Câte ceva despre ”iubirea adevărată”

Toată lumea, mai ales femeile sunt în limbă după ”iubirea adevărată”. E cântată în toate melodiile, e glorificată, povestită, murmurată, visată. ”Iubirea adevărată” este dezideratul suprem al generațiilor de căutători ai acestui Sfânt Graal al vieții fericite.
Și, ca orice ideal, nu e nimic mai ușor de falsificat ca ”iubirea adevărată”. Hai să vă dau rețeta: se ia o generație blambuză, prost educată, cu o spoială de cultură – la limita anafabetismului; apoi, se aruncă această generație într-o lume aflată în criză economică perpetuă, fără perspective prea mari de acces la bunăstare. În schimb, acestei generații i se alimentează în permanență – prin intermediul televiziunii – pofta de lux, de mașini scumpe, gadgeturi de ultimă generație, viață în bogăție și fără muncă.
Fiind astfel sădite semințele distrugerii principiilor morale, se începe goana prin hățișurile vieții, după ”dragostea adevărată”.
Să fie oare de găsit dragostea adevărată cu băiatul emoționat, care a venit la întâlnire cu metroul sau tramvaiul, cu o floare de 3 lei în mâinile-i tremurânde ? Sau la flăcăul tomnatic îmbrăcat cu cămașă de firmă largă, care să-i mascheze burdihanul, ras în cap ”tinerește” (ca să nu i se vadă ”ghioceii” din plete), cunoscut în Bamboo, care te-a dus acasă cu mașina lui cea scumpă ?
Dilema nu e grea. Din start, fetele vor simți că ”nu se potrivesc”, cu băiatul venit cu metroul la întâlnire. Acestuia ”îi lipsește ceva”, nu se ridică la nivelul cerințelor fetei.
E aceeași poveste veche de când lumea, despre care povestea și Salman Rushdie în romanul său autobiografic, ”Copii de la miezul nopții”. Ne putem minți atât de mult noi înșine încât putem ”învăța” să ”iubim” pe bucăți, persoana cu care dorim să fim. În romanul mai sus amintit, mama autorului a fost căsătorită de familie cu soțul ei, un om bogat, cu o poziție socială bună. A învățat să îl iubească treptat, pe bucăți. I-a luat un an să îi iubească ochii, încă un an să-i iubească gura, și tot așa, până la sfârșitul vieții reușise să-l iubească aproape în întregime. Este vorba de un proces subtil al ”îndrăgostitului”, adeseori subconștient, de auto-convingere, că ”iubește” persoana potrivită. Dacă există esențialul (perspectivele unei vieți bune, lipsite de griji), restul vine de la sine, în timp.
Și astfel se falsifică ”iubirea adevărată”, căci dacă acest proces ar fi unul conștient, deliberat, el ar veni în contradicție cu valorile morale pe care persoana ”îndrăgostită” pretinde că le posedă – ca un minim respect de sine.
Și e plină lumea de ”îndrăgostiți” și ”îndrăgostite” care mai apelează și la gesturi melodramatice și crize de gelozie pentru a-și dovedi (în primul rând față de ele înșile) cât de ”adevărat” iubesc ele.
Este atât de ofertant să vezi sclipind în ochii femeilor tentația… nu trebuie decât să te îmbraci bine și să rotești nonșalant pe deget cheile unei mașini scumpe și, ca prin magie, Cupidon te va însoți pretutindeni ca un paj credincios, gata oricând să săgeteze cu ”iubire adevărată” inimile frumoaselor domnișoare și domnițe… 

BaDaC53CIAA9ftz

 • EL TORO

  Nasimio le zice catele si fara nici o rautate aproape toate sint doar niste catele . Despre ce vorbesti tu sa cam dus , poate in secolul trecut inca exista iubire reala , azi lumea nici nu-si mai da seama ce e aia , multi habar nu au ce este acest sentiment . Oricum , gainile aleg dupa stabilitatea materiala mai mult decit dupa sentiment pe care prefera sa-l ingnore si sa isi asigure viitorul , adica sa le fie mai usor decit cu unul ptr care au simtit ceva . Asa e viata in aceste timpuri . Poti fii frumos , destept si ciocan pneumatic in pat , dar daca nu poti asigura un anumit nivel ai toate sansele ca gaina cu care esti sa te schimbe cu unul mai slab sau cu un aer mai macho dar infantil emotional decit tine dar mai bun la facut hirtii .Si uneori chiar daca ramane cu tine mai pompeaza inca unul in ea care are hirtie mai multa decit tine . Cazuri cind amindoi ramin sinceri unul cu altul indeferent cit de putine hirtii se aduc in casa cum era inca in secolu trecut sint deja doar in arhive . Toate vor sa le fie usor si sa se scoata si asta e tot ce conteaza ptr ele . Relatia doar pe criteriul inimii e deja istorie in majoritatea cazurilor . Asta-i viata in secolul 21 .

 • MR

  Dacă aproape toate femeile sunt cățele, înseamnă că există sanse ca și mămicuța ta sa fie o cățea. vezi ce urât este să cazi în păcatul generalizării ?! quod erat demonstrandum !

 • EL TORO

  Generatiile alea au apucat iubirea adevarata , eu ziceam de ce e azi nu de acu 40 -50 de ani , asa ca ea nu este catea . astea de azi sint insa .

 • svayambhu

  Un articol matur, excelent.

 • Ciuma Rossa

  Istoria se repetă pe note iezoterice rezonante oculte și subtile… Little Boy a explodat cu mare fâs iar Fat Man se pregătește de implozie, apoi va fi pace 😉

 • clepsidra

  “We do not remember Days…
  We remember Moments…”
  https://www.facebook.com/video.php?v=496697867139632&pnref=story