Digi Mobil – vorbești mai ieftin, dar (momentan) mai prost

După experiența negativă din 2003-2004 cu abonamentul de la Vodafone – fostul Conex (mă furau la factură, mă încărcau la convorbiri, etc.), îmi jurasem pe barba mea de profet necunoscut, că nu voi mai încheia alt abonament de telefonie mobilă și voi rămâne un sărman utilizator de cartelă pre-pay.

Pentru că la fel ca și creditele bancare, abonamentele de telefonie mobilă au costuri ascunse, șmenuri și furtișaguri prin care operatorul te încalecă și te jupoaie de bani, cu mult peste prețul previzionat în ”ofertă”.

La cartelă, dacă vrei să suni, încarci. Dacă nu, nu. Băgai credit cât să activezi extra-opțiunea care ți se potrivea, și gata. După trecerea lunii de extraopțiune, puteai alege să o prelungești atunci, sau mai târziu și de mutle ori lăsam să treacă zile întregi când mai aveam minute neconsumate pe extraopțiunile de pe cealaltă cartelă.

Căci băgam de 5 euro pe conex, și de 10 euro pe cosmote. Mai am și o cartelă de orange, pe care o țin pentru că mă mai sună unii clienți vechi. Deci, aveam cam la 15 euro pe lună costurile de telefonie mobilă.

Până când a apărut oferta Optim nelimitat de la RDS. Pentru mine, că sunt abonat cu netul și tv-ul la ei, e de 5 euro, în care am incluse convorbiri nelimitate în toate rețelele naționale, bașca internet ”fără număr” de limită ! Anterior, la cosmote aveam un giga de trafic pentru 10 euro. Vă dați seama !? Nici n-am mai ezitat și am făcut pasul către obținerea cetățeniei Statului Belgravistan, contractând abonamentul de 5 euro pe luna la RDS. La acesta nu ți se pot băga costuri ascunse ca la celelalte rețele, că ai depășit nr. de minute sau traficul de net. Pentru simplul motiv că AI NELIMITAT, pe oricine ai suna !

Acum, are și părți proaste. Ca orice rețea dezvoltată rapid, cu un număr de abonați în continuă creștere, se întâmplă să dai câteva rateuri bune înainte să poți suna pe cineva, și să nu poți primi apeluri de la anumite numere (ex. am reclamat că nu puteam fi sunat de dentrala de la Tribunalul București, care are număr de fix, de romtelecom, portat pe orange). Însă netul merge meseriaș, pot suna pe facebook de oriunde, văd filme, tv-ul, deci se merită.

Probabil că strategia lor agresivă de marketing se bazează pe asocierea dintre un produs ieftin, la pachet cu unul scump, dar pe care nu îl percepi ca atare, pentru că îl plătești în rate. Pentru că la abonament RDS-ul îți face hatârul să își vândă și niște telefoane în rate, la ”ofertă” care dacă stai să o analizezi la prețul final, nu e deloc ieftină, ba dimpotrivă. Deci, aici e clenciul, de aici câștigă: că odată cu abonamentul ieftin, lumea cumpără și telefoane scumpe, peste prețul pieții.

Un alt câștig al băieților de la RDS este acela al creșterii cotei de piață, prin atragerea unui număr mare de abonați, obținând astfel implicit creșterea valorii companiei prin capitalizarea unui portofoliu de clienți cu o creștere spectaculoasă, sporind astfel valoarea fondului de comerț al companiei. Pe lângă toate astea, faptul că au reușit să-i fraierească pe cei de la vodafone să încheie cu ei un contract de roaming avantajos, a pus capac capcanei de marketing în care a căzut concurența RDS.

Faza mișto este că acum s-au trezit și fleții de la Cosmote, actualul telekom. Mă sună zilele trecute o gagică cu o voce misterioasă, că vrea să îmi facă o ofertă de la cosmote. O întreb care e oferta, dacă poate să mi-o trimită pe mail. Nu, zice ea, că e personalizată, că să ne vedem. Îi zic, cucoană, eu sunt avocat, time is money, dacă vrei să ai o ora cu mine, tre să-mi plătești tariful, n-am timp de vrăjeli publicitare. Și, zic, oricum n-aveți cum să bateți oferta de la RDS, unde am și trecut. Plângeți deci sănătoși după ăia zece euroi pe lună pe care vii băgam ca fraieru în buzunar. Epoca de captivitate la voi s-a încheiat ! Sayonara ! Săraca a înghițit în sec și a renunțat să mă mai convingă.

În plus, tarifele de roaming pentru convorbiri și date înstrăinătate ale celor de la RDS sunt mai mult decât rezonabile. În cele 10 zile de vacanță în Grecia am vorbit de-am spart, am stat pe net ca belferu toată ziua pe plajă, la șezlong, fără măsură și am plătit cam 6 euro în plus peste abonament.

Aștept cu interes telefonul moca, pentru care am și o idee. Dacă aș avea banii necesari, aș dezvolta o companie care să producă niște telefoane mobile care să transmită semnalul din telefon în telefon, fără să aibă nevoie de rețele și relee care ne fac dependenți de firmele de telefonie mobilă. Fiecare cu aparatul lui, punând la dispoziție pentru retransmisie și folosind la rândul lui drept relee de retransmitere a semnalului, telefoanele celorlalți. Cu sloganul: Uniți, comunicăm gratis ! că tot e la modă faza cu Uniți, salvăm tot ce mișcă. De ce să nu ne salvăm și banii ?

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *