materialele de mai jos au fost culese cu grijă din praful internetului, și oferite selectului public al acestui blog, de către Mihai Rapcea și IntenseLight, spre elevarea spirituală și delectarea intelectuală a tuturor celor care și-au depășit vîrsta de aur a naivității. Enjoy !

 Efectul Guru: Cum te lași păcălit de oamenii care nu spun nimic
Author: Bogdan Oprea

Urcă pe scenă cu un mers încrezător. Sala în primește cu aplauze pline de entuziasm. E într-un hotel de 5 stele. Biletul a fost foarte scump la eveniment. Mai ales că locurile au fost limitate. Publicul așteaptă nerăbdător să asculte ce are de spus, ca niște copii care așteaptă să vadă ce cadouri au primit de crăciun. E îmbrăcat elegant, pare o autoritate, un leader carismatic.

Se opresc aplauzele într-o liniște care pare că ascunde ceva magic. Își începe discursul despre evoluție spirituală, dezvoltare personală sau secrete ale succesului. Folosește cuvinte și expresii cum ar fi „câmp de energie”, „manifestarea gândurilor în materie”, „psihologie cuantică” sau „conștiință universală”.

Nimeni din sală nu înțelege exact ce înseamnă toate aceste cuvinte. Dar toți se gândesc că ce spune oratorul poate e prea profund ca să fie înțeles de oricine. Până la urmă, tocmai de aceea e pe scenă. Pentru că știe despre ce vorbește. Trebuie să aibă un sens ce spune. Chiar dacă nimeni nu înțelege nimic. Sau… nu?

Toți oamenii din sală fac o eroare de gândire pe care filozoful Dan Sperber o numea Efectul Guru. În esență, înseamnă să consideri profunde afirmațiile pe care nu le înțelegi. Să crezi că ce a spus cineva e plin de sens și foarte inteligent doar pentru că nu te-ai prin exact ce vrea să spună de fapt. Mulți șarlatani și pseudoștiințifici sunt conștienți de eroarea asta și abuzează de ea de fiecare dată când vor să câștige încrederea oamenilor.

Acum, să îți spun ce înseamnă pseudoștiințific în Dicționarul explicativ al lui Bogdan Oprea.Pseudoștiințific (genul masculin, pluralul pseudoștiițifici): orice persoană care vrea să îți ia banii sau care măcar vrea să fie celebră, promovând minciuni, promisiuni exagerate, lucruri false, dar pe care le îmbracă într-un limbaj științific. Pseudoștiința e ca un cufăr gol. Din exterior pare ceva foarte prețios, dar în realitate e total lipsită de valoare. Un ambalaj fără conținut.

Afirmații vagi, lucruri interpretabile, cuvinte apărute recent în știință, dar folosite fără sens, metafore complicate. Toate acestea sunt folosite de șarlatani ca să te facă să crezi că spun ceva important. Când de fapt nu spun nimic.

Atfel spus, imaginează-ți următorul lucru. Ai în față trei cărți: una de psihologie, una de fizică modernă și una despre spiritualitate. Și rupi câte o pagină din fiecare. Apoi iei o foarfecă și tai cuvinte la întmplare. Le pui pe toate într-un bol și le amesteci. Apoi scoți fără să te uiți câteva cuvinte și încerci să faci propoziții cu ele. De exemplu, să zicem că extragi „motivație”, „rezonanță magnetică”, „suflet”, „legea atracției”, „evoluție spirituală” și „inconștient”. E foare ușor să faci cu ele o propoziție pe care oamenii să o considere profundă: „Dacă vrei să fii motivat, nu uita că sufletul tău are o rezonanță magentică, cu care atrage inconștient (conform legii atracției) toate lucurile care o să te ajute înevoluția ta spirituală.”

Știi ce însemană fraza asta? NIMIC! Nu însemană nimic. Sunt pur și simplu cuvinte din știință și din spiritualitate puse la un loc doar ca să îți dea impresia că e ceva super-profund. Și dacă te uiți la orice guru spiritual din zilele noastre o să vezi că are cărți ÎNTREGI doar cu astfel de fraze. Și oamenii le cumpără. Și oamenii cred că însemană ceva. Și oamenii merg la conferințele lor. Și oamenii le dau bani! Doar pentru că îmbracă nimic într-un ambajaj strălucitor care pare științific și spiritual.

Sfatul meu:  dacă nu înțelegi ce ți-a spus cineva, întreabă! Cere mai multe detalii. Spune-i că nu ai înțeles exact la ce se referă. Nu considera adevărat un lucru doar pentru că nu l-ai înțeles. Regula e simplă: dacă nu ai înțeles ce a spus cineva, ori nu ești destul de documentat despre subiectul respectiv, ceea ce se rezolvă foarte ușor: te documentezi (Mulțumim, Căpitanule Evident!), ori persoana respectivă nu s-a exprimat destul de clar (și poți să o rogi să îți explice din nou cu alte cuvinte), ori nici ea nu are habar despre ce vorbește și vrea să pară inteligentă și profundă. Dacă un lucru sună sofisticat, asta nu înseamnă că e și adevărat.

Fii deștept!

Bogdan

P.S.

Nu e întâmplare că citești acest site, vibrațiile câmpului tău îi spun intuiției tale unde să te îndrepți ca să îți încarci de energie pozitivă corpul spiritual. Nu ai înțeles exact ce vreau să spun, dar propabil e ceva profund, nu?

P.P.S.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai like la pagina de facebook, să îl distribui prietenilor tăi și să lași un comentariu cu părerea ta!

Și un video, intitulat ”Cum să fii ultra-spiritual”

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer