cu mașini scumpe care înjură înghesuiți la semafoare, uitându-se la tine cu jind cum îi depășești pe banda ta specială, liberă, NUMAI A TA ! Și gratis !

Mai sunt și multe alte ponturi de trăit cu bani puțini, liber și fericit, dar mă grăbesc că mi se termină hepiauărul de la locul secret unde m-a dus amicul meu ultima dată 🙂

CategoryUncategorized
Tags,

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer