S-a ajuns la momentul n care se trimit prin poșt plicurile cu carduri de sntate – pentru cei care sunt asigurați n sistem. Am primit de la cititorii blogului multe ntrebri: poate fi refuzat cardul, dac da, cum, și ce consecințe are acest lucru ?

O s rspund pe scurt.

Calitatea de asigurat n sistemul național de sntate nu este condiționat de primirea și folosirea cardului ci de plata contribuțiilor la Casa de Sntate din zona n care sunteți domiciliați. Deci, puteți refuza cardul fr probleme, n continuare se poate beneficia de serviciile medicale FR CARD, doar cu buletinul. De altfel, majoritatea medicilor și a cabinetelor medicale nu au cititoarele de carduri, iar sistemul informatizat centralizat nu nu a fost nc pus la punct, aceasta fiind etapa ulterioar ce se dorește a fi implementat.

Din cte știu de la amici medici, sistemul va funcționa n paralel (cu card și fr) nc o perioad… nedeterminat, ceea ce m duce cu gndul la inutilele și mult ludatele crți de alegtor, distribuite cu aceeași mrinimie de guvernanți, și la fel de inutile n final n raport de scopul pentru care au fost emise.

Deci, cum refuzm cardul ?

Poștașii au primit dispoziții exprese s nu predea dect personal pe semntura persoanei, plicurile ce conțin cardurile. Deci este puțin probabil s le gsiți la cutia de scrisori. Cel mai probabil este ca, dac poștașul nu v gsește acas, s v lase la cutie o recipis de ridicare de la poșt a plicului. Dac nu v prezentați s ridicați plicul de la poșt, dup cteva zile el este restituit ctre expeditor, adic Casei de Sntate emitente.

Dac poștașul vine cu plicul la uș aveți posibilitatea s refuzați primirea plicului, eventual fcnd mențiunea c ”nu doresc s primesc card de sntate cu cip. Doresc s beneficiez de asigurarea de sntate pe baza unui document clasic.” Atunci poștașul e obligat s restituie plicul ctre Casa de Sntate iar dac suntem mulți care facem aceste mențiuni, se poate lansa o dezbatere cu reprezentanții Casei, pentru o modalitate alternativ de nregistrare a celor ce nu doresc cardurile cu cip.

n rest, sistemul rmne același cu tot cu carduri: la spital nu au nimic (medicamente, pansamente, instrumentarii sau dispozitive medicale). Ți le cumperi singur, din farmacia din incinta spitalului. Iar pentru consultații, mai bine mergi la privat unde dai aceiași bani care oricum i ddeai șpag la medicul de la Stat, dar cu așteptare la cozi mai mici. La medicamente nu mai ai aproape nimic compensat, deci chiar nu prea afecteaz pe nimeni povestea cu cardurile.

Acu, poate c se vor trezi unii care s zic: dar ce au domnule cardurile astea ? C doar n-au pe dracu-n ele, s nu le iei.

Pi, o s dau cteva argumente de ce nu voi lua eu personal acest card:

  1. Prin acceptarea cardului ncurajez ndosarierea electronic a individului (pacientului). Cu alte cuvinte, dosarul meu medical, cu detalii privind grupa sanguin, eventual analize fcute, stare de sntate, compatibilitți genetice, tot istoricul bolilor, intervențiilor și tratamentelor – va fi ntr-o baz de date central, de unde anumite grupuri de interese l pot accesa. Vor spune unii: și ce e ru n asta ? E bine ca n ipoteza n care suferi un accident, medicul s știe imediat ce grup sanguin ai, ca s te salveze, sau care este istoricul tu medical, intoleranțe la anumite substanțe, anestezice, etc. ca s nu greșeasc. Da, este un posibil argument valid. Dar eu ofer un contra-argument, la fel de ipotetic: un mare mahr are nevoie de un transplant de rinichi. Lista persoanelor donatoare compatibile este extrem de scurt. Atunci pltește la anumite servicii secrete, care acceseaz baza de date a Casei de Asigurri a unei țri de mna a treia (s zicem Romnia), unde l gsește perfect compatibil genetic (și sntos tun !) s zicem pe cetțeanul Rapcea, dar care nu are nici un gnd s renunțe la rinichiul su indiferent de oferta financiar. Așa c i nsceneaz un accident destul de mortal, iar ntruct ghinionistul de cetțean accidentat nu și-a exprimat pe parcursul tumultoasei sale vieți dezacordul scris n privința prelevrii de organe, se va prezuma c DA, este donator de organe, și va fi golit pe șest, rapid, la cel mai apropiat spital de urgenț de ctre echipa medical de recoltare aflat ”ntmpltor” n zon, uneori chiar nainte ca familia victimei s fie anunțat. Personal, prefer s avem medici buni, care s fac eforturi s afle ce grup sanguin am, de ce intoleranțe sufr, dect s fiu un potențial cetțean al planetei folosit de elita mondial pe post de surs de organe – cam n genul puilor de avicola crescuți pentru pipote. De altfel, astfel de scenarii precum cel prezentat de mine nu sunt chiar povești. Știți unde mergea echipa de medici din avionul prbușit iarna trecut n Munții Apuseni, condus de Adrian Iovan ? La Oradea, unde urmau s preleveze ficatul, rinichii și corneele unei paciente decedate. Echipa de medici-corbi de la București era la concurenț cu o echip de la Budapesta, care și ei voiau organe de la decedata din Oradea, mprțeala fcndu-se pe principiul din jung: primul venit, primul servit. Iar medii ia erau pltiți pe msur pentru organele ”recoltate” ! Ca s nu mai spun c de multe ori ”donatorii” hcuiți n baza acordului prezumat sunt nc vii (n ideea pe care o știu și gospodinele care merg n piaț dup carne, c cu ct organele sunt mai proaspete, cu att sunt mai bune), dar asta e o alt poveste macabr, pe care o puteți citi pe blogul lui SACCSIV.
  2. ndosarierea electronic a individului accelereaz procesul de centralizare a guvernrii electronice și implicit de control total al individului: Guvernul te va putea urmri unde ai pltit cu cardul, și chiar ghici de unde ai cumprat cu cash anumite produse (spre exemplu medicamente) dac știe de ce boli suferi și ce medicamente ai prescrise de ctre medic. Deci, per ansamblu nu e vorba c respectivul card are pe dracu sau pe 666 n el, cum n mod voit exagereaz unii, considerndu-ne talibani religioși pe noi știa care nu vrem carduri cu cip. E vorba de principiu. C nu vreau s existe acces electronic la datele mele de orice fel, din partea oricui, indiferent cte asigurri de privacy mi s-ar oferi prin legei sau delcarații politice. Pentru c vine un dement la putere care instituie dictatura doar pentru c poate, c sistemul de control creeat cu acordul nostru, i permite acest lucru. Cea ce e nașpa și trebuie din principiu prentmpinat.
, , , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.