Feed on
Posts
Comments

materialele de mai jos au fost culese cu grijă din praful internetului, și oferite selectului public al acestui blog, de către Mihai Rapcea și IntenseLight, spre elevarea spirituală și delectarea intelectuală a tuturor celor care și-au depășit vîrsta de aur a naivității. Enjoy !

 Efectul Guru: Cum te lași păcălit de oamenii care nu spun nimic
Author: Bogdan Oprea

Urcă pe scenă cu un mers încrezător. Sala în primește cu aplauze pline de entuziasm. E într-un hotel de 5 stele. Biletul a fost foarte scump la eveniment. Mai ales că locurile au fost limitate. Publicul așteaptă nerăbdător să asculte ce are de spus, ca niște copii care așteaptă să vadă ce cadouri au primit de crăciun. E îmbrăcat elegant, pare o autoritate, un leader carismatic.

Se opresc aplauzele într-o liniște care pare că ascunde ceva magic. Își începe discursul despre evoluție spirituală, dezvoltare personală sau secrete ale succesului. Folosește cuvinte și expresii cum ar fi „câmp de energie”, „manifestarea gândurilor în materie”, „psihologie cuantică” sau „conștiință universală”.

Nimeni din sală nu înțelege exact ce înseamnă toate aceste cuvinte. Dar toți se gândesc că ce spune oratorul poate e prea profund ca să fie înțeles de oricine. Până la urmă, tocmai de aceea e pe scenă. Pentru că știe despre ce vorbește. Trebuie să aibă un sens ce spune. Chiar dacă nimeni nu înțelege nimic. Sau… nu?

Toți oamenii din sală fac o eroare de gândire pe care filozoful Dan Sperber o numea Efectul Guru. În esență, înseamnă să consideri profunde afirmațiile pe care nu le înțelegi. Să crezi că ce a spus cineva e plin de sens și foarte inteligent doar pentru că nu te-ai prin exact ce vrea să spună de fapt. Mulți șarlatani și pseudoștiințifici sunt conștienți de eroarea asta și abuzează de ea de fiecare dată când vor să câștige încrederea oamenilor.

Acum, să îți spun ce înseamnă pseudoștiințific în Dicționarul explicativ al lui Bogdan Oprea.Pseudoștiințific (genul masculin, pluralul pseudoștiițifici): orice persoană care vrea să îți ia banii sau care măcar vrea să fie celebră, promovând minciuni, promisiuni exagerate, lucruri false, dar pe care le îmbracă într-un limbaj științific. Pseudoștiința e ca un cufăr gol. Din exterior pare ceva foarte prețios, dar în realitate e total lipsită de valoare. Un ambalaj fără conținut.

Afirmații vagi, lucruri interpretabile, cuvinte apărute recent în știință, dar folosite fără sens, metafore complicate. Toate acestea sunt folosite de șarlatani ca să te facă să crezi că spun ceva important. Când de fapt nu spun nimic.

Atfel spus, imaginează-ți următorul lucru. Ai în față trei cărți: una de psihologie, una de fizică modernă și una despre spiritualitate. Și rupi câte o pagină din fiecare. Apoi iei o foarfecă și tai cuvinte la întmplare. Le pui pe toate într-un bol și le amesteci. Apoi scoți fără să te uiți câteva cuvinte și încerci să faci propoziții cu ele. De exemplu, să zicem că extragi „motivație”, „rezonanță magnetică”, „suflet”, „legea atracției”, „evoluție spirituală” și „inconștient”. E foare ușor să faci cu ele o propoziție pe care oamenii să o considere profundă: „Dacă vrei să fii motivat, nu uita că sufletul tău are o rezonanță magentică, cu care atrage inconștient (conform legii atracției) toate lucurile care o să te ajute înevoluția ta spirituală.”

Știi ce însemană fraza asta? NIMIC! Nu însemană nimic. Sunt pur și simplu cuvinte din știință și din spiritualitate puse la un loc doar ca să îți dea impresia că e ceva super-profund. Și dacă te uiți la orice guru spiritual din zilele noastre o să vezi că are cărți ÎNTREGI doar cu astfel de fraze. Și oamenii le cumpără. Și oamenii cred că însemană ceva. Și oamenii merg la conferințele lor. Și oamenii le dau bani! Doar pentru că îmbracă nimic într-un ambajaj strălucitor care pare științific și spiritual.

Sfatul meu:  dacă nu înțelegi ce ți-a spus cineva, întreabă! Cere mai multe detalii. Spune-i că nu ai înțeles exact la ce se referă. Nu considera adevărat un lucru doar pentru că nu l-ai înțeles. Regula e simplă: dacă nu ai înțeles ce a spus cineva, ori nu ești destul de documentat despre subiectul respectiv, ceea ce se rezolvă foarte ușor: te documentezi (Mulțumim, Căpitanule Evident!), ori persoana respectivă nu s-a exprimat destul de clar (și poți să o rogi să îți explice din nou cu alte cuvinte), ori nici ea nu are habar despre ce vorbește și vrea să pară inteligentă și profundă. Dacă un lucru sună sofisticat, asta nu înseamnă că e și adevărat.

Fii deștept!

Bogdan

P.S.

Nu e întâmplare că citești acest site, vibrațiile câmpului tău îi spun intuiției tale unde să te îndrepți ca să îți încarci de energie pozitivă corpul spiritual. Nu ai înțeles exact ce vreau să spun, dar propabil e ceva profund, nu?

P.P.S.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like la pagina de facebook, să îl distribui prietenilor tăi și să lași un comentariu cu părerea ta!

Și un video, intitulat ”Cum să fii ultra-spiritual”

loading...

8 Responses to “Mic tratat de escrocherie spirituală”

 1. Adrian says:

  Mihai, iti urmaresc si apeciez articolele de pe blog, insa faptul ca ai citat un pusti de anul II de facultate( pe care il cunosc si nu are nici in clin nici in maneca cu ce scrie, in plus este un ateu frustrat care isi varsa nervii pe blogul lui prin astfel de articole)mi se pare ciudat! Fara suparare!

 2. MR says:

  Adrian, de multe ori Adevarul graieste prin gura copiilor. Nu stiu si nu ma intereseaza cine este, ce varsta are si in ce crede autorul, la fel cum nu ma intereseaza daca George Michael se fute-n cur sau nu. Ma intereseaza mesajul, daca ma regasesc in el.

 3. tipulparasimpatic says:

  Articolul este o prostie, iar daca s-ar dezvolta intr-un stadiu in care ar deveni o teorie, ar putea fi pus in antiteza cu o alta prostie, precum dadaismul. Doua prosti, aflate in antiteza.

  P.S. Mihai, nu te intereseaza ca G.M. si-o trage la buci prin WC dar te intereseaza si te revolta ca Papa e indulgent cu el tocmai pe aspectul asta, al trasului la buci? Uita-te in oglinda si spune-mi daca nu cumva vezi o masca ipocrita.

 4. Neele says:

  Buna miscare! Asa sa ramaneti cum ati fost mereu: la mana lui guru. Si asa nu mai e urma de crestinism in Romania. La revedere!

 5. Isonelul says:

  Un indiciu ca pe Gregorian il doare la bascheti de cursanti si de evolutia lor este aceea ca-i permite infantilului profesor de yoga Bozaru Dan sa umple mintea oamenilor cu gogomaniile siriusiene etalate pe site-ul Galactis .Le etaleaza si la actiunile din tabere unde te trezesti ca faci “cu grupul” meditatie de recunostinta fata de Inaltul Consiliu Galactic, cu toate ca ai fost anuntat alt program.Se cheama secta in cadrul “cursului” asta cu Galactis.Fiindca este pe principiul crede si nu cerceta iar daca cercetezi esti prost si ai indoieli.”Compozitorul “ amator Bozaru, sau “Indra” ,pretinde ca a fost pe nava mama si a vazut multe minunatii, chiar si un cronovizor ,de data asta eteric.Ca sa ne sporeasca increderea in ce spune el, l-am ruga sa faca un experiment in care sa descrie ce vede proiectandu-se astral intr-o camera de pe Pamant pe care nu o cunoaste dinainte sau intr-o flasnetutza chiar .Asta pentru ca Dan Bozaru se adreseaza în primul rând acelor persoane capabile sa intuiască adevarul acestor afirmații, care nu sunt supuse unor prejudecati prostești și care manifestă un anumit grad de inteligență

 6. Saso says:

  Sa inteleg ca tu nu ai intuit adevraul acestor afirmatii? N-ai nivelu’…. mai lucreaza pi ajna….

 7. Iulia says:

  Ideea articolului este reprezentata magistral in filmul Kumare…il recomand tuturor, pentru ca e un prilej de meditatie pentru toti aspirantii care cauta o cale spirituala si sunt gata sa-si incredinteze viata unui “maestru”

Leave a Reply