Toat lumea, mai ales femeile sunt n limb dup ”iubirea adevrat”. E cntat n toate melodiile, e glorificat, povestit, murmurat, visat. ”Iubirea adevrat” este dezideratul suprem al generațiilor de cuttori ai acestui Sfnt Graal al vieții fericite.
Și, ca orice ideal, nu e nimic mai ușor de falsificat ca ”iubirea adevrat”. Hai s v dau rețeta: se ia o generație blambuz, prost educat, cu o spoial de cultur – la limita anafabetismului; apoi, se arunc aceast generație ntr-o lume aflat n criz economic perpetu, fr perspective prea mari de acces la bunstare. n schimb, acestei generații i se alimenteaz n permanenț – prin intermediul televiziunii – pofta de lux, de mașini scumpe, gadgeturi de ultim generație, viaț n bogție și fr munc.
Fiind astfel sdite semințele distrugerii principiilor morale, se ncepe goana prin hțișurile vieții, dup ”dragostea adevrat”.
S fie oare de gsit dragostea adevrat cu biatul emoționat, care a venit la ntlnire cu metroul sau tramvaiul, cu o floare de 3 lei n minile-i tremurnde ? Sau la flcul tomnatic mbrcat cu cmaș de firm larg, care s-i mascheze burdihanul, ras n cap ”tinerește” (ca s nu i se vad ”ghioceii” din plete), cunoscut n Bamboo, care te-a dus acas cu mașina lui cea scump ?
Dilema nu e grea. Din start, fetele vor simți c ”nu se potrivesc”, cu biatul venit cu metroul la ntlnire. Acestuia ”i lipsește ceva”, nu se ridic la nivelul cerințelor fetei.
E aceeași poveste veche de cnd lumea, despre care povestea și Salman Rushdie n romanul su autobiografic, ”Copii de la miezul nopții”. Ne putem minți att de mult noi nșine nct putem ”nvța” s ”iubim” pe bucți, persoana cu care dorim s fim. n romanul mai sus amintit, mama autorului a fost cstorit de familie cu soțul ei, un om bogat, cu o poziție social bun. A nvțat s l iubeasc treptat, pe bucți. I-a luat un an s i iubeasc ochii, nc un an s-i iubeasc gura, și tot așa, pn la sfrșitul vieții reușise s-l iubeasc aproape n ntregime. Este vorba de un proces subtil al ”ndrgostitului”, adeseori subconștient, de auto-convingere, c ”iubește” persoana potrivit. Dac exist esențialul (perspectivele unei vieți bune, lipsite de griji), restul vine de la sine, n timp.
Și astfel se falsific ”iubirea adevrat”, cci dac acest proces ar fi unul conștient, deliberat, el ar veni n contradicție cu valorile morale pe care persoana ”ndrgostit” pretinde c le posed – ca un minim respect de sine.
Și e plin lumea de ”ndrgostiți” și ”ndrgostite” care mai apeleaz și la gesturi melodramatice și crize de gelozie pentru a-și dovedi (n primul rnd faț de ele nșile) ct de ”adevrat” iubesc ele.
Este att de ofertant s vezi sclipind n ochii femeilor tentația… nu trebuie dect s te mbraci bine și s rotești nonșalant pe deget cheile unei mașini scumpe și, ca prin magie, Cupidon te va nsoți pretutindeni ca un paj credincios, gata oricnd s sgeteze cu ”iubire adevrat” inimile frumoaselor domnișoare și domnițe…

BaDaC53CIAA9ftz

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *