Cam o dat pe lun, nevast-mea m bate la cap s m tund. Spune c mi st mai bine tuns scurt, cu barba aranjat. C m ”scoate la lumin”, m nsenineaz. Așa c nu m pot mpotrivi și m duc precum berbecul la frizerie, așteptnd plictisit la coad s mi vin rndul la un frizer.

Ei bine, azi era plin. M-am așezat rbdtor și am deschis facebookul pe telefon, citind ultimele postri anti-ponta. Și cum citeam eu așa, l vd pe unul de lng mine cum se foiește, c se eliberase un loc. Frizerul liber l invit cu un gest, la care el refuz, spunnd c așteapt la un alt frizer ca s-l tund. Așa c pe scaunul liber urc urmtorul client (eu eram ultimul la rnd).

Și fr s vreau, devin conștient de mascarada ce se desfșura pe dou din cele 3 scaune. Doi tipi, fiecare la un frizer. Unul mai tinerel, la vre-o 21-23 de ani, altul cam la 35. Cel de 35 cu un pic de chelie și așa, brbos. Brbosul, ctre frizerul lui:

– Frate, aici, la barb, ia-m așa, cu form, s rmn un cioc alungit.

La care frizerul ia una din cele 15 foarfeci nșirate pe stativ și ncepe s cioprțeasc delicat aerul n jurul brbii respectivului, așa, cte o sutime dintr-un fir imaginar (sau așa mi s-a prut mie). Cnd termin, clientul și apropie mecla de oglind și zice:

– aici mai trebuie un pic, c e inegal.

Frizerul se uit și el, pune mna pe o alt foarfece, mai mic, face de dou ori, țac țac și așteapt verdictul.

Clientul iar se holbeaz n oglind, de data asta cscnd și eu ochii mairi, din spatele lui, curios s vd scena mai bine:

– mai trebuie, uite c e prea lung aici

și i arat frizerului o zon care mie mi s-a prut absolut perfect tuns.

n vremea asta, pe scaunul de lng, puștiu de douzeci și ceva de ani era tuns aproape ras n laterale, și cu o frez dat pe-o parte, ciupit tot așa imaginar de ctre frizer, cu un soi de forfecuț de unghii. La un moment dat, puștiu i spune frizerului:

– ai grij la spate c am un vrtej și nu vreau s se vad, ia și tu de-acolo mai puțin dect n faț, dar totuși s nu fie prea lung, s stea ciufulit.

La care frizerul, asculttor, pune mna pe-un fel de știuț de umflat cauciucurile la vulcanizare, și d un jet de aer pe vrtejul clientului, apoi, pigulește fericit cu forfecuța, sub privirile atente ale puștiului, care cerea scrupulos din cnd n cnd oglinda, ca s-și vad noada capului.

n fine, se elibereaz și locul de lng cei doi figuranți și m trntesc greoi, obosit de ziua de alergtur. Frizerul, amabil, m ntreab ce fel de tunsoare vreau. Rspund sec: ct mai scurt, c crește repede. Și barba la fel. i simt șocați pe ia de-alturi, și pn și frizerul meu se blocheaz, dar și revine repede și ntreab:

– ct de scurt ?

– Ia-m cu 1 !

– Nu se poate ! Cu unu, uniform ?! Nu e mai bine cu unu n lterale și 3 sus, s-i dm o frm, așa… și face un gest ca și cu ar aranja o frișc imaginar pe-o tart.

– F cum vrei tu, i rspund, numa s fie scurt.

– iar barba cum o vreți, cu contur sau fr ?

– Fr.

Ofensat de lipsa mea de gust și rafinament, frizerul d s pun mna pe o forfecuț, cnd l opresc cu un gest și-i zic:

– ia-m la mașin, c merge mai repede.

Șocat, cltinnd din cap, frizerul pune mna pe una din cele 5 maișini de diferite mrimi și forme și ncepe s m tund posac. ntre timp, ilalți doi au terminat și s-au crbnit, dup ce s-au mai studiat preț de un minut prin oglinzi.

Și-atunci m-am riscat cu o ntrebare, la frizerul meu:

– auzi prietene, vd c tu ești mai n vrst așa, de-un leat cu mine. Ia spune-mi și mie, de cnd au nceput brbaților s le creasc pizde ? C vd c se pigulesc mai ceva ca muierile…

La care el (pe care se vedea c e la fel de pigulit) mi rspunde:

– ei, pi se schimb lumea. Acum brbații se ngrijesc și ei, vor s arate bine. Ne-am extins, avem și manichiur pedichiur pentru brbați, dac vreți v putem da și dvoastr un polish la unghii, c nu se vede și le face mai rezistente, mai lucioase.

– La ce dreaq mi trebuie mie unghii rezistente și lucioase i rspund, studiindu-mi pe furiș unghiile (recunosc, un pic murdare – c mereu fac chestii cu minile: sap, spl chestii, car lucruri și nu apuc mereu s le curț cum trebuie) ?!

– Ei, unii brbați se ngrijesc, vor s arate bine… – și repet mantra frizerul.

Și-atunci ncep s m simt ca un mamut, ca un dinozaur ntr-un magazin de porțelanuri. Mare, bdran, brutal, printre niște finețuri de bieței. Asta e lumea de azi, lumea brbaților n care m-am trezit c triesc. Și așa, am avut o relevație. Am nțeles de ce tot mai multe femei ajung șefe, urc n profesii peste brbați. Pentru c cineva trebuie s conduc. Și dac unii dintre noi, brbații am renunțat la pul și am devenit domnișoare, ele și-au crescut pul și au devenit brbați. Și ne fut cnd li se scoal lor.

M-am sculat de pe scaun și-am plecat spre cas hotrt s intru pe uș și s frig nevesti-mii dou palme, așa, preventiv. S ma asigur c am rmas brbat și femeie n familia noastr. Pe drum, m-am mai domolit cci mi-am spus c ea n-are nici o vin c lumea s-a ntors pe dos. Vin au brbații, c au ajuns s se comporte precum muierile. Ele, sracele, umpu doar locul lsat liber de nevolnicia brbaților.

CategoryUncategorized
Tags,
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares