La frizerie

Cam o dată pe lună, nevastă-mea mă bate la cap să mă tund. Spune că îmi stă mai bine tuns scurt, cu barba aranjată. Că mă ”scoate la lumină”, mă înseninează. Așa că nu mă pot împotrivi și mă duc precum berbecul la frizerie, așteptând plictisit la coadă să îmi vină rândul la un frizer.

Ei bine, azi era plin. M-am așezat răbdător și am deschis facebookul pe telefon, citind ultimele postări anti-ponta. Și cum citeam eu așa, îl văd pe unul de lângă mine cum se foiește, că se eliberase un loc. Frizerul liber îl invită cu un gest, la care el refuză, spunând că așteaptă la un alt frizer ca să-l tundă. Așa că pe scaunul liber urcă următorul client (eu eram ultimul la rând).

Și fără să vreau, devin conștient de mascarada ce se desfășura pe două din cele 3 scaune. Doi tipi, fiecare la un frizer. Unul mai tinerel, la vre-o 21-23 de ani, altul cam la 35. Cel de 35 cu un pic de chelie și așa, bărbos. Bărbosul, către frizerul lui:

– Frate, aici, la barbă, ia-mă așa, cu formă, să rămână un cioc alungit.

La care frizerul ia una din cele 15 foarfeci înșirate pe stativ și începe să ciopârțească delicat aerul în jurul bărbii respectivului, așa, câte o sutime dintr-un fir imaginar (sau așa mi s-a părut mie). Când termină, clientul își apropie mecla de oglindă și zice:

– aici mai trebuie un pic, că e inegal.

Frizerul se uită și el, pune mâna pe o altă foarfece, mai mică, face de două ori, țac țac și așteaptă verdictul.

Clientul iar se holbează în oglindă, de data asta căscând și eu ochii mairi, din spatele lui, curios să văd scena mai bine:

– mai trebuie, uite că e prea lung aici

și îi arată frizerului o zonă care mie mi s-a părut absolut perfect tunsă.

În vremea asta, pe scaunul de lângă, puștiu de douăzeci și ceva de ani era tuns aproape ras în laterale, și cu o freză dată pe-o parte, ciupită tot așa imaginar de către frizer, cu un soi de forfecuță de unghii. La un moment dat, puștiu îi spune frizerului:

– ai grijă la spate că am un vîrtej și nu vreau să se vadă, ia și tu de-acolo mai puțin decât în față, dar totuși să nu fie prea lung, să stea ciufulit.

La care frizerul, ascultător, pune mâna pe-un fel de știuț de umflat cauciucurile la vulcanizare, și dă un jet de aer pe vârtejul clientului, apoi, pigulește fericit cu forfecuța, sub privirile atente ale puștiului, care cerea scrupulos din când în când oglinda, ca să-și vadă noada capului.

În fine, se eliberează și locul de lângă cei doi figuranți și mă trântesc greoi, obosit de ziua de alergătură. Frizerul, amabil, mă întreabă ce fel de tunsoare vreau. Răspund sec: cât mai scurt, că crește repede. Și barba la fel. Îi simt șocați pe ăia de-alături, și până și frizerul meu se blochează, dar își revine repede și întreabă:

– cât de scurt ?

– Ia-mă cu 1 !

– Nu se poate ! Cu unu, uniform ?! Nu e mai bine cu unu în lterale și 3 sus, să-i dăm o fărmă, așa… și face un gest ca și cu ar aranja o frișcă imaginară pe-o tartă.

– Fă cum vrei tu, îi răspund, numa să fie scurt.

– iar barba cum o vreți, cu contur sau fără ?

– Fără.

Ofensat de lipsa mea de gust și rafinament, frizerul dă să pună mâna pe o forfecuță, când îl opresc cu un gest și-i zic:

– ia-mă la mașină, că merge mai repede.

Șocat, clătinând din cap, frizerul pune mâna pe una din cele 5 maișini de diferite mărimi și forme și începe să mă tundă posac. Între timp, ăilalți doi au terminat și s-au cărăbănit, după ce s-au mai studiat preț de un minut prin oglinzi.

Și-atunci m-am riscat cu o întrebare, la frizerul meu:

– auzi prietene, văd că tu ești mai în vârstă așa, de-un leat cu mine. Ia spune-mi și mie, de când au început bărbaților să le crească pizde ? Că văd că se pigulesc mai ceva ca muierile…

 La care el (pe care se vedea că e la fel de pigulit) îmi răspunde:

– ei, păi se schimbă lumea. Acum bărbații se îngrijesc și ei, vor să arate bine. Ne-am extins, avem și manichiură pedichiură pentru bărbați, dacă vreți vă putem da și dvoastră un polish la unghii, că nu se vede și le face mai rezistente, mai lucioase.

– La ce dreaq îmi trebuie mie unghii rezistente și lucioase îi răspund, studiindu-mi pe furiș unghiile (recunosc, un pic murdare – că mereu fac chestii cu mâinile: sap, spăl chestii, car lucruri și nu apuc mereu să le curăț cum trebuie) ?!

– Ei, unii bărbați se îngrijesc, vor să arate bine… – își repetă mantra frizerul.

Și-atunci încep să mă simt ca un mamut, ca un dinozaur într-un magazin de porțelanuri. Mare, bădăran, brutal, printre niște finețuri de băieței. Asta e lumea de azi, lumea bărbaților în care m-am trezit că trăiesc. Și așa, am avut o relevație. Am înțeles de ce tot mai multe femei ajung șefe, urcă în profesii peste bărbați. Pentru că cineva trebuie să conducă. Și dacă unii dintre noi, bărbații am renunțat la pulă și am devenit domnișoare, ele și-au crescut pulă și au devenit bărbați. Și ne fut când li se scoală lor.

M-am sculat de pe scaun și-am plecat spre casă hotărât să intru pe ușă și să frig nevesti-mii două palme, așa, preventiv. Să ma asigur că am rămas bărbat și femeie în familia noastră. Pe drum, m-am mai domolit căci mi-am spus că ea n-are nici o vină că lumea s-a întors pe dos. Vină au bărbații, că au ajuns să se comporte precum muierile. Ele, săracele, umpu doar locul lăsat liber de nevolnicia bărbaților.

 • fritz

  asta da revelatie…. daca nu l-ai plagiat pe Bivo si daca nu a zis el asa ceva * ( dar mult mai spiritual ) …atunci ai avut o revelatie … ps. chiar mi-a placut povestea asta adevarata … dar cu frizerii aia care nu sunt frizeri …. ce facem …..

 • Flagg

  @MR
  Dar de ce te mai complici sa te duci la frizerie? Arunci banii aiurea, pe bune. 🙂
  Eu n-am mai calcat de multi ani printr-un loc din asta pentru ca am masina de tuns acasa si ma tunde nevasta-mea. De altfel nici nu mai stiu pe unde o mai exista vreo frizerie in zona in care locuiesc; si daca mi s-ar tuna din senin sa ma duc la frizer n-as mai sti unde sa ma duc. 🙂

 • Neele

  Separarea cerului de pamant.
  http://taichiworkout.net/raise%20arm%203.jpg
  Sau ca o lady,
  http://lifeaccordingtopenny.com/wp-content/uploads/16th-April-001.jpg

  Unghiile care au fungus se rup repede.

  Eu sunt pro frizerie. Mai bine sa ma tunda altul/a ca pe un berbece, cu dragoste, decat sa fac un spectacol din mine ca n-am nimerit linia.

 • Ethan-Fleoschovitz

  WTF?
  Asta vor oamenii numiti femei: sa arate si barbatii intr-o forma acceptabila. Ca daca iti vine femeia cu branza pe pizda, cu parul selios si putind a transpiratie nu iti convine. Vrei sa fie parfumata, rasata, spalata, cu ciorapi cu danteluta etc. Ei iote ca unele femei isi doresc sa aiba in preajma o fiinta umana nu un cave-man, isi doresc un om atent la propria imagine, care miroasa si arata frumos.

  In alta ordine de idei, daca tot te face uniform barbierul de ce ai pierde ore bune de stat la coada si nu ti-ai lua o masina de tuns sa rezolvi problema la domiciuliu. Ca tot o faci lunar.

  Si in ultimul rand, intrebarea ta catre frizer e un pic aiurea. Ala nu mananca painea ca vine caveman o data pe luna sa se ciopleasca in freza, ci de la baiatul cu ciocu fin care vine zilnic sa ciupileasca firele care depasesc linia. Aia ii dau lui posibilitatea sa traiasca o viata mai buna, aia ii dau o implinire profesionala si de ce nu, dreptul de a se transforma din cioplitor in artist.

 • @MR

  Pentru barbatul din tine , (si din noi toti,desigur)

  http://www.artofmanliness.com/2014/01/08/aphorisms/

 • Partizanu

  TIZULE dute la frizer dupa 25 de ani si dupa 50 de ani de CASNICIE. Ai sa vezi ce bucurie mare ai in FAMILIE. Apropo poate scrii un articol ciupit de la MISA(GRIG) in legatura cu FIRUL DE PAR. Doamne ajuta.

 • Saso

  Atat de advarat.
  Situatia e mult mai ampla, dar, ai prins esenta. Si eu sunt de acord ca multi barbati se numesc barbati pentru ca intamplator s-au nascut asa. De fapt sunt purtatori ilegali de pula.

  Problema e ca incep sa fie din ce in ce mai multi. Poate ca le-ai ascultat “sfaturile” si afirmatiile/mantrele repetate fara noima…
  asa cum frizerul tau spunea: ” Ei, unii bărbați se îngrijesc, vor să arate bine… – își repetă mantra frizerul.”

 • EL TORO

  Da coaie , asa e . Totusi trebuia sa-i scapi una femeii tale . In ziua de azi femeilor li sa suit sefia la cap . Un proverb arab zice : -bate-ti femeia o data pe saptamina si vei avea liniste in casa- . Au numai basini in cap , au inceput sa ciriie din ce in ce mai mult , se intind mult dincolo de plapuma si in curind o sa le-o sugem noi lor (psihologic) nu ele noua . Au pretentii din ce in ce mai mari , atit de mari incit daca nu le tai macaroana la timp vine un moment in care nu mai poti face nimic . Te joaca pe degete , nu-ti mai dau pizda , o dau cu greu , cu nazuri ,cu pretentii samd . La prima pretentie sau la primul nu , afara cu ea . Du-te ca gasesc alta gaura imediat . Multi dintre noi am iubit sincer , am vrut sa fie bine , sa nu fim ciini cu ele , sa nu fim nenorociti si in loc sa-si de-a seama ca au gasit piinea lu D-ZEU a fost tocmai invers , nu au stiut sa aprecieze bunatatea , omenia , faptul ca le-am oferit egalitate . Urmarea este ca s-au suit in capul nostru .- Nu exista masina cu 2 soferi si se stie cine e ala -, asta e superadevarat . Cind G spunea asta acu multi ani am considerat ca e ciine si nu am inteles ca are dreptate . Dar a avut dreptate . Femeile sint cu adevarat catele . Probabil mai sint inca unii care cred ca au descoperit femeia adevarata , onesta , sincera care nu se ascunde si nu il minte . Dar e ceva aproape miraculos sa fie adevarat . Cine stie , o fi 1 la 1000000 daca o fi si aia . Asa am crezut si eu , da mi-am luat-o original . Frati ciini , asta e adevarul oricit as vrea sa nu va indurerez , din pacate asta e adevarul gol golut . Cateau voastra are pe cineva si ala o fute de o indoaie . Inca ceva . Daca e vreun geniu pe aici il rog sa dezvaluie adevarul cu privire la urmatoarele intrebari : 1 – de ce ea , multiubita si adorata si transfigurata de catre fiecare dintre noi nu vrea sa se futa ca in filme motivind ca sintem noi degenerati in pat si ca n-o respectam suficient , in timp ce pe bulangiul ala secret il lasa sa o futa mai rau ca in filmele porno , adica il linge cu siguranta si-n cur si toate alea alea de le-a vazut oricine intr-un film porno ? De ce ? Poate vreun barbat iubitor care si-a respectat iubita cu adevarat sa de-a raspunsul ? Nu-mi cer scuze ptr ca am fost direct , sint exact asa cum imi e felul . Asta sint , asa ma cheama . Si atunci ajungem la vorba aia spusa de G : FEMEILE SINT GAINI . Sper sa-mi fie postat comentariul si eventual sa comenteze vreun ciine prost si iubitor la ce am intrebat . Ptr cine nu a vazut RAW -EDDIE MURPHY (1987) , este capodopera . O sa-mi multumiti cei care nu l-ati vazut .

 • EL TORO

  Cum spuneam .. probabil ca unii si-au inceput procesul neconstientizat prin care devin ei gaini si ele ciini , probabil ca unii deja le-o sugeti lor psihologic vorbind . Toata treaba nu se rezuma la frizerie si freza , asta e doar o faza din multele pe care nu le bagati de seama deocamdata si o treceti mental la -eh trece si ea printr-o perioada mai dificila , la servici , e virsta , e stressul , e ciclul , e oboseala … in fond e un suflet bun si tine la mine sint convins de asta ptr ca simt si imi arata . Da asa o fi si e chiar posibil sa fie perfect real dar totusi va spun din experienta ca in pararalel este absolut perfect posibil sa exista vreun ciine concurent care o face acordeoan in pat si ii largeste gaurile mai ceva ca cea mai mare bormasina de pe piata . E

 • EL TORO

  Cum spuneam .. probabil ca unii si-au inceput procesul neconstientizat prin care devin ei gaini si ele ciini , probabil ca unii deja le-o sugeti lor psihologic vorbind . Toata treaba nu se rezuma la frizerie si freza , asta e doar o faza din multele pe care nu le bagati de seama deocamdata si o treceti mental la -eh trece si ea printr-o perioada mai dificila , la servici , e virsta , e stressul , e ciclul , e oboseala … in fond e un suflet bun si tine la mine sint convins de asta ptr ca simt si imi arata . Da asa o fi si e chiar posibil sa fie perfect real dar totusi va spun din experienta ca in pararalel este absolut perfect posibil sa exista vreun ciine concurent care o face acordeoan in pat si ii largeste gaurile mai ceva ca cea mai mare bormasina de pe piata . Este perfect posibil . Poate unii aveti norocul sa aflati , poate unii niciodata .

 • EL TORO

  De ar fi numai asta cu freza !!! Dar nu e . Nu e sigur ptr multi . Fratiorilor fiti cu ochii-n 4, cu mare bagare de seama . Mai ales in tabere e rupere , e serparie . Nu e vorba sa le controlam , oricum nu putem , e vorba sa fim treji si la prima abatere GET OUT( T1000 din Terminator 2) .Asta e tot ce poti face daca ai avut o relatie de suflet sau ai crezut ca ai , sau poti juca acelasi joc mizerabil in care strigi si tu – baterie foc- cit de mult poti si-n stinga si-n dreapta . Iar daca ai facut copil cu ea si esti la curs poti avea surpriza ca desi nu ai tras cu gloante oarbe totusi nu e al tau . Poate unii o sa credeti ca sint dus , dar va zice unu care si-a luat-o cu adevarat . Doar experienta , nimic altceva .

 • EL TORO

  Asta cu -n-are nici o vina ca lumea sa intors pe dos- e pacaleala ta . Numai faptul ca te-a trimis la frizer si ti-a trasat cum sa te tunzi , vine din cimpul energetic egregor care sa format in noile generatii de femei cu pula . Din acel cimp subtil isi extrag el ideile prin care ajung incet sa ne incalece , de acolo ia venit subconstient si nevesti-ti ideea . Ideea e ca au inceput sa le vina idei de a ne trasa comportamentul . De aia ti-am zis ca trebuia sa duci la capat pornirea ca cele 2 palme . Asta cu palmele e solutia ultima si reflecta lipsa de suficient cimp masculin care daca era, nu mai era nevoie sa iti vina sa-i da-i 2 palmele ptr simplul fapt ca nu ar fi existat momentul si ideea de a te trimite la frizer cu o comanda anume de freza . Asa te-ai dus si te-ai executat , ca atunci cind in armata primeai un culcat sau un drepti . Eh, oricum nu ai murit , da ai inceput sa stai drepti . Vezi sa nu iti puna si zgarda incet incet . Fii extrem de atent , procesul subtil de a te pune in arc (sau sa stai capra ) a inceput mai demult . Ramii treaz .

 • Neele

  El Toro,
  Nu e vorba sa le controlam , oricum nu putem , e vorba sa fim treji si la prima abatere GET OUT( T1000 din Terminator 2) .

  Adica vei dormi pe canapea. De acord cu tine.

 • EL TORO

  Neele . Sau poti juca acelasi joc mizerabil… sa ajungi sa fii cumnat cu juma de curs sau mai bine .

 • Neele

  @El Toro:
  “Da asa o fi si e chiar posibil sa fie perfect real dar totusi va spun din experienta ca in pararalel este absolut perfect posibil sa exista vreun ciine concurent care o face acordeoan in pat si ii largeste gaurile mai ceva ca cea mai mare bormasina de pe piata . Este perfect posibil . Poate unii aveti norocul sa aflati , poate unii niciodata .”
  Sper ca nu vrei sa spui ca din cauza mea nu mai ai incredere in prietena ta!
  Iubirea si sentimentele nu se pot mima mult timp. Exista sau lipsesc. Si tine minte ca minciuna are picioare scurte si ulciorul nu merge de multe ori la apa.
  Iar o relatie nu este ceva ce merge ca unsa din prima. Trebuie sa lucrezi, sa te adaptezi la ea. Iar ingredientul de baza este increderea si faptul ca impreuna cei doi privesc spre viitor, nu doar unul. Punct.

 • Neele

  @El Toro:
  Deci (eu am voie sa spun ‘deci’, GB n-are) Duminica iei prietena si mergeti la vot. Pe ce sa te bazezi? Pe faptul ca ai incredere in oameni. Atunci vei vota conform intereselor tale.
  Fie sa conteze votul tau! Si al prietenei.