Atunci cnd am auzit c exist un regizor romn care a avut curajul s fac un film despre cazul procurorului Cristian Panait, și c nu s-a apucat de el așa, electoral, pe trendul acesta justițiar din ultimii doi-trei ani, ci lucreaz la el de 7 ani, m-a fcut curios.

Coincidența era prea mare: umblau de mult vreme zvonuri despre faptul c procurorul Cristian Panait fusese coleg cu actualul prezidențiabil Victor Ponta. Și mai ales, c tnrul Procuror Ponta n-ar fi tocmai strin de ”sinuciderea” lui Panait. Așa c lansarea filmului n mod simultan, n mai multe cinematografe din București, (n București filmul a rulat n premier la Muzeul Țranului Romn dar și la sala Union) și apoi din țar – taman nainte de turul doi al alegerilor prezidențiale – a suscitat un interes general: s fie oare puse n scen informații ascunse din ancheta morții suspecte a unuia dintre puținii procurori romni care a refuzat s fac compromisurile dictate de puterea politic ?

Cert este c sala a fost plin, s-a rulat cu casa nchis. Spre norocul meu, am beneficiat de dou bilete (eu și Sabina), cumprate din timp de nașul nostru, Daniel Fenechiu, care a participat și el la premier nsoțit de o bun parte din colaboratorii și prietenii si.

10734047_10204854707704934_503432541612249556_n

n deschidere, ne-a vorbit regizorul filmului, Tudor Giurgiu care ne-a avertizat c vom viziona un material aflat nc n lucru, a crui lansare oficial va avea loc n primvara anului viitor.
Și a nceput filmul. Extrem de bine fcut, aș putea spune. Prim planuri atent lucrate, poate sunetul merit un pic mai mult claritate. Dialogurile, excelente. Inclusiv din punct de vedere juridic, munca de procuror anchetator este redat fidel. Pentru veridicitate, s-au folosit inclusiv detalii din dosarele procurorului Lele (cum ar fi nume ale personaje implicate n diverse operațiuni dubioase de la vremea respectiv – e drept ușor schimbate).
Toate bune și frumoase, pn la finalul filmului, cnd Panait devine brusc – n viziunea regizorului, din brbatul tnr, puternic, ncreztor n misiunea lui justițiar, un depresiv care nu mai mnnc, nu mai doarme, nu mai fute de dragul justiției. Ni se d de nțeles c omul se simțea n pericol, urmrit, ascultat, nregistrat de ctre serviciile care i urmreau fiecare pas. Apare o ”fractur logico-juridic” (vorba unui coleg – procuror de la DNA) n structura filmului: procurorul Panait fcuse gestul suprem: și nfruntase superiorii, inclusiv pe procurorul general, dnd soluția de nencepere a urmririi penale n dosarul procurorului Lele. Fusese trimis n concediu de odihn forțat. Represaliile mpotriva lui ncepuser: inspecția CSM-ului i verifica activitatea, i nscenau și un dosar penal. La Facultate, unde preda, l-au pus pe liber, ca de altfel și la munc. Erau toate acestea de natur s drme un om puternic, s l determine s-și pun capt vieții ?! De unde toat paranoia de a nu fi ascultat ? Sau teama de a nu lsa pe nimeni n cas ? Sau secvența cu urcatul acela lugubru pe scri, n blocul cufundat n ntuneric, care dureaz suficient de mult ? Sau aluziile repetate la pastilele oferite de diverse persoane (vitaminele oferite de prieten n paharul cu ap, sau pastila de dureri de cap dat de mtuș) ? Nu cumva regizorul ncearc s sugereze ceva despre care nu poate vorbi – cel puțin la acest moment ? Despre ceva ce nu poate prezenta n varianta actual ”n lucru” a filmului ?
Filmul se termin dezolant: procurorul Panait, marginalizat, lovit din toate prțile, trdat de toți, alege sinuciderea, aruncndu-se de pe terasa imobilului unde locuia n gazd. Regizorul a ținut s precizeze n rspunsurile de la finalul proiecției, c pentru veridicitate, a folosit chiar scena ”locului faptei”.
Dar tot el regizorul, se grbește s aminteasc c filmul su nu este unul strict biografic, ci are la baz ”povestea Procurorului Cristian Panait”, de care se simte legat pentru c bla bla bla. Actorii chemați n faț la aplauze, timorați, morocnoși și tcuți. Simt c nu le place. Nu le-a plcut varianta aleas de regizor. Jumtatea de adevr, minciuna din final. Sunt convins c s-au filmat și alte variante de final, dar c cea aleas pentru proiecția ”experimental” a fost cea ”soft” n care Cristian Panait și ia zilele singur, sub presiunea nedreptților.

Tipic romnesc. Eu cred c acest procuror care a murit pentru c a ales s nu și trdeze idealul justițiar pentru care a tocit bncile școlii aproape toat existența lui, MERITA MAI MULT. Merita ADEVRUL. Ce folos c bagi la final, fr legtur, c Adrian Nstase a fcut pușcrie c Rodica Stnoiu a fost ciripitoare la secu, dac nu ai spus adevrul gol goluț despre UCIDEREA lui Cristian Panait, dac ai cosmetizat-o doar pentru c nu ai avut acel ultim suflu de curaj de a spune lucrurilor pe nume pn la capt ?!
Italienii au fcut serialul La Piovra (Caracatița) despre Mafie, prezentnd sacrificiul comisarului Corado Catani, iar acel serial a nsuflețit o generație de tineri procurori și anchetatori – inclusiv romni (cunosc personal un astfel de procuror justițiar de pe la noi – nu dau nume). Noi nu meritm un astfel de exemplu ? Memoria lui Cristian Panait nu merit Adevrul ?
Tot ce pot s sper este ca Victor Ponta, cel care i-a servit ultima ”cafea” lui Cristian Panait (ultima persoan care l-a vzut n viaț), s piard alegerile. Poate atunci dl. regizor Giurgiu va avea curajul de a difuza varianta final. Cea adevrat. Cci la final m-am ridicat și i-am pus și eu o ntrebare: ”Am remarcat c ați redat anumite amnunte din dosar, care nu au fost date publicitții n presa de la acea vreme…” La care dumnealui a confirmat c da, a avut acces la dosarul anchetei morții procurorului Panait. Am continuat: ”Atunci știți, desigur, c a fost primul caz n istoria justiției romne, n care s-a fcut o expertiz psihiatric post-mortem, pentru a justifica nchiderea dosarului”. A confirmat c așa este. ”Atunci, de ce l prezentați pe procurorul Cristian Panait n finalul filmului, ca pe un depresiv sinucigaș !? Cred c ar trebui s mai lucrați la asta…” La care regizorul a lsat capul n pmnt și a tcut, ca de altfel toți actorii prezenți…

10690210_10204855431563030_378057828629825581_n

Poate c ntr-un fel, mai edificator a fost Cristian Danileț, membru al CSM, prezent și el n sal, care s-a ridicat și a afirmat, rspicat: “Justița romn este in pericol sa se intoarca la ceea ce era acum 10 ani
, , , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *