Domnule președinte Klaus Iohannis,

Vă felicităm pentru victoria în alegeri, mai ales pentru atitudinea dumneavoastră demnă, civilizată din timpul campaniei electorale. Sperăm că veți fi un președinte al cetățenilor și veți asculta și vocea societății civile.

Misiunea dumneavostră nu va fi deloc una ușoară, deoarece diferențele uriașe dintre mediul urban și cel rural, fac din România probabil cea mai săracă, dar și cea mai divizată țară membră a Uniunii Europene. În era internetului și a tehnologiei, jumătate din populația țării noastre trăiește în condiții demne de evul mediu, fără toaletă, apă curentă sau canalizare. Din acest punct de vedere, dacă stăm bine să ne gândim, legiunile romane care au ocupat Dacia trăiau mult mai civilizat acum 2000 de ani decât mulți dintre concetățenii noștri de astăzi.

Pungesti_tarancaAceastă uriașă falie dintre țărani și orășeni a fost întreținută cu bună știință de către clasa politică postdecembristă, care a avut tot interesul să își asigure un bazin electoral cât mai larg, format din oameni săraci, needucați, dependenți de pomeni electorale și ușor de manipulat. Firește că aceste probleme sunt de ordin economic și administrativ și revin în sarcina puterii executive și a autorităților locale, însă noi considerăm că dumneavoastră, în calitate de președinte aveți puterea și mai ales obligația să transmiteți clasei politice acest proiect și să vegheați la îndeplinirea lui. România lucrului bine făcut, România europeană și demnă este de neconceput atât timp cât bunicii și rudele noastre se spală la lighean și își fac nevoile într-o groapă din fundul curții.

Pentru a putea demara acest uriaș proces de schimbare la față a României rurale, considerăm că este necesară înlăturarea principalei piedici, beneficiarul acestei stări de fapt, actuala clasă politică. Nu prin forță, nu prin convulsii, ci prin deschiderea largă a porților politicii românești către toți cetățenii onești și competenți care pot și doresc să pună umărul la reconstrucția țării.

De exemplu, un om gospodar care ar dori să își ajute comunitatea și să candideze la primaria satului Poplaca, are nevoie de un partid care se înființează cu un numar 25000 de semnături strânse din 18 județe ale țării! Alternativa este să se înscrie într-un partid existent, în care vechiul primar și acoliții săi dețin controlul total.

Domnule președinte, dumneavoastră ați fost o excepție, pentru că ați beneficiat de sprijinul Forumului German care a crezut în dumneavoastră și v-a promovat pe criterii de competență, însă dacă ați fi intrat în PNL din anii ′90, să fiți nevoit să ″dați din coate″ cum se spune ca să urcați pas cu pas în ierarhia partidului, devenind părtaș la tot felul de jocuri și combinații politice, probabil că ați fi abandonat demult, sau ați fi ajuns astăzi un politruc cu un caracter mutilat și pervertit. Oamenii cinstiți nu au viclenia necesară pentru a se impune într-un partid, oamenii muncitori nu au bani să-și cumpere locul pe o listă.

Concret, ar trebui eliminate toate condițiile pentru înființarea și funcționarea partidelor mici, locale, care astăzi îi împiedică pe cetățeni să își exercite dreptul constituțional de a candida și de a fi aleși.

În fine, un alt aspect al acestei divizări este îmbătrânirea populației, știut fiind faptul că oamenii mai în vârstă, în special românii care au trăit în comunism, sunt incapabili să privească spre viitor și se agață cu încăpățânare de trecut. Acest proces periculos a convenit de asemenea guvernanților noștri, care au cheltuit de zece ori mai mulți bani pentru întreținerea câinilor vagabonți de exemplu decât pentru copii. Îmbatrânirea populației este rezultatul inexistenței unei politici demografice în ultimii 25 de ani, a lipsei de perspectivă pentru tinerele familii, dar și a imposibilității tinerilor de a-și cumpăra o casă și a-și întemeia un cămin.

Din acest punct de vedere, considerăm că este necesară repornirea de urgență a Agenției Naționale pentru Locuințe, suplimentarea fondurilor acesteia, înlesnirea condițiilor de creditare și scăderea dobânzilor pentru toate tinerele familii, nu doar pentru rudele unor privilegiați ai partidelor.

Vă dorim mult succes în exercitarea mandatului prezidențial, Dumnezeu să vă ajute să duceți la bun sfârșit toate proiectele pe care vi le-ați asumat!

Asociația Totul Pentru Țară

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer