Dup experiența negativ din 2003-2004 cu abonamentul de la Vodafone – fostul Conex (m furau la factur, m ncrcau la convorbiri, etc.), mi jurasem pe barba mea de profet necunoscut, c nu voi mai ncheia alt abonament de telefonie mobil și voi rmne un srman utilizator de cartel pre-pay.

Pentru c la fel ca și creditele bancare, abonamentele de telefonie mobil au costuri ascunse, șmenuri și furtișaguri prin care operatorul te ncalec și te jupoaie de bani, cu mult peste prețul previzionat n ”ofert”.

La cartel, dac vrei s suni, ncarci. Dac nu, nu. Bgai credit ct s activezi extra-opțiunea care ți se potrivea, și gata. Dup trecerea lunii de extraopțiune, puteai alege s o prelungești atunci, sau mai trziu și de mutle ori lsam s treac zile ntregi cnd mai aveam minute neconsumate pe extraopțiunile de pe cealalt cartel.

Cci bgam de 5 euro pe conex, și de 10 euro pe cosmote. Mai am și o cartel de orange, pe care o țin pentru c m mai sun unii clienți vechi. Deci, aveam cam la 15 euro pe lun costurile de telefonie mobil.

Pn cnd a aprut oferta Optim nelimitat de la RDS. Pentru mine, c sunt abonat cu netul și tv-ul la ei, e de 5 euro, n care am incluse convorbiri nelimitate n toate rețelele naționale, bașca internet ”fr numr” de limit ! Anterior, la cosmote aveam un giga de trafic pentru 10 euro. V dați seama !? Nici n-am mai ezitat și am fcut pasul ctre obținerea cetțeniei Statului Belgravistan, contractnd abonamentul de 5 euro pe luna la RDS. La acesta nu ți se pot bga costuri ascunse ca la celelalte rețele, c ai depșit nr. de minute sau traficul de net. Pentru simplul motiv c AI NELIMITAT, pe oricine ai suna !

Acum, are și prți proaste. Ca orice rețea dezvoltat rapid, cu un numr de abonați n continu creștere, se ntmpl s dai cteva rateuri bune nainte s poți suna pe cineva, și s nu poți primi apeluri de la anumite numere (ex. am reclamat c nu puteam fi sunat de dentrala de la Tribunalul București, care are numr de fix, de romtelecom, portat pe orange). ns netul merge meseriaș, pot suna pe facebook de oriunde, vd filme, tv-ul, deci se merit.

Probabil c strategia lor agresiv de marketing se bazeaz pe asocierea dintre un produs ieftin, la pachet cu unul scump, dar pe care nu l percepi ca atare, pentru c l pltești n rate. Pentru c la abonament RDS-ul ți face hatrul s și vnd și niște telefoane n rate, la ”ofert” care dac stai s o analizezi la prețul final, nu e deloc ieftin, ba dimpotriv. Deci, aici e clenciul, de aici cștig: c odat cu abonamentul ieftin, lumea cumpr și telefoane scumpe, peste prețul pieții.

Un alt cștig al bieților de la RDS este acela al creșterii cotei de piaț, prin atragerea unui numr mare de abonați, obținnd astfel implicit creșterea valorii companiei prin capitalizarea unui portofoliu de clienți cu o creștere spectaculoas, sporind astfel valoarea fondului de comerț al companiei. Pe lng toate astea, faptul c au reușit s-i fraiereasc pe cei de la vodafone s ncheie cu ei un contract de roaming avantajos, a pus capac capcanei de marketing n care a czut concurența RDS.

Faza mișto este c acum s-au trezit și fleții de la Cosmote, actualul telekom. M sun zilele trecute o gagic cu o voce misterioas, c vrea s mi fac o ofert de la cosmote. O ntreb care e oferta, dac poate s mi-o trimit pe mail. Nu, zice ea, c e personalizat, c s ne vedem. i zic, cucoan, eu sunt avocat, time is money, dac vrei s ai o ora cu mine, tre s-mi pltești tariful, n-am timp de vrjeli publicitare. Și, zic, oricum n-aveți cum s bateți oferta de la RDS, unde am și trecut. Plngeți deci sntoși dup ia zece euroi pe lun pe care vii bgam ca fraieru n buzunar. Epoca de captivitate la voi s-a ncheiat ! Sayonara ! Sraca a nghițit n sec și a renunțat s m mai conving.

n plus, tarifele de roaming pentru convorbiri și date nstrintate ale celor de la RDS sunt mai mult dect rezonabile. n cele 10 zile de vacanț n Grecia am vorbit de-am spart, am stat pe net ca belferu toat ziua pe plaj, la șezlong, fr msur și am pltit cam 6 euro n plus peste abonament.

Aștept cu interes telefonul moca, pentru care am și o idee. Dac aș avea banii necesari, aș dezvolta o companie care s produc niște telefoane mobile care s transmit semnalul din telefon n telefon, fr s aib nevoie de rețele și relee care ne fac dependenți de firmele de telefonie mobil. Fiecare cu aparatul lui, punnd la dispoziție pentru retransmisie și folosind la rndul lui drept relee de retransmitere a semnalului, telefoanele celorlalți. Cu sloganul: Uniți, comunicm gratis ! c tot e la mod faza cu Uniți, salvm tot ce mișc. De ce s nu ne salvm și banii ?

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer