Pe site-ul oficial al Patriarhiei Române a apărut astăzi 17.12.2014 un comunicat de presă privind hotărârile luate de către Sfântul Sinod în ședința de lucru din zilele de 16 și 17 decembrie 2014. Subiectul principal al comunicatului de presă (așa cum o afirmă și titlul acestuia) îl constituie ”decizia discriminatorie și umilitoare pentru ora de Religie Curții Constituționale a României din 12 noiembrie 2014”, fiind hotărâte o serie de măsuri la nivel organizatoric pentru a păstra copii în școli la orele de religie – devenite facultative.
În subsidiar, comunicatul prezintă o decizie așteptată de toți credincioșii. Astfel, Sfântul Sinod a hotărât cooperarea cu Ministerul Sănătății pentru prevenirea bolilor și ajutorarea bolnavilor, precum și susținerea demersurilor Colegiului Medicilor din România pe lângă autoritățile abilitate pentru identificarea unei metode alternative ca răspuns la solicitările acelor pacienți care din motive de conștiință sau religioase refuză Cardul Național de Sănătate.
Cu alte cuvinte, bărboșii din Sfântul Sinod, preocupați până acum mai mult de sifonarea fondurilor pentru catedrale și biserici decât de apărarea dreptului la libertatea de conștiință și religie, s-au cam prins că enoriașii încep să cârtească și să se împrăștie pe la alte confesiuni – pe unde se simt mai bine reprezentați. Și ca să nu ajungă precum sindicatele care în anii 90 scoteau zeci de mii de oameni în stradă iar acu abia dacă mai scot câteva sute, preafericiții din conducerea BOR au preluat și ei cam cu jumătate de gură, așa, la final de ședință (și comunicat) una din marile teme anti-cip pe care au ignorat-o din 2008 încoace, în ciuda mitingurilor făcute la Patriarhie și memoriilor depuse la Înaltul Sinod.
În sfârșit, s-au prins și ei că lumea nu votează ”bărbații cu barbă” doar pentru că au barbă de ortodocși, lucru care s-a văzut la alegerile europarlamentare dar și când a fost vorba de alegerea unui președinte al României… protestant, alt prilej de tainică umilire pentru prea-înalții din Deal. Dacă Biserica nu va înțelege și nu va prelua mesajul credincioșilor, făcându-se vocea și reprezentantul acestora față de marile probleme de moralitate și conștiință ale secolului în care trăim, Biserica Ortodoxă Română își va pierde rolul central pe care îl are în prezent ca instituție reprezentativă a peste 80% dintre români. Problema marșurilor și paradelor homosexuale, problema preoților șpăgari care nu te îngroapă și nu te cunună fără șpagă, problema cardurilor cu cip ca element premergător al pecetei anti-hristice, acestea sunt subiectele pe care Sinodul BOR ar trebui să le susțină cu tărie, dacă vor să țină unită turma credincioșilor. Altfel, Patriarhul Daniel riscă să fie ultimul patriarh al unei biserici Naționale românești, iar ortodoxia va cădea undeva la periferia confesiunilor înregistrare, alături de baptiști și iehoviști. 
Un semnal serios al atacului la adresa Bisericii îș constituie și poziția exprimată de imbecilul de ”vorbitor cu delfinii” Remus Cernea, ateul pro-homosexual ajuns în Parlamentul României printr-un joc al listelor PSD-ului, care cerea nici mai mult nici mai puțin decât ”scoaterea ”momentului binecuvantarii” de la ceremonia de depunere a juramantului. A elimina serviciul divin de consacrare a noului Președinte al României din procedura de investire a acestuia – pe motiv de ”nediscriminare” poate constitui un precedent periculos pentru viitorul Bisericii Ortodoxe Române. Cernea este exponentul unor forțe care doar ce au ridicat capul. Este prea sărac intelectual ca ideea să-i fi venit lui personal, cu siguranță sunt alte forțe care îl ghidonează în demersul său. 
Să îl văd acum pe părintele Stoica, purtătorul de cuvând al BOR, care în 2008 spunea că va fi primul care va lua pașaport biometric, că nu e nici un pericol pentru suflet. La fel va proceda și cu cardul de sănătate ?! Sau cu buletinele cu cip, care ne bat la ușă din aprilie 2015 ?

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer