Feed on
Posts
Comments

După experiența negativă din 2003-2004 cu abonamentul de la Vodafone – fostul Conex (mă furau la factură, mă încărcau la convorbiri, etc.), îmi jurasem pe barba mea de profet necunoscut, că nu voi mai încheia alt abonament de telefonie mobilă și voi rămâne un sărman utilizator de cartelă pre-pay.

Pentru că la fel ca și creditele bancare, abonamentele de telefonie mobilă au costuri ascunse, șmenuri și furtișaguri prin care operatorul te încalecă și te jupoaie de bani, cu mult peste prețul previzionat în ”ofertă”.

La cartelă, dacă vrei să suni, încarci. Dacă nu, nu. Băgai credit cât să activezi extra-opțiunea care ți se potrivea, și gata. După trecerea lunii de extraopțiune, puteai alege să o prelungești atunci, sau mai târziu și de mutle ori lăsam să treacă zile întregi când mai aveam minute neconsumate pe extraopțiunile de pe cealaltă cartelă.

Căci băgam de 5 euro pe conex, și de 10 euro pe cosmote. Mai am și o cartelă de orange, pe care o țin pentru că mă mai sună unii clienți vechi. Deci, aveam cam la 15 euro pe lună costurile de telefonie mobilă.

Până când a apărut oferta Optim nelimitat de la RDS. Pentru mine, că sunt abonat cu netul și tv-ul la ei, e de 5 euro, în care am incluse convorbiri nelimitate în toate rețelele naționale, bașca internet ”fără număr” de limită ! Anterior, la cosmote aveam un giga de trafic pentru 10 euro. Vă dați seama !? Nici n-am mai ezitat și am făcut pasul către obținerea cetățeniei Statului Belgravistan, contractând abonamentul de 5 euro pe luna la RDS. La acesta nu ți se pot băga costuri ascunse ca la celelalte rețele, că ai depășit nr. de minute sau traficul de net. Pentru simplul motiv că AI NELIMITAT, pe oricine ai suna !

Acum, are și părți proaste. Ca orice rețea dezvoltată rapid, cu un număr de abonați în continuă creștere, se întâmplă să dai câteva rateuri bune înainte să poți suna pe cineva, și să nu poți primi apeluri de la anumite numere (ex. am reclamat că nu puteam fi sunat de dentrala de la Tribunalul București, care are număr de fix, de romtelecom, portat pe orange). Însă netul merge meseriaș, pot suna pe facebook de oriunde, văd filme, tv-ul, deci se merită.

Probabil că strategia lor agresivă de marketing se bazează pe asocierea dintre un produs ieftin, la pachet cu unul scump, dar pe care nu îl percepi ca atare, pentru că îl plătești în rate. Pentru că la abonament RDS-ul îți face hatârul să își vândă și niște telefoane în rate, la ”ofertă” care dacă stai să o analizezi la prețul final, nu e deloc ieftină, ba dimpotrivă. Deci, aici e clenciul, de aici câștigă: că odată cu abonamentul ieftin, lumea cumpără și telefoane scumpe, peste prețul pieții.

Un alt câștig al băieților de la RDS este acela al creșterii cotei de piață, prin atragerea unui număr mare de abonați, obținând astfel implicit creșterea valorii companiei prin capitalizarea unui portofoliu de clienți cu o creștere spectaculoasă, sporind astfel valoarea fondului de comerț al companiei. Pe lângă toate astea, faptul că au reușit să-i fraierească pe cei de la vodafone să încheie cu ei un contract de roaming avantajos, a pus capac capcanei de marketing în care a căzut concurența RDS.

Faza mișto este că acum s-au trezit și fleții de la Cosmote, actualul telekom. Mă sună zilele trecute o gagică cu o voce misterioasă, că vrea să îmi facă o ofertă de la cosmote. O întreb care e oferta, dacă poate să mi-o trimită pe mail. Nu, zice ea, că e personalizată, că să ne vedem. Îi zic, cucoană, eu sunt avocat, time is money, dacă vrei să ai o ora cu mine, tre să-mi plătești tariful, n-am timp de vrăjeli publicitare. Și, zic, oricum n-aveți cum să bateți oferta de la RDS, unde am și trecut. Plângeți deci sănătoși după ăia zece euroi pe lună pe care vii băgam ca fraieru în buzunar. Epoca de captivitate la voi s-a încheiat ! Sayonara ! Săraca a înghițit în sec și a renunțat să mă mai convingă.

În plus, tarifele de roaming pentru convorbiri și date înstrăinătate ale celor de la RDS sunt mai mult decât rezonabile. În cele 10 zile de vacanță în Grecia am vorbit de-am spart, am stat pe net ca belferu toată ziua pe plajă, la șezlong, fără măsură și am plătit cam 6 euro în plus peste abonament.

Aștept cu interes telefonul moca, pentru care am și o idee. Dacă aș avea banii necesari, aș dezvolta o companie care să producă niște telefoane mobile care să transmită semnalul din telefon în telefon, fără să aibă nevoie de rețele și relee care ne fac dependenți de firmele de telefonie mobilă. Fiecare cu aparatul lui, punând la dispoziție pentru retransmisie și folosind la rândul lui drept relee de retransmitere a semnalului, telefoanele celorlalți. Cu sloganul: Uniți, comunicăm gratis ! că tot e la modă faza cu Uniți, salvăm tot ce mișcă. De ce să nu ne salvăm și banii ?

loading...

8 Responses to “Digi Mobil – vorbești mai ieftin, dar (momentan) mai prost”

 1. etefleosch says:

  S-a inventat bai telefonul care trimite semnal direct la alt telefon. Se numeste walkie-talkie. Poti sa mergi la Carefour si sa-l cumperi. Daca vrei sa-i fraieresti pe altii iti faci acctibild cu raPhone si le vinzi branduite. Daca prinzi fraireri cu televizoare pe lampi poate faci si de-o ciunga.

 2. iona says:

  Cei 6 euro i-ai platit pt extratrafic si convorbiri sau e taxa de roaming nelimitat?Din cate spui ar merita sa cumperi de la rds si nu de la o retea locala in caz ca mergi pt mai mult timp in afara…e de studiat..

 3. Nelee says:

  “kakat acoperit ce esti”
  Vai, dar in ce hal esti tu!

 4. Grig says:

  Oferta celor de la RDS RCS este buna ca si pret, probleme mari vor apărea atunci când nu vor mai avea contract cu cei de la Vodafone, deoarece acoperirea lasă de dorit.
  E drept ca se trage tare pe extins aria de acoperire dar, caleați lunga …

 5. Topogan says:

  Merge mai prost dar e ieftin, la 5 euro este echivalentul a cel putin 25 la ceilalti operatori. Dupa mine merita dar fara telefon de la ei.

 6. Eliot Ness says:

  MR nu-ti mai bate capul cu asta ca gurul tau deja ti-a luat-o inainte. A facut parteneriat cu mamalucii iar de la anul domeniul de telecomunicatii va fi revolutionat radical ;-)Nu ai auzit de tehnologia Keshe?
  Principiul fundamental al acestei teorii elementare cu aplicatii practice in toate domeniile continua sa revolutioneze umanitatea in ciuda eforturilor reptilienilor galactici. Principiul teoriei Keshe explicat pe intelesul celor care au diplome copypaste dar au de fapt doar 4 clase este urmatorul:

  Trimiti “keshul” in avans infractorului pentru o promisiune aberanta. Apoi astepti cu nerabdare data evenimentului care este amanata repetat. Primesti periodic povesti conspirationiste si continui sa visezi la indeplinirea promisiunii. Eventual realizezi ca ai luat teapa si te impaci cu idea ca esti fraier. Taci chitic si nu sesizezi autoritatile pentru ca de ce sa mai fi si ridiculizat dupa ce ca ti-ai pierdut banii si vlaga.

 7. FYMaaa says:

  Mi-am facut si eu abonament de vreo luna insa nu sunt multumit de semnal … mai mereu e pe roamingul national semnalul, chiar si in orase, iar net de multe ori e ioc .. stickul de la ei functiona mai bine … desi in reclama ei spun ca-ti ofera viteze pana in 21 MB/S, in contract scrie doar 14 MB/S, iar in realitate nu am avut mai mult de 3-4 MB dl si 1 MB up, asta cand ai noroc sa ai net … una peste alta e ok , dar nu ofera ceea ce spun.

 8. Dan says:

  Daca te gandesti ca un abonament mediu e de 7-8 euro in care nu au mai nimic in alte retele ( 100-150 min) oferta lor e foarte excelenta. La 2 abonamente valoarea cu tot cu tva e de 4 euro. La acest pret sa vorbesti nelimitat , in orice retea nationala , dar si in principalele retele din Ue , SUA si Cnada e mai mult decat perfect. Vorbesti fara grija cvosturilor suplimentare.

  Oferta de telefoane nu e foarte buna, dar telefon iti iei o singura data, pe cand la abonament te “ard” toti in fiecare luna, fara posibilitatea de a renunta pentru ca ai semnat un contract.

  Ca vorbesti in rooming nu te deranjeaza deloc, nici nu conteaza asta . Doar in ceea ce priveste netul ,transferul de date este limitat in rooming , in retea digi este nelimitat. Insa si aici e ok faptul ca nu esti taxat pentru depasirea traficului de date in rooming. Pur si simplu se opreste, dupa ce in prealabil cand ajungi la 90 la suta te avertizeaza prin mesaj. Din acest punct de vedere conteaza daca folosesti traficul de date mai tot timpul, caz in care pentru bucuresti e ok , in provincie nu prea. Daca nu esti dependent de net si cand esti pe strada . Rds esre perfect si bate la fundulet ( si le bate si obrazul) tuturor celor ce au acaparat piata de telefomie mobila in Romania.

  Cat despre telecom…. numai vrajeli idioate, fara niciun avantaj notabil, chiar daca ne ia de cap pana la greata publicitatea mai mult decat super agresiva facuta de o saptamana la tv a telecom-ului ….. La digi nu prea ma vazut o reclama de acest fel.

  Cineva spunea odata ca produsul bun se vinde singur , pe cand cel prost are nevoie de recalama . Concluzia o trageti singuri!

Leave a Reply