O distribuție faină, în care Rusell Crowe – eternul gladiator, îmbracă haina de Noe ponosit, nevoit să fugă cu familia și să se ascundă din calea descendenților lui Cain (oamenii răi).
Filmul e mișto din punctul de vedere al distribuției. Matusalem este jucat de lupul cel rău Anthony Hopkins din ”tăcerea mieilor”, iar speranța omenirii, noua Evă a umanității renăscute de după Popop e nimeni alta decât Hermione din Harry Potter – evident că nici nu mă așteptam la mai puțin din partea unei premiante absolvente a Hogward-ului.
Deci, toate premizele unui film mișto, în fața căruia să te strângi cu familia la un popcorn și-o bere (dacă nu ești fan Coca-Cola) într-o seară de week-end. Și totuși…
În poveste apar cu obstinație câteva teme redundante, ne-biblice, strecurate de scenarist în mod insidios, care mă pun pe gânduri. Tot filmul este sub spectrul violenței și distrugerii de tip… industrial. Omenirea aflată abia la a 10-a generație de după Adam, e puhoi de lume care mănâncă ca un cancer, planeta (când or fi avut timp să se înmulțească așa în doar 10 generații !?). Oamenii sapă după chestii lucioase prin pământ, care pământ e tot numai un crater și-o ariditate, cu copaci tăiați și tot tacâmu, de ți-e mai mare mila de biata planetă. De unde și concluzia lui Dumnezeu că Omenirea cea multă și sufocantă trebuie spălată de pe fața pământului, să lase biata natură să își revină. Nu mi-ar fi sărit în ochi treaba asta dacă nu ar tot spune-o cu insistență unii lideri mondiali din diverse domenii: începând de la magnații internetului și până la discreții din Bildenberg, toți ne cântă duios melodia că suntem prea mulți pentru biata planetă, bătrâna navă cosmică ce ne poartă prin veșnicia Universului – tot mai avariată și mai distrusă, precum un măr putred devorat de viermi. Și sunt unii contemporani care insistă că trebuie să dispărem ca specie, să lăsăm planeta să își revină (tema apare cu obstinație și în filmul Armata celor 12 maimuțe dar și tot mai des, în alte producții holywoodiene recente).
Așa că tema păcatului și pervertitii omului din povestea biblică a lui Noe este înlocuită pe șest cu o poveste ecologistă, în care oamenii sunt răi nu pentru că sunt perverși, imorali și hulitori de Divinitate ci pentru că distrug natura, sunt violenți, mănâncă carne și… se cam omoară între ei.
Și pentru că faza asta risca să treacă neobservată, e nevoie ca bietul Noe să joace spre finalul filmului rolul psihopatului gata să își omoare nepoatele (pe Hermione – care fie vorba între noi a ajuns o bunăciune… bine crescută) numai să nu lase ”răul” Umanității să se propage mai departe.
Chestia asta m-a enervat ! Ai dreaq americani, nu mai știu cum să ne convingă să ne sinucidem ca specie. Păi dacă Creatorul voia să ne șteargă definitiv de pe fața planetei, îi mai dădea lui Noe indicații în vis despre cum să se salveze cu Arca ? Nu putea pune animalele pe arcă iar el și cu ai lui să piară odată cu restul lumii !?
Deci nea regizore Bildemberg, NOM, Mason de gradu 33 sau ce-oi mai fii tu, hai sictir ! Sinucide-te tu și cu tot neamu tău, care ne poluează planeta și nu se mulțumesc cu ce le oferă Natura, că eu mă duc să-mi tai porcu tradițional în bătătură. Simbolic vorbind, evident, că sunt vegetarian.
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares